Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 11 januari 2012

Diepvrieskou ligt op de loer

Termen woensdagochtend,

map

Foto; Prachtig weer gisteren in de Walliser bergen (blik op Simplon gebied)

Wat moeten de Oostenrijkers gisteren gebaald hebben. Terwijl in vrijwel het gehele Alpengebied de zon volop scheen werden ze daar nog geconfronteerd met de restanten van een storing. Het was er koud en uit de bewolking viel hier en daar nog sneeuw. Uiteindelijk is er in navolging van de Franse en Zwitserse Alpen dan ook in Oostenrijk dank zij de dagenlang aanhoudende Nordstau toch ook nog erg veel sneeuw gevallen. Vooral het westen van Oostenrijk kreeg een sneeuwdraai om de oren. In bv de Vorarlberg en Tirol is er in januari sinds 30 jaar niet meer zoveel sneeuw gevallen en dit is volgens de Oostenrijkse experts dan ook zeer ongewoon. Grofweg kan men stellen dat zulke grote sneeuwhoeveelheden in bv de Arlberg elke vijf tot 10 jaar één keer voorkomen. De gemeente Bezirk (Landeck) kon in de afgelopen 4 dagen 120 cm Neuschnee optekenen, in Hochfilzen (Kitzbühel) bereikte de witte pracht een dikte van maar liefst 216 cm en in Langen (Arlberg) viel in totaal 177 cm. Zulke grote sneeuwhoeveelheden kwamen sinds het begin van de metingen in Oostenrijk slechts 9 keer voor. De laatste keer dat er soortgelijke hoeveelheden vielen was in de beruchte lawinewinter van 1999.

Niet alleen in Oostenrijk ligt erg veel sneeuw, ook in de Zwitserse en Franse Alpen ligt voor de tijd van het jaar erg veel sneeuw en gaan de vergelijkingen met Oostenrijk aardig op. Boven de 1000 meter ligt er over het algemeen 30 tot 100 cm sneeuw, in sommige inner-alpine dalen boven de 1300 meter zelfs meer dan 200cm, boven de 1800 meter 180 tot 250cm, boven de 2200 meter 250 tot 350 cm. In de klassieke Staugebieden vinden we een sneeuwdek terug van 350 tot 450 cm en lokaal ligt er meer dan 500 cm sneeuw. Spitzenreiter op dit moment het Oostenrijkse St. Anton (Arlberg) alwaar 200 cm in het dal en 545 cm op de bergen ligt !


Erg veel sneeuw ook in het Zwitserse Lötschental (Oberwallis), foto gistermiddag

Minder goed bedeeld zijn de zuidelijke Alpen. Door de aanhoudende Nordstau en Nordföhn situatie viel hier beduidend minder van het witte goud. Het laatste Südstau "event" stamt alweer van Oktober jl. Toch ligt ook hier voldoende sneeuw en dankzij de Italiaanse sneeuwmeesters liggen de pistes er zoals altijd perfect bij. Als compensatie heeft overigens het mooie weer met de vele uren zon hier veel goedgemaakt. Blijft een aanrader de Italiaanse Alpen ! Apropos Nordföhn; gisteren leek het mede dankzij de Nordföhn ten zuiden van de Alpenhoordkam wel voorjaar. Zo werd het bv in Tessin (Lugano) gisteren bijna 18 °C warm ! (overigens geen record, in de winter van 2007 werd het hier op 19 januari maar liefst 23 °C (zomers dus). Van voorjaar en zomer kunnen we voorlopig alleen maar dromen. Ofschoon, met het zonnetje en zachte lucht welke momenteel over de Alpen ligt is het toch ook heel aangenaam vertoeven ! Terug naar de realiteit.

De laagste temperaturen zien we met dit soort inversie weer terug in de dalen. Met name in de hoger gelegen dalen kan het boven de sneeuw en met weinig dynamiek sterk afkoelen en vriest het streng tot zeer streng. Op dit moment ligt het kwik op het vliegveld van het Zwitserse St Moritz en in Zuos rond de -16 °C. Koudste plekje in Oostenrijk is Seefeld (1100m) alwaar het met - 11 °C nog net streng vriest. Tegelijkertijd is het op hoogte duidelijk minder warm met op 4000 meter hoogte temperaturen die maar net de -8 graden halen. Omgekeerde wereld dus.

Het Europese hogedrukgebied moet vanaf donderdag aan zijn oostflank terrein gaan prijsgeven. Tegelijkertijd zien we dat het aan zijn westflank nieuwe impulsen krijgt. Vrijdagmiddag ligt het hoog met zijn zwaartepunt boven Engeland en heeft een uitloper in noordelijke richting tot aan Spitsbergen. Tegelijkertijd zien we boven noordwest Rusland een complex lagedrukgebied wat vooral op hoogte gevuld is met zeer koude lucht. (-40 tot -44 Graden op 500 hPa = circa 5000 meter). Tussen beide druksystemen komt vanaf donderdag een koude noordwestelijke tot noordelijke hoogtestroming opgang waarmee zeer koude lucht direct vanaf de Pool naar het zuiden toe gaat uitstromen. De koude arctische lucht zal in de loop van vrijdag de Oostenrijkse Alpen bereiken en zaterdag tot over het oosten van Zwitserland zin voorgedrongen. Door de invloed van het hoog boven Engeland zal de toevoer ergens boven Zwitserland stagneren. De westelijke Alpen blijven dan ook in de zachtere lucht liggen. Met het koufront welke vrijdag dus over Oostenrijk trekt wordt niet alleen koudere maar ook weer wat vochtigere lucht aangevoerd welke vooral in de Nordstau van de Alpen wat sneeuw zal gaan geven.


GFS bodemdrukkaart voor zaterdag 14 januari; koude lucht stroomt vooral over de oostelijke Alpen uit

Grotere neerslaghoeveelheden vlak dekkend worden er op koufrontpassage vrijdag en zaterdag niet verwacht. Zowel GFS als ECMWF gaan uit van 10 tot 16 mm neerslag. Zwaartepunt van de neerslag ligt in de Nordstau van de Oostenrijkse Alpen, pak hem beet rondom Salzburg en Oberösterreich. Omgerekend in sneeuw betekent dit dus voor deze gebieden toch weer 20 tot 40 cm aan verse sneeuw. In de overige aangrenzende gebieden gaat 10 tot 20 cm vallen. Het noordoosten van Zwitserland 5 tot 10cm. De overige Alpen houden het gewoon droog en ook meest zonnig. Vooral in de oostelijke Alpen wordt het met het instromen van de koudere lucht vanuit het noorden een heel stuk kouder. Vooral in de bergen gaan we dat merken en de verschillen met het zachte weer van nu zullen groot zijn. Zo zal het kwik vanaf 13 januari een duikeling maken van een graad op 10 a 12. Rond 15 januari pendelt het kwik op 1500 meter (850 hPa) rond de -11 graden en op 2000 meter gaat het 16 tot 18 graden vriezen. Ook in de dalen is het koud en vriest het ook overdag licht en hier en daar ook matig. Hoe meer naar het westen hoe zachter met in de westelijke Alpen temperaturen die voor dezelfde hoogtes terugvallen naar -2 °C op de 15e januari.

Vanaf begin volgende week zien we dan interessante ontwikkelingen. In eerste instantie zien we en soort pat-stelling op de weerkaarten ontstaan tussen een Russisch hogedrukgebied en het Azorenhoog. Ook boven west Europa blijft de luchtdruk relatief hoog (tussenhoogje). Het met zeer koude lucht gevulde lagedrukgebied vinden we terug boven Oost Europa en de Balkan. Tevens zien we een lagedrukgebied (hoogtelaag) boven het zuiden van het Iberische Schiereiland en noordwest Afrika (Marokko). Deze constellatie wordt zowel door het ECMWF als ook het GFS voor dinsdag 17 januari berekend. Richting de donderdag zal een volgend lagedrukgebied vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan via IJsland naar west Europa dan wel centraal Europa koersen en uiteindelijke het daar nog aanwezende koudereservoir kunnen aan tappen.


GFS Bodemdrukkaart voor volgende week donderdag; depressie koerst richting de Alpen, na sneeuwval volgt markant kouder weer !

Zodoende wordt de pat-stelling opgeheven en kan de weg vrij worden gemaakt voor transport van continentale Russische vrieskou. Ofschoon er tussen de beide modellen in detail (timing , koers, positie) nog verschillen bestaan lijkt deze ontwikkeling toch vrij zeker en ook het meest logisch gezien de algemene luchtdrukverdeling en stroming. Interessant zijn daarbij ook de luchtdrukstijgingen in het hoge noorden (noordwest Rusland, Spitsbergen) welke in het verleden al menige koudeinval in het zadel hebben geholpen.

Voor de Alpen betekent dit dat in eerste instantie de tweedeling tussen kou in het oosten en vrij zacht in het westen blijft bestaan. Afgezien van de sneeuwval vrijdag blijft het droog en vooral in de bergen vrij zonnig. tegen het midden van de volgende week gaan we opnieuw over schakelen naar onbestendiger weer met vanuit het noordwesten toenemende kans op sneeuwval vanaf woensdag dan wel donderdag met daarna een overgang naar koud tot zeer koud winterweer.

Samengevat; De komende dagen rustig en vrij zacht winterweer met veel zon in de bergen. Vrijdag en zaterdag tijdelijk meer bewolking met vooral in de noordelijke Oostenrijkse Alpen op vrijdag sneeuw. Vanaf vrijdag tweedeling qua temperatuur, in het oosten koud in het westen zachter. Begin volgende week rustig en vrij zonnig winterweer met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Donderdag opkomende sneeuwval gevolgd door markant kouder weer !


Terwijl inmiddels ook in het "geplaagde" Oostenrijk de zon goed is of begint door te breken (webcam Gerlosplatte (1641m) verblijf ik met winterse groeten vanuit de Walliser Alpen. Morgen zijn we er weer. Ciao

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: