Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 17 januari 2012

Winters gekwakkel

Termen dinsdagochtend,

map

Bovenstaande foto werd gisteren genomen in het Gaistal omgeving Ehrwalder Alm (Tirol) en geeft meteen heel mooi de (weer)situatie weer zoals we die momenteel zien in de (noordelijke) Alpen. In de omgeving an de Ehrwalder Alm ligt 170cm sneeuw op de berg en 70, nog niet eens zo heel veel vergeleken met andere delen van de Alpen waar op grote schaal tussen de 200 en 400 cm gezette sneeuw ligt. Lokaal ligt er ook nog meer, dit geldt mn voor de Arlberg waar er bv in de plaatsjes St. Christoph en St Anton met een machtig sneeuwdek van circa 480cm op de berg.

Een bekend Nederlands spreekwoord luidt; 'De duivel schijt altijd op de grootste hoop'. Nou, vwb Tirol en de Vorarlberg gaat dit de komende dagen zeker op. Voor deze gebieden wordt de komende week opnieuw veel sneeuw berekend. Lokaal gaat er in de dalen de komende 5 dagen opnieuw zo'n 50 tot 80 cm vallen en de bergen mogen ze rekenen op 120 tot 150 cm aan verse sneeuw. (of ze daar echt blij mee zullen zijn is de grote vraag) ? Ook andere delen van de Alpen gaan een vers pak sneeuw krijgen. Laten we eens proberen alles op een rijtje te krijgen;

Een hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Azoren tot over centraal Europa. Net ten noorden van Zwitserland zien we nog een aparte kern.Het hogedrukgebied zal nog tot woensdag zijn invloed op het Alpenweer houden. Naar de woensdag toe zwakt het Europese deel van het hoog af. Vandaag zien we aan de zuidpunt van Groenland een actieve depressie tot ontwikkeling komen. Deze depressie trekt de komende 2 dagen in snel vaart naar het zeegebied ten oosten van IJsland. De fronten met bewolking en neerslag behorende bij deze depressie zullen in de loop van donderdag de Alpen bereiken.

Een ander front, behorende bij een klein lagedrukgebied welke momenteel boven Slowakije ligt, beïnvloedt vandaag het oosten en noordoosten van Oostenrijk. Daar is sinds vannacht de bewolking toegenomen en er valt wat lichte sneeuw. het sneeuwt op dit moment vooral in Ober en Niederösterreich, de noordelijke Steiermark en het oosten van Salzburg. Elders is het meest droog, dit geldt met name voor de westelijke en zuidelijke deelstaten. In de loop van de dag trekt de bewolking met neerslag naar het oosten toe weg en wordt het ook in de bovengenoemde gebieden weer droog.


Bewolking uitgaande van de storing boven de oostelijke Alpen heeft ook het Kleinwalsertal (Hirschegg, 1124m) bereikt

Elders in de Alpen schijnt de zon volop. Hier en daar kan wat dunne sluierbewolking overtrekken maar dat mag geen naam hebben. Zoals altijd met dit soort hogedrukweer (inversie) houden de dalen en het laagland kans op mist en Hochnebel, bovengrens 800 tot 1000 meter. Ofschoon er geleidelijk wat zachtere lucht is ingeslopen is het nog steeds koud. Vooral in de nacht en ochtend kan het kwik fors onderuit gaan en ook vanmorgen zien we weer op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst en in de hoger gelegen dalen ook zeer strenge vorst. De diepvries temperaturen welke de afgelopen dagen werden gemeten ( tot -41 °C in de Funtensee) werden en worden niet meer gehaald. Het Zwitserse koudegat Glattalp kwam vanmorgen bv al niet veel verder meer dan -21 °C en ook het weerstation op het vliegveld van St Moritz (ook zo'n koudegat) registreerde "maar" -23 °C. (Tja we zijn verwend vwb diepvriestemperaturen). Na een koude start volgt dus, afgezien van de oostelijke Alpen, opnieuw een mooie dag. De zon maakt opnieuw overuren en met de zon en weinig wind is het in de bergen prima vertoeven. Het kwik ligt op 2000 meter rond de -3 graden en op 3000 meter rond de - 8 °C.

Morgen dan een herhaling van vandaag en nogmaals perfecte omstandigheden voor de wintersport. Enkel in het oosten van de Oostenrijkse Alpen hangt nog wat bewolking maar ook deze zal in de loop van de dag plaats moeten maken voor de zon.


Een prachtig winters plaatje gisteren vanuit het zuid Duitse "Mittenwald " (grensgebied met Oostenrijk)

Helaas voor de zon liefhebbers, voorlopig zal de woensdag de laatste dag met mooi weer in de Alpen zijn. Het rustige en zonnige weer met de knal blauwe luchten moet het veld ruimen voor bewolking, sneeuw en wind. Zoals ik bovenin al schreef naderen fronten donderdag de Alpen. In de loop van de donderdag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe gevolgd door neerslag. Deze neerslag behoort bij een warmtefront.

Woensdagmiddag stroomt van het noordwesten al wat zachtere lucht binnen (in de hoogte) maar het blijft vooralsnog droog. Vermoedelijk gaat het pas in de loop van donderdagochtend sneeuwen. In eerste instantie valt sneeuw tot in de lager gelegen gebieden maar gaandeweg de dag stijgt de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1500 meter en in de westerse Alpen en aan de Alpennoordkant ook nog hoger. Het warmtefront heeft een wat slepend karakter en blijft een beetje boven de Alpen hangen, zwaartepunt van de neerslag is voor de Oostenrijkse Alpen. Meer naar het westen toe valt weinig tot geen neerslag op het warmtefront. In de nacht van donderdag op vrijdag volgt vervolgens het koufront en in de loop van de dag zakt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. Vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam gaat sneeuw vallen waarbij de neerslag zich in de loop van de dag vanuit het noorden verder intensiveert op nadering van storing met neerslag en nog wat koudere lucht. In de Nordweststau van de Alpen kan het vrijdag aanhoudend en deels intensief verder sneeuwen. Naast de neerslag krijgen we ook weer te maken met een harde en in de bergen ook stormachtige wind. Kortom zeer onbestendig en guur weer.

Ook zaterdag en zondag blijft het wisselvallig met vooral op zaterdag nieuwe sneeuwval, enkel in het laagland en de lager gelegen dalen is ook regen mogelijk. De ontwikkelingen vanaf begin volgende week zijn onzeker. Meest wrs scenario is dat we maandag met een tijdelijke verzachting te maken krijgen. Het is veelal bewolkt en hier en daar kan wat regen en boven de 1000 a 1200 meter sneeuw vallen. In de avond neemt de bewolking dan weer snel toe op nadering van een volgende storing (koufront) met nieuwe sneeuw.

De opnieuw oplevende west tot noordwestcirculatie gaat vanaf donderdag dus opnieuw sneeuw van betekenis geven in grote delen van de Alpen. Ofschoon het zwaartepunt van de sneeuwval opnieuw in aan de centrale Alpennoordkant zal liggen mogen ook de rest van de Alpen zich verheugen op verse sneeuw. Opnieuw zullen de gebieden ten zuiden van de Alpen het minst krijgen. Toch verwacht ik ook daar een verse laag, echter bij lange na niet de hoeveelheden zoals die aan de noord en ook westkant zullen gaan vallen. Uitgaande van de meest recente berekeningen gaat er de komende 6 dagen aan de noordkant van de Alpenboog 50 tot 100 cm sneeuw bijkomen en in de klassieke Nord(west)stau gebieden (Tirol, Vorlarberg) is lokaal 100 tot 130 cm mogelijk. Kortom i.p.v. van mooi vriezend weer evolueren we opnieuw naar een zeer onbestendig weertype.


Neerslag(verdeling) adhv het door ons gebruikte hoogresolutie model WRF

Morgen meer over de verdere ontwikkelingen en sneeuwverwachtingen in de Alpen. Fijne dag en geniet nog even van het schitterende Alpenweer. Ciao

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: