Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 8 januari 2012

Mooi weer hogedrukgebied met winterse aspiraties

Termen zondagochtend,

Mooi weer liefhebbers komen vanaf dinsdag aan hun trekken en in het vervolg daarop kunnen ook de liefhebbers van winterse vrieskou de Champagne gaan buitenzetten.......

map

Foto; Feestelijke winterstemming in Lech, Oostenrijk 3 januari

....alleen hopen dat dan de champagne niet bevriest want met een beetje geluk kon het na het volgende weekend wel eens bar koud gaan worden wanneer arctische diepvrieskou vanaf de Pool over grote delen van Europa en m.n. de Alpen gaat uitstromen. Tot het zover is hebben we eerst nog te maken met Nordstau en sneeuwval gevolgd door een periode van mooi weer onder invloed van een Europees Hogedrukgebied.

Op de Atlantische Oceaan ten westen van de Golf van Biskaje ligt een krachtig hogedrukgebied (kerndruk 1030 hPa). Ook in de hoogte (300 hPa = circa 12km) is dit hoog goed ontwikkeld. Hierdoor wordt de polaire jetstream welke eveneens op 12 km hoogte van west naar oost over de Atlantische Oceaan verloopt vanaf het midden van de Atlantische Oceaan naar het noorden toe afgebogen om vervolgens via IJsland en de Noordzee diep Europa in te duiken.Sinds een aantal dagen zien we dat de jetstream dan ook frontaal op de Alpen gericht is en voor een aanhoudende krachtige Nordstau situatie verantwoordelijk is. Frontale storingen welke in de noordwestelijke hoogtestroming zijn opgenomen zorgen steeds weer voor oplevende Nordstau-effecten. Ook vandaag en morgen wordt onverminderd vochtige maritiem polaire lucht tegen de noordelijke Alpen uitgeperst en zal het vooral aan de noordkant van de Alpen aanhoudende en deels intensief verder sneeuwen. Enkel de zuidelijke Alpenregionen mogen zich verheugen op wat zonneschijn.


GFS 300 hPa; polaire Jetstream ook morgen nog direct op de Alpen gericht >> Nordstau

Gisteren zagen we de typische wolkenverdeling behorende bij een noordwestelijke hoogtestroming (zie satellietfoto hieronder). Aan de noordkant was het bewolkt en uit de bewolking viel steeds weer wat sneeuw dan wel regen. Ten zuiden van het Alpenmassief was door de Nordföhn de lucht een stuk droger en hoe zuidelijke we kwamen hoe minder wolken. Enkel de zuidelijke Alpentoppen konden zich gisteren dan ook verheugen op zon. Meer zon was voor het zuidelijke Alpenvoorland bestemd waar het de zon vrijwel de hele dag vrij spel had. Hier konden de temperaturen ondersteund door de Nordföhn oplopen tot 10 a 12 graden. Elders was het zoals gezegd bewolkt en onder invloed van een warmtefront (occlussie) viel es steeds weer wat sneeuw. In de inner-alpine gebieden kon de koude lucht zich vrijwel de gehele dag handhaven. Door de instroming van de wat zachtere lucht steeg aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en in het Alpenvoorland de sneeuwvalgrens in de loop van de dag tot 1000 a 1300 meter om later op de dag weer te zakken tot 1000 a 800 meter. Vooral aan de centrale Alpenhoofdkam viel weer een laag verse sneeuw van 20 tot 30 cm. Elders pakten de neerslag hoeveelheden met 5 tot 10 cm bescheiden uit.


Typische Nordstau en Nordföhn. Modis satllietopname van de Alpen vanaf 700 km hoogte. Bewolking in het noorden. Zon in het zuiden

Vandaag en ook morgen houdt de Nordstau onverminderd aan en grosso modo verandert er niet veel in het weerbeeld. Sneeuw valt mn weer aan de noordelijke centrale en oostelijke Alpenhoofdkam als ook de aangrenzende inner-alpine zuidelijke gebieden. Zo valt er de komende 48 uur in het Zwitserse Nordbünden, Uterengadin en in de Glaneralpen nogmaals 20 tot 50 cm sneeuw. In het Berneroberland, het Goms (Oberwallis) tot naar Mittelbünden 15 tot 30cm. In Oostenrijk ligt het zwaartepunt van de neerslag in de Vorarlberg via het Mostviertel tot in de westelijke Steiermark alwaar ook 30 tot 50 cm verse sneeuw kan vallen. Bij gunstige Stauefecten (afhankelijk van de lokale orografie) kan lokaal ook nog meer vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 700 en 1000 meter en op 2000 meter ligt het kwik tussen de -6 en - 8 °C. Nog steeds staat er een harde en vooral in de bergen stormachtige wind die de sneeuw deels sterk zal vervrachten.


Aanhoudende en zware sneeuwval vanmorgen oa in het Oostenrijkse Filzmoos, Salzburg (1057m)

Door al het sneeuwgeweld van de afgelopen weken ligt er in westelijke, noordelijke en oostelijke Alpen voor de tijd van het het jaar al erg veel sneeuw. Algemeen zien we boven de 1800 a 2000 meter een machtig sneeuwdek van 200 tot 350 cm. In de karakteristieke Staugebieden ligt er 350 tot 450 cm sneeuw en op enkele plaatsen wordt de 500 cm bijna gehaald ! Zo ligt er bv in Gadmen Gschletteregg (2060m) in het Berneroberland op dit moment 490 cm sneeuw. Hoogstwaarschijnlijk zal vandaag de 5 meter gepasseerd worden !

De Nordstau situatie zal nog tot woensdag het weerbeeld in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen bepalen. Omdat de hoogtestroming vanaf dinsdag geleidelijk naar oostelijke richtingen draait komt er dan een einde aan de Nordstau en neerslag. Het draaien van de stroming wordt veroorzaakt door het verplaatsen van het Atlantische hogedrukgebied via de Golf van Biskaje (maandag) naar centraal Europa (woensdag). Omdat de hoogte-as ten noorden van de Alpen zal liggen hebben we dan te maken met een continentale (oostelijke) aanstroming. Met het verplaatsen van het hogedrukgebied zal de weersverbetering zich het eerst in de westelijke Alpen merkbaar maken.


De komende 48 uur moeten we nog rekening houden met verkeersoverlast door sneeuw. Foto Zwitserse centrale Alpen (Realp) waar eergisteren de wegen tijdelijk moesten worden afgesloten door de hevige sneeuwval

Vanaf maandag is of wordt droog en het klaart op. Richting de dinsdag krijgt de zon steeds meer speelruimte. Dit proces zal zich woensdag ook tot over de oostelijke Alpen gaan voltrekken. Ook hier wordt het dan geleidelijke droog en gaat de zon doorbreken. Doordat de koude noordelijke stroming wordt afgesnoerd en onder invloed van wat zachtere lucht welke met het hoog wordt meegevoerd gaan de temperaturen wat omhoog. Vooral in de bergen wordt het dan een stuk zachter. Tegelijkertijd neemt door de inversie de kans op mist en laaghangende bewolking in de onderste atmosfeer toe. In de dalen en het laagland zal deels hardnekkige mist en bewolking het weerbeeld bepalen. Hier is het kil en koud en komt ook overdag de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Zoals het er nu uitziet zal het Europese hogedrukgebied tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen (gunstig) bepalen. In de bergen maakt de zon overuren en in de dalen bestaat kans op hardnekkige mist. We kunnen ons dus gaan opmaken voor een aantal dagen met perfecte wintersport en sneeuwcondities. Algemeen geldt; "Unten Grau, Oben Blau". Interessant worden dan de ontwikkelingen vanaf het volgende weekend.

De laatste dagen zagen we op de weerkaarten al voorzichtige ontwikkelingen die zouden kunnen duiden op een totaal andere constellatie. Deze ontwikkelingen worden eigenlijk al in gang gezet door het Europese hoog welke de komende dagen het Europese vasteland optrekt. Tegelijkertijd zien we op de westelijke Atlantische Oceaan een nieuw hoog tot ontwikkeling komen. Terwijl het oostelijk deel van het Europese hoog zich vanaf het volgende weekend in oostelijke richting van de weerkaarten verwijdert punt het westelijk deel naar het noorden toe uit. Op zaterdag zien we vervolgens dat de hoogterug een verbinding zoekt met een opbouwend "Poolhoog" welke zondag met kern boven Spitsbergen ligt (luchtdruk gestegen tot 1035 hPa). Begin volgende week zal het Poolhoog een verbinding aangaan met het eerder genoemde hoog op de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk zal dit resulteren in een alliantie van hogedruk boven Engeland via Scandinavië tot noordwest Rusland.


ECMWF met winterse constellatie volgende week dinsdag !

Tegelijkertijd tijd vinden we lagedruk terug boven oost, centraal en zuid Europa met als gevolg een in kracht toenemende noordoostelijke aanstroming van vrij droge continentale arctische lucht. De operationele uitdraai van het ECMWF is overtuigd van dit winterse scenario en ook de operationele modeluitdraai van het GFS evolueert aanvankelijk in deze richting maar komt in het verder verloop weer met een andere veel zachtere westelijke variant voor de dag. Ik acht echter, mede gezien ook de andere modellen welke eveneens uitgaan van de koudere variant, de bovenstaande winterse setting als heel realistisch. Daar komt ook nog eens bij dat de operationele uitdraai van het GFS bovenin de ensemble bandbreedte zit en daarmee afwijkt van de overige (koudere) berekeningen. Pakken we ook nog even de ECMWF ensemble berekeningen erbij dan zijn we ook hier een plotselinge sterk dalende trend. Daarbij moeten we nog even afwachten in hoeverre de diverse ensemble berekeningen uiteindelijk ook de (koude) operationele uitdraai zullen ondersteunen.


ECMWF ensembles T850 hPa (temp. op circa 1500 meter hoogte) 50 members met als prikpunt ditmaal het Oostenrijkse St Anton.

Samengevat; Tot dinsdag aanhoudende Nordstau met vooral in de noordelijke Alpen (veel) sneeuw. Begin volgende week van het westen uit geleidelijke overgang naar zonnig en in de bergen markant zachter weer. In het weekend overgang naar kouder en droog vriesweer. Op uitgebreide schaal gaat het matig tot (zeer)streng vriezen. Tot zover voor vandaag, fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis (momenteel natte sneeuw bij een temperatuur van 2.1 °C)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: