Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 8 februari 2012

Thialfs winters imperium wankelt

Termen woensdagochtend,

map

Download nu onze app voor Iphone of Android!

Bovenstaande foto toont het weerstation op de Glattalp in in de Zwitserse "Gemeinde Muotathal" (1650m, Kanton Schwyz) in volle winterse glorie. Gisteren werd er in dit weerstation van MeteoMedia (MeteoCentraleSchweiz) een nieuw koude-record gevestigd. De temperatuur daalde daar in de nacht tot maar liefst - 45.4 °C. Ter vergelijking; het andere door de Zwitserse weerdienst officieel erkende record uit het jaar 1987 bedroeg - 41.8 °C en werd gevestigd in La Brévine, een ander koudegat welk in de Jura ligt. Dit station voldoet aan de criteria van de "Meteorologische Wereldorgansitie". Volgens Jörg Kachelmann, de "opper goeroe" van MeteoMedia voldoet echter ook de Glattalp aan deze criteria en met de - 45.4 °C werd daarmee dus de laagste temperatuur gemeten sinds het begin van de metingen met weerstations die aan de criteria van de "Meteorologische Wereldorganisatie" voldoen. En wie zou daar nou aan twijfelen (behalve dan de concurrentie van bv het Zwitserse SFMeteo en MeteoNews die natuurlijk graag hun eigen records in de media zien verschijnen). De nationale weerdienst van Zwitserland "MeteoSchweiz" is door al dat geharrewar over kouderecords nu aan het kijken of er niet een algemene "standaard" moet komen waaraan alle weerstations moeten voldoen. Tot deze standaard er is zullen er naar ik vrees nog de nodige officiële dan wel in-officiële records gaan sneuvelen. Terug naar het onvervalste winterweer in de Alpen;

Gisteren konden we opnieuw een koude en ook bewolkte winterdag aan de reeks winterdagen toevoegen. Uit de bewolking viel mn in het noordoosten van Zwitserland en in Oostenrijk hier en daar (lichte) sneeuw. Door de zeer lage temperaturen en het geringe aandeel aan water was de sneeuw heel "luchtig" van opbouw en met slechts 1.5 tot 2.5 mm neerslag werd er ondanks het geringe aantal millimeters lokaal toch nog een aardige laagje Neuschnee gevormd. Sneeuw van betekenis werd echter negens gemeld. De neerslag die her en der viel kwam hoofdzakelijk tot stand omdat er in de middelste luchtlagen vanuit het zuidoosten zachtere en vochtigere lucht werd aangevoerd. Deze lucht gleed over de aanwezige koude lucht in de onderste luchtlagen en werd als het ware opgetild. Door dit optillen werd de neerslagactiviteit ondersteund. Tevens zorgde een hoogtetrog welke van oost naar west over de Alpen trok voor nog een extra steuntje in de rug.


Alles is weer paraat voor een winterse "top-dag" op de Flumserberg (Zwitserland)

De bovengenoemde advectie (toevoer) van de warmere lucht in de hogere luchtlagen was heel mooi af te lezen aan het temperatuur verloop van de diverse weerstations. Zo steeg de temperatuur op de meetpunten die boven de 2000 meter liggen in de loop van de dag continu. Op bv de de Säntis (2502m) steeg de temperatuur binnen 12 uur met circa 11 graden. Gelijktijdig vertoonden de temperaturen in de lager gelegen weerstations nauwelijks variatie gedurende de dag. Een typisch gevalletje dus weer van zgn "inversie". Deze inversie zal door de opnieuw toenemende hogedrukinvloed vandaag nog verder versterken.

Na een koude nacht met op opnieuw op uitgebreide strenge tot zeer strenge vorst stijgen de temperaturen overdag tot -6 a -4 °C. Op 1500 meter pendelt het kwik rond de -3 a -2 °C en ook op 2000 meter wordt het niet veel kouder. In de westelijke Franse Alpen en oostelijke Oostenrijkse Alpen bevindt zich nog wat koudere lucht en zal het kwik minder hoog gaan uitkomen. De hoogste temperaturen vinden we morgen terug aan de zuidkant van de centrale Alpen. Hier kan het kwik tot een hoogte van 1400 meter zelfs licht in de plus gaan uitkomen (lang geleden dat we dat gezien hebben). In de ochtend is het deels nog bewolkt (Trübe) of hangt er Hochnebel met een bovengrens van tussen de 1300 en 1800 meter. In de loop van de dag lost deze veelal op en komt net als in de bergen de zon er steeds meer aan te pas. De wind waait nog steeds matig uit oostelijke richtingen en zal in de loop van de dag geleidelijk nog wat afzwakken. Al met al dus een hele fraaie winterdag met in de bergen duidelijk hogere temperaturen dan voorheen (denk overigens niet dat daar vandaag iemand over zal klagen) en met de zon erbij zullen op menig terrasje eerste voorjaars gevoelens ontwaken Vwb het uitoefenen van uw favoriete wintersport zijn de omstandigheden, afgezien van de wat "harde" hogere pistes" optimaal.


Diep winters in de Franse Alpen in de omgeving van de "Col du Fret"

Helaas is het zachte en zonnige weer van korte duur. Een nieuwe portie zeer koude lucht bereikt donderdag van het oosten uit de Alpen. Naar verwachting zal de voorste begrenzing van deze lucht in de vroege ochtend de oostgrens van Oostenrijk bereiken en gedurende dag van noordoost naar zuidwest over de Alpen uitstromen. In de avond liggen dan de gehele Alpen weer in de diepvries kou met temperaturen die op 1500 meter tussen de -10 en -18 °C zullen liggen. De koude lucht wordt vergezeld van meer bewolking en vooral boven de oostelijke Alpen kan hieruit af en toe wat (lichte) sneeuw vallen. Meer naar het westen toe lost de bewolking meer en meer op en valt er nauwelijks nog neerslag. Grote neerslag hoeveelheden worden ook nu niet berekend en met 10 tot 20 cm Neuschnee is het meest wel bekeken.

Vrijdag en ook het weekend staan in het teken van koud weer. Zon en wolken(velden) lossen elkaar af en ook de Hochnebel is weer van de partij. Uit de bewolking of Hochnebel kan hier en daar een vlok sneeuw vallen. Vooral de zuidoostelijke Alpen zijn gevoelig voor wat meer bewolking en af en toe wat sneeuwval door invloed van de Middellandse Zee depressie welke in het weekend met centrum boven Midden Italië ligt. Hogedruk vinden we ook dan nog terug ten noorden van de Alpen en tussen beide sturende druksystemen nog steeds die oostelijke aanvoer van (zeer)koude lucht.

Maandag zien we dan markante verschuivingen op de weerkaarten. Het al tijden weerbepalende Russische hogedrukgebied trekt zich verder terug richting Siberië terwijl het Europese deel zich op de Atlantische Oceaan terugtrekt en al of niet aansluiting zoekt bij een opbouwend hogedrukgebied in het zeegebied bij IJsland. (hoogterug). Gisteravond nog liet het ECMWF dit scenario zien en daarmee zou dan de weg worden vrijgemaakt voor depressies welke vanaf maandag vanaf de Pool via Scandinavië naar centraal Europa trekken. Met een in kracht toenemende noordwestelijke en later noordelijke hoogtestroming wordt dan in tempi steeds koudere maritiem polaire lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden getransporteerd. Doordat een deel van deze luchtmassa's via het water van de Noordzee wordt aangevoerd komt de temperatuur vanaf maandag weer op een wat hoger niveau te liggen. Het Europese koude-reservoir zou dan echter min of meer intact blijven en we houden dan winters weer met vorst tot in de dalen. Vanaf het midden van de week was de planning dat de de hoogtestroming verder naar noordoost zo draaien met opnieuw de uitstroom van zeer koude lucht over de Alpen. De splitsing van hogedruk wordt ook vanmorgen door zowel ECMWF als GFS berekend. Het ECMWF komt nu echter met een ietwat andere oplossing.


ECMWF met op woensdag 15 februari nog een koude noordwestelijke stroming. Daarna zal veel zachtere lucht over het westen van Europa gaan uitstromen

Het hoog boven de Atlantische Oceaan punt niet naar het noorden toe uit en ipv de koude noordelijke hoogtestroming zien we een meer noordwestelijke hoogtestroming. In het verdere verloop zien we het hoog als een plumpudding in elkaar zakken en draait de stroming niet door naar noord tot noordoost maar naar de zachte westhoek. Daarmee zou dan een eind komen aan het winterse regime van Koning Thialf. Het Amerikaanse model GFS komt nog wel met de afzakkende depressie(s) vanuit het hoge noorden en laat ook op de langere termijn de as van hogedruk ver ten noorden van de Alpen verlopen. Daarmee houden we een aanvoer vanaf het continent en blijft het dus ook een stuk kouder.

Samengevat kunnen we stellen dat we tot begin volgende week met aanhoudend en tijdelijk ook zeer koud winterweer te maken zullen krijgen. Ook het begin van de volgende week zal winters verlopen ofschoon de temperaturen dan een langzame opwaarts trend zullen vertonen. Of dit de aanzet zal zijn tot de overgang naar een geheel ander en vooral ook zachter weertype is nog zeer onzeker. De volgende dagen meer over deze en andere ontwikkelingen. Een fijne dag en winterse groeten vanuit Oberwallis.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: