Termen maandagochtend
Foto; skigebied "Dolomiti Superski" in de Italiaanse Dolomieten (archieffoto)
"Eitel" is de door de Duitse Wetterdienst in Offenbach toegekende naam aan het opkomende Atlantische hogedrukgebied welke de komende dagen het weerbeeld in de Alpen zal bepalen Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld. De naamgeving "Kaiserwetter" komt uit de tijd van Kaiser Wilhelm II. (1859–1941), deze stond erom bekend dat hij enkel bij zonnig weer op nationale feesten en buitenevenementen verscheen. Met of zonder keizer, de komende dagen kunnen we volop gaan genieten van het Kaiserwetter. De eerste week van de krokusvakantie (in het Duits aangeduid met "Sportferien" lijkt daarmee een niet meer stuk ten kunnen. Er is echter nog steeds dat ene "addertje" wat loert ! Daarover later meer.
Een zwak koufront trok gisteren over de Alpen en gaf lokaal wat sneeuw. Over het algemeen stelt de sneeuwval niet veel voor en vooral inner-alpine bleef het droog. Meer sneeuw viel in de Stau gebieden van de noordelijke Alpenhoofdkam, hier viel op uitgebreidere schaal 10 tot 20 cm en lokaal hier en daar ook nog meer. Vanmorgen valt er vooral in de Oostenrijkse Alpen nog wat (licht) sneeuw met zwaartepunt het zuiden van Karinthië en de aangrenzende noord Italiaanse Alpen, elders is het bewolkt en meer naar het westen toe is het al mooi opgeklaard resp. blauw. wanneer we een blik op de barometer werpen dan zien we dat de luchtdruk flink aan het oplopen is. Deze luchtdrukstijging heeft te maken met de invloed van het Atlantische hogdrukgebied welke zich de komende dagen van het westen uit over westen en centraal Europa zal uitbreiden. Woensdag is de kerndruk boven de Alpen opgelopen tot 1035 hPa. Met het hogedrukgebied wordt van het westen uit ook toenemend zachtere lucht aangevoerd. Vooral na het midden van de week kan van origine sub-tropische lucht van het zuidwesten uit over de Alpen uitstromen. omdat vooral in de hoogte markant warmere lucht binnenstroomt gaan we de thermische opleving vooral in de bergen goed merken. Het nulgradenniveau stijgt tot boven de 2000 meter en tussen de 800 en 1200 meter zijn temperaturen tot 12 a 13 graden mogelijk. ik sluit zelfs niet uit dat het kwik aan de zuidkant van de Alpen onder gunstige omstandigheden tussen de 13 en 17 graden gaat uitkomen. Zoals ik gisteren ook al schreef zal het voor de wintersportgebieden allemaal niet zoveel uitmaken. Sneeuw ligt er genoeg en het smeltproces mag door de droge lucht nauwelijks naam hebben. Enkel op de zuidelijke en zon geëxponeerde hellingen en pistes zal de sneeuwkwaliteit op het midden van de dag wat aan kwaliteit inboeten. Verder is het overal gewoon op en top genieten.
Eerste opklaringen hebben ook de Arlberg in het westen Oostenrijk, webcam Stuben (1400m) bereikt, vandaag het westen uit toenemend zonnig
Vandaag hebben we te maken met een echte overgangsdag. De dag start vooral in Zwitserland koud met in de ochtend nog op veel plaatsen lichte en matige vorst, in de hoger gelegen dalen ook nog strenge tot zeer strenge vorst. Aanvankelijk is er vooral naar het oosten en zuiden toe nog veel bewolking en -of Hochnebel waaruit ook nog wat (lichte) sneeuw kan vallen. De grens met de (nog) dikkere bewolking loopt momenteel van zuidwest naar noordoost over het oosten van Zwitserland. In de middag wordt het dan overal droog en zal de zon vanuit het westen meer en meer aan het firmament te zien zijn. De temperaturen lopen op tot 2 a 7 graden. In de bergen vriest het licht tot matig. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de - 6 graden in het zuiden en -13 graden in het noorden. Met een matige tot krachtige noordoosten wind (Bise) is het vooral voor het gevoel koud. Ook in de nacht van van maandag op dinsdag koelt het onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer flink af en tot in de ochtend vriest het licht tot matig en in de bekende Kältelöcher streng en misschien wel weer zeer streng. Overdag schijnt de zon volop en evt Hochnebel zal gedurende de ochtend op de meeste plaatsen oplossen. Het wordt een stuk zachter dan op maandag. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de -3 a -5 graden. Ook de woensdag staat in het teken van veel zon en de temperaturen kunnen opnieuw enkele graden winst pakken. Het nulgraden niveau lig dan op circa 2000 meter.
Satellietfoto van vanmorgen, band met bewolking (blauwe lijn) loopt over de Alpen met al eerste zonnestralen in het westen van Oostenrrijk (Vorarlberg)
Donderdag kan bewolking bij een warmtefront vooral in de noordelijke Alpen voor wat meer bewolking zorgen. Gisteren leek het erop (GFS)dat het meest actieve weer ten noorden van de Alpen zou langstrekken. Vanmorgen laten de modellen het echter weer wat meer naar het zuiden doorkomen. Uitgaande van de laatste kaarten wordt dan de donderdag toch een meest bewolkte dag en vooral in de noordelijke Alpen kan op het warmtefront wat neerslag gaan vallen. Het is nog niet geheel duidelijk of en tot hoever de bewolking naar het zuiden toe de Alpen zal beïnvloeden, met een beetje geluk blijft het dan op de meeste plaatsen naar het zuiden en zuidwesten toe gewoon droog. De zon zal het echter een stuk moeilijker gaan krijgen. Met het front stroomt in de warmtefrontsector wat vochtigere en vooral ook nog zachtere lucht vanuit het zuidwesten over de Alpen uit waardoor de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1800 meter stijgt. Zoals ik al hierboven schreef kunnen we vrijdag met vooral in de westelijke Alpen weer meer zon en wrs ook nog op de zaterdag gaan genieten van bijna lenteachtige temperaturen. in de Oostenrijkse Alpen hangt ook vrijdag nog veel bewolking waaruit nog wat regen kan vallen. De sneeuwvalgrens komt vrijdag en zaterdag te liggen tussen de 1600 en 2200meter. Laten we hopen dat het dan op de meeste plaatsen gewoon droog blijft en we op de pistes niet geconfronteerd zullen worden met neerslag in vloeibare vorm. Het thermische hoogstandje bereikt vrijdag en zaterdag zijn hoogtepunt en op nadering van een koufront vanuit het noordwesten zal de temperatuur weer een dalende trend inzetten. De ontwikkelingen in het verdere verloop van zijn nog zeer onzeker en het heeft dan ook niet veel zin om daar nu verder over te speculeren.
Houd ook de komende dagen met de oplopende temperaturen het lawinegevaar goed in de gaten, alle info per land >> European Avalanche Warning Services.
Regelmatig worden ik benaderd met de vraag hoe het gesteld is met de sneeuw situatie in de Italiaanse Alpen en met name in de Dolomieten, schijnbaar gaan er toch ook nog aardig wat landgenoten in deze omgeving skiën. Zoals ik al vaker heb laten doorschemeren ben ik nog van mening dat de Italiaanse Alpen veelal worden ondergewaardeerd bij de wintersporters (onbekend maakt onbemind) en dat is jammer. Daarom vandaag voor de geïnteresseerden in het Alpenweerbericht extra aandacht voor de prachtige omgeving van de Italiaanse Dolomieten.
Algemeen
De zuidkant van de Alpen zijn sneeuwzeker en veelal ligt er meer sneeuw dan waar dan ook in de Alpen. Daarnaast is het milde mediterrane bergklimaat zeer aangenaam. En zeg zelf, wat is er mooier dan skiën of poederen onder het genot van de azuur blauwe hemel en de Italiaanse zon. Een van de mooiste skigebieden van de Italiaanse Alpen vinden we terug in zuid Tirol. Bij de naam van zuid Tirol wordt veelal de link gelegd naar Oostenrijk (Tirol) maar toch bedoelen we met zuid Tirol de streek in de noordelijke Italiaanse Alpen of beter gezegd de Dolomieten. Wie kent niet hun imposante verschijning, de typerende gelige grote kale "rotsblokken" die hoog in de hemel prijken omringd door prachtige natuur. De Dolomieten maken geologisch gezien deel uit van de Zuidelijke Alpen en in dit gebied worden drie talen gesproken; Duits, Italiaans en Ladinisch. Tot 1918 liep de Oostenrijks- Italiaanse staatsgrens dwars door de Dolomieten: de noordelijke helft behoorde tot het Oostenrijkse Tirol en de zuidelijke helft tot het Italiaanse Vento. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd het gebied Tirol in tweeën gedeeld. De grens werd verlegd naar de waterscheiding tussen de Donau en de Po: de Brenner. Noord en Oost-Tirol bleven bij Oostenrijk; Italië kreeg niet alleen het Italiaanstalige deel van Tirol (Trentino) maar ook de zuidelijke helft van het Duitstalige Tirol, Zuid-Tirol, wat Alto Adige ging heten. Sindsdien ligt ook de noordelijke helft van de Dolomieten in Italië. In het Italiaanse zuid Tirol valt op 7400 km2 en onder het genot van 300 zonne-uren per jaar van alles te bewonderen en te ontdekken. Dat begint al zodra u erheen rijdt: wie uit het zuiden komt, ziet de Tiroolse invloeden in Italië; wie uit het noorden komt, ziet Italiaanse flair in het Duitstalig gebied. En wie in Zuid-Tirol is aangekomen, beleeft veelzijdigheid pur sang.
De prachtige omgeving van van het skigebied "" in de Dolomieten, foto 18 februari jl
Dolomiti Superski
Onbegrensd wintersporten kan in de sneeuw zekere Dolomieten en is mogelijk van vanaf november tot april in het skigebied van de "Dolomiti Superski" (UNESCO-werelderfgoed). De skigebieden van Dolomiti Superski, met inbegrip van Alta Badia, liggen op een sneeuw zekere hoogte tussen 1.400 en 3.269 meter. Door de lage luchtvochtigheid is de sneeuw heerlijk poederachtig. Met 1 skipas kunt u skiën in 12 skigebieden met in totaal 1200 km perfect geprepareerde piste, ontsloten door 450 liften.De 4 skigebieden rond de Sellagroep - Alta Badia/Gadertal, Val Gardena/Gröden, Val di Fassa/Fassatal en Arabba/Marmolada - zijn via 500 km piste en snelle, comfortabele liften direct met elkaar verbonden. Geniet van de vele pistes aan de voet van de Dolomieten, van het prachtige uitzicht op de Dolomieten en van de ontspanning op het zonnige terras van de gezellige berghutten. Het skigebied Dolomiti Supreski in cijfers:
-Km of pistes: Km 1.200
-eenvoudig (blauw) = 30,0%
-medium (rood) = 60,0%
-moeilijk (zwart) = 10,0%
-aantal km piste met een directe skiverbinding: 500 km in het gebied rond het Sellamassief
-aantal km piste met kunstsneeuwinstallaties: 1100 km
-aantal liften: 450
Rustige pistes, perfecte sneeuw en azuur blauwe luchten, Dolomiti Superski Vallon 18 febr jl
Het weer in de Dolomieten en omstreken;
Normaliter zijn de zuidelijke Alpen sneeuwzeker, zoals ik al eerder schreef treffen de grootste sneeuwhoogtes veelal aan de zuidkant van de Alpen aan. Verantwoordelijk voor het grootste deel van dit sneeuwdek is een periodiek zuidelijke aanstroming. Koude lucht vanaf de Pool stroomt over en langs (Mistral) de Alpen tot over de Middellandse Zee en neemt daar veel vocht op. Navolgend zorgen ontstane depressies er voor (Genua -Adria depressie) dat de vochtige lucht van het zuiden uit tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam wordt gestuwd en er een zgn Südstau dan wel een retour d'est situatie ontstaat. Zowel in de zomer als ook in de winter staat deze Sudstau garant voor soms dagen aanhoudende intensieve neerslag. Neerslaghoeveelheden van 200 tot 400 binnen 36 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid. In extreme situatie kan er zelfs in enkele dagen 500 tot 800 mm aan neerslag vallen. In de winter staat de Südstau garant voor sneeuw, veel sneeuw. Zo kan er binnen 24 tot 36 uur in de zuidelijke Alpen 200 tot 250 cm sneeuw vallen. Helaas kenmerkt zich deze winter, in tegenstelling tot de voorgaande winters, door het uitblijven van Südstau situaties. De laatste klassiek Südstau dateert alweer van begin november toen er lokaal tussen de 150 en 180 cm sneeuw viel. Daarna was het gedaan met de sneeuw dumps voor het zuiden en moest men vooral teren op de sneeuw die destijds viel.
Desondanks liggen de pistes in de Dolomieten en Dolomiti Superski er prima bij. Deels ligt er nog een dikke laag natuursneeuw welke door de Italiaanse "sneeuwmeesters" (de beste in Europa) middels kunstsneeuw prima worden onderhouden. Een paar sneeuw getalletjes (stand 19 febr, berg-dal); Cortina d'Ampezzo; compact 60cm-15cm, Kronplatz; poeder 107cm-88cm, Alta Badia poeder 65cm-50cm, Gröden /Seiser Alm poder 75cm-50cm, Val di Fassa/Karersee poeder 80cm-35cm, Arabba/Marmolada poeder 75cm-45cm, Sextner Dolomiten poeder 75cm-45cm, Alta Pusteria compact 120cm-10cm, S. Martino di Castrozza/Passo Rolle poeder 40cm-30cm, Trevalli-Moena/S. Pellegrino/Falcade poeder 60cm-25cm en Civetta compact 80cm-30cm. Natuurlijk niet die imposante sneeuwhoeveelheden zoals we die momenteel aan de noordkant aantreffen maar toch genoeg voor heerlijk winter sportvertier.
Dolomiti Superski - Orange Ronda+Marmolada - met blik op de Sella 18 febr jl
Actuele weer en vooruitzichten
Vandaag maandag dus in de ochtend nog laatste sneeuw in de Dolomieten. In de loop van de dag overgang naar droog weer waarbij het steeds meer zal opklaren. De komende week ook aan de zuidkant van de Alpen hogedruk invloed en veel zon. De temperaturen stijgen weer en komen uiteindelijk uit op een graad of 3 a 5 op op 1500 meter hoogte en rond de 23 februari word het hoogtepunt bereikt met dan temperaturen die oplopen naar lenteachtige 5 tot 8 graden op 1500 meter hoogte. Het nulgraden niveau stijgt naar 2000 tot 2400 meter rond de 25 februari om daarna weer te dalen naar normale waarde rond de nul graden. In hoeverre storingen vanaf vrijdag ook weten door te drukken tot over de zuidelijke Alpen is nog ongewis. Een Südstau situatie is de komende tijd niet uit de weerkaarten op te maken en daarmee is er ook nog geen zicht op sneeuw van betekenis.
Tot zover voor wat betreft de Italiaanse Dolomieten, zoals u ziet zeker een aanrader ! En voor diegenen die nog niet helemaal overtuigd van de beauty van dit gebied bijgegevoegd een link naar onze Facebook Site met een album met nog meer mooie foto's van de afgelopen dagen vanuit Dolomiti Superski (Jan nog bedankt voor het samenstellen) >> Album Dolomiti Superski
Ter afsluiting; De extreme kou van de eerste februari helft is dus definitief verleden tijd en ook de laatst nog begaanbare bevroren grote bergmeren in de Alpen zullen weldra niet meer toegankelijk zijn voor het grote publiek. De sneeuw in de Alpen zal voorlopig nog niet al teveel lijden onder de (tijdelijke) verzachting. Met de aanstaande weersomslag wordt wellicht een nieuw weerfase ingeluid. Wanneer we een blik werpen op de circulatie van het noordelijk halfrond dan valt op dat de polaire continentale koude lucht zich ver van Europa verwijderd heeft. De as van de koudste lucht strekt zich uit van Noord Amerika over Groenland, de Noordpool tot aan het noorden van Azië terwijl de Atlantische frontale zone (de jetstream) zich ver naar het noorden toe ophoudt. Wanneer deze constellatie zich kan vastzetten dan houden we over het algemeen meest droog en vooral in de hoogte zacht weer en daarmee voor de wintersport ideale omstandigheden. Zoals al eerder opgemerkt bevinden de Alpen zich aan de oostelijke rand van de warmtepool zodat steeds weer storingen vanuit het noordwesten tot ons voordringen kunnen. Naast de warmtefronten (het addertje onder het gras voor de donderdag) kunnen ook mooie koufronten met sneeuw tot onder de 1000 meter per gelegenheid de Alpen aandoen (zondag ?). Echter, een nieuwe koudegolf zoals we die recent gehad hebben zullen we deze winter niet meer gaan mee maken.
Tot morgen, fijne dag en geniet van de zon en super sneeuw. Ciao vanuit een zonnig Oberwallis
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten