Het lawinegevaar (foto intro) is in delen van de Alpen gisteren al weer flink gestegen. Niet de sneeuwval was ditmaal de oorzaak maar een inzettende dooi en regen welke de enorme sneeuwmassa's beneden de 1800 meter deels zeer instabiel maakten. Ook de komende dagen zal het lawinegevaar een thema zijn wanneer de Alpen en dan met name de noord(west)kant van de Alpen, op nieuwe sneeuwmassa's getrakteerd zullen worden. Lokaal kan er bij gunstige Nordweststau 100 tot 150 cm aan verse sneeuw bij gaan vallen.
Een warmtefront trok gisteren langzaam over de Alpen. Het front had een wat slepend karakter en de neerslag bleef meest aan de noordkant en het Alpen-voorland hangen. Veel neerslag viel er niet en door de slechte timing van het front (vroege ochtend) viel de lichte neerslag deels als regen, ijsregen. Hier en daar heeft het ook flink geijzeld. Met het toenemen van de wind werd de koudere hier lucht al vlot opgeruimd en steeg de sneeuwvalgrens in de bergen tot 1200 a 1500 meter. Inner-alpin en aan de zuidkant was het kouder en hier kon de zachtere lucht zich pas tegen de avond doorzetten. Mede ook door föhnige effecten (echte föhn was er niet omdat de drukverschillen tussen de noord en zuidkant daarvoor te klein waren) kon het kwik oplopen tot lokaal 10 a 13 graden. Ook in de bergen was het eens stuk zachter met een nulgradengrens die rond of iets boven de 2000 meter pendelde. De wind trok flink aan en in de bergen werden lokaal windsnelheden gehaald van 120 tot 145 km/h. Wat een verschil met de voorgaande dagen !
Mooie föhnbewolking gisteren boven de Franse Alpen als voorbode op een weersverslechtering
De komende 36 uur hebben we te maken met een vrij complexe weersituatie waarbij meerdere fronten met neerslag van het noordwesten en westen uit de Alpen zullen passeren. Een eerste frontaal systeem (koufront-occlussie) volgde gisteravond en in de nacht op het slepende warmtefront en ligt momenteel over de Alpen. Het is bewolkt en er valt neerslag, de noordkant van het Alpenmassief krijgt te maken met een in kracht toenemende Nordweststau situatie. Hier gaat het aanhoudend en deels intensief regenen en sneeuwen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1600 en 1400 meter maar zakt met het instromen van de koudere lucht achter het koufront gedurende de dag tot onder de 1000 meter en in het verloop van de dag tot in de laagste dalen. Het nulgradenniveau daalt in de loop van de dag naar -9 °C in het noorden en -1 °C in de zuidelijke Alpen. Er staat een harde en in de bergen stormachtige wind.
Vanuit het noorden stroomt in het verloop van de dag achter het koufront steeds koudere lucht naar het zuiden en sneeuwt het vooral aan de noordkant vrolijk verder. Rond het middaguur is de -5 graad isotherm op 1500 meter hoogte (T850 hPa vlak) al tot het noorden van Oostenrijk en Zwitserland gevorderd. Vanuit het westen nadert echter een portie zachtere lucht behorend bij een volgende warmtefront. Hierdoor wordt in de loop van de middag de koudere lucht langzaam weer naar het oosten toe weggedrukt. Morgen zal het front en de zachtere lucht dan van west naar oost verder over de Alpen uitstromen. Door het instromen van de zachtere en vochtige lucht en door zgn. opglijdings processen gaat de sneeuwval zich vanmiddag vanuit het westen verder intensiveren. Het zwaartepunt van de sneeuwval trekt gedurende de nacht en ochtend via de Franse en Zwitserse Alpen naar het oosten. Morgen rond het middaguur ligt het boven het westen van Oostenrijk en morgen avond boven de oostelijke Alpen. ook in de rest van de Alpen is het dan echter onbestendig en af en toe valt er sneeuw. In de Staugebieden kan het ook dan aanhoudend en deels intensief verder sneeuwen.
Webcam Filzmoos, Salzburg (1057m), in de loop van de dag overal sneeuwval tot in de dalen
Volg de sneeuwval ook via onze Alpenwebcams >> Zie hier
Zoals gezegd gaan de temperaturen vooral zaterdag weer wat in de lift en daarmee stijgt ook de sneeuwvalgrens. In de loop van de dag stijgt deze van west naar oost van 800 tot 1200 a 1500 meter. In de beschutte (inner-alpine) dalen kan het echter door het aanwezige koudereservoir langere tijd tot in het dal verder sneeuwen. De zondag lijkt iets rustiger te gaan verlopen en de sneeuwval trekt zich dan geleidelijk terug in de Nordstaugebieden van de Alpen. In de loop van de middag stroomt er weer iets koudere lucht naar het zuiden toe uit waardoor de sneeuwvalgrens vooral in de noordelijke Alpen weer tot onder de 1000 meter zal zakken.
Helaas gaan de gebieden aan de zuidkant v.w.b. sneeuw van betekenis ook dit keer weer buiten de prijzen vallen. Door de krachtige noordwestelijke hoogtestroming nemen de drukverschillen met de noordkant toe tot 4 a 6 hPa en dit is genoeg voor Nordföhn. De aan de Alpen aangrenzende gebieden hebben veel bewolking en er kan neerslag (sneeuw) vanuit het noorden overgrijpen. Hoe verder naar het zuiden hoe dunner de bewolking en hoe meer zon. en daar is en blijft het ook droog. De drukverschillen tussen noord en zuid zullen naar aller waarschijnlijkheid sowieso tot dinsdag aanhouden en door het ontbreken van actievere storingen wordt er weinig tot geen neerslag voor de zuidelijke Alpen berekend.
Het wat zachtere weer vanaf zaterdag wordt veroorzaakt door een actieve depressie welke vanaf IJsland naar het zuidoosten koerst. Zondagmiddag ligt het systeem alweer met zijn kern boven Polen. Het bijbehorende warmtefront(sector) sleept ook zondag nog een beetje over de Alpen alvorens zondagavond dus weer wat koudere lucht van het noordwesten uit de Alpen nadert. Maandagavond volgt achter een koufront geleidelijk nog koudere lucht. Mn op nadering en passage van het koufront kan er maandag later op de dag en op de dinsdag weer wat regen en boven de 1000 meter sneeuw vallen. Met het opdringen van de koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. De meeste sneeuw valt ook nu weer in die gebieden waar de laatste tijd al zoveel is gevallen.
Hoe lang houden deze Alpenhutten hun hoofd nog boven "water" ?
Opnieuw gaan de komende dagen de klassieke Nordweststau gebieden er met de neerslagprijzen van door. De meeste neerslag word verwacht in het Zwitserse centrale Alpen, Berner Oberland en Graubünden en voor Oostenrijk Tirol en Vorarlberg. Hier gaat in de dalen 50 tot 80 cm vallen en in de bergen 80 tot 150 cm. Lokaal is ook nog meer mogelijk. Koplopers in onze centimeterlijst zijn het Zwitserse Flims met 146 cm in de bergen en het Oostenrijkse Kappl met 130 cm. Echter ook in de rest van de Alpen kan men zich gaan opmaken voor sneeuwruimen. Algemeen valt er tussen de 30 en 50 cm, lokaal met gunstige Stau (door de lokale orografie) ook meer. Vooral in de loop van vandaag en ook morgen moet het verkeer (reisverkeer) weer goed de verkeersberichten in de gaten houden. Diverse doorgaande wegen en passen zullen weer worden afgesloten en zal er een "Schneeketten-obligatorium" worden ingesteld. Tevens zal het lawinegevaar sterk gaan toenemen, vanaf morgen verwacht ik deels niveau 4 (rood), het op een na hoogste niveau. Goed oppassen dus !
Neerslag (sneeuw) cum. Alpen komende 5 dagen
Ook de eerste helft van de volgende week verandert er niet veel en we blijven een beetje zitten op het grensgebied van depressies die vanaf de Atlantische Oceaan richting Scandinavië koersen. Zoals het er nu naar uitziet zitten we nog net aan de koudere kant van de systemen. Een overgang naar markant (doorzettend) zachter weer is dan ook niet waarschijnlijk, integendeel. Vanaf het midden van de week wordt het dan echter weer interessant wanneer de weermodellen weer de al eerder getoonde koudevariant uit de "ijskast" halen. Opvallend vandaag is dat dit zowel door het GFS als ook door het ECMWF wordt gesimuleerd !
Ofschoon er nog verschillen zitten in de aanloop naar een mogelijke winterse setting lijkt het einde resultaat (over 8 a 10 dagen) toch min of meer hetzelfde. Aanzet tot voor de koudeinval is een een depressie welke vanaf medio volgende week vanaf de Atlantische Oceaan centraal Europa induikt. Aan de achterkant van dit systeem kan het Azorenhoog een alliantie aangaan met een al tijden op de loer liggend Russisch hogedrukgebied. Zodra deze alliantie is gerealiseerd komt de weg vrij voor een zeer koude continentale (oost tot noordoost) hoogtestroming. Nog ben ik enigszins sceptisch v.w.b. deze ontwikkelingen aangezien dit soort ontwikkelingen vaak op een teleurstelling uitliep ! Heb hier ook al uitvoerig met onze "Russische beer aanhanger" en weer collega Jan van Ooijen over gediscussieerd, welke dit sinds eergisteren al aankondigde. Wel nu, mocht Jan gelijk gaan krijgen (en waarom ook niet, immers de kaarten spreken in zijn voordeel) dan staan we aan de vooravond van een ouderwetse Russische winterinval. Dus wie weet !
GFS bodemdrukkaart met prachtige winterse constellatie voor 30 januari
To zover, morgen meer Alpenweer (sneeuw) en hopelijk ook dan winterse kaarten. Fijne dag en pas op, het kan glad zijn dan wel worden !
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten