Termen vrijdagochtend,
Bovenstaande foto genomen in de omgeving van de Zugspitze (Schneefernerkopf). Mooi te zien de barre diep winterse omstandigheden die hier hoog in de Alpen heersen. Overigens is deze oude kabelbaan niet meer in gebruik doordat de gletsjer waarop deze staat de laatste jaren deels is gesmolten dan wel afgebrokkeld en de kabelbaan daardoor in een diep ravijn eindigt. De komende dagen zal er nog niet veel veranderen mbt het barre zeer koude winterweer. Vanaf maandag zien we echter verschuivingen op de weerkaarten. Deze gaan een geheel ander weertype inluiden.
Gisteren in de Alpen weer de inmiddels bijna vertrouwde mix van zon, wolken en Hochnebel. Door de bewolking koelde het niet meer zo extreem af. In de middag naderde er vanuit het noordoosten bewolking welke bij een warmtefront behoorde. Dit zwakke warmtefront had echter nauwelijks invloed op de temperatuur. In de loop van de dag volgde een zwak koufront behorende bij een hoogtelaag welke vanuit het noordoosten naderde. Dit koufront zorgde ervoor dat de aanwezige inversie volledig werd opgeruimd en ook de lager gelegen gebieden weer frisse lucht konden inademen. Met het overtrekken van de fronten en toename van de wind werd ook de Hochnebel "opgeruimd".
Nogmaals de niet meer in gebruik zijnde skilift in de omgeving van de Zugspitze (Schneefernerkopf) en het gedeelte waar de gletsjer is afgebroken
Overigens markant ook de grote verschillen in temperatuur eergisteren. Doordat er een tijdelijke zuidföhn opstak kon de temperatuur sterk gaan oplopen. Zo steeg de temperatuur in bv Zermatt (1600m) in 24 uur van -21 °C tot + 4 °C en kwam daarmee sinds tijden weer boven het vriespunt uit. Nog extremer was het temperatuurverschil in bv de Glattalp, hier steeg de temperatuur in 36 uur met maar liefst 48 °C !
Na het passeren van het koufront behorende bij een (hoogte)laag welke inmiddels alweer boven de Middellandse Zee ligt is opnieuw zeer koude lucht over de Alpen uitgestroomd. Op uitgebreide schaal vriest het weer streng tot zeer streng. De bewolking is in de wat drogere lucht al weer aan het breken en hier de zon komt vanuit op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Hier en daar kan uit de nog aanwezige bewolking wat licht sneeuw neerdwarrelen, grotere hoeveelheden worden echter nergens verwacht. Vandaag en ook in het weekend is het met een noordoostelijke hoogtestroming nog steeds "bitterly cold" met temperaturen die tussen de -10 en -20 °C pendelen, in de hoger gelegen dalen gaan de temperaturen opnieuw "im Keller" met lokaal weer 30 tot 40 graden vorst.
Mooi opgeklaard alweer maar bitter koud in het Zwitserse Adelboden-Lenk, webcam Bergstation Wallegg 1930m
Tot en met zondag houden we nog de winterse drukverdeling met hogedruk ten noorden van de Alpen en lagedruk boven de Middellandse Zee. Vanaf zondag zien we dan de de sturende druksystemen van plaats veranderen. Het zwaartepunt van hogedruk trekt zich terug naar de Atlantische Oceaan eten westen van Ierland en het Russische deel trekt zich terug naar het noorden van Rusland. Daarmee komt vanaf maandag een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming. In plaats daarvan draait de hoogtestroming aan de oostflank van het hoog ten westen van Ierland steeds meer naar het noorden en wordt toenemend maritiem-polaire lucht tot over de Alpen getransporteerd. Ook in de hogere atmosfeer (12 km) is het hogedrukgebied bij Ierland goed ontwikkeld en zien we dat de polaire jet vanaf maandag vanaf Groenland via Scandinavië tot over de Alpen verloopt. In dit gebied van de jet verloopt ook de zgn "frontale zone" alwaar de depressies met hun fronten zich ophouden. In de loop van de maandag zal een eerste front vanuit het noordwesten de Alpen naderen.
In de loop van de maandag(middag) neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe gevolgd door wat (lichte) sneeuwval. Deze meest nog lichte sneeuwval is de voorbode voor meer sneeuw die van dinsdag tot en met donderdag zal gaan vallen. Door de aanhoudende noordwestelijke hoogtestroming stuwt de vochtige polaire lucht tegen de noordkant van de Alpen en krijgen we opnieuw te maken met een Nordstau situatie. Vooral in de klassieke Staugebieden van de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen gaat sneeuw van betekenis vallen. Tot vrijdagochtend mag men zich daar verheugen op 40 tot 70 cm verse sneeuw,lokaal bij gunstige Nordstau ook nog meer. In de overige gebieden aan de noord en westkant van de Alpen moet men rekening houden met 10 tot 30 cm gedurende deze periode. De sneeuwvalgrens ligt tot in de lagere dalen en ook in het laagland en Alpenvoorland zal de neerslag meest in vaste vorm vallen. Zoals altijd met een noord tot noordwestelijk aanstroming steekt de zuidkant met de Nordföhn op. Hier is het meest droog en zonnig en afgezien van periodiek wat meer bewolking en een sneeuwbui blijft het er droog. De droge en vrij koude noordföhn zal het er hier voor het gevoel echter niet lekkerder op maken.
GFS woensdag 15 febrauri, Nordstau met vooral sneeuw (blauw is neerslag) aan de noord(west) kant van de Alpen
Vanaf donderdag zien we dat het laag boven midden Europa doorschuift naar het zuidoosten. Via de noordkant van dit laag stroomt dan nogmaals koudere maar ook drogere lucht vanuit het noordoosten over de Alpen uit. Tegelijkertijd breidt het Atlantische hoog vanuit het westen zijn invloed over west Europa en de Alpen uit. Het wordt vanaf donderdag dan minder onbestendig en de zon kom meer en meer tevoorschijn. De harde noordwestelijke wind neemt in kracht af af en draait steeds meer naar westelijke richtingen en daarmee stroomt steeds zachtere lucht van het westen uit over de Alpen uit. Vanaf begin volgende week simuleren de weermodellen een in kracht toenemende westelijke hoogtestroming met later mogelijk opnieuw een inzettende noordwest stroming met nieuwe sneeuw voor de Alpen. Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker. Voorlopig gaan we nog een paar zeer koude dagen tegemoet. Volgende week dan zeer onbestendig en vrij koud winterweer met vooral aan de noordkant van de Alpen veel sneeuw.
ECMWF temperaturen 850 hPa vlak (circa 1500 meter hoogte) prikpunt Davos (Zwitserland). De komende 10 dagen aanhoudend winters en van 14 tot 17 februari sneeuw
Morgen zijn we er weer met meer Alpenweer, dan ook meer aandacht voor de sneeuwval welke voor volgende week op het weermenu staat. Een fijne dag en ciao vanuit een koud maar zonnig Oberwallis.
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten