Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 23 december 2011

Witte kerst Alpen gegarandeerd

Termen vrijdagochtend,

map

Foto; winterse plaatje vanuit Kippel (Lötschental, CH)

Wie had dat gedacht, nog niet zo lang geleden zaten we nog te mopperen over de grote droogte in de Alpen en de aanhoudende sneeuwarmoede. Welnu, 2 weken later liggen de Alpen bedolven onder een dik sneeuwtapijt welke lokaal is aangegroeid tot een hoogte van meer dan 300 cm. Ondanks een tijdelijke opwarming gisteren en vandaag met in de westelijke Alpen regen tot 2000 meter zal aan de heersende sneeuwcondities niet al te veel meer veranderen. Zo ligt er in de Oostenrijkse Alpen in het westen tussen de 150 en 250 cm sneeuw, meer naar het oosten en zuiden tussen de 30 en 80 cm. In de Zwitserse Alpen tussen de 100 en 250 cm en in Wallis lokaal tot 345 cm. In de Franse Alpen vinden we sneeuwhoogten terug tussen 100 en 245 cm.Minder sneeuw vinden we terug aan de zuidkant en dan vooral de Italiaanse noordoostelijke Alpen. Zo ligt er bv in de omgeving van Madonna di Campiglio en Cortina d'Ampezzo 40 tot 50 cm en nog zuidelijker in San Martino di Castrozza slechts 20 tot 30 cm sneeuw. In groot contrast daarmee Piemont en het Valle d Aosta waar 180 tot 200 cm sneeuw ligt.


Blitzingen in Obergoms in het bovenste Rhonedal wat gisteren wederom afgesloten moest worden voor alle verkeer ivm groot lawinegevaar

Woensdag en donderdag trok een slepend warmtefront tergend langzaam van west naar oost over de Alpen en zorgde voor enorme weerverschillen in de Alpen. Aan de westkant van het front kon zachtere lucht instromen waarmee de sneeuwvalgrens in de Franse Alpen en ook de westerse Zwitserse Alpen tot 2000 meter steeg. Gelijktijdig sneeuwde het vanaf de oostelijke Zwitserse Alpen en in Oostenrijk tot onder de 1000 meter en in de beschutte inner-alpine dalen gewoon tot in het dal. Ook hier in Wallis maar ook in het Berner Oberland heeft het gisteren de gehele dag geregend tot een hoogte van 1600 a 1800 meter. Daarbij kon het kwik lokaal oplopen tot 8 a 10 graden. In het zuidelijke Wallis (Gondo) steeg het kwik zelfs tot 13 °C. De zachtere lucht heeft inmiddels ook Oostenrijk bereikt en ook daar is de sneeuwvalgrens gestegen tot 1200 a 1500 meter. Frankrijk en met name de zuidelijke departementen konden zich gisteren al verheugen op droog weer en veel zon. Onder invloed van tijdelijke luchtdrukstijgingen (zwak tussenhoog) verbeteren ook elders de condities. Aanvankelijk hebben we vooral in de onderste atmosfeer (dalen) nog te maken met veel restbewolking maar gaandeweg de dag kan net zoals al in de bergen de zon meer en meer terrein gaan winnen. De Oostelijke en noordoostelijke Alpen hebben eerst nog te maken met de restanten van het wegtrekkende warmtefront. Hier valt nog wat regen en boven de 1500 meter sneeuw.


Gemmi (Leukerbad, Wallis, CH) met nog restbewolking (Nebelmeer) boven het dal.

Zoals gezegd hebben we vandaag te maken met een tussenhoog en in de warmtefrontsector is het met 3 tot 7 °C vrij zacht. Vrij snel nadert echter vanuit het noordwesten een volgende storing (koufront) de Alpen. In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt vanuit het westen de bewolking weer snel toe gevolgd door neerslag. De neerslag zal in de loop van zaterdag van west naar oost over de Alpen trekken en vooral in de Norstau van de Alpen kan het aanhoudend sneeuwen. De sneeuwvalgrens zakt met het binnenstromen van de koudere lucht in de loop van de late avond en nacht weer tot in de dalen. Morgen overdag vriest het op 1500 meter in de Alpen alweer tussen de -2 en -6 graden. De hoogste waarden voor de zuidoostelijke Alpen alwaar de koudere lucht iets later instroomt. Vooral de noordelijke en centrale staugebieden mogen zich verheugen op een laag vers wit poeder. Algemeen valt er in deze gebieden tussen de 10 en 25 cm sneeuw, lokaal is tot 40 cm mogelijk. Met de verse poeder op de bomen en daken gaat dit gegarandeerd hele sfeervolle kerstdagen en mooie plaatjes opleveren !

Het front en de bijbehorende sneeuwval trekken zaterdagavond naar oosten toe weg. Laatste sneeuw valt zaterdagmiddag en avond nog in Oostenrijk. Vanuit het westen nadert een hogedrukgebied en in de nacht van zaterdag op zondag zien we een aparte kern precies boven de Alpen liggen. In de ingestroomde koude lucht en met weinig luchtstroming kan het boven de sneeuw sterk gaan afkoelen en gaat het tot in de dalen matig tot streng vriezen. Ook op hoogte is het koud met temperaturen op 1500 meter tussen de -8 en -10 °C. Eerste kerstdag belooft na een koude start en hier en daar nog wat restbewolking een perfecte dag te worden. Met sneeuw in overvloed, sfeervolle impressies in combinatie met knalblauwe luchten (afgezien van wat overtrekkende hoge bewolking) wordt het volop genieten op de pistes en terrasjes. Enkel het oosten en noordoosten van Oostenrijk kunnen last hebben (houden) van wat meer bewolking. Zondag liggen de Alpen onder het centrum van het hoog nog in de koude lucht. Richting de maandag verplaatst het hoog zich met zijn centrum verder naar het oosten en stroomt er vanuit het westen geleidelijk weer wat zachtere lucht binnen. Vooral in de bergen wordt het dan minder koud. Afgezien van lage bewolking en mist (Hochnebel) schijnt de zon volop en zo mogen we ons ook op tweede kerstdag verheugen op welhaast perfect wintersportweer en uitstekende sneeuwcondities.


Kerst 2011, perfecte wintersportcondities zoals ook op deze archieffoto (Bettmeralp, februari 2010, Wallis)

Het hogedruk trekt vanaf dinsdag langzaam verder naar het oosten weg maar behoudt nog tot donderdag zijn invloed op het weer in de Alpen. Het is vooral in de bergen vrij zacht met temperaturen die op 1500 meter verder oplopen naar 3 tot 6 graden. In de dalen kan zich onder de inversie (boven warm, onder koud) een koude reservoir vormen en blijven de temperaturen achter. daar waar de mist (Hochnebel) zich niet oplost vriest het ook overdag. Vooral in de bergen schijnt de zon en met de aangename temperaturen is het er prima vertoeven. Omdat we onder de vleugels van het wegtrekkende hoog in vrij droge lucht bivakkeren (negatieve dauwpunten) zullen de wat hogere temperaturen ook in de bergen geen invloed op de sneeuw resp. de sneeuwkwaliteit hebben. Enkel op beschutte zonnige zuidhellingen en zon geëxponeerde plekjes zal de zwakke december zon het witte goud tot wat gedruppel kunnen verleiden. Dit mag echter geen naam hebben en tot en met donderdag kunnen we gewoon genieten van Kaiserwetter en Kaiserschnee ! Angst m.b.t. de hogere temperaturen en de negatieve invloed op de sneeuw zijn dan ook ongegrond. Morgen zal ik in het Alpenweerbericht wat dieper ingaan op de diverse weerinvloeden en de uit (in)werkingen op de sneeuw(kwaliteit) en het sneeuwdek.

Woensdag zien we dat het Azorenhoog naar het noorden toe "uitpunt". Aan de noordflank trekt woensdag een kleine actieve depressie via het noorden van Engeland richting zuid Scandinavië alwaar het donderdag arriveert. Het bijbehorende koufront met neerslag zal in de nacht van woensdag op donderdag de Alpen bereiken en vervolgens verder naar het zuidoosten trekken. Met het instromen van opnieuw een portie maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noordwesten uit geleidelijk weer tot in de dalen. Omdat de lucht niet erg vochtig is zal het met de neerslaghoeveelheden meevallen. De meeste sneeuw valt opnieuw aan de noordkant, lokaal is uitgaande van de kaarten van vandaag 20 tot 30 cm mogelijk.

In het verdere verloop zien we dat het Atlantische hogedrukgebied opnieuw richting west en centraal Europa doorschuift, een herhaling van zetten dus. De temperaturen stijgen weer iets en komen uit op een voor de tijd van het jaar normaal niveau. Ook op de langere termijn lijkt het patroon van de meanderende zonale (west) stroming aan te houden. Een overgang naar klassiek winterweer met vorst tot in het laagland lijkt ook dan niet aan de orde. Toch moeten we de ontwikkelingen in het stromingspatroon goed in de gaten houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schijnbaar vastgeroeste westcirculatie vrij snel evolueert in een winterse constellatie.

Sauerland; het weer in het Sauerland is nu niet bepaald winters te noemen. Het is grijs en mistig en hier en er valt af en toe wat lichte regen. Vanmiddag klaart het tijdelijk op. Met temperaturen van 6 tot 10 graden is het zacht en met 6 °C dooit het ook tot op de hogere toppen. Vanavond neemt de bewolking op nadering van het koufront weer toe en gaat het regen. In de loop van de nacht gaat de regen in de hogere delen in sneeuw en natte sneeuw over. Morgen trekt de neerslag naar het zuiden weg en is het afgezien van een sneeuwbui meest droog. In de hogere gebieden stijgt het kwik tot 1 a 2 graden boven het vriespunt, elders wordt het een graad op 5. Zondagochtend kan er nog een sneeuwbuitje vallen, in de lagere gebieden regen. Met het oplopen van de temperaturen zal evt neerslag vanaf zondagmiddag ook in de hogere delen weer in vloeibare vorm naar beneden komen. Op dit moment ligt er in de hogere delen 30 tot 45 cm sneeuw. Tot zaterdagavond kan er hogerop 10 tot 15 cm bij gaan vallen.


Tot zover, fijne dag en morgen meer Alpenweer

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


1 opmerking:

Gerard zei

Volgende week dus topcondities...
Wat voor weer wordt het de week erna (1e week januari)?