Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 18 februari 2012

Sneeuw gevolgd door Kaiserwetter

Termen zaterdagochtend,

map

Foto; Winterse Roc des Boeufs (Hautes Savoie, massif des Bauges) met met de omringende bergtoppen nog net uitstekend boven de Hochnebel 17 februari

De eerste krokusvakantie week zal in het teken staan van veel zon. Er zitten echter een paar addertjes onder het gras. Zo zullen we zondag en maandag de dikke jas en sneeuwbril zeker goed kunnen gebruiken. Ook de donderdag resp. vrijdag is nog niet geheel in kannen en kruiken. Verder zal echter vooral de zon het weerbeeld in de Alpenlanden dicteren en heet het zo mooi "Schnee und Rodeln gut". Apropos sneeuw; ook de Italiaanse Alpen (Dolomieten) mogen zich verheugen op een verse laag van het witte goud.

Aan sneeuw geen gebrek, dit geldt mn voor de Staugebieden aan de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam. Hier vinden we op uitgebreide schaal tussen de 300 en 450 cm sneeuw en door de sneeuwval van de afgelopen dagen kon het sneeuwdek lokaal weer aangroeien tot meer dan 5 meter. Zo ligt er nu bv in de bergen rondom het Zwitserse Engelberg 520 sneeuw, in het Oostenrijkse St Christoph en Stuben 515 cm en het Duitse Garmisch-Partenkirchen 490cm. Ook in de Franse Alpen mogen ze niet klagen, in de bergen rondom Chamonix ligt 410cm en in La Rosiere 350 cm van het witter spul. In de Italiaanse Alpen ligt over het algemeen wat minder sneeuw en variëren de sneeuwhoogtes van een kleine 300 cm in de westelijke en 50 a 70 cm in de oostelijke gebieden. Kijken we nog even wat dichter bij huis dan zien we in het Sauerland sneeuwhoogtes die variëren tussen de 20 cm in de lager gelegen gebieden en 120 cm rondom de toppen van Winterberg, daarover later nog meer.

Sneeuwhoogtes per land (animatie); Bron WetterOnline
Sneeuwhoogtes

Vandaag geen sneeuw, integendeel. Een zone van hogedruk strekt zich uit vanaf de Golf van Biskaje tot over de Alpen en bepaald het weer in de Alpen. Met een westelijke stroming trekt een zwakke storing (warmtefront) via Duitsland naar het oosten. Vooral de noordoostelijke Zwitserse en noordelijke Oostenrijkse Alpen hebben daardoor te maken met wat meer bewolking. In de rest van de Alpen schijnt de zon volop. na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige vorst en de hoger gelegen dalen ook streng tot zeer strenge vorst (Glattalp -19 °C) loopt het kwik overdag op tot 4 a 10 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de -2 a -3 graden. Evt Hochnebel of mist zal met opkomen van de zon vrij snel verdwijnen. Al met al dus een heel mooie dag met vrij zacht winterweer.

Voor de weersverbetering op maandag doorzet moeten we ons zondag eerst nog door de zure appel heen bijten. Het is bewolkt en reeds in de nacht gaat het van het noordwesten uit op uitgebreide schaal regenen dan wel sneeuwen. Aanvankelijk is het nog zacht met temperaturen tussen de 2 en 7 graden, lokaal kan het zelfs nog even 10 a 12 graden worden. In de loop van de dag wordt het echter steeds kouder en met het instromen van maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1000 meter weer tot in de lager gelegen gebieden en dalen en op 2000 meter dalen de temperaturen van -2 °C in de ochtend tot -10 °C in de avond. Er staat matige tot krachtige en in de bergen tijdelijk ook harde wind uit westelijke richtingen. In de nacht op maandag en maandag overdag trekt de sneeuwval zich wat meer terug in de zuidelijke Alpen en vooral de zuidoostelijke Alpen, laatste sneeuw(bui) valt nog aan de noordkant en in de Alpen en maandag is het grotendeels weer droog en opklarend. De wind draait naar het noordoosten tot oosten. (Bise) en voor het gevoel is het koud.


Vandaag perfekt weer in grote delen van de Alpen; Webcam Flumserberg (1576m, Zwitserland)

De sneeuwhoeveelheden worden door de diverse modellen nog verschillend berekend maar gooien we alles op een hoop dan mogen we tot maandagavond in het gehele Alpengebied rekenen op een verse laag sneeuw. De meeste sneeuw verwacht ik voor de oostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en de zuidwestelijke Alpen (Ligurische Alpen ). Hier gaat 20 tot 30 cm vallen en lokaal ook nog wat meer. In de Franse Alpen departementen alsmede ook de westelijke Zwitserse en Italiaanse Alpen valt 10 tot 20 cm. Wat meer sneeuw ditmaal voor de noordoostelijke Italiaanse Alpen (Dolomieten) en de aangrenzende zuidelijke Oostenrijkse Alpen. Ook hier mag men rekenen op 10 tot 20 cm en lokaal ook nog meer. Daarbij is nog niet geheel duidelijk in hoeverre het Genualaag de neerslag aan de zuidkant zal weten te triggeren. Wellicht zijn er wat dt betreft nog verrassingen mogelijk.

Zoals al vermeld krijgen we vanaf dinsdag te maken met een algemene weersverbetering. Onder invloed van een uitgerekte zon van hogedruk lopende van de Azoren, via centraal Europa tot over de Balkan gaat vanaf dinsdag de zon uitbundig schijnen en kan de temperatuur elke dag een graadje winst boeken. Vanaf het midden van de week nadert er vanuit het westen nog zachtere lucht en gaan we merken dat het voorjaar voor de deur deur staat. Terwijl de eerste dagen van de nieuwe week de temperaturen op 1500 meter nog rond het vriespunt liggen stijgen die vanaf het midden van de week tot 5 a 6 graden. Het nulgradenniveau vinden we dan terug rond de 2000 meter. Onzeker in de verwachting is nog in hoeverre bewolking behorende bij een warmtefront welke in de tweede helft van de week via Duitsland naar het oosten trekt de zon het moeilijk zal gaan maken. Dit dan vooral vooral voor de noordelijke Alpen. Hierover verschillen de modellen nog van mening. Vooralsnog ga ik uit van het aanhouden van het zachte, droge en veelal zonnige weer tot in het weekend. Na al de kou van de afgelopen tijd kunnen we dus vanaf dinsdag de schade gaan inhalen. Onder invloed van hogedruk met veel zon en aangename temperaturen welhaast perfecte wintersport en sneeuwcondities. Enkel op de zon geëxponeerde (zuid)hellingen zullen we vanaf het midden van de week goed gaan merken dat de zon rond deze tijd van het jaar al behoorlijk aan kracht heeft gewonnen en de sneeuw papperig wordt. Al met al mag dit echter de pret niet drukken en wordt het volop genieten op de pistes dan wel terrasjes.


Winters panorama Lech (Oostenrijk)

Weerbericht Sauerland; zoals beloofd vandaag ook eens kijken naar het weer en de ontwikkelingen in het Sauerland. Ook hier geen geklaag over sneeuwhoeveelheden.In de hogere delen ligt 50 tot 70 cm en lokaal in de omgeving van Winterberg 70 tot 125 cm. In de lagere delen varieert de sneeuwhoogte tussen de 10 en 30 cm. Door de regen en vrij hoge temperaturen is de sneeuw deels papperig dan wel zwaar. In het weekend en maandag kan er lokaal weer 5 tot 10 cm verse sneeuw gaan bijvallen waarmee de sneeuwcondities (tijdelijk) weer zullen verbeteren. Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk steeds zachter en zullen da condities in alle hoogtes weer verslechteren. Gisteren was het bewolkt en regende of motregende het af en toe. Opklaringen en droge momenten waren spaarzaam. Met een temperatuur van 5 tot 8 graden en op de toppen 2 graden was het vrij zacht. Afgelopen nacht veranderde er niet veel, af en toe viel er wat (lichte) regen en de temperaturen liggen overal boven nul.

Vandaag zaterdag is het opnieuw bewolkt en valt er wat regen of motregen. Het is opnieuw zacht met temperaturen die oplopen tot 8 a 10 graden, lokaal is zelfs 12 graden mogelijk. Ook in het hogere bergland is het zacht met temperaturen die tussen de 4 en 7 graden pendelen. De wind waait krachtig uit west tot zuidwestelijke richtingen. In de nacht op zondag gaat het tijdelijk harder regenen waarbij de regen in de hogere delen in sneeuw overgaat. Later in de nacht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 400 a 500 meter, de meeste neerslag is dan echter alweer voorbij. Omdat het na passage van het front opklaart zakt de temperatuur ook in de lagere gebieden tot iets onder nul en moet rekening worden gehouden met gladheid. In het bergland daalt de temperatuur tot -2 a -4 graden met kans op gladheid door sneeuwval en opvriezing.

Morgen zondag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele winterse buien, in de middag is daarbij een enkele onweersklap mogelijk. Tegen de avond nemen de winterse buien in activiteit af en wordt het droog. De temperaturen stijgen overdag tot 3 a 6 graden en de de hoogste delen tot net iets onder het vriespunt. De wind draait van west naar noordwest en is meest matig. In de nacht op maandag dan ook laatste sneeuwbuien in het bergland en bij opklaren wordt het flink koud met hier en daar matige vorst.










Skiën bij "Flutlicht" op de Winterberg

De maandag (Rosenmontag) belooft een heel aardige winterdag te worden. Afgezien van wat overtrekkende wolken schijnt de zon volop en blijft het droog. De temperatuur stijgt tot 3 a 4 graden en in het bergland vriest het ook overdag meest licht. De wind waait zwak tot matig en draait in de loop van de dag weer naar zuidwest. In de nacht op dinsdag wordt het onder een meest heldere hemel opnieuw koud met lokaal weer matige vorst. Dit geldt m.n. voor de wat hoger gelegen beschutte dalen. Houdt opnieuw rekening met gladheid door opvriezing en rijp. Ook de dinsdag verloopt droog en de zon geeft opnieuw goed partij. Van het westen uit nadert echter in de loop van de namiddag en avond steeds zachtere lucht het noordwesten van Duitsland waardoor de temperatuur overdag overal een paar graden hoger uitkomt. In de nacht van dinsdag op woensdag is het meest bewolkt en kan er in de noordelijke gebieden wat (lichte)regen of motregen vallen.

Woensdag is het zacht en meest bewolkt. In de nacht op donderdag valt er vanuit het noordwesten dan meer regen op passage van het warmtefront. In de loop van de dag neemt de neerslag qua intensiteit weer af. het blijft echter ook dan meest bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. Het is zacht met temperaturen die meest tussen de 4 en 8 graden pendelen. ook vrijdag zal er maar bar weinig veranderen aan dit weerbeeld. Pas nar de zaterdag toe nadert vanuit het noordwesten wat drogere lucht en zaterdag kan ook de zon weer van de partij zijn. Daarbij gaan de temperaturen weer iets terug maar blijft het ook dan nog steeds zacht.

Tenslotte nog een blik op de andere Duitse middelgebergtes; in de Harz en het Erzgebirge ligt tot 180 cm sneeuw, in het Schwarzwald tot 130 cm. Meer sneeuw ligt er in het Bayerischen Wals met op de Grosse Arber maar liefst 222 cm. Zondag kan er 10 tot 30 cm verse sneeuw gaan bijvallen. Vanaf dinsdag dan weer veel zon en geleidelijk zachter.
Tot zover voor vandaag. Vandaag genieten van de zon, morgen dan van de sneeuw. Ciao vanuit een strak blauw Oberwallis en morgen zijn we er weer.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: