Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 27 januari 2012

Retour d'est met sneeuwdump westelijke Alpen

Termen vrijdagochtend,

map

De bovenstaande foto werd gisteren gemaakt in één van de sneeuwrijkste regio's van Oberwallis, het Obergoms. In dit deel van het Rhonedal waar ook de Rhone ontspringt (Rhonegletsjer), pakken ze zowel sneeuw mee vanuit het noorden, zuiden en westen. Van einde oktober tot half april is het hier in het dal (1360m) sneeuwbedekt en sneeuwhoogtes tussen 200 en 250 cm zijn niet ongebruikelijk. De foto laat een beeld zien van het Meteo Schweiz weerstation in Ulrichen, althans wat daar nog van te zien is. Rechts achter de paal is mooi te zien dat het sneeuwdek al bijna de automatische sneeuwhoogtemeter bereikt heeft en ook de neerslagmeter is nog maar nauwelijks te zien. Ook de komende dagen gaat er hier weer het nodige aan sneeuw vallen. Veel neerslag wordt er dit keer berekend voor de westelijke Alpen en dan met name aan de oostkant van het (zuid)westelijke Alpenmassief. Zo mogen de Italianen in Piemont, Aosta maar ook in de Ligurische Alpen zich gaan opmaken voor een heuse dump. Echter ook de Franse en westelijke Zwitserse Alpen gaan sneeuw meepakken. Oostenrijk valt dit keer buiten de boot v.w.b. grotere sneeuwhoeveelheden.


Nog een foto van gisteren uit deze omgeving, het toont de Grimselpas wat momenteel meer weg heeft van een basis op de Zuidpool.

Oorzaak voor de sneeuwval welke vanaf vandaag gaat beginnen is een zgn Retour d'Est situatie; Kenners weten het dan wel ! Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effekten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 top 200 cm Neuschnee binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid. Zo extreem zal het nu (wrs) niet worden maar toch een interessante ontwikkeling welke we goed in de gaten gaan houden. Over extreem gesproken. De huidige ochtenduitdraai van het ECMWF (oper) komt weer eens met extreme oplossingen. Diepvries kou (en dan van de allerbeste soort) gaat vanaf begin februari grote delen van Europa en de Alpen veroveren. Het wordt bitterkoud en de vraag is of er dan überhaupt nog geskied kan worden.

De omzetting naar een winterse constellatie waarover we de laatste dagen al steeds weer schrijven de de gemoederen onder de winterfanaten behoorlijk bezig houdt is in volle gang en ook vandaag lijkt Koning Thialf goede zaken te gaan doen. De eerste aanzet tot operatie "Russische (IJs)beer" is in volle gang en zal nog dit weekend worden afgerond. Daarna staat niets de opmars van steeds koudere lucht vanaf de Russische Pool en Toendra's meer in de weg. Een lagedrukgebied (hoogtetrog) snoert de komende 2 tot 3 dagen via het westen van Europa naar de Middellandse Zee af. Vanaf zondag zien via de achterdeur van dit laag een alliantie gevormd worden tussen het Azorenhoog en een Russisch hoog. Lage druk nestelt zich boven het Middellandse Zee gebied. Tussen de hoge druk in het noorden en lagedruk in het zuiden stroomt met een oost tot noordoostelijke hoogtestroming vervolgens de continentale diepvrieslucht over geheel centraal en west Europa uit. Gaande weg de volgende week wordt het steeds kouder en zoals heter nu naar uitziet wordt het hoogtepunt (of beter gezegd dieptepunt) van de artic-outbreak voor het eerste weekend van februari verwacht. En het wordt heel erg koud. In de nachten en overdag vriest het overal matig tot streng. Een koude oostelijke wind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. Geen pretje meer om buiten te vertoeven !


ECMWF met 2 meter middagtemperaturen voor zondag 4 februari. Let wel dit zijn middagtemperaturen (12h00) !

Laten we hopen dat het allemaal niet zo extreem wordt zoals de operationele uitdraai van het ECMWF ons vanmorgen voorschotelt. Met dit soort extreme kou is niemand gediend (uitgesloten natuurlijk de schaatsfanaten in Nederland). Volg de ontwikkelingen voor Nederland via "Winterweer" op onze site.

Afgezien van de aanstaande vorstperiode mogen de westelijke Alpen zich dan eindelijk weer eens verheugen op sneeuw. Zoals ik al eerder schreef krijgen we te maken met een zgn. Retour d'Est situatie. Vrij vertaald; "terugkeer uit het oosten". Boven de Middellandse Zee zal zich, getriggerd door de afkoppelende Atlantische hoogtetrog welke een bel koude lucht over de Middellandse Zee afsnoert en in combinatie met de koude oostelijke hoogtestroming boven de westelijke Middellandse zee een depressie ontwikkelen. Woensdag ligt het systeem met kern boven de Golf van Lion. Met een hoogtestroming tegen de wijzers van de klok in wordt relatief zachte maar vooral ook vochtige lucht naar het noorden vervoerd om vervolgens boven Noord Italië af te buigen naar het westen (Retour d'Est). Deze lucht stuwt tegen de oostflank van het westelijke Alpenmassief en vervolgens krijgen we te maken met een klassieke Oststau. Omdat dit soort luchtdrukverdelingen vaak persistent zijn zal er de komende week grosso modo niet viel veranderen en zal deze constellatie gedurende langere tijd kunnen aanhouden met als gevolg aanhoudende neerslag (sneeuw).


LinkECMWF met klassieke retour d'est situatie uitgaande van depressie boven de Golf van Lion

Onder invloed van de naderende hoogtetrog en een apart laag welke vanaf de Noordzee het vasteland van Europa optrekt (morgenochtend met kern boven noordwest Frankrijk) neemt op nadering van een bijbehorende zwak koufront de de bewolking vanuit het noordwesten geleidelijk verder toe en gaat er in de Franse en Zwitserse Alpen (lichte) sneeuw vallen. Het koufront komt vervolgens quasi stationair tegen de Alpen aan te liggen en zal gedurende het weekend vooral de westelijke Alpen beïnvloeden. Het is dan ook meest bewolkt en steeds weer kan het (licht)sneeuwen. De bewolking en sneeuw kunnen deels ook nog de westelijke Oostenrijkse Alpen beïnvloeden. Meer naar het oosten blijft het droog en schijnt ook de zon.

Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter, zakt echter geleidelijk tot in de dalen. Vanaf zondag neemt oiv de Oststau de neerslagintensiteit aan de westelijke Alpenhoofdkam verder toe en gaat sneeuwt het aanhoudend tot in de dalen. Ofschoon de modellen nog wat stoeien met de precieze ontwikkelingen vanaf begin volgende week moeten we toch rekenen op 50 tot 100 cm aan verse sneeuw. Lokaal ook nog meer. Zo berekent bv het ECMWF en ook WRF voor deze gebieden tot as woensdag 50 tot 80 mm neerslag. GFS is nog wat terughoudender en komt met 30 tot 50 mm. Zoals gezegd piest dit keer Oostenrijk naast het sneeuwpotje, neemt niet weg dat toch ook weer die verduvelde Vorarlberg en Tirol 10 tot 20 cm zullen gaan meepikken. Al met al gaan we dus een zeer interessante winterse periode tegemoet.


ECMWF ensembles (50 members) T850 hPa (temp. op circa 1500m) voor de komende 15 dagen. Prikpunt Salzburg. Vooral rond het volgende weekend extreme koude met enkele members die tot onder de -20 graden uitkomen

Alle redenen om daar vanavond adhv de avondmodellen weer nader naar te gaan kijken. Volgend update dan ook vanavond. Fijne dag en ciao vanuit een half bewolkt Oberwallis.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: