Termen (Rosswald) dinsdagochtend
Foto; Rosswald (Wallis) gistermiddag
Gisteren konden we in de Alpen opnieuw genieten van prachtig weer. Afgezien van een paar overtrekkende wolken(veldjes) scheen de zon volop. Het was zacht met temperaturen die op 2000 meter tot rond het vriespunt opliepen. Mede door de droge lucht was het helder en konden we ook nog eens genieten van de prachtige vergezichten en winterse bergpanorama's. Delen van Oostenrijk hadden gisteren nog te kampen met deels hardnekkige bewolking welke de hele dag hardnekkig bleef hangen. De lager gelegen gebieden hadden tevens met hardnekkige mist en -of lagebewolking te doen. Onder de bewolking en in de mist kwam het kwik niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Gisteren stroomde er in het verloop van de dag van het westen steeds zachtere lucht over de Alpen uit waardoor vooral op hoogte de temperaturen niet meer daalden maar zelfs tijdens de avond en nacht opliepen. Mijn eigen weerstation (1020m) registreerde de afgelopen nacht zelfs geen vorst meer ( 2.2 °C) en ook hier op op 1800 meter bleef het kwik hangen op 0 graden, een waarde die gistermiddag al werd bereikt.
Winterse ochtenstemming; Webcam Arosas (CH)
Ook vandaag en morgen is het onder een inlvloed van een krachtig Europees hoegdrukgebied zeer zacht en in de bergen zonnig weer. Ook de Oostenrijkse Alpen mogen zich, afgezien van enkele overtrekkende wolken(velden), verheugen op meer zon. In de dalen en het laagland kan hardnekkige mist en lagebewolking met een bovengrens tussen de 700 en 1000 meer de zon frusteren en is het koud. Niet verwonderlijk dus ook dat we de koudste plekjes terugvinden in de dalen. Met name in de hoger gelegen dalen kan zich tijdens de lange nachten koude lucht verzamelen en door de krachtige uitstraling boven de sneeuw koelt het er sterk af. Zo vroor het bv. vanmorgen in het bekende koudegat in het Zwitserse Glattalp (1840m) 15 °C. De hoogste temperaturen vinden we terug op een hoogre tussen de 800 en 1300 meter. Hier kan het kwik met ondersteuning van de zon oplopen tot 5 a 10 graden. Ook hogerop is het zeer zacht, zo stijgt het kwik op 2000 meter tot 4 a 6 graden en het nulgradenniveau ligt rond of zelfs boven de 3000 meter. Gelukkig is de lucht ook vandaag en morgen nog zeer droog (negatieve dauwpunten) en zal de sneeuw op de pistes niet of nauwelijks aan kwaliteit inboeten. Enkel de nog met sneeuw bedekt bomen en daken zullen vandaag onderhevig zijn aan smeltprocessen.
Rijp en sneeuw op de bomen, vandaag zal veel daarvan wegdooieen (Rosswald)
Het zeer zachte en overwegend zonnige weer blijft ons nog tot donderdag behouden. Donderdag krijgen we te maken met een koufront welke vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. In de nacht van woensdag op donderdag neemt de bewolking toe en van west naar oost gaat het regenen dan wel sneeuwen. In Oostenrijk zal eerst de zon nog schijnen, dit geldt vooral voor de oostelijke deelstaten. Naar verwachting bereiken bewolking en neerslag in de middag Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Met het instromen van de koudere lucht daalt van het noordwesten uit de sneeuwvalgrens tot 800 a 400 meter. Sneeuw gaat dus weer tot in dalen vallen. Vooral in de bergen wordt het een stuk kouder met temperaturen die tot -5 °C dalen op 2000 meter. Voor het gevoel is het nog een stuk kouder door een matig tot hard
aantrekkende westelijke wind.
De sneeuwhoeveelheden zullen donderdag niet voor problemen gaan zorgen en meest bescheiden uitpakken. Algemeen zal er tussen de 5 en 15 cm vallen. Genoeg om bomen, daken en natuurlijk de pistes weer van een mooi vers laagje te voorzien. Meer sneeuw staat er voor vrijdag en zaterdag op het weermenu wanneer al vrij snel een volgend front met neerslag over de Alpen trekt. Na een korte adempauze gaat het vrijdag van het westen uit opnieuw sneeuwen. Omdat we nog steeds in vrij koude lucht zitten zal de neerslag tot in de dalen meest als sneeuw vallen. De meeste sneeuw valt in de noorderlijke en westelijke Alpen. Ook zaterdag lijkt onbestendig te gaan verlopen. Het is meest bewolkt en af en toe valt er neerslag. Met het instromen van weer wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens geleidelijke naar 1000 tot 1500 meter. In de oostelijke Alpen sneeuwt het aanvankelijk nog in de dalen alvorens ook daar de sneeuwvalgrens stijgt. Mede door de neerslag van het warmtefront kan er tot aan het nieuwe jaar weer sneeuw van betekenis gaan vallen. Zwaartepunt ook nu weer aan de west en noordkant van de Alpen. In totaal wordt er voor deze gebieden tot zondag 30 tot 50 cm berekend, lokaal ook nog meer. (kaart hieronder)
Neerslaghoeveelheden vanaf donderdag voor de rest van het jaar
Ook de start van het nieuwe jaar zal zoals het er nu naar uitziet onbestendig gaan verlopen. Uitgaande van de ochtendmodellen lijken we terug te keren naar het bekende patroon van de westcircualatie (zonaal) welke ook al in december het weerbeeld in de Alpen bepaalde. Met een komen en gaan van storingen worden afwisselend zachtere en dan weer koudere luchtmassa's tot over de Alpen getransporteerd. Periodiek valt neerslag waarbij de sneeuwvalgrens meest pendelt tussen de 800 en 1400 meter. Vooral in de hogere skigebieden zal het sneeuwdek verder aangroeien.
Door de vele sneeuw was het nog niet mogelijk overal de sneeuw tijdig te ruimen. Zoals ook op dit terras naast de skipiste van Rosswald. Vanaf donderdag kan men zich opnieuw gaan opmaken voor de "strijd" tegen de sneeuw.
Een overgang naar belangrijk kouder dan wel zachter weer is ook vanmorgen niet uit de kaarten op te maken; algemeen geldt "wisselvalligheid is troef" met temperaturen die rond het langjarig gemiddelde pendelen. Tot zover dit weerbericht vanuit de Walliser bergen. Volgende update morgen in de loop van de ochtend. Bij interessante ontwikkelingen evt. vanavond een extra update. Ciao en geniet nog even even van het mooie weer zolang het nog kan.
Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten