Termen zaterdagochtend,
Wat zijn we toch eigenlijk een bofkonten; In heel west Europa is de winter ver te zoeken, het is zacht en periodiek verprutsen storingen met neerslag in de vorm van regen en veel wind het weer. Winterweer met sneeuw en vorst vinden we enkel in Scandinavië en vanaf (zuid)Oost Europa tot in Rusland (zie kaart hieronder). Veel stelt ook dit echter niet voor. En dan de Alpen. Wie had 10 dagen geleden gedacht dat in aanloop naar de kerst menig skigebied alles uit de kast moet halen om de de pistes en toegangswegen na dagenlange sneeuwval weer toegankelijk te maken ? En dan het summum; na de sneeuw komt de zon en kunnen we ons gaan verheugen op perfecte wintersport, weer en sneeuwcondities. Voordat het echter zover is moeten we ons vandaag door een koufront heen bijten welke aan de noordkant van het Alpenmassief vandaag nogmaals Nordstau zal geven.
Sneeuwverdeling (sneeuwdek) Europa
Gisteren bevonden we ons in de warmtefrontsector behorende bij een depressie in de buurt van IJsland luisterend naar de naam Norbert (naamgeving Duitse weerdienst in Offenbach /DWD). De ingestroomde lucht was niet alleen zeer zacht (subtropische origine) maar ook nog eens vochtig. In de zachte lucht kon het het kwik gisteren oplopen naar 6 tot 10 graden en lokaal werd het nog zachter. Zo meldde bijvoorbeeld het weerstation Zwischbergen (1390m) meter in de zuidelijke Walliser Alpen maar liefst een maximum van 13.9 °C. De vorstgrens steeg vooral in de westelijke Alpen tot ver boven de 2000 meter. Terwijl het in de noordelijke oostelijke Alpen en sommige dalen de bewolking en Hochnebel hardnekkig bleven scheen elders de zon eindelijk weer eens volop.De combinatie van hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid zorgden ervoor dat de mooie poedersneeuw vooral onder de 2000 meter getransformeerd werd tot compactere massa's en deels ook smolt. Gezien de deels enorme hoeveelheden sneeuw die er liggen bleef het sneeuwdek ook tot in de dalen intact. Dat het dooide was vooral te zien aan de bomen en daken die (deels) hun sneeuwdek verloren. De pistes en dan vooral de hogere pistes hadden nauwelijks te lijden onder de zachtere omstandigheden.
Tijdelijke dooi met druppende sneeuw van de daken en sneeuwvrije dennen in Roche Plane (1550m, Franse Alpen) na 130 cm verse sneeuw in de afgelopen dagen.
In de loop van de nacht naderde vanuit het westen alweer een volgende storing welke vandaag over de Alpen trekt. Met een noordwestelijke hoogtestroming wordt achter dit koufront opnieuw een portie koudere (van origine maritiem-polaire lucht) tot over de Alpen getransporteerd. Tevens krijgt de noordkant van de Alpen vandaag te maken met Nordstau. Ten zuiden van het Alpenmassief ontwikkelt zich een Nordföhn, hier is het droog en zonnig. Inmiddels valt er vooral aan de noordkant van de Alpen neerslag. De sneeuwvalgrens zakt met het instromen van de koudere lucht rap van 1000 tot 500 meter. De Oostenrijkse Alpen zitten nog iets langer in de zachtere lucht en hier zakt de sneeuwvalgrens in de middag en avond tot 700 a 500 meter.
Webcam; sneeuwval Jaunpass 1470m in Berner Oberland
De sneeuwhoeveelheden zullen door de rel. hoge luchtdruk beperkt blijven. Toch kan vandaag vooral in de Stau van de Franse Alpen, de noordelijke centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen enige tijd aanhoudend sneeuwen. In Oostenrijk valt vooral sneeuw vanaf Vorarlberg, Oberösterreich tot aan Obersteiermark. Meer naar het westen wordt de neerslag door hoedrukinvloed grotendeels onderdrukt. Ook de inner-alpine gebieden zullen weinig tot geen sneeuw krijgen. Tot vanavond wordt 5 tot 10 cm berekend, in de Staugebieden 10 tot 25 cm en onder gunstige omstandigheden ook nog wat meer.
Sneeuwval komende 24 uur vlgs het door door ons gebruikte hoogresolutie weermodel WRF
De hoogste temperaturen worden vandaag in de ochtend bereikt, gaandeweg de dag zal het kwik overal een dalende lijn vertonen. Vooral in de bergen is het na het zachte weer van gisteren een stuk kouder. Dit effect wordt tevens nog eens versterkt door de harde noordwestelijke wind. Op 1500 meter zakt het kwik tot circa - 5°C, op 2000 meter tot - 10°C en op 3000 meter pendelt het kwik rond de - 15°C. De echte winter dy-hearts zullen helemaal aan hun trekken komen op een hoogte van 4000 meter met diepvries temperaturen van rond de -24 graden.
Het koufront en de sneeuwval trekken in de loop van de dag en in de nacht op zondag naar het oosten toe weg. Van west naar oost neemt de neerslagintensiteit geleidelijk weer af en wordt het droog. In de Oostenrijkse Alpen en dan met name de oostelijke delen kan het nog tot morgenochtend sneeuwen alvorens het ook daar droog wordt. Naar het westen toe komt de zon meer en meer tevoorschijn. De weersverbetering hebben we te danken aan een hogedrukgebied. Vandaag ligt het systeem met zijn kern ten noordwesten van Portugal. De komende 2 dagen verplaats het hogedrukgebied zich geleidelijk tot over de Alpen en op tweede kerstdag ligt zwaartepunt van de hogedruk (kerndruk 1040 hPA) boven centraal Europa en de Alpen. De Alpen krijgen te maken met een typische zgn. inversie situatie. In de bergen is het dan zacht en zonnig terwijl er in de dalen door de uitstraling zich een koudereservoir kan vormen met als gevolg deels hardnekkige mist en -of lage bewolking (Hochnebel) met een bovengrens tussen de 700 a 1000 meter. Onder de Hochnebel is het koud met temperaturen die ook overdag onder of rond het vriespunt liggen. Voor de wintersporters zal dit echter weinig consequenties hebben omdat we in de bergen en op de pistes optimale weer en sneeuwcondities zullen aantreffen. Dat wordt dus gewoon volop genieten tijdens de feestdagen !
Het mooie en zachte weer in de bergen blijft ons tot donderdag behouden. Vanaf woensdag zien we dat het Europese deel van het hoog afzwakt en tegelijkertijd tijd verstevigt zich het Atlantische deel van het hoog. Gevolg daarvan is dat op donderdag vanuit het noordwesten een nieuwe portie koudere lucht tot over de Alpen kan uitstromen. Vooral in de bergen wordt het dan weer gevoelig kouder. Neerslag zal tijdens de koufrontpassage op donderdag nauwelijks vallen (teveel hogedruk invloed) en enkel de toenemende bewolking resp. overtrekkende wolkenvelden verraden de intocht van de koudere luchtmassa's. Vanaf donderdag zien we dat het Atlantische hoog opnieuw richting het vaste land van Europa doorschuift. Tot zaterdag 31 december ligt de as van hogedruk echter ten (noord)westen van de Alpen en verblijven we in de koudere maar ook droge luchtmassa's. Zoals het er nu naar uitziet schuift het hoog vanaf zondag 1 januari verder door naar het oosten en aan de westflank stroomt opnieuw zachtere lucht over de Alpen uit.
ECMWF ensembles temperatuur 1500 meter voor centrale Alpen (50 members) prikpunt Salzburg. Zwart is ensemble gemiddelde (trend), grijze lijnen de afz. members en de zwarte stippellijn het langjarig gemiddelde (bron; MeteoMedia)
Kijken we nog even naar de langere 15 daagse termijn (kaart hierboven) dan zien we dat na de thermische opleving tussen 26 en 30 december de temperaturen terugvallen naar een normaal tot iets boven normaal niveau. Een overgang naar kouder dan wel zachter weer lijkt dan ook onwaarschijnlijk.
Tot slot nog een blik op het Sauerland; het is onbestendig met vooral vanmorgen regen en boven de 500 meter sneeuw. Vanmiddag wordt het geleidelijk droog. Morgen is het opnieuw wisselvallig met vooral later op de dag weer neerslag die ook hogerop in vloeibare vorm zal vallen.Het kwik pendelt tussen de 5 a 8 graden, in de hogere delen tussen de 0 en 3 graden. Onderstaand een overzicht met sneeuwhoogtes en geopende liften;
Tot zover voor vandaag. Vanuit Oberwallis (alwaar het licht sneeuwt) een ieder een fijne en gezellige "Heiligabend" toegewenst en morgen weer meer Alpenweer.
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten