Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 12 januari 2012

Modellen stoeien met winterse oplossingen

Termen donderdagochtend

15h30 Update Sauerlandweer; (onderaan)

map

Foto: Tirol gisteren, eindelijk dan ook Kaiserwetter in de Oostenrijkse Alpen

Vandaag alweer de derde dag met prachtig weer en na wat geaarzel sinds gisteren dan eindelijk ook in Oostenrijk de beloofde zon. Wat een geluk voor diegenen die juist deze week hun wintersportvakantie genieten. Meters hoge verse sneeuw, knal blauwe luchten en met de zon ook nog eens perfect weer. En wat hebben we weer een hoop prachtige plaatjes de revue zien passeren, de één nog mooier dan de andere.

Vandaag nog zo'n mooie dag. Vrijdag dan vanuit het noorden een eerste kou-inval die vooral in Oostenrijk belangrijk kouder weer zal gaan opleveren. De Franse Alpen mogen eerst nog verder genieten van zon en aangename temperaturen.


Satellietfoto Alpen gistermiddag; besneeuwde Alpen en zon in het gehele Alpengebied. Mooi is oa. ook de Jura te zien die boven de mist uitsteekt, de Italiaanse grote meren (oa Lago di Garda) en ook het Franse Lac Léman (Meer van Geneve).

Uitgaande van een hogedrukgebied morgenmiddag met een kerndruk van bijna 1035 hPa boven het Engelse Kanaal en een depressie gevuld met zeer koude lucht net iets ten oosten van Finland bereikt een koufront in de vroege vrijdagochtend de Alpen. Achter het koufront stroomt arctische lucht via Oost Europa en de Balkan naar het zuiden. Zoals gezegd zullen m.n. de Oostenrijkse Alpen hier mee te maken gaan krijgen en wordt het vooral in de bergen waar het nu vrij zacht is een heel stuk kouder. Zo zien we dat daar de temperaturen op het 850 hPa vlak (circa 1400 tot 1500 meter) tot zondag terugvallen van + 3 °C naar - 12 °C, een duikeling van maar liefst 15 graden ! In diezelfde tijdspanne en hoogte zien we voor de Franse Alpen een afkoeling van + 6 naar -2 °C. Grote verschillen dus tussen oost en west. Deze temperatuur verdeling zullen we tot medio volgende week houden. Daarbij loopt de - 5 °C isotherm tot over de noordoostelijke Zwitserse Alpen. In het weekend en begin volgende week zien we de -10 °C isotherm tot over Oostenrijk liggen. Vooral in de nachten (zondag) gaat het kwik boven de sneeuw hard onderuit en komt het op grote schaal tot strenge dan wel zeer strenge vorst. Dit geldt mn voor de bekende hoog gelegen Alpine dalen (Kältelöcher) zoals bv de Funtensee (Beierse Alpen). Ook in de oostelijke Zwitserse Alpen wordt het dan flink koud (Glattalp, Muotathal. Zondagnacht kan het in deze dalen met gemak 20 a 30 graden gaan vriezen en wellicht wordt het nog kouder !


Prachtige plaatjes ook vanuit de Zwitserse Alpen gistermiddag. Foto Chli Glatten (2314 m)

Overigens krijgt Oostenrijk niet alleen te maken met veel koudere lucht. Ook gaat er vrijdag op passage van het koufront weer sneeuw vallen en neemt de wind in de bergen weer toe tot hard of stormachtig. Vooral de noordelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam mag zich weer gaan opmaken voor een verse laag. Uitgaande van de berekeningen van zowel het GFS als ECMWF gaat er daar tussen de 15 en 20 mm neerslag vallen, omgerekend in sneeuw levert dit toch weer zo'n 20 tot tot 30 cm sneeuw op. Lokaal kan er onder gunstige omstandigheden in de Nordstau gebieden van de Salzburger Alpen, de Steiermark en Ober Österreich tot 40 cm gaan vallen. In de aangrenzende gebieden en het noordoosten van Zwitserland valt 5 tot 10 cm. De sneeuwvalgrens ligt rond de 800 meter en zakt later tot in dalen. De meeste neerslag zal dan echter alweer voorbij zijn.

Tot medio volgende week liggen de Alpen onder hodedrukinvloeden en tot as dinsdag zien we een apart hoog met zijn kern net iets ten noorden van de Waddenzee. Vanaf dinsdag verdwijnt dit hoog van de weer kaarten of beter gezegd gaat een alliantie aan met enerzijds een Russisch hogedrukgebied en anderzijds het Azorenhoog. Zo zien we op dinsdag een uitgestrekte gordel van hogedruk lopen vanaf de Azoren, via de Benelux en het oosten van Scandinavië tot over het noordwesten van Rusland. Met de as van hogedruk net ten noorden van de Alpen blijft de aanvoer van continentale (koude) lucht voor de Alpen intact. Aan de eerder genoemde tweedeling zal dan ook tot woensdag niet veel veranderen. Hoe meer naar het het oosten hoe kouder en vooral op zaterdag en ook zondag kan in de noordoostelijke Alpen (Oostenrijk) uit de nog aanwezende bewolking wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Sowieso is deze regio vanaf vrijdag tot dinsdag gevoeliger voor wat meer bewolking. Verder is het meest zonnig. In de dalen bestaat kans op hardnekkige mist en -of Hochnebel. Spannend wordt het dan vanaf het midden van volgende week !


De meeste berghutten zijn grotendeels bedolven onder de enorme sneeuwmassa's. ( 4 tot 5,5 meter). De komende dagen kunnen ze met hun daken nog net genieten van de zon en blauwe lucht. Grote kans dat ze vervolgens geheel onder nieuwe sneeuwmassa's zullen verdwijnen om dan in mei of juni weer uit de sneeuw tevoorschijn te komen, Foto; Ruosalp-Oberstaffel (1746 m) Zwitserland gistermiddag

Winter of geen winter; de afgelopen konden we weer diverse deels emotionele discussies in de media en in het bijzondere op internet vervolgen. Opvallend ook de sterk wisselende stemmingen m.b.t. tot de diverse modeluitdraai en een wel of niet aanstaande winterinval. Ook in Nederland begint het het schijnbaar aardig te kriebelen ! Veel van deze discussies ontstaan doordat er op het internet enorm veel aan informatie over het weer te vinden is. Daarbij doel ik met name op de diverse modeloutput welke op, of via diverse weersites en forums voor het grote publiek vrij toegankelijk is. Veel van deze informatie betreft echter zgn. DMO materiaal (Direct Model Output). Zo levert bijvoorbeeld het GFS 4 maal per dag een grote hoeveelheid aan DMO en het ECMWF 2 maal per dag. Daarnaast zij er ook nog eens diverse andere modellen die hun DMO op ons loslaten. Kortom, er is een "overshoot" aan "ruwe" resp. "onverwerkte" weerdata. Nu is het juist de kunst om aan de hand van al deze data tot een "passende geheel" dan verwachting te komen. Gezien de vaak heftige discussies en teleurstellingen over al dan niet tegenvallende weerkaarten wil ik hier kort nog even op ingaan;

Los van de DMO is het belangrijk om ook de andere data van de weermodellen erbij te nemen. Deze data wordt oa opgesteld adhv MOS (Model Output Statistics), in tegenstelling tot de "Direct Model Output" levert MOS veel betere en betrouwbare informatie. MOS is eigenlijk een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen -EPS, ensembles-) en GFS data) wordt gemaakt. Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de MOS verwachting. Anders gezegd; Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid. Het zal niet verwonderlijk zijn dat hierbij ook de deskundigheid en interpretatie van de meteoroloog van essentieel belang is. Tot zover dit stukje achtergrond informatie. Nu snel nog even kijken naar de spannende situatie vanaf medio volgende week (natuurlijk adhv van DMO, MOS en een portie meteo common-sense) !

Vanaf woensdag zien we de bel met koude lucht nog steeds boven Oost Europa en de Balkan liggen. Helaas voor de winterliefhebbers kan deze koude lucht niet naar het westen voordringen omdat hier immers de gordel van hogedruk welke dit verhindert. "Koning Thialf" zal het dus opnieuw vanuit het noordwesten moeten gaan proberen. Deze poging wordt in gang gezet met het terug trekken van het het westelijke deel van hogedruk naar het midden van de Atlantische Oceaan en richting Groenland. Tegelijkertijd kan aan de noordflank van dit blokkadehoog een depressie gevuld met zeer koudelucht vanaf Groenland via IJsland naar centraal Europa trekken. Eigenlijk wordt een grote bel arctische diepvrieslucht vanuit de Canadese en Groenlandse pool losgekoppeld om zich vervolgens richting Europa te verplaatsten. Dit afsnoeren moet tussen donderdag en zondag volgende week gaan plaatsvinden.


ECMWF; Koude vortex ligt volgend weekend met kern boven de Benelux

Tegelijkertijd zien we boven de Pool (Groenland, Spitsbergen en noordwest Rusland) verdere luchtdruk stijgingen. Eindresultaat van deze ontwikkelingen is een constellatie met zeer hoog "winter potentiaal". Natuurlijk is het nog te vroeg voor details maar mocht dit proces gaan plaatsvinden zoals ECMWF hoofdrun (en ook de ensembles dit nu al meerdere malen berekent (GFS ook maar is nog aan het "middelen") dan kan west Europa (en ook Nederland) zich gaan opmaken voor winters weer. Kortom; spannend !

Update Sauerlandweer; Momenteel zijn de sneeuwcondities vooral op de lagere pistes niet best. Er ligt een deels gebroken papperig sneeuwdek. Algemeen varieert hier het sneeuwdek in hoogte tussen 1 en 10 cm. Hogerop is het duidelijk beter gesteld met de sneeuw en lopen de sneeuwhoogtes uiteen van 10 tot 15 cm in het gebied van de Skikarussell Altastenberg en Winterberg en tot 50 cm op de noord hellingen van de Kahlen Asten (Sahneberg). Vandaag dooit het sterk en vanmiddag valt er wat lichte regen of motregen, deels is het mistig. Vanavond nadert vanuit het noorden het koufront en gaan de temperaturen naar beneden. De meeste neerslag op het front valt echter nog in de zachtere lucht zodat er hooguit in de hogere delen wat sneeuw kan vallen. Na passage van het front krijgt het weer een buiig karakter en in de koudere lucht valt er dan sneeuw (buien) tot in de lagere delen. Na een neerslagpauze nadert er morgenochtend nog een buienlijn en kan er tot in de middag overal wat sneeuw gaan vallen. In de loop van de middag wordt het dan vanuit het noorden geleidelijk droog. Grotere sneeuwhoeveelheden worden niet verwacht. Algemeen valt er tussen de 5 en 10 cm, lokaal is 15 cm mogelijk.


Webcam Sahnehang

Vrijdag en zaterdag is het vrij koud maar over het algemeen zonnig winterweer, lokaal komt het tot matige vorst. In de dalen en lager gelegen gebieden kan in de nacht en vroege ochtend mist onstaan welke overdag meest weer oplost. Ook zondag is het droog weer met veel zon, de temperaturen gaan geleidelijk weer omhoog. Met de koudere lucht en verse sneeuw (deels ook door de productie van kunstsneeuw) zullen de wintersportmogelijkheden in het Sauerland verbeteren. In de loop naar het weekend toe zullen naar alle wrs. dan ook meer liften worden geopend.

Tot zover, morgen hopelijk meer winterse vooruitzichten. Geniet van het mooie weer, Ciao

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: