Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 17 februari 2012

Krokusvakantie in teken van zon en sneeuw

Termen vrijdagochtend

map

Foto; mooie opklaringen na de sneeuw gisteren ook in het westen van Oostenrijk

Vooral het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk hadden tot gisteren nog te maken met de na weeën van de sneeuwval van afgelopen woensdag en donderdag. Vooral in de klassieke Staugebieden van de westelijke Oostenrijkse viel veel sneeuw (40 tot 70 cm) en in combinatie met de harde tot stormachtige wind gaf dit veel overlast voor het verkeer. Ook is het land deels "verlamd" door de angst voor lawines en niet onterecht. De afgelopen dagen kwam het op meerdere plaatsen tot kleinere en grotere lawines met helaas ook dodelijke slachtoffers. Ofschoon de situatie zich langzaam verbetert is de situatie in delen van west Oostenrijk nog steeds precair en het lawine gevaar "erheblich" oftewel "tamelijk groot". Diegenen die onderweg zijn dienen goed de verkeersinformatie te volgen, veelal is het spiegelglad door opvriezen maar ook nog door sneeuwval. Voor diegenen die bergen ingaan; blijf op de pistes en volg de lokale lawineberichten en sneeuwinformatie !

Verkeersinfomatie -wegversperringen Oostenrijkse per deelstaat >> Info
Lawinengevaar Oostenrijk >> Info


Verkeersoverlast in het zuiden van Beieren eergisteren

De bezorgdheid over de veiligheid in de bergen m.b.t. het lawinegevaar en de risico's is deels terecht, immers het lawinegevaar is voor vandaag en ook morgen behoorlijk groot. Wanneer we ons echter aan de "spelregels" en de door de locale autoriteiten uitgegeven waarschuwingen houden dan is er niets aan handje en kunnen we zonder zorgen en gevaar genieten van de pistes en het mooie weer wat ons de komende dagen te wachten staat.

De dag start vandaag op veel plaatsen met laaghangende bewolking dan wel de bekende Hochnebel. De bovengrens varieert maar ligt meest tussen de 1500 en 2000 meter en zal in de loop van de dag meest oplossen. Boven de Hochnebel schijnt vandaag de zon volop. Heel anders ziet het er in Oostenrijk uit alwaar een voorbijtrekkend warmtefront voor veel bewolking zorgt waaruit vooral naar het oosten toe neerslag valt. Op dit moment sneeuwt het vooral vanaf het oosten van Tirol, over het Salzburgerland, Ober en Nieder Österreich tot Aan het Burgenland. Daarbij valt er aanvankelijk sneeuw tot in de lager gelegen gebieden maar met het instromen van zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot 500 a 800 meter. Het is, vooral in vergelijking met wat we gewend zijn vrij zacht met temperaturen die uitkomen tussen de 0 en 8 graden en met ondersteuning van Nordföhn zijn aan de zuidkant zelfs dubbele cijfers mogelijke (10 tot 14 °C). Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -1 in het zuiden en -6 in het noorden en oosten van de Alpen.


Webcam Leglerhütte (noordoost Ziwtserland) Deze arme man is mi nog wel even bezig met sneeuwruimen. Opklaringen en lenticularis wolken duiden op een weersverbetering

Volg het weer ook via onze >> Webcams

Na passage van het warmtefront komt morgen ook in Oostenrijk de zon meer en meer tevoorschijn. Meer moeite heeft de zon nog in Oostenrijk. Vooral Oberösterreich, de noordelijke Steiermark, Niederösterreich, Wenen en het Nordburgenland hebben te maken met veel bewolking waaruit met name s'morgens nog wat sneeuw of regen kan vallen. In de overige Alpenlanden is het droog en zien we een afwisseling van zon en wolken. In de dalen en het Alpenlaagland kan vooral in de ochtend laaghangende bewolking en Hochnebel het de zon tijdelijk moeilijk maken. In de bergen schijnt, afgezien van wat overtrekkende bewolking, de zon volop. Het is in de ingestroomde lucht vrij zacht met temperaturen die tussen de 3 en 12 graden gaan uitkomen. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -3 en 0 graden. De matige en soms vrij krachtige westenwind neemt wat in kracht af. Al met al dus een prima wintersportdag !

Voor de zondag ziet het er allemaal wat minder fraai uit. Mogelijk dat s'morgens in de Alpen de zon nog even te zien is maar al vrij snelt neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe gevolgd door neerslag. Tegen de avond zal de neerslag ook de zuidelijke Alpen hebben bereikt. De bewolking en neerslag behoren bij een koufront welke zondag van noordwest naar zuidoost over de Alpen zal trekken. Aanvankelijk is het nog zacht met een sneeuwvalgrens die boven de 1000 meter ligt. Met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter om vervolgens in de namiddag en avond weer tot in de dalen uit te komen. In de nacht van zondag op maandag sneeuwt het vooral in de zuidelijke Alpen nog verder, in het noorden gaat de activiteit er geleidelijk uit. Maandag trekt het front met neerslag dan verder weg en vanuit het noorden wordt het geleidelijk overal weer droog en wordt de bewolking meer en meer door de zon opgeruimd. Het langst bewolkt blijft het naar het zuiden en zuidoosten toe en het kan tot laat in de middag duren voor dat ook hier de zon het wolkendek zal opbreken. Het is al met al weer een stuk kouder met temperaturen die meest tussen de -2 en 2 graden uitkomen, enkel aan de zuidkant van de Alpen (Tessin) kan het kwik lokaal tot 4 a 8 graden stijgen. Op 2000 meter slechts "kille" -9 tot -12 °C. De wind komt maandag meest uit oostelijke richtingen (Bise) en maakt het voor het gevoel eens stuk kouder.


Webcam Bettmeralp; Oplossende Hochnebel boven het Rhonedal en "Sonne pur" daarboven

In het gehele Alpengebied kan op passage van het koufront weer wat sneeuw gaan vallen. Zulke grote hoeveelheden als afgelopen woensdag en donderdag worden ditmaal echter niet berekend. Verheugend nieuws ook voor diegenen die hun wintersportvakantie in de Italiaanse Dolomieten of elders aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam hebben geboekt !

De koudelucht zal boven het relatief warme water van de Middellandse Zee de ontwikkeling van een Genualaag triggeren. Dit laag zal met een tijdelijke naar zuidoost draaiende stroming ook voor neerslag aan de zuidkant van de Alpen gaan zorgen. Het zal niet tot een klassieke Südstau situatie lijden maar met een verse laag sneeuw van 10 tot 15 cm en wellicht met een beetje gunstige Stau ook nog meer, zullen de sneeuwcondities overal verbeteren. In de centrale Alpen valt 10 tot 20 cm en lokaal is met gunstige Staueffecten 20 tot 30 cm mogelijk.

De weersverbetering op de maandag zal zich de dagen daarna verder doorzetten. Oorzaak voor de weersverbetering is de opbouw van een uitloper van hogedruk uitgaande van het Azorenhoog. Van maandag tot donderdag zien we vervolgens hogedruk vanaf de Azoren, west Europa en de Alpen tot over het zuidoosten van Europa. Het is afgezien van wat onschuldige overtrekkende wolken zonnig met temperaturen die zich rond het voor de tijd van het jaar normale niveau bevinden. In de nachten en ochtend vriest het meest licht tot matig en in de hoger gelegen dalen is bij een heldere hemel en boven de sneeuw weer strenge tot zeer streng vorst mogelijk. Op 2000 meter pendelt het kwik meest tussen de -6 en -2 graden. Donderdag trekt er een actieve depressie via IJsland naar het zuidoosten van Scandinavië. Het bijbehorende warmtefront met meer bewolking en neerslag zal voor een in de loop van de donderdag voor een weersverslechtering gaan zorgen. Eerst neerslag op het nadering van het front zal donderdagmiddag de Alpen bereiken, de sneeuwvalgrens stijgt dan geleidelijk weer van 1000 naar 1500 meter. Het navolgende koufront zou tegen het weekend de Alpen moeten bereiken, de ontwikkelingen vanaf dan zijn echter zeer onzeker.


Inmiddels is de drogere lucht met opklaringen ook tot over het "ingesneeuwde" Kleinwalsertal gevorderd (Webcam Hirschegg, 1124m)

Samengevat kunnen we ons dus gaan opmaken voor een aantal heel mooie dagen. Zondag en mogelijk ook nog de maandagochtend tijdelijk onbestendig met vooral op zondag sneeuw in het gehele Alpengebied. Dinsdag en woensdag Kaiserwetter en genieten. Donderdagmiddag wrs opnieuw onbestendig gevolgd door zachter weer. Vanaf vrijdag onzekere ontwikkelingen. Morgen meer daarover. Voor de liefhebbers tenslotte nog even een kijk op de temperatuur ontwikkelingen adhv het ECMWF model (50 members) voor de komende dagen. Prikpunt Salzburg


ECMWF T850 hPa (temp op circa 1500 meter hoogte)

Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: