Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 4 december 2011

Sinterklaas met winterse presentjes

Termen zondagochtend,

map

De grootste St Niklaus ter wereld (foto hierboven) zien we elke jaar weer in het Zwitserse dorpje St Niklaus (Grächen) tijdens de zgn. "Grosser Nikolaus Event". Vandaag kunnen ze deze event houden onder een dikke wolkendeken waaruit wat regen of sneeuw valt. Morgen 5 december gaan alle Sinterklazen het een stuk moeilijker krijgen. Hopen dat de "winterse geschenken" overal zullen aankomen wanneer vorst, sneeuw en stormachtige winden de Alpen "geselen".

Gisteren en vannacht viel er op passage van een warmtefront verbreid over de Alpen wat lichte regen en boven de 1500 meter sneeuw. Evenals het voorgaande koufront vielen de hoeveelheden bescheiden uit en zullen weinig aan de neerslagtekorten en sneeuwtoestand veranderen. Wel zijn Alpen hier en daar eindelijk verlost van hun bruine kleed en "leicht angezuckert". Lokaal viel er boven de 1600 meter de afgelopen 24 uur tussen de 10 en 20 cm sneeuw (kaart). Dit is echter nog lang niet overal het geval en beneden de 1700 meter ligt op veel plaatsen nog helemaal niets. Vanaf morgen gaat daar echter verandering in komen.


"angezuckertes" Lenk -Adelboden (1950m, CH) vanmorgen

Een complex lagedrukgebied wordt met zijn zwaartepunt vannacht voor de kust van noord Noorwegen verwacht (kerndruk 965 hPa). Vandaag bevinden we ons in de warmeluchtsector. Onder invloed van de zachte en vochtige lucht is het vandaag meest bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen. De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk tot 1700 meter, inner-alpin ook lager. Het is nogmaals zacht met temperaturen die oplopen tot 5 a 12 °C. De nulgradengrens vinden we terug rond om iets boven de 2000 meter. In de bergen waait een krachtige tot stormachtige wind met lokaal windsnelheden die oplopen tot 100 km/h op de toppen. Morgenochtend bereikt een actief koufront de Alpen. Eerste neerslag zal in de nacht van zondag op maandag de Alpen bereiken en zich gestaag verder over de westelijke en noordelijke Alpenhoofdkam uitbreiden. Het koufront volgt morgenochtend. De hoogste temperaturen worden morgenvroeg gehaald. Met het instromen van de koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 600 meter in de namiddag en avond. Op 2000 meter vriest het dan een graad of 10.


GFS maandag; NW hoogtestroming met kouder weer en sneeuw

Dinsdag zitten we nog iets dieper in de koude lucht, af en toe valt er sneeuw of een pittige sneeuwbui waarbij het tot in het laagland en de laagste dalen zal sneeuwen. Woensdag nadert vanuit het westen een volgend warmtefront. Het is dan meest bewolkt en af en toe kan er wat neerslag vallen. De sneeuwvalgrens moet weer wat ruimte (of liever gezegd hoogte) prijsgeven en stijgt naar circa 1000 a 1200 meter. In de inner-alpine dalen waar de koude lucht "gevangen" zit sneeuwt het tot in het dal.

Donderdag en vrijdag zitten we nog steeds in de buurt van de frontlinie van de slechtweergebieden. Donderdag zou nog wel eens de beste dag van de week kunnen worden. Echter ook dan kan er hier en daar boven de 1000 meter wat sneeuw vallen. Interessant gaat het dan weer worden tegen het einde van de week wanneer een volgende portie maritiem-polaire lucht staat te trappelen om de Alpen te veroveren ! Daarover straks nog wat meer.

Zoals al langere tijd aangekondigd lijkt de weersomslag welke eigenlijk al vrijdag heeft ingezet deze week verder gestalte te krijgen. De hegemonie van de hogedrukgebieden is definitief ten einde gekomen en de komende dagen krijgen we te maken met depressies en randstoringen. Vochtige en koude, van origine polaire lucht gaat in de Alpen dan eindelijk de langverwachte sneeuw geven. Grote vraag daarbij; hoeveel sneeuw gaat er vallen en wie mogen zich verheugen op de meeste sneeuw ? Laten we daarvoor eerst eens kijken naar een belangrijk weerbepalend fenomeen; de (polaire) jetstream. De jetstream is een brede band met zeer hoge windsnelheden op 12 tot 15 kilometer hoogte en zij vormt eigenlijk de scheidingslijn tussen de warme subtropische lucht en de koude polaire lucht. In dit gebied spelen zich de meest actieve processen af (frontalezone). Depressies trekken bij voorkeur via deze Highway over de Atlantische Oceaan naar het oosten. Vanaf maandag zien we dat de jetstream tegen de Alpen gericht en de ene na de ander storing met neerslag voorbij trekt.


GFs 300 hPa ; Verloop jetsream woensdag pal tegen de Alpen

Verloopt de jetstream iets zuidelijker qua koers dan bevinden we ons meer in de koudere en drogere lucht, is de koers iets noordelijker dan zitten we meer aan de warmere en ook vochtiger kant. Juist dit slingeren van de jetstream en de precieze koers van de storingen maken de prognoses lastig. Dit is ook de rede dat de weermodellen steeds weer met in detail (neerslag, temperatuur) andere, en soms extreme oplossingen komen. Dit soort constellaties staan echter garant voor zeer onbestendig weer met de potentie voor (zeer) veel neerslag.

Algemeen kunnen we uitgaan van neerslaghoeveelheden tussen 20 en 50 cm. In de klassieke Staugebieden 50 tot 100 cm. Ik acht het ook zeker niet onmogelijk dat bij gunstige stau meer dan 150 cm sneeuw gaat vallen. zo berekent bv ECMWF voor de westelijk Zwitserse Alpen (rondom het gebied van Lac le Man) lokaal meer dan 150 mm neerslag voor de komende 5 dagen. Sowieso gaan de westelijke Zwitserse en ook de aangrenzende Franse Alpen de meeste neerslag pakken. In hoeverre de Oostenrijkse staugebieden mee gaan profiteren is nog onzeker. Wel lijkt het erop dat de meeste sneeuw door westelijke Alpen wordt "weg gevangen". Ook hier is echter het laatste woord nog niet gesproken en veel zal afhangen van het precieze verloop van de jet. Grote "verliezers" zijn dit keer de gebieden ten oosten en zuiden van de Alpenhoofdkam, met een opkomende Nordföhn is het hier meest droog en veelal ook zonnig.


Neerslag (sneeuw) en verdeling voor de komende 5 dagen adhv onze "huismodel" WRF >> zie ook weerkaarten

Tenslotte dan nog even een blik op de wat langere termijn. Vrijdag zien we dat de polaire jetstream enorm gaat slingeren en zich voor de oostkust van Canada gaat splitsen in een noordelijk en zuidelijke tak. Deze noordelijke tak zorgt er voor dat er zich in de hogere atmosfeer boven de westelijke Atlantische een blokkade kan gaan opwerpen me vervolgens ook in de lagere atmosfeer hogerdrukimpulsen. Uiteindelijk zou dit moeten resulteren in de opbouw van een hogedruk. GFS berekent het hoog vanaf volgend weekend meer boven centraal Europa. ECMWF daarentegen boven Scandinavië ! Tegelijkertijd zien we dan een depressie boven centraal Europa liggen. Mocht het Europese model goed zitten met deze ontwikkelingen dan gaan we vanaf vrijdag een overgang krijgen naar kouder winters weer.
Tot zover, fijne zondag en tot morgen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter



©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: