Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 14 december 2011

Vrijdag sneeuwfestijn

Termen woensdagochtend

map

Nog steeds hebben we te maken met een krachtige westelijke stroming waarmee de ene na de andere storing over de Alpen trekt en tot vrijdag verandert vooreerst nog maar weinig. Gisteren en vannacht viel er boven de 1300 tot 1600 op uitgebreide schaal weer weer zo'n 10 tot 20 cm sneeuw bij. In de zachtere lucht en met zwakke zuidföhn steeg de sneeuwvalgrens geleidelijk tot 1300 a 1700 meter. Inner-alpin kon zich de koudere lucht nog lange tijd vastzetten en pendelde de sneeuwvalgrens rond de 800 meter. Het was in de ingestroomde zachte lucht niet echt koud, ook niet op hoogte. De laagste temperatuur zien we in het het weerstation van het "Kleines Matterhorn" waar het op een hoogte van 3883m op dit moment 11.5 graden vriest.

Op nadering van een volgende storing (koufront) hebben we eerst nog te maken met een zwakke zuidföhn. Een neerslaggebied heeft inmiddels de noordwestelijke Alpen bereikt en ook in het noordwesten van de Oostenrijkse Alpen valt neerslag. De storing met neerslag trekt vandaag verder naar het oosten. Van west naar oost komt de föhn tot liggen en gaat het overal regenen dan wel sneeuwen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens in de inner-alpine dalen van Oostenrijk nog rond de 1000 meter maar zal ook daar tijdelijk weer stijgen. Vervolgens daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de dag van west naar oost weer naar 1400 tot 1000 meter. Hoogste waardes voor de westelijke Alpen rondom de Porte du Soleil

Winterse Riederalp (Aletscharena) met lichte sneeuwval vanmorgen in Oberwallis

Ook morgen donderdag hebben we te maken met onbestendig "westwind" weer. Vooral in de buurt van het Alpenmassief valt af en toe sneeuw of een sneeuwbui. Daarbij pendelt de sneeuwvalgrens rond de 800 meter en opnieuw kan er in de bovengenoemde gebieden 5 tot 15 cm van het witte spul gaan bijvallen. De oostelijke en zuidelijke Alpen hebben minder met de neerslag te doen en veelal blijft het er afgezien van een enkele vlok of drup ook gewoon droog.

Boven het westen van de Atlantische Oceaan zien we inmiddels in de krachtige westelijke hoogtestroming (jetstream) ver ten zuiden van New Foundland een kleine maar actieve depressie tot ontwikkeling komen. Deze trekt de komende 2 dagen in rap tempo via het zuiden van Engeland (Engels Kanaal) richting Nederland en wordt donderdagavond met centrum (kerndruk 975 hPA) voor de westkust van Nederland verwacht om vervolgens tot zaterdagochtend door te trekken naar de Oostzee. In aanloop van het koufront krijgen we vrijdag nogmaals te maken met een korte maar krachtige zuidföhnfase. Vooral in de bergen en de klassieke föhndalen moet tijdelijk met een harde tot stormachtige (föhn)wind rekening worden gehouden.


Krachtige zuidföhnpiek Zwitserland vrijdag welke abrupt beëindigd wordt door koufront

Met het inlopen van het koufront komt de föhn vrijdag abrupt weer tot liggen en gaat het regenen dan wel sneeuwen. Het front met neerslag zal in de nacht van donderdag op vrijdag de westelijke Alpen bereiken en de koude lucht volgt vrijdag in de loop van de dag. Vervolgens trekt het geheel verder over de Alpen naar het oosten. In de aanloop naar vrijdag zien we dat de jetstream vanuit het westen pal op de westelijke Alpen staat gericht en de vochtige lucht vooral in de Weststau van de Alpen als een spons wordt uitgeknepen. Dit soort situaties staan garant voor zeer veel neerslag die vooral in de westelijke Alpen zal gaan vallen. Weststau uit het schoolboekje en vooral de Zwitsers en Fransen mogen zich opmaken voor menig uurtje sneeuwschuiven dan wel sneeuw ploeteren. De meeste sneeuw gaat vrijdag en zaterdag dus in de Zwitserse en Franse Alpen vallen. Zwaartepunt van de sneeuwval zal liggen in en rondom de Haute-Savoie (Fr), Piemont(It) en het westelijke Wallis. Mocht u van sneeuw ploeteren houden dan is mn de Porte du Soleil de komende dagen aan te bevelen ! In deze gebieden gaat 100 tot 150 cm vallen en in de dalen 40 tot 80 cm. Lokaal zijn boven de 1800 meter ook nog grotere sneeuwhoeveelheden mogelijk !

Naast al dit sneeuwgeweld in de bovengenoemde gebieden zouden we haast de andere Alpengebieden vergeten. Veel sneeuw wordt ook verwacht voor de westelijke en centrale Oostenrijkse Alpen en deels ook de oostelijke zuidkant richting Slovenië. De ontwikkelingen voor de zuidkant zijn nog wat onzeker maar met een beetje geluk gaat het ook daar stevig sneeuwen. In Oostenrijk gaat de meeste sneeuw in de westelijke deelstaten vallen. Zo mogen zich vooral Voralberg en het westen van Tirol verheugen op sneeuw van betekenis. Hier kan vrijdag en zaterdag 15 tot 30 en hogerop 35 tot 50 cm sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog meer. Algemeen geldt; hoe verder naar het oosten hoe minder sneeuw.


Neerslag(verdeling) Alpen komende 5 dagen

Aandachtspuntje voor vrijdag is nog de sneeuwvalgrens. Deze kan bij het inzetten van de neerslag op korte afstand enorm verschillen. Tijdelijk stroomt er in het voorveld van het koufront (föhn) op hoogte wat zachtere lucht in met ook een tijdelijke stijging van de sneeuwvalgrens tot 1400 meter. Kijken we naar de meer gedetailleerde kaarten dan is het maar de vraag of de zachtere lucht ook overal kan doordringen. Dit geldt mn weer voor de beschutte inner-alpine dalen en de gebieden die in de luwte van de bergketens liggen. Hierdoor is het goed mogelijk dat de neerslag daar ondanks de zachtere lucht tot onder de 1000 meter gewoon als sneeuw valt. Elders kan deze tijdelijk tot 1200 a 1400 meter oplopen. In de zuidelijke Franse Alpen ook nog een stuk hoger. Vrijdag in de loop van de dag zakt de sneeuwvalgrens. In de avond en nacht en ook op zaterdag sneeuwt het tot in de dalen en het laagland. De temperatuur komt dan ook in het laagland nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit.


Sneeuwval ook op de Bettmeralp (Aletscharena, Wallis), vrijdag komt er een halve meter tot meter bij.

Zaterdag is het meest bewolkt en kan er vooral s'morgens overal nog sneeuw. Door de koude bovenlucht (op 500 hPA = circa 5 km hoogte) vriest het in de nacht naar de zaterdag toe al een graad of 34. Mede door deze koude bovenlucht kunnen sneeuwbuien makkelijk getriggerd worden vallen waardoor we zaterdag ook een convectief weerbeeld zullen zien. De sneeuwval zal wrs in de loop van de dag verder afnemen en met een beetje geluk kan de zon weer door de wolken heen prikken. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker, mogelijk kan het zaterdag en evt ook zondag nog langere tijd sneeuwen ! Veel zal dan afhangen van precieze verloop. In de bergen is intussen markant afgekoeld. Zo vriest het zaterdagnacht op 1500 meter lokaal een graad of 8 en op 2000 meter een graad of 12. Met veel wind niet echt aangenaam !

Zoals het er nu naar uitziet zal in de loop van de zondag een uitloper van het Azorenhoog het weer maandag en dinsdag gunstig gaan beïnvloeden. Afgezien van nog restbewolking waaruit lokaal een vlok sneeuw kan vallen, wordt het dan overal droog en de zon komt meer en meer tevoorschijn. Het is koud met temperaturen die ook in het laagland nauwelijks boven het vriespunt uit komen. Met de dan vers gevallen sneeuw en het zonnetje erbij perfecte omstandigheden om bewapend met ski's, snowboards en ander wintersportmateriaal de nog maagdelijke pistes te gaan bestormen.


Archieffoto Oberwallis Rosswald dec 2008; Vanaf vrijdag kunnen we ons gaan verheugen op maagdelijke sneeuw en pistes

Vanaf woensdag wordt het allemaal weer erg onzeker vwb de details. Meest waarschijnlijke scenario vanmorgen is dat het Azorenhoog zich verder tot over West Europa zal gaan uitbreiden. Vanaf woensdag zullen de temperaturen weer een opwaartse trend ondergaan om uiteindelijk uit te komen op het normale niveau van het langjarig gemiddelde. We krijgen dan te maken met rustig en vrij zonnig winterweer. In de dalen neemt de kans op hardnekkige Hochnebel weer toe en vooral in de bergen is het een stuk minder koud. Onder de vleugels van het hogedrukgebied kan de sneeuw zich prima "zetten". De wat hogere temperaturen zullen verder geen nadelige invloed hebben op het sneeuwdek. Kortom; perfecte wintersport en sneeuwcondities ook op de langere termijn. Zoals ik al eerder schreef is dit het meest waarschijnlijke scenario. Of het allemaal zo zal gaan komen valt nog te bezien. Kleine veranderingen in het algemene circulatie patroon kunnen grote verschuivingen veroorzaken. Dit is dan meteen het probleem waar de modellen de laatste tijd mee stoeien en zich steeds weer uit in sterk wisselende model-output. Gezien ook de grote onzekerheden op de korte termijn (koers stormdepressie vrijdag) moeten we erg voorzichtig zijn met het langere termijn werk. Verder dan 5 tot 7 dagen vooruitkijken wordt al heikel. Een overgang naar markant zachter (dooi) weer is met de kennis van nu echter onwaarschijnlijk.

Ter afsluiting nog een blik op een ander populair skigebied dichter bij huis en wel het Sauerland. Ook daar is het uitermate onbestendig. Na regen krijgt het weer vandaag een meer buiig karakter. De neerslag valt in de vrij zachte lucht meest als regen. Vanaf vanmiddag is er tijdens felle buien ook kans op hagel en een klap onweer. in de Hochlagen van het Sauerland is ook sneeuw mogelijk. de temperaturen liggen overdag tussen de 5 en 9 °C en in de hoogste delen van Sauer en Siegerland rond de 3 graden. In de nacht kan het lokaal tot lichte vorst komen. Donderdag verandert er nog niet veel aan dit weerbeeld. Kortom geen beste condities en ook de aanwezige sneeuw wordt er niet beter op.

Vrijdag volgt een neerslaggebied. Aanvankelijk regent het maar in de loop van de dag gaat de regen tot in de laagste delen in sneeuw over. Door de harde tot stormachtige wind gaat de sneeuw vooral in de hogere delen verstuiven. Lokaal moet met forse verkeersproblemen gerekend worden. Vanaf vrijdag tot zondag zal er zo'n 20 tot 35 cm sneeuw vallen waardoor de sneeuwcondities overal weer sterk verbeteren. De temperaturen pendelen dan tussen de 1 a 2 graden in de lagere gebieden en -1 tot -3 in de hogere delen. Na het skiplezier van afgelopen weekend zijn alle liften weer stilgezet. Of het as weekend de liften weer zullen openen is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. Een besluit daarover wordt later in de week genomen. Zodra daarover meer bekend is zullen we dit in het Alpenweerbericht en via FB melden.


Webcam Sesselbahn Büre-Herrloh; treurig beeld altijd weer die natte, bruine smeltende sneeuw en pistes.

Samenvattend; tot zondag onbestendig weer met af en toe wat regen en boven de 1200 meter sneeuw. Vrijdag korte föhnstoot en in de loop van de dag koufrontpassage. In de bergen vrijdag lokaal (zeer) veel neerslag met geleidelijk sneeuw tot in de dalen. Zaterdag in de loop van de dag minder onbestendig. Vanaf zondagmiddag wrs weersverbetering door toenemende hogedrukinvloed vanuit het westen. Tot woensdag volgende week koud maar meer zon en droog. Vanaf woensdag onzekere ontwikkelingen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: