donderdag 29 december 2011

Ook tweede kerstdag volop genieten

Termen maandagochtend,

Linkmap


De komende dagen heb ik me, evenals vele anderen, teruggetrokken in de bergen om de zon en de sneeuw te genieten. Schrijvende vanuit de Walliser bergen vanachter een laptop met langzame internetnet verbinding (Swisscom bedankt dat de ADSL telefoonleiding er nog niet ligt) zullen de komende 2 dagen de Alpenweerberichten in verkorte vorm worden gepresenteerd.

Wat boffen de wintersporters toch die deze dagen in de Alpen verblijven. Terwijl het in grote delen van Europa maar niet wil winteren en de sneeuw ver is te zoeken hebben we in de Alpen te maken met welhaast perfecte omstandigheden. Sneeuw ligt er in overvloed en afgezien van het noorden en noordoosten van Oostenrijk scheen gisteren de zon onafgebroken. Onder invloed van hogedrukgebied "Cora" wat langzaam verder over de Apen naar het oosten trekt gaan we vandaag op herhaling.


Satellietfoto gistermiddag met zonovergoten Alpen, enkel het noorden van Oostenrijk heeft nog wat bewolking

Het wordt vandaag opnieuw een prachtige dag en in de de bergen maakt de decemberzon overuren. Enkel in sommige dalen en mn in het laagland kunnen mist en -of lagebewolking het de zon moeilijk maken. Ook het noordoosten van Oostenrijk heeft nog steeds te kampen met hardnekkige (rest)bewolking. Doordat de stroming geleidelijk wat meer uit het westen komt is het minder koud dan gisteren. Dit was al goed te zien aan de temperaturen van vanmorgen. Het koudst werd het in de omgeving van het Zwitserse St. Moritz (Gr) alwaar het kwik boven de sneeuw door de sterke nachtelijke uitstraling onderuit ging tot - 17 °C. In het hooggebergte was het een graad of 6 tot 10 minder koud dan gisteren als teken dat vooral in de hoogte zachtere lucht is ingestroomd. Ook morgen en overmorgen hebben we te maken met de invloed van het verder naar het oosten wegtrekkende hogedrukgebied. Het is ook dan in de de bergen prachtig weer en de temperaturen kunnen vooral morgen nog iets verder oplopen. De hoogste temperaturen vinden we dan tussen de 1000 en 1300 meter hoogte. Hier kan het kwik met ondersteuning van de zon oplopen tot 8 a 10 graden en op beschutte plekjes op de zuidhellingen wellicht ook nog iets meer. Op 2000 meter stijgt het kwik tot 2 a 4 graden. Zeer zacht dus.


Prachtig, wie wil er niet zo wakker worden; WebcamLienz (Lienzerh├╝tte), Osttirol (1977m) vanmorgen

Meer mooie webcams zie >> Alpen webcams

Vanaf Donderdag staat er dan een verandering op het weermenu. Uitgaande van een kleine maar actieve depressie welke via het noorden van Engeland naar zuid Scandinavie trekt bereikt donderdag in de loop van de dag een koufront de Alpen. De bewolking neemt van west naar oost snel toe en vanuit het noordwesten zet neerslag in waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt tot 600 a 400 meter. Sneeuw dus dan weer tot in de dalen. Ook vrijdag en zaterdag hebben we te maken met de uitwerkingen van de storing. Het is bewolkt en kan er af en toe sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 500 en 700 meter, in de nacht van vrijdag stijgt de sneeuwvalgrens door instroom van iets zachtere lucht vanuit het westen tot circa 1000 meter. Zaterdag kan er vooral in de Zwitserse en westelijke Oostenrijkse Alpen boven de 600 a 800 meter meter sneeuw vallen. De neerslag hoeveelheden zijn nog enigszins onzeker, veel zal gaan afhangen van de precieze koers van het laag en de bijbehorende fronten. Vanaf donderdag tot zaterdagavond mag echter gerekend worden op 20 tot 50 cm Neuschnee aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam. Inneralpin en de zuidkant duidelijk minder. Spitzenreiter vwb de neerslaghoeveelheden is vanmorgen het Oostenrijkse St. Christoph met bijna 40 cm sneeuw. (zal de komende dagen ongetwijfeld nog worden aangepast). Volledige lijst" zie onze " Top 25 verwachte sneeuw en regen voor berg en dal"


Sneeuwval (neerslag) vanaf donderdag tot het einde van het jaar adhv door ons gebruikte weermodel WRF


P├╝nktlich met de start van het nieuwe jaar krijgen we te maken met een weersverbetering oiv een nieuw hogedrukgebied. De temperaturen komen te liggen rond een voor de tijd van het jaar normaal niveau.
Tot zover voor nu. Evt vanavond een korte update mbt tot de te verwachtte sneeuwval tussen donderdag en zaterdag. Fijne tweede kerstdag.
Ciao vanuit Rosswald, Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: