Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 25 december 2011

Zonnige kerstgroeten vanuit het westen

Termen zondagochtend

map

Gisteren stroomde achter het koufront van lagedrukgebied Norbert (vandaag met kern boven de Noordkaap) markant koudere lucht over de Alpen uit. Vooral in de bergen gingen de temperaturen flink onderuit. Dit effect werd vannacht nog eens versterkt door een geleidelijke afnemende wind waardoor het ook in de dalen boven de sneeuw flink kon afkoelen. Vanmorgen vroor het vrijwel overal licht tot matig. Enkel het noorden en noordoosten van Oostenrijk waar nog steeds veel bewolking aanwezig is, alsmede ook de zuidelijke Alpengebieden, konden positieve temperaturen melden. Koudste plekjes vanmorgen; Solvayhütte SAC (4003m) - 23.2°C (CH), Glattalp (1858m) -21°C (CH) en het Oostenrijkse Sonnblick (3105m) met -17.1°C. Sneeuw viel er gisteren vooral in de Staugebieden van de Alpennoord en westkant. De hoeveelheden waren, zeker in vergelijk met al het sneeuwgeweld van de afgelopen week, met 5 tot 30 cm bescheiden. inner-alpin en aan de zuidkant viel nauwelijks tot geen sneeuw. Sneeuw ligt er momenteel in de Alpen genoeg. In vergelijking met voorgaande jaren ligt er aan de noord en westkant maar ook inner-alpin 2 tot 4 keer zoveel sneeuw tijdens de kerstdagen en zijn ook de dalen meest sneeuw bedekt. Grootschalig ligt er in de Alpen boven de 2000 meter tussen 2 en 3 meter sneeuw en in sommige gletsjergebieden (Chamonix, Saas-Fee) is het sneeuwdek aangegroeid tot bijna 3,5 meter. Duidelijk minder sneeuw ligt er aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, zij moeten nog teren op de sneeuw welke vooral in oktober viel.

Zie ook >> Top 50 sneeuwhoogtes


Winterse ochtenstemming ook in de Franse Alpen zoals in Rosiere (1850m)

Op de weerkaarten zien we vandaag een hoog met kern boven de Golf van Biskaje liggen. Dit hoog zal vanuit het westen zijn invloed meer en meer op het Alpenweer doen uitoefenen. Een storing (warmtefront) behorende bij een depressie welke over Scandinavië trekt noordelijk van de Alpen voorbij. In de westelijke Alpen is het inmiddels al opgeklaard en in de bergen schijnt de zon. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de restbewolking van het koufront. In de dalen hangt hardnekkige mist en -of lage bewolking met een bovengrens van circa 800 tot 1000 meter. Vooral in het noorden en noordoosten van Oostenrijk kan uit de bewolking nog wat lichte regen en boven de 700 meter wat sneeuw vallen. Van west naar oost zal het vandaag en vooral ook morgen verder opklaren. Overtrekkend bewolking in de noordoostelijke Alpen verraden tevens de nabijheid van het warmtefront welke via Duitsland naar het oosten trekt. Zoals gezegd vandaag vooral dus zonnig in de westelijke Alpen en opklarend tot over het westen en zuiden van Oostenrijk.


Overtrekkende bewolking behorende bij het warmtefront over zuid Duitsland; webcam Reit im Winkl in de Bayerische Alpen (1200m)

Vandaag bevinden we ons nog in vrij koude lucht. Met het verplaatsten van het hoog tot over de Alpen (morgen met kern van 1040 hPA ten oosten van Oostenrijk) stroomt vanuit het westen steeds zachtere lucht over de Alpen uit en vooral in de bergen gaan we dat goed merken. Hier kan het kwik oplopen tot 5 a 6 graden op het 850 hPa vlak, oftewel op circa 1500 meter. Het nulgradenniveau stijgt geleidelijke tot 2000 a 2200 meter op tweede kerstdag. Bijkomend vervelend verschijnsel van dit soort hogedruk weer (inversie) is de mist en lage bewolking welke zich in de dalen en het laagland gaat vormen. Onder deze koude deken komt het kwik niet tot nauwelijks boven het vriespunt uit en is het er kil en somber. Onder het motto; "Unten Grau, Oben Blau", het devies luidt dan ook; zo snel mogelijk de bergen in en genieten van de sneeuw en zon op de pistes. De noordelijke Oostenrijkse Alpen kunnen ook morgen nog met rest bewolking te doen hebben. Algemeen geldt; hoe meer naar het westen en zuiden hoe meer zon en zachtere condities.

Tot donderdag verandert er niet veel aan het weerbeeld. Onder invloed van het verder naar het oosten wegtrekkend hogedrukgebied houden we de boven genoemde tweedeling van "Unten Grau, Oben Blau". In de bergen is het zeer zacht met temperaturen die nog iets verder oplopen. Onder gunstige omstandigheden kan het kwik op een hoogte tussen de 1000 en 1300 meter tot 8 a 10 graden oplopen en ook op 2000 meter is het met 4 tot 6 graden zeer zacht. Omdat de lucht echter droog is zal de sneeuwkwaliteit op de pistes nauwelijks lijden onder deze hoge temperaturen. Enkel daar waar de zwakke december zon zijn straling optimaal kan uitoefenen (daken, bomen) zal de sneeuw het moeilijk krijgen en overdag het smeltstadium bereiken. Papsneeuw (sulz) verwacht ik hooguit op sommige zuidhellingen welke optimaal zon-geëxponeerd liggen. Verder is het gewoon volop genieten op de pistes dan wel op een terrasje achter een heerlijke bak koffie, Apfelstrudel dan wel een glas Glühwein of biertje. En vooral ook niet vergeten; goed insmeren met een hoge factor zonnecreme; in het hoog-alpine berglandschap met zon en het terug stralingseffect van de zonnestralen (85 tot 90 % boven verse sneeuw >>Albedo effect) wordt de huid al behoorlijk getart !

Kort ook nog even wat over het effect van de hoge temperaturen op de sneeuw en sneeuwkwaliteit. Steeds weer lees je over de angst die er bestaat dat de sneeuw door de hoge luchttemperaturen zal smelten. Veelal is deze angst ongegrond. Sneeuw is heel goed bestand tegen hoge luchttemperaturen. Belangrijker is de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid kunnen we aflezen aan het zgn. dauwpunt. Hoe droger de lucht hoe lager (negatief) het dauwpunt. Zolang het dauwpunt negatief is zal de sneeuw ook bij hoge luchttemperaturen niet smelten. Tegelijkertijd zien we dan een ander proces ontstaan, het zgn. sublimeren of sublimatie; bij lage dauwpunten gaan sneeuwkristallen direct over in waterdamp welke vervolgens aan de atmosfeer wordt afgegeven zonder eerst te smelten. Aangezien bij dit proces, net als bij verdamping, warmte-energie verbruikt wordt (er komt koude vrij) smelt de sneeuw niet. Tevens ontstaat door bovengenoemde proces boven de sneeuwlaag een soort koudelaag wat ook weer evt. verder smelten tegengaat. Zelfs bij 5 °C tot 10 °C in de plus smelt de sneeuw niet. Bijkomend gunstig effect voor het behoud van de sneeuw is het hier reeds bovengenoemde zgn. "Albedo effect" van verse sneeuw. Zo wordt 80 tot 90 % van de zonnestralen boven verse sneeuw weer teruggekaatst. Funest voor sneeuw en de sneeuwkwaliteit is een hoge luchtvochtigheid (dus positieve dauwpunten). Voeg daarbij nog een stevige wind en de sneeuw zal zienderogen smelten. Aangezien we echter de komende dagen te maken gaan krijgen met droge lucht (hogedruk) en negatieve dauwpunten (tussen de -5 en -24 °C) hoeven we ons v.w.b. de sneeuw geen zorgen te maken !


Woensdag overdag; weliswaar zeer zacht maar met negatieve dauwpunten in de Alpen

Donderdag komen we onder de invloed te liggen van een Atlantisch hogedrukgebied. Aan de noordoostflank van dit hoog stroomt donderdag achter een zwak koufront van het het noordwesten uit een nieuwe portie koudere lucht over de Alpen uit. Vooral in de bergen gaan de temperaturen markant terug. Omdat de lucht vrij droog is ,mede ook door de hoge luchtdruk, zal er weinig neerslag vallen. Meeste kans op sneeuw hebben opnieuw de gebieden aan de noord(west)kant van de Alpen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en ook inner-alpin blijft het naar aller waarschijnlijkheid droog. In de loop van donderdagmiddag en vrijdag breidt het hoog zijn invloed net als nu weer over de Alpen uit. Het wordt van het westen uit overal weer droog en toenemend zonnig. met het verder verplaatsen van de hogedruk in oostelijke richting stroomt ook nu weer van het westen zachtere lucht over de Alpen uit. Een herhaling van zetten dus.


ECMWF ensembles temperatuur 1500 meter voor centrale Alpen (50 members) prikpunt Salzburg. Zwart is ensemble gemiddelde (trend), grijze lijnen de afz. members en de zwarte stippellijn het langjarig gemiddelde (bron; MeteoMedia)

Ook in de eerste dagen van het het nieuwe jaar zal er weinig veranderen.De temperaturen liggen iets boven het langjarig gemiddelde. Markant zachter weer is niet uit de kaarten op te maken. ook de overgang naar belangrijk kouder lijkt vooralsnog niet aan de orde. Alles dus heel modaal en voorlopig zullen we het met sneeuw moeten doen die de afgelopen dagen is gevallen. Tot zover, morgen meer Alpenweer.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: