Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 15 december 2011

Van foehnstorm tot sneeuwstorm

Termen vrijdagochtend

map

Gisteren viel er in delen van de Alpen opnieuw zo'n 10 tot 20 cm sneeuw, lokaal ook nog meer. Zoals ook ons correspondent Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal al melde groeide het sneeuwdek hier en daar aan tot een halve meter of meer. Ook hier bij mij in Oberwallis viel gisteren de gehele dag sneeuw bij een temperatuur van rond het vriespunt en in de avond lag er een mooi gesloten sneeuwdek van 15 cm, vanmorgen was het verder aangegroeid tot 30 cm. Sinds maandagavond vielen er aan de Zwitserse Alpenhooffdam boven de 2000 meter tussen de 40 en 70 cm (Chablais-Jungfrau gebied), Wallis en de westelijke Alpennoordhang 20 tot 40 cm, Oberengadin 15 tot 30 cm en de oostelijke Alpennoordhang 5 tot 10 cm. Ook de Franse en Oostenrijkse Alpen (Voralberg)komen met soortgelijke waarden. Lokaal waren de verschillen erg groot. Geen tot weinig neerslag viel er in luwte van het Alpenmassief en in de oostelijke Alpen, met 10 tot 15 cm was het daar meest wel bekeken. Deze sneeuw is slechts een "bescheiden voorproefje" van nog veel meer sneeuw welke de komende dagen zal gaan vallen.


Sneeuwval vanmorgen tot in het Rohnedal, webcam Brig (680m, Oberwallis) / Foto wordt later aangepast wanneer het licht is

Op de weerkaarten zien we vandaag de reeds eerder besproken stormdepressie via de Benelux naar het noorden van Polen en de Oostzee trekken alwaar het zaterdag ochtend wordt verwacht. Aan de voorzijde van dit systeem wordt vooral in de hoogte in eerste instantie nog een portie zachtere lucht over de westelijke Alpen aangevoerd en door de toenemende drukverschillen tussen noord en zuidkant van het Alpenmassief komt er tijdelijk een zeer krachtige föhn tot ontwikkeling (maar liefst 16 hPa drukverschil tussen noord en zuid (komt niet vaak voor). Vooral naar het westen toe kan de föhn storm zware stormkracht bereiken en in de bergen zijn windsnelheden met orkaankracht mogelijk (90 tot 130 km/u). De sneeuwvalgrens kan in de ochtend in de westelijke Alpen tijdelijk van 1000 meter tot 1800 a 2000 meter stijgen. De inner-alpine en zuidelijke gebieden zullen minder tot niets te doen hebben met de föhn en de instroom van de zachtere lucht. Hier kan zich de koudere lucht handhaven en pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1000 meter.


Föhndiagram Zwitserland; korte maar venijnige Föhnfase

Op nadering van het koufront komt de föhn(storm) in de middag abrupt weer tot liggen en gaat er van west naar oost neerslag vallen. Via de achterdeur van de depressie wordt met een naar noordwest draaiende hoogtestroming in alle hoogtes steeds koudere en vochtige maritiem-polaire lucht en reeds in de avond gaat de regen tot in de lager gelegen gebieden en Alpendalen in sneeuw over. Inner-alpin kan alle neerslag vanaf 800 tot 1000 meter in de vorm van sneeuw vallen . Vrijdagavond en in de nacht op zaterdag zien we op 5000 meter hoogte temperaturen van - 34 tot -36 °C en op 1500 meter hoogte tussen de -5 en -9 °C. Begeleid van stormachtige winden en sneeuwval hebben we vooral in de bergen te maken met "blizzard conditions" welke lokaal voor verkeer problemen zullen gaan zorgen. Met de intensieve en aanhoudende sneeuwval stijgt het lawine gevaar tot het 1 na hoogste niveau en wellicht later het hoogste niveau. In de lager gelegen delen van de Alpen kunnen kan sterke regenval voor waterlast zorgen.Kortom: alle redenen om vanaf morgen goed de lokale verkeer en weerberichten -waarschuwingen in de gaten te houden !


Niet alleen voor de mens gaat de sneeuw problemen opleveren. Veelal wordt niet stilgestaan bij het wel en wee van de dieren die het in sneeuwrijke winters erg moeilijk hebben.

De meeste neerslag valt op vrijdag, het zal aanhoudend en deels intensief sneeuwen. Ook zaterdag en zondag staan in het teken van periodiek sneeuwval,zwaartepunt nog steeds de west en nordstau gebieden. Tussendoor kan het vooral in de Alpen en inner-alpine echter ook korte of langere tijd droog zijn. Het is koud en de sneeuw valt tot in de dalen en het laagland. De meeste sneeuw is voorbestemd voor de westelijke en Alpen, m.n. het Franse gedeelte (Haute Savoie, Isere) kan rekenen op zeer veel sneeuw. Tot en met zondag gaat hier boven de 1800 meter tussen de 100 en 150 cm sneeuw vallen. Daar beneden minder i.v.m. de tijdelijk warme lucht en regen. Daarnaast ook veel sneeuw in de westelijke en centrale Zwitserse Alpen, met name de noordkant mag rekenen op een laag van 70 tot 130 cm sneeuw. Andere hot(sneeuw)-spots vinden we terug in het westen van Oostenrijk (Voralberg) en het Salzburgerland. Hier kan 20 tot 60 cm vallen en lokaal met gunstige Stau ook nog (veel) meer. De overige gebieden in de Alpen zullen het met minder sneeuw moeten doen. Hier valt meest tussen de 10 en 30 cm en ook hier geldt weer met gunstige Staueffecten lokaal meer. Zoals zo vaak met dit soort stromingen uit west tot noordwest valt de minste neerslag in de luwte van het Alpenmassief, dit geldt mn voor de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen en noord Italiaanse Alpen (Trentino-Zuid-Tirol). Deels kan het hier zelfs droog blijven en mn de omgeving van Bozen-Zuid-Tirol zou het wel eens helemaal droog kunnen houden.


Neerslag adhv onze eigen hoogresolutiemodel WRF voor de komende 5 dagen, de meeste neerslag daarvan valt de komende 24 tot 36 uur

Zondag en maandag is de ergste "Spuck" voorbij, het is echter ook dan nog meest bewolkt en hier en daar valt wat sneeuw of een sneeuwbui. Daarbij trekt het de sneeuwval wat terug tegen de noordkant van het Alpenmassief. Tot maandag blijft het koud en sneeuw valt tot in de dalen en het laagland. Dinsdag gaan de temperaturen vooral in de bergen weer omhoog en de sneeuwvalgrens stijgt tot circa 800 a 1000 meter. ECMWF laat de Alpen nog tot en met woensdag in de koude lucht vertoeven. Donderdag zou het dan ook vlgs dit model een stuk zachter moeten gaan worden. De zachte lucht wordt aangevoerd tussen enerzijds het Azorenhoog en anderzijds een depressie welke vanaf midden van de volgende week naar het zuiden van Scandinavië koerst. Vooral op vrijdag gaat het kwik in alle hoogtes even flink omhoog. Naast de temperatuursprong gaat er vanaf woensdag ook weer het een en ander aan neerslag vallen. GFS laat het flink regenen en boven de 1500 meter sneeuwen. ECMWF is is wat terughoudender met de neerslag. Opgemerkt dient te worden dat de hoofdrun van het GFS bovenin de ensembles zit. Dus een warme en zeer natte uitdraai, de meeste andere members komen met duidelijk minder neerslag en niet zo hoge temperaturen. Vanaf zaterdag volgende week zouden we dan weer terug moeten vallen in de inmiddels alom bekende noordwest tot west circulatie met meer sneeuw voor de Alpen. Voorlopig wil ik m.b.t. tot de ontwikkelingen vanaf het midden van de volgende week nog terughoudend zijn. De onzekerheden zijn nog steeds erg groot. Eerst maar eens afwachten wat de komende dagen precies gaat gebeuren t.a.v. het grootschalig luchtdrukpatroon en de sturende druksystemen.

Sauerland; Vandaag is het ook in het Sauerland onstuimig en vallen er regen, hagel en nattesneeuwbuien, hogerop valt sneeuw. In de loop van de dag stroomt steeds koudere lucht over het Sauerland en dalen de temperaturen. De sneeuwvalgrens zakt geleidelijk tot in de lagere delen. ook morgen zaterdag is het onbestendig met buiige neerslag die als sneeuw zullen vallen. In de lagere delen is ook natte sneeuw mogelijk. Op de hoogste toppen vriest het licht ook overdag, in de lagere delen kan het kwik tot een graad of 2 a 4 oplopen. In de nacht naar zondag valt er vooral in het bergland nog sneeuw. Ook zondag is het onbestendig met buien die hogerop als sneeuw vallen terwijl het vriest. In de lagere gebieden valt natte sneeuw en dooit het licht. In totaal kan er tot en met zondag in de hogere delen 15 tot 30 cm verse sneeuw gaan vallen.


Skilift Rauherbusch

De organisatie heeft besloten om zaterdag en evt. op zondag weer enkele liften in bedrijf te nemen. Vooral de wat minder steile pistes zullen er goed bijliggen (Herrloh, de helling bij de 10er Lift op de Bremberg en de Remmeswiese afdaling). Eveneens is het waarschijnlijk dat de Rodellift Astenstrass zal draaien. Afhankelijk van het weer bestaat de kans dat er meer liften zullen worden geopend.

Tenslotte; door het extreme weer vandaag moet er in de bergen met verkeersproblemen rekening worden gehouden. Veelal zullen sneeuwkettingen verplicht worden gesteld. In de bergen neemt het lawinegevaar sterk toe. Hou goed de lokale weer en verkeersberichten in de gaten. Voor diegenen die de komende dagen de bergen intrekken geldt het advies om de lawineberichten goed te volgen ! >> European Avalanche Warning Services. Fijne dag en ciao vanuit een winters Oberwallis

Wordt aan gewerkt; met oa verdere vooruitzichten en Sauerland weer

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: