Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 19 februari 2012

Vandaag sneeuw, morgen weersverbetering

Termen zondagochtend,

map

Foto; "sneeuw-lifanten" in het winterse Erzgebirge gistermiddag

De mensen die gisteren op de ski's stonden in het Duitse Erzgebirge zullen gek op gekeken hebben toen ze deze olifanten zagen lopen De laatste keer dat dat het geval was moet ergens rond de tijd van Hannibal Barcas (218-201 v.C) zijn geweest toen hij met zijn leger en in begeleiding van (krijgs)olifanten over de Alpen trok om tegen de Romeinen te vechten. Overigens zijn deze bewoners van normaal veel warmere oorden géén voorbode van tropische toestanden of een aanstaande "global warming" maar behoren ze bij een Duits circus wat op door reis zijn "tenten" in het Erzgebirge had opgeslagen en de olifanten even een frisse neus mochten halen dan wel om de benen strekken in de sneeuw. Schijnbaar kunnen de dieren goed tegen de kou.

Een koufront met regen sneeuw trekt vandaag vanuit het noordwesten over de Alpen en inmiddels sneeuwt het al in de noordoostelijke Zwitserse Alpen en de het Oostenrijkse Vorarlberg en in het noordwesten van de Steiermark en Oberösterreich. De bewolking en neerslag zal zich in verloop van de dag verder naar het zuiden en zuidoosten verplaatsen. Omdat het in de nacht in de Alpen onder een eerst nog heldere hemel flink is afgekoeld moet er met het inzetten van de neerslag ook rekening worden gehouden met ijzel, dit geldt mn voor een gebied tussen de Vorarlberg en het Waldviertel alwaar voor vanmorgen waarschuwingen voor "Glatteis" zijn uitgegeven. Mocht u onderweg zijn pas dus goed op voor plotseling opkomende gladheid door ijzel.

Met aanvang van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens nog meest rond de 1000 meter, zakt echter met het instromen van de koudere lucht geleidelijk tot in de lager gelegen gebieden en dalen. Op 2000 meter daalt de temperatuur in de loop van de dag tot -8 a -5 graden. Op 1500 meter komt de temperatuur in de avond uit op een graad of -7 in de Oostenrijkse Alpen en tot plaatselijk -12 graden in de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. De neerslag behorende bij het koufront trekt zoals gezegd vandaag over de Alpen. Met het instromen van wat koudere maritiem polaire lucht neemt de intensiteit in de middag en avond van het noorden uit weer af en wordt het geleidelijk weer droog. De zuidoostelijke Alpen en dan met name de Dolomieten en het zuid(oosten) van Oostenrijk (zuid Tirol, Karinthië en de zuidelijke Steiermark) hebben nog langere tijd te maken met (lichte) sneeuwval. Hier zal de neerslag pas in de loop van maandagochtend afnemen en wordt het vanaf de middag geleidelijk ook hier droog.


Sneeuwval op dit moment vooral in het noordoosten van Zwitserland; webcam Alp Sellamatt 1390m

Weliswaar krijgen we te maken met een koufront vanuit het noordwesten maar tot een Nordstau situatie komt het dit keer niet. Oorzaak daarvoor is dat het front en de hoogtetrog al vrij snel weer door een uitloper van het Atlantische hogedrukgebied naar het oosten toe wordt weggeduwd. Ook een apart lagedrukgebied welke vandaag boven de Golf van Genua tot ontwikkeling komt wordt door de luchtdrukstijgingen naar het zuiden toe gedwongen waardoor ook de zuidkant van de Alpen niet met een echte Südstau situatie te maken gaan krijgen. Wel zal het Genualaag er voor zorgen dat er ditmaal toch eindelijk ook weer eens wat sneeuw aan de zuidkant gaat vallen. Leggen we de diverse neerslagkaarten voor de komende 48 uur ernaast dan mogen we op de volgend neerslag hoeveelheden rekenen. Westelijke Franse Alpen 1 tot 5 cm, richting Alpenhoofdkam 5 tot 10 cm. Zwitserse Alpen 5 tot 10 cm, centrale Alpenhoofdkam Zwitserland en Oostenrijk 10 tot 20 cm. Italiaanse noordoostelijke Alpen en zuidkant Oostenrijks Alpen 10 tot 20cm. Voor al deze gebieden geldt dat onder gunstige orografische omstandigheden (lokale Stau) er ook nog wat meer mogelijke is. De minste neerslag word ditmaal berekend voor de inner-alpine gebieden en vooral noordwestelijke Italiaanse Alpen (Aosta, Piemonte) en de Zwitserse Tessiner Alpen, hier blijft het grotendeels droog. Exta aandacht nog voor de Ligurische Alpen en voor de winterstporters die het nog zuidelijker zoeken, de noordelijke Apennijnen. Hier kan door invloed van het Genualaag lokaal 30 tot 40 cm sneeuw gaan vallen.

Geen nieuwe sneeuwdump dus maar eerder een bescheiden laagje verse sneeuw op de vele meters die er al liggen. Ik denk overigens dat we na al dat sneeuwgeweld nu ook niet zitten te wachten op een dump maar veel meer op stabiel hogedrukweer met vooral zon. Welnu; dat gaat gebeuren. Vanaf maandag zien we dat zwaartepunt het Atlantische hogedrukgebied naar west en centraal Europa doorschuift. Rond het midden van de week ligt het met zijn kern (kerndruk 1035 hPa) net iets ten noordwesten van Zwitserland. Ook in de tweede helft liggen we onder de invloed van het hoog.


Sfeervol winters plaatje vanuit de omgeving van de "Eisenstein" (1185m) in de Türnitzer Alpen in het zuidelijke Niederösterreich 18 februari jl.

De invloed van storingen behorende bij depressies die via IJsland naar Scandinavië trekken kunnen donderdag en evt in het weekend hun invloed van het noorden uit tot over de (noordelijke) Alpen uitbreiden. In hoeverre dit gaat lukken (wenn überhaupt) is nog maar de vraag. Grootste kans dat dit gaat lukken is voor as zaterdag maar ook dat is nog onzeker. Zeker is wel dat we maandag te maken gaan krijgen met een weersverbetering. Vanuit het westen gaat de zon meer en meer schijnen en vanaf dinsdag is het afgezien van wat overtrekkende onschuldige wolken(velden) en boven de dalen Hochnebel overal zonnig. Na een koude start van de week met in de nacht van zondag op maandag weer matige en ook strenge vorst gaat de temperatuur in de lift. Vooral in de bergen wordt het gevoelig zachter met temperaturen die op 1500 meter gaan uitkomen op 3 tot 6 graden, het nulgradenniveau pendelt rond de 2000 meter.

De komende week gaan we dus in ieder geval een aantal heel mooie dagen beleven (vanaf donderdag nog even een slag om de arm houden wanneer storingen vanuit het noorden akelig dicht bij komen) en wordt het ronduit genieten waar u ook bent in de Alpen. Ondanks de oplopende temperaturen zal de sneeuw op de pistes niet veel aan kwaliteit en volume inboeten. Hogedruk betekent veelal ook droge lucht en droge lucht (lage dauwpunten) zijn voor de sneeuw niet nadelig en zal het, afgezien van de zuidelijke hellingen, niet tot nauwelijks smelten. Wel zal door het zgn. albedo effekt en door de steeds sterker wordende februari zon de verse sneeuw van daken en bomen snel wegsmelten. De oude sneeuw is echter goed "gezet" en zal hier nog maar weinig door beïnvloed worden. De dikke winterkleding kunnen we dus volgende week opbergen, daarvoor in de plaats is het raadzaam om vooral het gezicht tegen de al krachtige zonnestraling te beschermen. Tip; gebruik zonnecrème met factor 30 en liefst nog hoger voor afdoende bescherming.


Aankomende dagen perfect (wintersport)weer in de Alpen ; foto; ski-touring Franse Alpen 17 febr. jl

Kijken we nog even naar de wat langere termijn dan zien we dat de invloed van de hogedruk geleidelijk weer afneemt. De straalstroom neemt weer een wat zuidelijker koers en storingen kunnen vanuit het noorden weer tot aan of over de Alpen doordringen. Na de thermische opleving die aan het einde van de week op zijn hoogtepunt is gaan de temperaturen geleidelijk weer wat naar beneden. Begin volgende week kan er op nadering van een koufront weer wat sneeuw gaat vallen tot onder de 1000 meter, tegen het midden van week neemt het Atlantische hogedrukgebied de regie dan weer over. Het wordt dan opnieuw zonnig met oplopende temperaturen.

Tot zover, geniet van de sneeuw, morgen zijn we er weer rond dezelfde tijd. Ciao vanuit Termen in Oberwallis alwaar het inmiddels ook licht is gaan sneeuwen bij een temperatuur van iets onder nul.

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: