woensdag 7 december 2011

Meter sneeuw Alpennoordkant binnen handbereik

Termen woensdagochtend

map

Webcam Hirschegg, Kleinwalsertal (1124m) vanmorgen

Vandaag krijgen we te maken met een zeer onstuimige dag. Sneeuwval in combinatie met harde tot stormachtig wind zullen lokaal voor overlast gaan zorgen. In de bergen neemt het lawinegevaar toe. Ook de komende dagen verandert er maar bar weinig aan het zeer onbestendige weer. Fronten met afwisselend zachtere dan wel koudere lucht zullen periodiek steeds weer voor neerslag gaan zorgen welke in de hogere gebieden als sneeuw valt.

Gisteren viel er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam al veel sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens deels tot in de dalen zakte. Zo lag er vanmorgen aan de noord en ook westkant van de Alpenhoofdkam tussen de 30 en 50 cm Neuschnee en lokaal ook nog meer. Een paar getalletjes vanuit Zwitserland; Lötschental 53 cm. Andermatt 22 cm, Flumserberg 45 cm. Dit soort getallen zien we ook terug aan de Oostenrijkse en Franse kant. Echter niet overal was het prijs en lokaal hadden we te maken met grote verschillen. Zo heeft het bv hier in Termen (Oberwallis) nauwelijks gesneeuwd. Iets verderop (binnen zichtbereik) aan de Berner kant van het Rhonedal (Aletsch) sneeuwde het vrijwel de hele nacht en lag er vanmorgen 50 cm sneeuw.


Eindelijk ook sneeuw in het Franse Val d'Isere (1850m)

Ook de temperaturen liepen enorm uiteen en zo regende het vanmorgen op sommige plaatsen tot een hoogte van 1200 meter terwijl het niet ver daarvandaan aan de ander kant van de berg sneeuwde tot in het dal. Oorzaak voor de grote weerverschillen is de harde westenwind welke gisteren en ook nog vannacht over de Alpen blies. Door deze harde wind hadden we te maken met lokaal zeer sterke Stau effecten en anderzijds met lokale (west) föhneffecten.

Ook vandaag zien we op de weerkaarten lagedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren met daartussen een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming. Een actieve depressie ligt vandaag in de omgeving van Denemarken en het warmtefront behorende bij dit laag zal vandaag de Alpen bereiken. In de loop van de dag gaat de neerslag van het westen uit weer verder intensiveren en zal tot in de avond en nacht aanhouden.


Warmtefont met veel neerslag vandaag boven de Alpen

Met het instromen van wat minder koude lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot circa 1000 a 1200 meter. In de dalen en mn de inner-alpine dalen zal de neerslag geheel als sneeuw vallen. Ook nu weer valt de meeste sneeuw in de klassieke west en noordwestelijk Staugebieden. Tot vannacht kan er een halve meter verse sneeuw worden bijgeteld en hier en daar wellicht nog meer. Niet uitgesloten dat lokaal tot morgenochtend 80 tot 100 cm in 24 uur bereikt zal worden. Door de in kracht toenemende westelijke hoogtestroming en zeer vochtige lucht kan de neerslag vandaag ook verder naar het zuiden en oosten toe over grijpen. Zo verwacht ik ook sneeuw van betekenis in die gebieden die tnt niets of slechts weinig hebben gehad. Probleemkindje is nog steeds een beetje Oostenrijk en dan met name de wat meer oostelijk gelegen deelstaten. De meeste sneeuw valt tussen Vorarlberg en de westelijke Steiermark, vooral in de noordelijke gebieden valt of gaat vandaag veel sneeuw vallen.


Sneeuw en sneeuwval ook in Tirol, Webcam Leutasch (1150m) Meer Alpencams zien >> Webcams

Naast de opkomende en deels intensieve sneeuwval hebben we vandaag ook te maken met erg veel wind. Vooral in de bergen staat een harder tot stormachtige wind. Wind en sneeuw zullen voor overlast gaan zorgen. Dus voor diegenen die onderweg zijn goed de weer en verkeersberichten in de gaten houden. Dit geldt overigens ook voor diegenen die nu in de bergen onderweg zijn. Er heersen blizzard-conditions en het lawinegevaar neemt sterk toe ! (info lawinegevaar per land zie; European Avalanche Warning Services)

Zoals gezegd zal de sneeuwval vooral vanmiddag van west naar oost verder intensiveren. De in de luwte liggende zuidkant van het Alpenmassief kan ook wat sneeuw mee gaan pakken maar veel zal dit niet zijn. De neerslag begeleid van stormachtige wind zal tot in de avond en nacht aanhouden en dan geleidelijk in activiteit gaan afnemen. Morgen donderdag (feestdag >> Mariä Empfängnis) kan het vooral aan de noordkant nog wat sneeuwen, echter ook hier gaat de fut er langzaam uit. In de wat drogere en ook koudere lucht sneeuwt het dan weer tot in de dalen (800 tot 600 m). Vrijdag belooft een aardige dag te worden, het is meest droog en vooral in de Alpen klaart het op. Met een graad of 5 a 10 in de dalen is het tijdelijk weer zachter. In de loop van de dag nadert echter alweer een volgende frontensysteem. de bewolking neemt toe en later gaat het regenen en boven de 100 meter sneeuwen. met het opnieuw instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter. Zaterdagochtend valt dan vooral nog wat sneeuw aan de Alpennoordkant. In de loop van de dag wordt het onder invloed van een zwak tussenhoog droog vooral in de bergen schijnt de zon. Ook zondag kunnen we met een beetje geluk nog profiteren van het zwakke tussenhoog. Al met al een prima weekend om te genieten van de vers gevallen sneeuw !

Maandag volgende week start wrs met de neerslag van een volgende storing. Op nadering van een koufront gaat in de Alpen boven de 1000 meter opnieuw sneeuw vallen. Dinsdag dan weer wat zachter op passage van het warmtefront. Ook de dagen daarna verandert er niet veel. Met een wat naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt tijdelijk weer wat zachtere en drogere lucht naar de Alpen getransporteerd. Woensdag lijk echter een volgend koufront een volgende fase van kouder en onbestendig weer in te luiden. de precieze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker. Daarover de komende dagen meer.


Winters Sauerland vanmorgen

Ter afsluiting nog even een blik werpen op het Sauerland. De hogere delen zijn sneeuw bedekt met een laag van 20 tot 30 cm. De lager gelegen gebieden moeten het met minder doen en de sneeuw is ook erg nat. Donderdag tijdelijk zachter met dooi tot boven de 1000 meter, daarna weer kouder met af en toe sneeuw tot circa 500 meter. Door het sterk wisselvallige weer en de zachtere fases is de seizoenstart vooralsnog onzeker. Mogelijk dat in het weekend enkele liften in gebruik zullen worden genomen. Zodra er hierover meer bekend wordt zullen we er melding van maken op de site dan wel op Facebook.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: