Termen zondagochtend,
Foto; Recordsneeuw in St.Christoph op de Arlberg pas
Koud is het in de Alpen. Vanmorgen moest ik goed zoeken om überhaupt nog een weerstation in Zwitserland en Oostenrijk te vinden waar het niet vriest. In Zwitserland vond ik slechts 1 station met positieve temperatuur en wel op het eilandje Isole di Brissago in het noordelijke Lago Maggiore gelegen. Het nog rel. vrij warme water van het meer verhinderde hier neg. temperaturen. Ook in de omgeving van Wenen (Oostenrijk) kwam het niet tot vorst. Hier was de aanwezige bewolking debet aan nachtelijke afkoeling, Verder dus overal vorst en het was goed koud. Gisteravond daalde het kwik in de Glattalp al tot -32 °C (waarmee tevens het minimum werd bereikt) en op dit moment is het daar slechts -28 °C. Opvallend koud ook in het oosten van Zwitserland en westen van Oostenrijk waar het op veel plaatsen tussen de -20 en -26 °C vriest. De diepvries temperaturen zijn alleen mogelijk wanneer het helder en windstil is en het boven de sneeuw goed kan afkoelen (uitstraling)en tevens moet de lucht van origine koud genoeg zijn. Vooral in Oostenrijk komt naar het oosten veel bewolking voor waaruit hier en daar nog sneeuw valt en in de bergen staat een vrij stevige wind. Dit verklaard meteen de vrij hoge temperaturen in de oostelijke Alpen.
Vandaag is het in het overgrote deel van de Alpen opnieuw een schitterende dag en afgezien van wat (hoge) sluier bewolking schijnt de zon de gehele dag volop. De internationale Lauberhorn skiwedstrijden welke vandaag hun laatste dag ingaan mogen zich dan ook niet beklagen over het weer wanneer vandaag de slalom wordt "verreden". De condities in Wengen op de Lauberhorn zullen net als gisteren nagenoeg perfect zijn.
De keerzijde van dit soort hogedruk weer is de mist en Hochnebel welke in de nog lange en koude nachten door condensatie in de onderste luchtlagen ontstaat. Vooral in het laagland en de dalen kan deze zich vormen en overdag deels hardnekkig blijven hangen.De bovengrens ligt meest tussen de 1000 en 1200 meter. Onder de deken van mist en Hochnebel is het koud en grauw, daarboven schijn de zon volop. Aangezien de diverse wintersportcentra en pistes boven de 1000 meter gelegen zijn kunnen we dus ook vandaag weer genieten van de zon, blauwe luchten en schitterende Alpenpanorama's. Over sneeuw en sneeuw condities valt ook niet te klagen. Afgezien van de zuidelijke Alpen (Trentino, Tessin, zuid Tirol en zuid Karinthië) ligt er voor de tijd van het jaar zeer veel sneeuw tot in de dalen. Algemeen vinden we boven de 1800 tot 2000 meter tussen de 150 en 400cm sneeuw met in de klassieke Staugebieden van de noordelijke Alpenhoofdkam uitschieters tot 500cm. Vooral het Oostenrijkse Vorarlberg mag niet klagen. Zoals ook al de intro foto liet zien ligt er hier enorm veel sneeuw. Koplopers zin de plaatsjes Stuben en St.Christoph waar 480 tot 500 cm "gezette" sneeuw ligt !
Massa's sneeuw op het dak van het Alberg Hospiz Hotel
Zie ook >> Top 50 sneeuwhoogten
Laten we nog genieten van de sneeuw en het mooie weer want er gaat de komende week het één en ander veranderen ! Vandaag zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied met kern net iets ten noorden van Nederland. Aan de flanken van dit hoog vinden we lagedrukgebieden terug boven het noordwesten van het Iberische Schiereiland en de Balkan. Het slechte weer behorende bij de depressies en fronten zal door het blokkerende hoog centraal Europa en de Alpen vooralsnog niet kunnen bereiken. Enkel de koudere polaire lucht welke gevangen zit in het oost Europese laag beïnvloed vooral de oostelijke Alpen. Vandaag zien we de -14 °C isotherm op het 850 hPa vlak (temperatuur op circa 1500 meter hoogte) van het oosten uit tot aan het westen van Oostenrijk doorschuiven. Hier zullen de temperaturen vandaag dus verder zakken i.p.v. stijgen. Minder koud is het in de westelijke Alpen waar wat minder koude lucht aanwezig is. Op gelijke hoogte wordt het hier niet veel kouder dan -1 a -2 °C. Deze tweedeling qua temperatuur zullen we nog tot woensdag houden.
Het Noordzee hogedrukgebied verplaatst zich vanaf maandag met zijn zwaartepunt naar het zuidoosten en wordt geleidelijk opgenomen door het Azorenhoog. Woensdag zien we het op de weerkaarten nog slechts als een smalle rug van hogedruk welke via centraal Europa tot over oost Europa een verbinding vormt met een Russisch hogedrukgebied. Omdat de hoogteas tot woensdag nog ten noorden van de Alpen verloopt houden we tot dan een wat koudere continentale (oostelijke) aanvoer.
Tot donderdag houden we mooi weer, de sneeuwkanonnen kunnen in de "zomerstalling". Foto Davos (Zwitserland )13 januari)
Dinsdag zien we een depressie vanuit Groenland de noordelijke Atlantische Oceaan opsteken en tot donderdag verplaatst de koude vortex zich naar het Zeegebied van IJsland. Aan de voorzijde van dit complexe lagedrukgebied wordt een portie zeer zachte (van origine sub-tropische) lucht richting west Europa getransporteerd. Donderdag zal deze, inmiddels al weer aardig afgekoelde en met koudere lucht gemengde luchtmassa, in de vorm van een warmtefront west Europa en en vervolgens ook de Alpen bereiken.
Tot woensdag kunnen we dus genieten van zonnig hogedruk weer met in de dalen kans op mist en Hochnebel. Doordat geleidelijk in de onderste luchtlagen wat drogere lucht zal worden aangevoerd zullen mist en Hochnebel vanaf maandag wat makkelijker oplossen. Van west naar oost wordt het van maandag tot woensdag geleidelijk minder koud. In de nacht van woensdag op donderdag nadert vanuit het noordwesten het warmtefront en volgt in de loop van de dag markant zachtere en vochtigere lucht. Met het inzetten van de neerslag stijgt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen tot 1400 a 1800 meter, in de oostelijke Alpen sneeuwt het boven de 1000 meter. Ook in de inner-alpine gebieden waar de koude lucht moeilijker zal worden weggeruimd kan het langere tijd sneeuwen. De warmtefrontsector zal gedurende 18 uur over de Alpen liggen alvorens in de nacht van van donderdag op vrijdag het navolgend koufront vanuit het noorden de temperatuur weer doet dalen. Op nadering en passage van het koufront intensiveert van het noorden uit de neerslag en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan het aanhoudend en deels intensief sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt in de na-nacht en vrijdagochtend weer tot in de dalen.
Kaiserwetter ook in Gerlos Oostenrijk (Gerlosplatte ,1641m)
Het koufront behorende bij de IJslanddepressie zal een overgang inluiden naar opnieuw kouder en vooral ook onbestendiger weer. Evenals de voorgaande dagen zien we dat het lagedrukgebied inclusief de bel koude arctische lucht in het weekend via Scandinavië verder naar het zuidoosten doorschuift. Zaterdag ligt het laag alweer boven de zuidelijke Balkan om vervolgens op maandag noordelijk van de Zwarte zee te arriveren. De koudste lucht blijft door deze ontwikkeling boven Scandinavië liggen althans volgens het ECMWF. In tegenstelling tot de voorgaande dagen simuleert ook het GFS nu wat koudere oplossingen voor de langere termijn. Vandaag is de operationele uitdraai van het model zelfs een stuk kouder dan het ECMWF. Volgens dit model zullen de Alpen met een meest noordoostelijke aanstroming in koudere lucht blijven liggen. Al met al dus op de langere termijn toch wel onzekerheden v.w.b. de positie van de sturende druksystemen en hun uitwerkingen op het weer in west en centraal Europa en dus ook de Alpen. Bij dit soort onzekerheden is het altijd goed om ook de diverse ensemble berekeningen erbij te pakken. Kijken we dan bv naar die van het ECMWF voor temperatuur en neerslag dan zien we dat de temperaturen vanaf de 22 januari weliswaar weer wat omhoog gaan maar altijd nog (ver) onder het langjarig klimatologisch gemiddelde zitten. Ook de GFS ensembles wijzen in een soortgelijke richting.
Animatie ensembles ECMWF voor temperatuur 1500 meer en neerslag 6H. Prikpunt Andermatt voor de komende 15 dagen
Een overgang naar zachter weer met dooi is dan ook onwaarschijnlijk. Wel waarschijnlijk (zeker) is dat het vanaf 19 januari onbestendiger wordt met nieuwe sneeuw in de Alpen. Hoe dat allemaal in details zal gaan verlopen is nog onduidelijke, daarover de volgende dagen meer. Tot zover maar weer voor vandaag vanuit de Walliser bergen. Fijne dag en geniet van het mooie Alpenweer. Ciao
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten