Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 9 januari 2012

Na laatste sneeuw overgang naar zonnig en zacht Alpenweer

Termen maandagochten

map

Nog steeds hebben de centrale noordelijke en oostelijke Alpen te maken met een zeer hardnekkige noordwestelijke hoogtestroming waarmee onverminderd vochtige lucht tegen de Alpennoordkant wordt uitgeperst (Nordstau). De westelijke Alpen liggen al onder invloed van een oprukkend Azorenhoog; het is er droog en het klaart steeds verder op. Vandaag en ook nog morgen hebben we te maken met een overgangsfase dan wel tweedeling vwb het Alpenweer waarbij het vooral in noordelijke Oostenrijkse Alpen nog sneeuwt. In de westelijke delen (Vorarlberg) zal de sneeuwval verder aan intensiteit afnemen en worden de drogere periodes steeds langer.

De dag start koud met op veel plaatsen lichte tot matige vorst en hier en daar ook strenge vorst. In de bergen is het nog vrij koud. Koudste plekjes op dit moment de Zwitserse Solvayhut-SAC (4003m) met -19.6 °C en in Oostenrijk het weerstation Sonnblick (3105m) alwaar het kwik op -15.6 staat. Sneeuw valt er op dit moment vooral nog in alsmede in de oostelijke Zwitserse Alpen en de Oostenrijkse Alpen met als zwaartepunt Salzburg, Oberösterreich en de Steiermark De sneeuwvalgrens pendelt vandaag tussen de 500 en 900 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -5 °C en -8 °C. Bij dit alles staat er een matig tot zwakke noordwesten wind.


Op dit moment vooral nog sneeuw in de Oostenrijkse Alpen; actuele radarbeeld Oostenrijk

In de loop van de dag nadert er vanuit het noordwesten een warmtefront. Op nadering van dit front neemt vooral in het noorden de bewolking in de middag weer toe en later kan het in de noordelijke en noordoostelijke Alpen opnieuw weer wat gaan sneeuwen. Grote neerslaghoeveelheden worden er op het front niet verwacht. Lokaal gaat er 5 tot 10 cm sneeuw vallen, in de Oostenrijkse Alpen lokaal 10 tot 25 cm. Met het instromen van iets zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot 1000 meter. Het warmtefront vormt de inleiding tot een overgang naar droog, zonnig en vooral in de bergen zachter weer. deze overgang zal tot woensdagmiddag voltooid zijn.


Het beeld in de Alpen vanaf woensdag; foto Col de la Gardette (Franse Alpen gisteren)

Zoals we al een aantal dagen hebben aangekondigd gaat het Azorenhoog de komende dagen zijn invloed naar west en centraal Europa uitbreiden. Woensdag ligt het met zijn kern (1035 hPA) net iets ten noorden van de Alpen. Het is dan overal droog en ook in het oosten zonnig. Doordat de koude noordwestelijke hoogtestroming is afgebroken en het hoog (warmtehoog) vooral op hoogte gevuld is met rel. warme lucht wordt het vooral in de bergen een stuk zachter. Zo kan het kwik woensdag op een hoogte van 1000 tot 1400 meter oplopen tot 3 a 6 graden en met 1 tot 3 graden in de plus is het ook op 2000 meter zacht. Doordat de lucht tevens erg droog is kunnen we gaan genieten van prachtige vergezichten en schitterende contrasten met de knalblauwe lucht en verse sneeuw. Mede door de droge lucht zal de sneeuw niet lijden onder de hogere temperaturen en de sneeuwcondities zullen overal perfect zijn. Enkel op zon geëxponeerde warme plekken (daken, bomen) zal de sneeuw door de al wat in kracht toenemende januari zon wat kunnen smelten. Anders ziet het er in menig dal en het laagland uit. Door afkoeling in de onderste luchtlagen (inversie) condenseert de lucht en vormt zich mist en lage bewolking. Onder deze deken van mist is het kil met temperaturen die niet of maar nauwelijks boven het vriespunt uitkomen.

Ook donderdag en vrijdag zal het hoog het weerbeeld in de Alpen bepalen.Het is nog steeds zacht en de zon zal de gehele dag schijnen. Vrijdag komt er in de loop van de ochtend vanuit het noorden wat bewolking opzetten welke zich vooral in de noordelijke Alpen merkbaar zal maken. Later op de dag is de bewolking zo dik dat er vooral aan de Oostenrijkse Alpenhoofdkam neerslag uit kan gaan vallen. De toename van de bewolking heeft te maken met een koufront welke op vrijdag van het noorden uit de Alpen nadert.


GFS bodemdrukkaart; koudere lucht stroomt vanaf vrijdag tot over de Alpen uit

Vrijdag zien we dat het westelijke deel van het Europese hoog een rug heeft opgebouwd tot aan Spitsbergen. Tegelijkertijd is er een depressie gevuld met koude lucht via noord Scandinavië afgezakt naar Finland (vrijdag kerndruk 985 hPa). Tussen beide sturende druksystemen komt een koude noordelijke stroming opgang waarmee arctische lucht tot ver naar het zuiden wordt getransporteerd. Gisteren berekende het ECMWF dat deze uitstroom ook west Europa en de Alpen zou gaan meepakken. Vandaag zien we echter dat de koude vrieslucht gedwongen wordt om veel oostelijker naar het het zuiden toe uit te stromen en de koudste lucht ons niet zal bereiken. Het koufront uitgaande van de depressie boven Scandinavië zal vrijdag dus vooral de oostelijke Alpen beïnvloeden. Ook in de westelijke Alpen wordt het weer wat kouder. De afkoeling is vooral goed te merken in de bergen. Zo zal het kwik in de Oostenrijkse Alpen in het weekend rond de 1500 meter niet meer boven de -5 °C uitkomen en op 2000 meter vriest het een graad of 10. Neerslag wordt niet tot nauwelijks verwacht. Enerzijds omdat de koudere polaire lucht vrij droog is, en anderzijds omdat vooral naar het westen toe de hogedrukinvloed nog vrij sterk is.

Zondag zien we dan een interessante constellatie op de weerkaarten verschijnen waarvan de precieze afloop nog niet in kannen of kruiken is. Grote vraag is of er een alliantie kan worden gevormd tussen een nieuw Azorenhoog en een verder opbouwend hoog in de omgeving van Spitsbergen. Daarnaast is het voor winterse aspiraties bij ons uitermate belangrijk waar dan de hoogteas zal gaan verlopen. Gaat deze zich noordelijk ophouden, pak hem beet zw-no georiënteerd via de Noordzee naar Scandinavië, dan krijgen we te maken met een winterse setting. Met noordoostelijke winden wordt arctische lucht vanaf de Pool tot over west en centraal Europa aangevoerd. Gaat de hoogteas echter afzakken en komt ze zuidelijker te liggen (west-oost georiënteerd bv. over de Alpen) dan kan de diepvries kou ons niet bereiken en zal vnl via oost Europa naar het zuiden afvloeien. Vanmorgen tendeert de meeste modeluitdraai naar de zachtere variant met in het verdere verloop dan wrs weer een overgang naar zonaal (west) In dat geval kan de echte winter in west Europa geen vuist maken. Enkel de Alpen mogen dan weer gaan stoeien met verse sneeuw boven de 1000 meter. We zullen de komende dagen de ontwikkelingen goed moeten volgen. Echt overtuigd van de zachte variant ben ik nog allerminst. Een ding is echter zeker; dit soort apparaten zoals op onderstaande foto zullen we, afgezien van de wat minder bedeelde zuidelijke Alpen, de komende tijd niet nodig hebben.


Vanavond zullen we de verdere ontwikkelingen (kou of geen kou) adhv de diverse ensemble berekeningen nog eens nader onder de loep gaan nemen in een extra up-date op de site dan wel Facebook. Kijken dus. Tot zover vanuit een opklarend Oberwallis met een temperatuur van -1.7 °C. Ciao en voorzichtig in de bergen. Het lawinegevaar is vandaag en morgen nog hoog (4, code rood)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: