Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 22 januari 2012

Groenland depressie tart Russische kou.

Termen zondagochtend

map

Foto; ploeteren door de verse sneeuw in de Savoie (Combe Bronsin) gisteren

In plaats van een lekker dagje skiën of snowboarden was het gisteren meer ploeteren geblazen door dikke lagen verse sneeuw. Andere favorieten bezigheden bestonden uit sneeuwschuiven, de auto uit de sneeuw opgraven (als je hem überhaupt nog kon terugvinden), oefenen met het omleggen van sneeuwkettingen of het in de file staan op de heenreis naar de favoriete wintersportbestemmingen ! Tja, we wilden toch zo graag sneeuw ?!

Begin december 2011 opende ik het Alpenweerbericht met de volgende intro; "Koning Thialf gaat Alpen verwennen met veel sneeuw" ....en oa met de volgende zin, citaat "Nog stelt het allemaal niet veel voor maar getroost, operatie "insneeuwen", of zoals men hier pleegt te zeggen het "Einschneien", gaat maandag van start". Welnu, precies zo is het gekomen en wie had destijds (na de lange droogte periode) kunnen bevroeden dat we nu, bijna 2 maanden later, met record sneeuwval en sneeuwhoogtes te maken zouden hebben. En daarbij te bedenken dat de winter in de Alpen nog lang niet voorbij is. Het kan verkeren !


Ach ja, heeft ook wel weer zijn charmes het uitgraven van de auto (mits geen haast). Foto van Hans ter Braak (Mittelberg, Kleinwalsertal gisteren)

De afgelopen 2 dagen was het dus wederom raak, laten we alvorens we met het weerbericht verder gaan nog even terugblikken op de sneeuw en sneeuwhoogtes. In de Franse Alpen en Jura viel 20 tot 75 cm, de hoogste waardes werden in de Savoie gehaald met in La Rosière 75 cm, Saisies 60 cm en Megève 40 cm. De Zwitserse Alpen werden getrakteerd op 30 tot 80cm van het witte goud, de hoogste waardes hier waren hier weggelegd voor de gebieden vanaf het westelijke Wallis, Lötschental tot over de Grimsel alsmede het Urner Oberland tot aan het Glaner achterland en de regio rondom Davos. Hier viel tussen de 60 en 80 cm en lokaal ook nog meer. Ook de Oostenrijkse Alpen kwamen met soortgelijke sneeuwhoogtes op de proppen. Hier viel de meeste sneeuw in de gebieden van Silvretta, de Arlberg en de westelijke noord Alpen, lokaal werd er 40 tot 70 cm gemeten. Ook de andere gebieden deden echter goed mee met in de Stubaier- en Ötztaler Alpen 30 tot 60cm en de Tuxer- en Zillertaler Alpen 30 tot 50cm. Minder sneeuw viel er in het oostelijke Tirol, zo viel er in de de oostelijke Tiroler Tauern 40cm en in de Tiroler Dolomieten 20 cm.

Kijken we nog even naar de sneeuwhoogtes die sinds het begin van het winterseizoen zijn bereikt dan zien we dat in de Franse Alpen het sneeuwdek is gegroeid tot 130cm in de zuidelijke delen (Risoul) en 350 cm in de westelijke delen (Chamonix). Volgens de Franse weerdienst ligt er in Les Arcs zelfs meer dan 400 cm. In Zwitserland is het sneeuwdek aangegroeid tot 130 a 370cm. De hoogste waardes zijn hier weggelegd voor oa Saas-Fee (370cm) en Gstaad (380cm). Enkele hoger gelegen weerstations melden zelfs sneeuwhoogtes tussen de 400 en 520 cm. In Oostenrijk gaan St Anton en St Christoph in de Vorarlberg fier aan kop met maar liefst 470cm op de berg. Wat meer naar het oosten meldt Kitzbühel (Kirchberg) 210cm en Schladming 170cm. Met 80 tot 100 cm ligt er in het zuidoosten en zuiden (Nassfeld) duidelijk minder dan in de westelijke landsdelen. Ofschoon de Italiaanse Alpen het tegenover hun grote noordelijke broeders duidelijk moeten laten afweten ligt er hier toch ook ruim voldoende sneeuw; Zo meldt bv Madesimo 120cm, Sestriere 100cm, Madonna di Campiglio 75cm en Cortina d'Ampezzo 50 cm op de berg. Meer sneeuw vinden we in de noordwestelijke Italiaanse Alpen met in het Monte Rosa gebied en in Breuil-cervinia (Piemont) sneeuwhoogtes die oplopen tot 280cm. Het moge dan zo zijn dat de Italiaanse Alpen vwb de sneeuwhoogtes duidelijk achter lopen tot dusver, dit verschil wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een overwicht aan zonuren waardoor er van de sneeuw en de prima piste condities optimaal kan worden genoten !

Zie ook onze >> "Top 50 Sneeuwhoogten"


Veel sneeuw gisteren ook in de omgeveving van Innsbrück

Overigens was het niet overal sneeuwpret dan wel sneeuw ergernis. Door de ingestroomde zachtere lucht na passage van het warmtefront steeg de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen al in de ochtend van 700 a 800 meter tot 1200 a 1500 meter. Meer moeite had de zachtere lucht met het kouder reservoir boven de oostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. De koude lucht liet zich hier niet zo makkelijk verdrijven en daardoor lag de sneeuwvalgrens er beduidend lager. Pas later op de dag kon met toename van de wind de koudere lucht ook daar (grotendeels) verdreven worden en steeg de sneeuwvalgrens tot boven de 1000 meter. Overigens heeft het bij mij in Oberwallis (1020m) gisteren de gehele dag geregend bij een temperatuur die in de avond was opgelopen tot 5.2 °C. De regen in combinatie met een harde wind hebben gisteren en vannacht dan ook een behoorlijke aanslag gepleegd op het aanwezige sneeuwdek van 52 cm. Tegelijkertijd viel er iets verderop in het Rhonedal in Obergoms (1350m) vrijwel de gehele dag sneeuw en kon het sneeuwdek weer aangroeien tot circa 250cm. In de middag klaarde het in Zwitserse Alpen en inner-alpine in de warmtefront sector tijdelijk flink op en met de verse sneeuw leverde dit weer hele mooie plaatjes op. Helaas waren de opklaringen van korte duur en in trok het zwerk alweer snel dicht en volgde later in de middag nieuwe regen en sneeuw. Meer zon was er weggelegd voor de zuidkant. Met ondersteuning van de Nordföhn kon men hier 3 tot 4 uur zonneschijn genieten. Het kwik steeg in de westelijke Alpen tot 2 a 6 graden, in het het laagland en Alpen voorland werd met ondersteuning van föhn lokaal 10 tot 13 graden (Luzern) gehaald. In de oostelijke Alpen bleef het mede ook door de aanhoudende sneeuwval een stuk kouder en pas in de middag kwam het kwik er geleidelijk boven het vriespunt uit.


Opklarend na een halve meter verse sneeuw in de Franse Alpen (Le Monthieu, Mont Blanc)


................en in de Zwitserse centrale Alpen

Meer mooie (HD) Alpenwebcams zie >> Webcams

Vandaag stroomt vanuit het noorden weer iets koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uit. Het zal echter nog tot de avond duren voordat de koudere lucht ook de zuidelijke Alpen heeft bereikt. Door de drogere lucht neemt de neerslagactiviteit verder af. Sneeuw valt er vooral nog in de Nordstau gebieden van de Steiermark en Ober Österreich. Vooral aan de noordkant van de Alpen overheerst de bewolking waaruit hier en daar nog een vlok sneeuw of spat regen kan vallen. Hoe meer naar het zuiden en inner-alpin klaart het op en is het droog. De temperaturen liggen over het algemeen tussen de 2 en 6 graden, lokaal kan de 10 graden worden. gehaald. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen -1 °C in het zuiden en -5 °C in het noorden. Vooral in de bergen staat aanvankelijk nog een harde tot stormachtige wind uit westelijke richtingen.

Maandag verandert er in eerste instantie niet veel veel in dit weerbeeld, de noordkant van de Alpen blijft gevoelig voor meer bewolking en vooral in de Oostenrijkse Alpen kan daaruit wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 600 en 800 meter. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking vanuit het noorden weer toe. Vooral Dinsdag kan er op nadering van een storing (occlusie) weer meer sneeuw vallen, dit geldt in het bijzonder voor de gebieden in de Nordstau van de (oostelijke) Apenhoofdkam. Met het instromen van nog wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen, in Oostenrijk waar nog wat koudere lucht zit valt sneeuw tot in het laagland.

Gisteren maakte ik al melding van een storing (warmtefront) welke weleens de inleiding kon gaan vormen tot de overgang van een totaal ander (kouder) weerbeeld. Ook vandaag zien we deze ontwikkeling terug bij de modellen. Woensdagnacht nadert vanuit het westen een warmtefront met opnieuw een portie zachter lucht in zijn pakket. Het warmtefront behoort bij een actieve depressie welke vandaag nog ten westen van de zuidpunt van Groenland ligt en woensdag alweer met kern bij IJsland wordt berekend om vervolgens naar de donderdag toe naar het noorden toe af te buigen. In de daarbij behorende hoogtetrog zien we een apart laag meelopen welke donderdag boven Schotland ligt en vrijdag rond het middaguur op de noordelijke Noordzee ten zuiden van Noorwegen. De zachtere lucht zal woensdag on de loop van de dag de westelijke Alpen bereiken en tot donderdag het westen van Oostenrijk. De oostelijke Alpen zullen wrs weinig tot niets met de zachtere lucht te maken hebben omdat een navolgend koufront met opnieuw koudere lucht de warmtefront sector als het ware mangelt en er tot donderdagavond nauwelijks nog iets van terug is te vinden op de kaarten. Het eigenlijke koufront passeert vervolgens in de nacht op vrijdag.

ECMWF bodemdrukkaart, het laag is doorgeschoven naar midden Duitsland en via de achterdeur wordt de weg vrijgemaakt voor koude lucht >> winter (bron; MeteoMedia)

Zaterdag zien we het Noordzee laag langzaam doortrekken richting Polen en daarna wordt dan definitief de weg vrij gemaakt voor een noordoostelijke stroming waarmee steeds koudere continentale vrieslucht wordt aangevoerd. De precieze uitbraak (koers) van de Russische kou is nog niet zeker, veel zal afhangen van de precieze ontwikkelingen en koers van het laag tussen donderdag en zaterdag. Omdat zowel het GFS als ook het ECMWF deze ontwikkelingen simuleren acht de kans op een winter uitbraak vanuit het oosten als zeer reëel (krijgt "Jantje" toch gelijk). Hoe het allemaal in detail zal gaan verlopen en of er ook sneeuw zal gaan vallen zal de komende dagen duidelijk moeten worden. Overigens heeft de kou uitbraak vanaf donderdag -vrijdag ook gevolgen voor Nederland. Mocht de kern van het laag over of dichtbij Nederland langstrekken dan bestaat er een goede kans op sneeuw en met een vorstgrens die vanuit het noorden tot aan de grond daalt blijft deze sneeuw dan gewoon liggen ! Lees alles over deze spannende ontwikkelingen op de Site onder >> "Winter Nieuws / Weer Nederland"

Ter afsluiting nog een mooi winters plaatje vanuit de Alpen gistermiddag. Wie weet waar deze webcam staat mag het zeggen ?! (antwoord vanavond op Facebook)

Fijne zondag en tot morgen. Ciao

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Link

1 opmerking:

Anoniem zei

ik zewg savagnin