Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 16 januari 2012

IJzige koude en recordsneeuw

Termen mandagochtend,

map

Bovenstaande foto werd gisteren gemaakt door "Joachim Okunowski" tijdens een winterse bergtocht in de Beierse voor-Alpen (Rotwand, 1884m, Mangfallgebergte ). Laat het nu juist in de Beierse Alpen zijn waar vannacht de laagste temperaturen werden gemeten. Gisteravond vroor het in de Funtensee (1601m) al bijna 38 °C en op dit moment is het kwik gedaald tot maar liefst -41 °C ! Overigens geen record. Op 24 december 2001 registreerde het weerstation -45.8 °C ! Maar het kan nog kouder, zo werd op 7 februari 1991 in het Zwitserse "koudegat" Glattalp -52.5 °C gemeten. Glattalp moest vannacht echter duidelijk zijn meerdere erkennen in de Funtensee, op dit moment vriest het er slechts -23 °C. Ook in andere delen van de Alpen werd het onder een heldere sterrenhemel en boven de sneeuw zeer koud met op uitgebreide schaal 20 tot 30 graden vorst.

Op de weerkaarten zien we boven de Noordzee een hogedrukgebied liggen en met oostelijke winden (Zwitserland Bise) wordt koude continentale lucht aangevoerd. De koudste lucht ligt boven de oostelijke Alpen, meer naar het westen toe is het duidelijk minder koud. Onder de vleugels van hogedruk schijnt daar de zon volop. Dit geldt mn voor de bergen. Zon en knalblauwe luchten bepalen hier het weerbeeld en daar zal ook de komende dagen niet veel aan veranderen. In de dalen en het laagland bestaat er kans op hardnekkige mist en of Hochnebel. Onder deze vochtige deken is het koud en komt ook overdag het kwik niet boven het vriespunt uit. De bovengrens van de Hochnebel ligt tussen de 800 en 1100 meter. De oostelijke Alpen hebben te maken met meer bewolking waaruit vandaag zelfs nog wat lichte sneeuw kan vallen (noordoostelijke Steiermark, Burgenland). Morgen zal deze tweedeling zich nog meer versterken. Terwijl de westelijke en centrale Alpen kunnen genieten van de zon neemt in Oostenrijk vanuit het noorden de bewolking verder toe en gaat het sneeuwen. Dit geldt mn voor Salzburg, Ober- en Niederösterreich, de Steiermark en het noordelijke Burgenland.De sneeuwval wordt veroorzaakt door een klein lagedrukgebied dat via Slowakije naar het zuidoosten koerst. Het zal in deze gebieden meest licht sneeuwen en er kan 2 tot 5 cm sneeuw gaan vallen.


Het belooft weer een mooie dag te worden in de Zwitserse Alpen >> Webcam Lenk-Bergstation Wallegg 1930m

De komende 2 dagen zien we dat het hogedrukgebied vanaf de Noordzee langzaam naar het zuidoosten doorschuift om vervolgens donderdag geheel van de weerkaarten te verdwijnen. Van west naar oost naar oost stroomt er geleidelijke zachtere lucht over de Alpen uit, m.n. vanaf woensdag is dit het geval wanneer de hoogtestroming naar west draait. De verzachting zal vooral in de bergen goed te merken zijn. Omdat we echter ook dan nog steeds onder hogedruk en in vrij droge lucht zitten zal dit niet of nauwelijks invloed hebben op de sneeuw en sneeuwkwaliteit. Het zachtere weer hebben we te danken aan een depressie welke in de loop van dinsdag tot woensdag vanaf de zuidpunt van Groenland richting Scandinavië koerst. Aan de voorzijde wordt een portie van origine subtropische lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. De voorste grens van deze zachtere lucht (warmtefront) zal de Alpen donderdag ochtend bereiken. De bewolking neemt vanuit het noordwesten toe en er gaat neerslag vallen.

Aanvankelijk zal de neerslag nog tot in de lagere delen als sneeuw vallen, dit geldt vooral voor de inner-alpine dalen waar de aanwezige koudere lucht niet zomaar is opgeruimd. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens met het instromen van de zachtere lucht van 800 naar 1400 meter. In de westelijke Alpen lokaal tot 1800 meter. In de de latere avond en in de nacht van donderdag op vrijdag volgt het koufront. De sneeuwvalgrens zakt weer tot circa 400 meter en daarmee sneeuwt het dan ook weer in de dalen. Met een in kracht toenemende noordwestelijke hoogtestroming krijgen we opnieuw te maken met Nordstau en vooral aan de noordkant van de Alpen kan het vrijdag en ook zaterdag aanhoudend en deels intensief sneeuwen. Interessant is ook de ontwikkeling van een een apart lagedrukgebied boven de Golf van Genua. Goed mogelijk dat dit ook neerslag van betekenis gaat geven aan de zuidkant van de Alpen en in noord Italië. Dit soort processen zijn echter op de wat langere termijn nog moeilijk in te schatten. Daarover later dan meer .


GFS bodemdrukkaart vrijdag; noordwestelijke hoogtestroming, onbestendig met sneeuwval. Cyclogenese boven de Golf van Genua.

Ook het weekend lijkt koud en onbestendig te gaan verlopen. Lagedrukgebieden boven centraal, oost en zuidoost Europa zorgen voor een meest noordelijke hoogtestroming waarin steeds weer storingen over de Alpen trekken en het weer een onbestendig karakter geven. Vooral op zondag zou er sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Ook het begin van de daaropvolgende week zal koud en wisselvallig verlopen. Al met al gaan we vanaf donderdag dus een nieuwe fase van onbestendig weer in. Hierdoor kan het sneeuwdek in de Alpen weer verder gaan aangroeien. Opnieuw zal de meeste sneeuw gaan vallen aan de noordkant van de Alpen. Van donderdag tot zondagavond wordt aan de gehele noordelijke en (noord)westelijke Alpenboog tussen de 50 en 100 cm berekend, deels ook nog meer. Goed mogelijk dat er begin volgende week dan ook nog het nodige gaat bijvallen en we te maken gaan krijgen met record sneeuwhoogtes in de Alpen.


De volgende sneeuwlading prijkt alweer op "onze" neerslagkaarten; 5 daagse neerslag adhv het WRF model

Morgen meer over de kou en sneeuw in de Alpen. Ik bind mijn ski's onder en ga nog even genieten van de heerlijke sneeuw en het mooie weer. Fijne dag en Ciao

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: