Webcam; eindelijk; eerste sneeuw ook in Lienz (Lienzerhütte), Osttirol (1977m)
Gisteravond bereikte de neerslag voorafgaande aan een actief koufront vanuit het noordwesten de Alpen en heeft een tweede al wat dikker sneeuwdek achtergelaten. Vooral de noordkant van de Alpen kon zich verheugen op sneeuw. Zo viel er in delen van de Franse -Zwitsers en ook Oostenrijkse Alpen tussen de 10 en 30 cm sneeuw, lokaal zelfs ook nog meer. De sneeuwvalgrens zakte gedurende de nacht van noord naar zuid tot onder de 1000 meter en ligt er vanaf circa 1000 meter sneeuw. Meer sneeuw tot in de lager gelegen gebieden staat voor morgen en woensdag op het weermenu.
Vandaag kan het vooral in de Nordstau van de Alpen steeds weer sneeuwen. Inner-alpin en aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam wordt het met een opstekende Nordföhn geleidelijk droog. De noordwestenwind neemt geleidelijk in kracht af. De hoogste temperaturen werden vanmorgen bereikt. Met het instromen van steeds koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot de avond tot in de dalen (600 meter). Dat we in veel koudere lucht zitten is goed te merken aan de temperaturen in de hoogte. Zo vriest het vandaag op 2000 meter een graad of 8 en op 3000 meter is het kwik gedaald tot -13 graden. Wie van nog meer kou houdt moet het nog iets hogerop zoeken, bv op het Jungfraujoch of Kleine Matterhorn. Daar op een hoogte van circa 4000 meter gaat het kwik onderuit tot - 22 graden. Met veel wind en sneeuwval ware "blizzard-conditons". Vandaag stroomt er zoals gezegd koudere maar ook wat drogere lucht binnen. Daardoor zal de neerslag zich (tijdelijk) terugtrekken tot de noordkant van de Alpen. Hier kan door aanhoudende Nordstau steeds weer sneeuw vallen die deels ook langer kan aanhouden. De overige gebieden moeten het doen met een enkele sneeuwbui of sneeuwvlok.
Webcam; sneeuw tot 1000 meter , Bödele, Bregenzerwald (1139m.
Meer sneeuw en kou staan voor dinsdag en woensdag op het programma en wordt het ook in de laagste dalen en laagland winters. Vooral woensdag kan er op uitgebreide schaal sneeuw gaan vallen. met een krachtige noordwestelijke kunnen volgende storingen met sneeuw in hun bagage den Alpen bereiken. Vooral woensdag kon wel eens uitgesproken winters gaan verlopen met sneeuw van betekenis voor de gehele Alpennoordkant. De afgelopen dagen zag het er steeds naar uit dat de meeste sneeuw in de westelijke Zwitserse Alpen zou gaan vallen en Oostenrijk ditmaal weer de grote verliezer zou zijn. Ook de negatieve reacties op ons forum v.w.b. de Oostenrijkse Alpen spraken boekdelen. Twijfels kwamen vooral op omdat de Oostenrijkse weerdiensten vrijdag en ook zaterdag (In tegenstelling tot ons) nog zeer terughoudend waren met hun sneeuwprognoses. Gisteren gingen ze echter ook overstag, citaat ORF weerdienst; "etwa im Arlberggebiet können 70 bis 80 Zentimeter Neuschnee dazukommen". Dat Oostenrijk, en met name het de westelijke deelstaten wel degelijk goed mee gaan doen moge ook vanmorgen weer duidelijk worden. Bovenaan onze "centimeter lijst" staat nb. het Oostenrijkse "Kappl" in Tirol met meer dan een meter sneeuw.
GFS woensdag; noordwestelijke hoogtestroming met meer sneeuw voor de Alpen
Zoals gezegd, morgen en vooral woensdag aanhoudend koud en onbestendig. Woensdag wordt het weliswaar iets minder koud maar met een sneeuwvalgrens van rond de 1000 meter is er niets aan het handje.
Tot donderdagochtend kan er in de Alpen veel sneeuw bij gaan vallen. Uitgaande van de actuele kaarten verwacht ik langs de gehele Alpennoord en west kant 50 tot 100 cm Neuschnee, lokaal bij gunstige en aanhoudende Stau ook nog meer. Zwaartepunt van de sneeuwval zullen zijn de westelijke Franse Alpen (van Alpe d'Huez tot aan Morzine) de westelijke en centrale Zwitsers Alpen (Berner Oberland) en de westelijke Oostenrijkse Alpen (Voralberg, noord Tirol). De overige aangrenzende gebieden kunnen rekenen op 30 tot 50 cm Neuschnee. De meer in het oosten en vooral zuiden liggende gebieden als ook de aan de lijzijde liggende gebieden moeten het doen met 5 tot 30 cm.
Berekende neerslag resp. sneeuwval cumulatief voor dinsdag en woensdag
Gisteren schreef ik al over het belang van de polaire jetstream en de frontale zone op het weer de komende dagen. Vandaag wordt dit maar weer eens bevestigd .De modellen komen vanaf donderdag met verschillende oplossingen. Daar komt ook nog eens bij dat de afzonderlijke modeluitdraai behoorlijk zwabbert. Kortom; de onzekerheid vanaf donderdag is erg groot. Kleine verandering in koers en ligging van de frontale zone kunnen grote uitwerkingen hebben op het weer in centraal Europa en dus ook het Alpenweer. Het Amerikaanse model komt vanmorgen met een vrij zacht scenario op de proppen. Door sterkere hogedrukinvloeden wordt daarbij de neerslag grotendeels eruit genomen. Aangezien de hoofdrun hoog in de bandbreedte van de ensembles vertoeft hecht ik niet veel waarde aan dit scenario. Kijken we vervolgens naar de hoofdrun het ECMWF dan zien we duidelijk minder hogedrukinvloed en blijft het wisselvallig en een stuk kouder dan vlgs het Amerikaanse model. Bij dit soort onzekerheden is het altijd goed om ook de ensembles erbij te pakken. Ik richt me daarbij dan altijd op de 50 afzonderlijke berekeningen van het ECMWF. We zien dan dat de temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde zullen blijven. Vanaf 9 december zien we even een thermische opleving (opkomend warmtefront). Deze zal slechts tijdelijk zijn aangezien maandag over een week een volgend koufront de Alpen zal aandoen.
Ensembles ECMWF (T850hPA = temperaturen circa 1500 meter) prikpunt Salzburg; de zwarte lijn (met pijlen) is het ensemble gemiddelde (=trend), de zwarte gestippelde lijn het langjarige gemiddelde (normaal), de afzonderlijke grijze lijntjes zijn de 50 verschillende berekeningen (members)
Samengevat; Vooral de eerste dagen onbestendig met vooral op woensdag (veel) sneeuw. Vanaf donderdag onzekere ontwikkelingen. Wrs aanhoudend (licht) wisselvallig weer met voor de tijd van het jaar normale temperaturen. In het weekend tijdelijk wat zachter. Fijne dagen en groeten vanuit een opklarend Oberwallis
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten