Bovenstaande prachtige winters plaatje van Kleinwalsertal (Vorarlberg) werd ons opgestuurd door "Hans ter Braak". Een dorp wat het vooral moet hebben van de Nordweststau wanneer het om sneeuw (veel sneeuw). En zoals het er nu uitziet kan Hans zich de komende dagen weer gaan opmaken voor het verplaatsen van grote hoeveelheden verse sneeuw wanneer de atmosfeer opnieuw overschakelt op een west tot noordwestelijke hoogtestroming.
Gisteren konden we onder invloed van een afzwakkend Europees hoog nogmaals genieten genieten van prachtig weer. Afgezien van hardnekkige mistvelden die de zon in sommige dalen en het Alpen voor en laagland moeilijk maakten scheen de zon volop. Slechts hier en daar trok wat dunne hoge sluierbewolking over, dit mocht echter geen namen hebben. Geheel volgens verwachting had het oosten van Oostenrijk met wat meer bewolking te maken welke werd veroorzaakt door een klein laag welke via Slowakije naar het zuiden trok. Uit de bewolking viel hier en daar wat lichte sneeuw. De temperaturen konden weer wat winst boeken maar over het algemeen bleef het ook gisteren nog "frostig kalt". Dat er de laatste 2 dagen steeds zachtere lucht is ingestroomd kunnen we goed aflezen aan de nachttemperaturen. Drie dagen geleden werd het in het Beierse Funtensee nog bijna -41 °C koud, op hetzelfde tijdstip vandaag vriest het er met -4.7 °C slechts licht. Ook in het Zwitserse koudegat Glattalp is het bij lange na niet meer zo koud, op dit moment vriest het daar "slechts" 15.7 °C. Koud is het nog wel in delen van Graubünden alwaar het kwik vanmorgen opnieuw tussen de -10 en -20 graden pendelde. Ook de inner-alpine gebieden zoal bv het Obergoms in Oberwallis deden weer lekker mee, koudegat Ulrichen op dit moment -20 °C.
Loipe Obergoms omgeving Ulrichen 15 januari, in dit koudegat in het uiterste oostelijke puntje van het Walliser Rhonedal gaat de komende dagen weer veel sneeuw bijvallen
Dat het niet meer zo koud werd heeft alles te maken met het instromen van de wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten. De oplettende wintersporter zal gistermiddag en gemerkt hebben dat de wind wat aan het aantrekken is, niet veel maar toch. En juist de aantrekkende wind heeft er voor gezorgd dat het in de Alpine dalen niet meer sterk kon afkoelen. Vaak is een toename van de wind een eerste teken voor een weersverandering. Ook nu zal dat het geval zijn. Vanaf morgen krijgen we dan ook te maken met een markante weersomslag !
Voor het zover is kunnen we vandaag nog 1 keer genieten van het mooie weer. Onder invloed van een zich verder afzwakkend hogedruk gebied boven het Iberische Schiereiland en de Alpen schijnt de zon nogmaals volop en het is vrij zacht me temperaturen tussen de -2 en 7 °C. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en -3 °C. Enkel in het zuidoosten van Oostenrijk hangt nog wat bewolking (hardnekkig steeds weer daar) en in Karinthië valt daaruit nog wat lichte sneeuw. In de loop van de ochtend wordt het ook daar droog en zal de zon doorbreken. Vanmiddag en vanavond zien we vanuit het noordwesten geleidelijk hoge bewolking opkomen. Deze bewolking hoort bij een warmtefront welke met neerslag donderdag de Alpen zal bereiken.
De eerste neerslag behorende bij het opkomende warmtefront zal morgen in de ochtend de noordelijke Alpen aandoen. Omdat het in de nacht aanvankelijk nog sterk kan afkoelen kan de neerslag in de vroege ochtend tot in de lagere gebieden en dalen als nog als sneeuw vallen. Daarnaast is er ook een reële kans op ijsregen en IJzel. Dit geldt met name voor de gebieden ten noorden van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Voor diegenen die morgen onderweg zijn dus goed de verkeersberichten volgen. De westelijke Alpen en ook de inner-alpine gebieden hebben morgen nog niet veel met de neerslag te doen, wel trekt er al meer bewolking over als teken van het opkomende warmtefront. Met het instromen van steeds zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens aan de noordkant van het Alpenmassief gedurende de dag tot 1500 a 1700 meter. In de inner-alpine gebieden en aan de zuidkant ligt deze in de aanwezige koude lucht lager, hier zal het echter morgen nog meest droog blijven. Zonnig is het morgen vooral nog naar het zuiden toe en dan met name aan de Alpenzuidkant. Het nulgraden niveau ligt morgen rond de 2000 a 2100 meter. Er staat een harde tot sterke west tot noordwesten wind. In de oostelijke Alpen en ook in de bergen kan de wind toenemen tot stormachtig.
Vandaag belooft het nogmaals een mooie dag te worden; Winters Andermatt vanmorgen
Het warmtefront (warmtefrontsector) zal tot in de nacht van donderdag op vrijdag over de Alpen slepen en vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. in de loop van de nacht volgt dan vanuit het noordwesten het koufront. De neerslag behorende bij het koufront bereikt al in de avond de Alpen en overal neemt de bewolking weer verder toe en gaat het regenen. De sneeuwvalgrens zakt in de nacht en ochtend van 1200 m (zuidelijke Alpen en inner-alpin) a 1600 meter weer tot onder de 1000 meter. met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming stuwt de vochtige lucht tegen de Alpenhoofdkam en in de loop van de vrijdag gaat het er in de Nordweststau aanhoudend en intensief sneeuwen. Met het instromen van steeds koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens verder om uiteindelijk in de middag en avond uit te komen op 500 a 300 meter. Sneeuw dan dus weer tot in de laagste dalen.
Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag valt er steeds weer sneeuw met als zwaartepunt de noordelijke Alpenhoofdkam. In de loop van de nacht nadert vanuit het westen een volgende storing (warmtefront). Vrijdag vond gaat het eerst in de Franse Alpen sneeuwen en in de loop van de nacht breidt de sneeuwval zich van west naar oost over de Alpen uit. Omdat er opnieuw weer wat zachtere lucht instroomt stijgt de sneeuwvalgrens zaterdag geleidelijk weer naar 1000 tot 1200 meter. In de inner-alpine dalen waar het koudereservoir zich kan handhaven sneeuwt het langere tijd tot in het dal. Naar verwachting zal echter ook daar in de loop van de dag de sneeuwvalgrens tot iets boven de 1000 meter komen te liggen. De zachtere lucht zal pas later op de dag (avond)de oostelijke Alpen bereiken en ook daar stijgt dan de sneeuwvalgrens. Ook de zondag zal meest bewolkt verlopen en af en toe valt er neerslag, boven de 1200 meter in de vorm van sneeuw. In de loop van de middag nadert alweer het koufront. De bewolking word vanuit het noordwesten weer dikker met opnieuw intensivering van de neerslag. De sneeuwval grens daalt in de namiddag en avond weer tot onder de 1000 meter en om uiteindelijk op 700 a 800 meter uitkomen.
Vanaf morgen krijgen we dus opnieuw te maken met zeer onbestendig weer waarbij vooral in de Nordweststau gebieden weer veel sneeuw gaat vallen. Ofschoon de neerslagberekeningen nog uiteenlopen (ook van dag tot dag) mogen we uitgaan van 50 tot 100 cm aan de noord(westelijke) Alpenhoofdkam, bij gunstige aanhoudende Stau is 100 tot 120 cm en lokaal ook nog meer mogelijk. Ook de zuidkant van de Alpen mag zich verheugen op een verse laag van het witte goed, de neerslaghoeveelheden zullen hier echter bescheiden uitpakken. Voor die gebieden is het verder wachten op een andere circulatie (Südstau).
Neerslag adhv het door ons gebruikte hoogresolutie weermodel WRF
De ontwikkelingen vanaf maandag zijn v.w.b. de details nog erg onzeker. Waarschijnlijk houden we een westelijke hoogtestroming waarmee in rap tempo depressies met hun storingen richting west Europa koersen. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de Alpen daarmee te maken gaan krijgen. Mocht de polaire jetstream iets zuidelijker richting de Alpen gaan koersen dan blijft het onbestendig en afwisselend koudere dan wel zachtere luchtmassa's zullen meer neerslag (sneeuw) gaan opleveren. Pakken we nog even de wat langere termijn erbij dan zien we interessante ontwikkelingen. Ofwel we evolueren via een zuidwestelijke hoogtestroming (Südföhn en Südstau ?!) naar opnieuw kouder weer, ofwel we houden de onbestendige west circulatie vast waarbij later de stroming weer meer naar noordwest tot noord en misschien wel noordoost gaat draaien met opnieuw kouder weer.
Tot zover, geniet nog even van het mooie weer, vanaf donderdag is het voorlopig voorbij. Winterse groeten vanuit de Oberwalliser Alpen.©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten