Termen zaterdagochtend
Geheel volgens de verwachtingen viel gisteren vooral in de Franse Alpen erg veel sneeuw. Bovenstaande foto is genomen in het Franse Orcières alwaar zo'n 50 tot 80 cm sneeuw viel. In andere departementen van de Franse Alpen viel zelfs nog meer sneeuw, lokaal tussen de 100 en 120cm. Ook veel sneeuw viel er in de westerse Zwitserse Alpen en dan met name Wallis. Hier viel lokaal van donderdagochtend tot vrijdagochtend 50 en lokaal 120 cm sneeuw. Niet vreemd dus dat gisteren in de loop van de dag vele wegen voor het verkeer werden afgesloten. Dit werd enerzijds gedaan omdat er gewoon geen doorkomen meer aan was, anderzijds wegens het dreigende grote lawinegevaar. In de Franse Alpen ging hoogste niveau 5 en Wallis het één na hoogste niveau 4 van kracht. In Wallis zijn tevens de belangrijke noord-zuid auto en treinverbindingen via de Lötschergtunnel en de Furka niet of slechts beperkt mogelijk ivm lawinegevaar. In de westelijke Franse en Zwitserse Alpen ligt inmiddels boven de 2200 meter op veel plaatsen meer dan 200 cm sneeuw. In Wallis gaat de Gandegg (2717m) aan kop met 243cm.
Nogmaals Orcières gisteren met zware sneeuwval en stormachtige wind; echte blizzard conditions
Opvallend gisteren ook de enorme verschillen in weer. Door de föhnstorm werden aan de noordkant temperaturen van 6 graden tot 1800 meter geregistreerd en viel er tot een hoogte van 2000 meter regen. Tegelijkertijd tijd sneeuwde het in de beschutte inner-alpine dalen en de zuidkant van de Alpen de hele dag en stond er nauwelijks wind. Zo viel er gisteren in bv. Sion (midden Wallis) op een hoogte. van circa 500 meter sneeuw bij een temperatuur van 0 graden. Een temperatuur die gelijktijdig iets verder op aan de ander kant van de bergen op 2000 meter met moeite werd gehaald. Veel minder neerslag, en dan ook nog veelal in de vorm van regen, viel er in de Oostenrijkse Alpen.
De stormdepressie welke ons gisteren het onstuimige weer bezorgde zien we vandaag alweer met zijn kern boven het noorden van Polen en de Oostzee liggen. Het koufront welk gistermiddag en avond over de Alpen trok is doorgeschoven tot over het zuiden van Italië en westen van Griekenland. Met een noordwestelijke hoogtestroming is achter het koufront de toevoer van matig vochtige polaire lucht opgang gekomen. Met de noordwestelijke hoogtestroming stuwt de vochtige lucht tegen het Alpenmassief en valt er sneeuw. Ook de aanliggende inner-alpine gebieden kunnen eerst nog mee profiteren van de sneeuwval. Tegelijkertijd knapt het weer aan de zuidkant van de Alpen meer en meer op. Het is een heel stuk kouder dan voorheen. Vooral in de bergen is dit goed te merken. Op 3000 meter ligt het kwik rond de -17°C en op 2000 meter rond de -11°C. Koudste plekje op dit moment in Zwitserland het Jungfraujoch (3580m) alwaar het -20.2 °C vriest. Met veel wind en steeds weer sneeuwval dus barre alpine condities.
Sneeuwval ook in Lech am Arlberg (1450m). Mooi ook te zien de deels sterke sneeuwval op de livecam van Lech (klik op live)
Inmiddels valt op uitgebreide schaal sneeuw in Alpen. Vooral met Nordstau kan het aanhoudend en deels intensief sneeuwen. Dit geldt met name voor de Zwitserse en Oostenrijkse centrale noordkant. Sneeuw valt tot in de dalen en deels ook laagland. De sneeuwval zal vandaag de gehele dag aanhouden en tot aan de avond kan er 20 to 30 cm sneeuw vallen, lokaal met gunstige Stau ook nog meer. Ook de inner-alpine gebieden kunnen vandaag nog mooie sneeuw gaan meepakken. Minder tot geen neerslag valt in de luwte van het Alpenmassief aan de zuidkant. Ook vannacht en morgen zondag kan er m.n. in Nordstau gebieden tot in de dalen deels aanhoudend sneeuw vallen. Het is koud en met de harde wind niet bepaald uitnodigend om erop uit te trekken. In de overige gebieden en ook inner-alpine wordt het geleidelijk droog en kan het opklaren. Lokaal kan de koude bovenlucht ( -35 °C op 5000 meter) hier en daar nog een sneeuwbui triggeren. Tot zondagavond kunnen de noordelijke centrale Staugebieden nogmaals zo'n 10 tot 20 cm verwachten en opnieuw geldt; bij gunstige Stau ook nog meer !
Maandag belooft een heel aardige dag te worden wanneer een zwak tussenhoog voor wat rust in de atmosfeer gaat zorgen. Terwijl in de noordelijke gebieden nog wat (lichte) sneeuw of sneeuwbui kan vallen komt elders de zon er aan te pass. Het is koud maar door de sterk afgenomen wind een heel stuk aangenamer. Al met al een prima dag om van de verse sneeuw en pistes te kunnen genieten. Vooral ook doen want vanaf dinsdag wordt het weer slechter ! De weersverslechtering is maandag in de loop van de middag en avond al te merken door opkomende bewolking vanuit het westen. Deze bewolking behoort bij het front van een depressie welke begin volgende week via Engeland, over Nederland naar het midden van Duitslang koerst waar hij dinsdagochtend wordt verwacht.
Sneeuwdepressie dinsdag boven Duitsland, volgende sneeuwstoring (woensdag) nadert via Engeland
Uitgaande van het bijbehorende front (occlusie) gaat het in de loop van maandagnacht vanuit het noordwesten opnieuw sneeuwen. Dinsdag overdag breidt de sneeuwval zich tot over Oostenrijk uit. Omdat de aangestroomde lucht van origine iets minder koud is stijgt de sneeuwvalgrens geleidelijk tot 700 a 1000 meter. Zoals het er nu uitziet gaat er opnieuw zo'n 20 tot 40 cm sneeuw vallen, zwaartepunt langs de noordelijke Alpenhoofdkam. Een volgende sneeuwstoring (warmtefront) ligt dan nog boven Engeland. Naar verwachting zal deze storing woensdag de Alpen bereiken en gaat de sneeuwval zich van het noordwesten en westen uit opnieuw intensievere. Omdat de Alpen nog steeds in vrij koude liggen zal ondanks de instromende steeds zachtere lucht op hoogte de neerslag aanvankelijk tot ver onder de 1000 meter als sneeuw vallen. De GFS hoofdrun berekent voor van woensdag tot donderdag erg veel neerslag en met een beetje geluk gaat het meeste van deze neerslag boven de 1000 meter in de vorm van sneeuw vallen. Veel zal dan echter gaan afhangen van timing en in hoeverre en ook hoe snel de wind het koude reservoir in de Alpen kan opruimen. Mocht de GFS hoofdrun gelijk gaan krijgen dan gaat er zoals gezegd heel veel neerslag vallen (lokaal meer dan 200mm), dit zou dan resulteren in een enorme dump met met dan 200 cm aan verse sneeuw !
Enorme neerslaghoeveelheden volgens de operationele run van het GFS, fictie of waarheid ?
De hoofdrun van het GFS is echter behoorlijk afwijkend. Niet alleen berekent het enorme neerslag hoeveelheden ook is ie aan de warme kant. Kortom tijd om de ensembles en andere modellen eens bij te pakken ! Zo zien we dat het ECMWF een soortgelijke ontwikkeling simuleert, het model is echter veel minder scheutig met de neerslaghoeveelheden. Ook de GFS ensemble berekeningen zijn veel terughoudender. Ik denk dat het reëel is als we uitgaan van neerslag hoeveelheden van 30 tot 50 mm. Al met al toch weer genoeg voor een 45 tot 75 cm aan verse sneeuw ! Daarbij dan toch ook nog even de GFS hoofdrun met die enorme dump in ons achterhoofd houden.
Donderdag trekt de neerslag via Oostenrijk naar het oosten weg en wordt het geleidelijk droog, daarbij is het een stuk zachter dan voorheen. Vooral in de bergen gaan we dat goed merken. Echter geen angst. Rond deze tijd van het jaar heeft de zon nauwelijks kracht en onder hogedrukinvloed kan de sneeuw weinig gebeuren. Dan welhaast perfecte wintersport condities, genieten dus. Vrijdag komt ook goed uit de startblokken, vanait het westen gaat in de loop van de dag de bewolking op nadering van een volgend koufront weer toenemen en al rap volgt eerste neerslag. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van koudere lucht weer tot onder de 1000 meter. Kijken we nog even naar de langere termijn dan heeft het er alle schijn van dat met een westelijke hoogtestroming het wisselvallige weer zal aanhouden. Een overgang naar winters weer is vandaag niet uit de kaarten op te maken, een overgang naar belangrijk zachter "dooi" weer echter ook niet. Eigenlijk allemaal een beetje pendelend rond het langjarige klimaatgemiddelde met daarbij verdere aangroei van het sneeuwdek in de Alpen.
ECMWF ensemble berekeningen 50 leden temperatuur op 1500 meter, prikpunt Andermatt (CH). De zwarte lijn is het ensemble gemiddelde (trend), de zwarte stippellijn het langjarig gemiddelde, de grijze lijntjes de diverse afzonderlijke members (berekeningen) Bron; Meteomedia
Sauerland; Inmiddels ligt er weer 25 tot 35 cm op de hogere pistes in het Sauerland en draaien 12 van de 23 liften van de Skiliftkaroussel in Winterberg. Vandaag en ook morgen vallen er steeds weer buien die boven de 400 meter als sneeuw vallen. Het sneeuwdek zal hiermee verder aangroeien. Ook maandag is het onbestendig met steeds weer sneeuwbuien. Maandagavond nadert vanuit het westen een neerslaggebied. Aanvankelijk sneeuwt het dan tot in de laagste delen van het Sauerland. Met het opdringen van zachtere lucht gaat de sneeuw geleidelijk in regen of natte sneeuw over.
Webcam Sesselbahn Büre-Herrloh
Tot zover voor nu, fijne dag en winterse groeten van Oberwallis
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten