Foto; Prachtig winters plaatje vanuit Montagne de Sulens, Les Clefs in de Haute-Savoie 11 febr.
Afgelopen nacht en ook op ook op dit moment onder een heldere hemel en met weinig op grote schaal diepvries temperaturen. In Zwitserland actueel op het vliegveld van St. Moritz-Flugplatz (Graubünden) -25.7°C en in zuid Duitsland op de grens met Oostenrijk -37.2°C voor de Funtensee. Verder opnieuw op veel plaatsen weer -15 tot -20°C en deels ook temperaturen die tot -25°C onderuit gingen. Voorlopig is dit de laatste nacht met op uitgebreide schaal extreme minus temperaturen in de Alpen. Momenteel vinden we de -10°C tot -15°C isotherm op 850 hPa (1500 meter hoogte) nog over vrijwel het gehele Alpengebied terug, komende nacht en morgenochtend zal deze echter al tot over het oosten van Oostenrijk zien teruggedrongen om zich vervolgens morgen in de loop van de dag richting Tsjechië te "verabschieden". Vanaf maandag dan wel dinsdag zullen we het moeten doen met aangenamere temperaturen van -5 tot -10°C op 1500 meter. Ook op 2000 meter wordt het allemaal wat dragelijker met temperaturen die vanaf dinsdag tussen de -6°C en -9°C zullen pendelen. Overigens zou het in de nacht van dinsdag op woensdag bij heldere hemel ook nog een keer flink kunnen afkoelen maar algemeen geldt; de (extreme) kou gaat er "in tempi" uit !
Operatie "verzachting" wordt in gang gezet door een krachtig hogedrukgebied met kern (inmiddels aangezwollen tot 1040 hPa) ten westen van Ierland. Via de noordoostflank wordt vanuit het westen met een zwakke noordwestelijke stroming de minder koude en vochtigere lucht naar de Alpen getransporteerd. De voorste begrenzing van de bewolking en wat lichte neerslag zal in de namiddag en avond de Alpen bereiken. Vooral vanmorgen is het na een koude start op veel plaatsen nog zonnig, toenemende hogere bewolking en overtrekkende wolkenvelden verraden al dat er een verandering op komst is. De koude noordoosten wind (Bise) neemt geleidelijk in kracht af.
Foto Rochers-de-Naye met blik op de Hochnebel (Nebelmeer). Onder de deken van bewolking ligt het Lac Léman (meer van Geneve)
Morgen hebben we te maken met meer bewolking waaruit vooral in de Jura en aan de noordkant van de Alpen wat lichte sneeuw zal vallen. Inner-alpine en in het zuiden is het meest droog en zal ook de zon van de partij zijn.Het is iets minder koud dan maandag en de wind waait matig tot krachtig uit west tot noordwest. De lichte sneeuwval die morgen vooral in de noordelijke Alpen kan allen is de voorbode van meer sneeuw op de woensdag en in de nacht op donderdag. Onder invloed van een depressie welke via Scandinavië komt afzakken en tot donderdag via Polen naar het oosten van Europa trekt krijgen we vanaf woensdag tot donderdag te maken met een tijdelijke Nordweststau situatie. Op nadering van een warmtefront en een navolgend koufront neemt woensdagochtend de bewolking vanuit het noorden snel toe en gaat het sneeuwen. In het verloop van de dag gaat het in de Nordstau van de noordelijke Alpenhoofdkam langdurig en deels intensief sneeuwen. Ook in de nacht van woensdag op donderdag sneeuwt het aan de noordkant van de Alpen onverminderd en deels nog intensief verder. Pas in de loop van de donderdagochtend neemt door toenemende hogedruk invloed de neerslag van west naar oost af.
De neerslag zal dus vooral aan de noordkant gaan vallen. Voor sneeuw tot in de inner-alpine dalen en ook aan de zuidkant is de Nordstau te zwak en ontbreekt het aan genoeg vocht in de atmosfeer. Daarbij komt ook nog dat het hogedrukgebied de Nordstau van het westen uit behoorlijk onderdruk zet. Zoals gezegd valt de meeste sneeuw in de klassieke Nordstau gebieden. Hier is lokaal 50 tot 70 cm aan Neuschnee mogelijk. De overige aangrenzende gebieden mogen rekenen op 10 tot 30 cm verse sneeuw en hoe meer naar het zuiden en ook inner-alpine hoe minder neerslag. Met een krachtige Nordföhn blijft het aan de zuidkant van de Alpen gewoon droog en schijnt afgezien van wat overtrekkende bewolking de zon.
Neerslag (sneeuw) hoeveelheden en erdeling adhv het door ons gebruikte hoogresolutie model WRF
De sneeuwvalgrens houdt zich aanvankelijk in de dalen op, stijgt dan in het verloop van de week tot 400 a 600 meter en daarmee is in de lager gelegen gebieden (laagland en Alpenvoorland later ook regen mogelijk. In de Alpen valt de neerslag als sneeuw. Op 2000 meter pendelt het kwik meest tussen de -5 en -10 graden. Vooral op woensdag tijdens de passage van het koufront kan de noordwesten wind stormachtig worden. Er moet dan op woensdag weer met verkeersoverlast rekening worden gehouden.
Donderdag komt de atmosfeer geleidelijk weer tot rust. wanneer het Atlantische hogedrukgebied vormt een uitloper tot over west en centraal Europa. Van het westen uit wordt het droog en neemt geleidelijk de zon toe. Tevens gaat de temperatuur verder omhoog, vooral in de bergen vanaf 1000 meter zal dit goed te merken zijn. Dus pünktlich met begin van de Fasnacht (carnaval) krijgen we te maken met alleraardigst weer. Met het zonnetje erbij en temperaturen die op 1400 meter rond het vriespunt uitkomen is het in de bergen prima vertoeven en zal niets de feestvreugde in de weg staan. We moeten hier echt even van gaan genieten want zondag lijkt er alweer een einde aan de "feest vreugde" te komen. Uitgaande van een volgende depressie welke vanaf IJsland naar Scandinavië trekt neemt zondag de bewolking weer toe gevolgd door nieuwe neerslag op nadering van een actief koufront. Het wordt met de start van de nieuwe week opnieuw kouder en onbestendig waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt tot in de (lagere) dalen. De verdere ontwikkelingen zijn nog zeer onzeker, daarover in het verdere vervolg dan meer. Vandaag dus nog even genieten van de laatste Siberische koud en zon. Vanaf morgen meer bewolking en dan vooral op woensdag onbestendig met lokaal veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen.
Ter afsluiting nog een mooi plaatje vanuit de Franse Alpen, fijne dag en tot morgen. Ciao
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten