Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 5 februari 2012

Koud kouder koudst

Termen zondagochtend

map

Foto: Prachtig winters St Gallen (Zwitserland) gisteren na 40-50 cm sneeuw op 3 februari

"Extremofielen" op het gebied van kou komen deze dagen vol aan hun trekken en ook wij weermannen kijken vol verbazing na het winters machtsvertoon waarmee Koning Thialf over Europa en de Alpen regeert. En voor diegenen die van winterse kou houden ook vandaag weer positieve berichten. Zoals de bekende Duitse Meteoroloog "Christian Häckl" altijd in zijn weerpraatje op TV zo mooi verwoordt; "Der Winter kommt, der Winter ist da, und der Winter bleibt" ! Oftewel; een einde van de koudegolf is ook vandaag niet uit de kaarten te op te maken.

Opvallend vooral de extreme kou op grote schaal in Zwitserland alwaar geen enkel weerstation (en dat zijn er toch zo'n 390) boven de -10 °C uitkwam. Enkel in het uiterste zuiden van Tessin kwam lichte vorst voor. Warmste oord daar het weerstation in Isole di Brissago (200m) alwaar het rel. warme water van het Lago Maggiore verdere temperatuur dalingen tegenging. Het koudst werd het in het zuid(oosten) van Zwitserland in het Kanton Graubünden met op meerdere plaatsen temperaturen die tot onder de -30 °C daalden. Spitzenreiter vanmorgen wederom het koudegat "Glattalp" in de Zwitserse "Gemeinde Muotathal" (1650m, Kanton Schwyz) waar het ook op dit moment nog meer dan 35 graden vriest. (op 7 Februari 1991 werd hier maar liefst -52.5°C geregistreerd !) Ook in de overige Alpenlanden vriest het streng tot zeerstreng maar zulke lage temperaturen als in Zwitserland werden niet gehaald.


Tiefkühlschrank Schweiz; met vrijwel overal strenge tot zeer strenge vorst (kleine cirkel het weerstation Glattalp, gote cirkel het arctische Graübünden)

Op de weerkaarten nog steeds (het wordt saai) die prachtige winterse constellatie. Een machtig winters hogedruk bastion over Rusland tot aan de Azoren en als opponent een complex lagedrukgebied welk in het gebieden van de Middellandse Zee rondwaart. Tussen beide druksystemen dan die zeer koude noord(oostelijke) hoogtestroming met een de niet nalatende transportkou vanuit de Siberische Pool en Taiga. Op een bekend Nederlands weerforum wees ik rond 13 januari al op het feit dat de westelijke hoogtestroming zou omslaan in een geblokkeerde (meridionale) hoogtestroming hetgeen dan ietwat later ook gebeurde. Dit soort blokkades kunnen zeer hardnekkig zijn en zitten we aan de goede (koude) kant van de blokkade dan zien we vaak langer aanhoudende koudeperiodes. Opmerkelijk is nu vooral de positie, de persistentie van de blokkerende hogedrukbgebieden ! Dat het na het winters gekwakkel in januari zo extreem zou gaan worden had ik, en velen samen met mij, niet durven te dromen. Daarbij komt; we zijn voorlopig ook nog niet van de kou af.

Volg ook het extreme winterweer in Nederland via Sneeuwhoogte.nl >> Winter Nieuws / Weer Nederland

Ook vandaag dus weer die klassieke winterse drukverdeling met Siberische vrieskou die zich over de Middellandse Zee en tot over Noord Afrika heeft uitgebreid. Ik weet niet hoeveel sneeuw er in het Atlas gebergte in Marokko of de Aurès in Algerije en Tunesië ligt, koud genoeg is het er in ieder geval. Wellicht een mooie gelegenheid om de kou in de Alpen te ontvluchten en eens lekker te gaan skiën onder de Afrikaanse zon in bv. de Djebel Chélia (2328m). Klinkt toch goed !


Omdat het zo mooi is, nogmaals een foto van een "tief verschneit" St Gallen gistermiddag

De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan deze drukverdeling en houden we de koude noord(oostelijke) hoogtestroming. Een eerste "bel" zeer koude lucht ligt nu boven de Alpen. De komende dagen komt het transport van de extreme kou tijdelijk op een wat lager pitje te staan en gaan de aller scherpste kantjes er af. Neemt niet weg dat het ook dan nog op uitgebreide schaal streng tot zeer streng zal vriezen in het gehele Alpengebied. De bekende mix van zon, (hoge)bewolking en in de dalen Hochnebel zal dan ook de komende dagen het algemene weerbeeld in de Alpenlanden bepalen. Dinsdag wordt de invloed van de depressie boven de Middellandse Zee wat groter. In de loop van maandagmiddag neemt dan ook vanuit het zuidoosten de bewolking toe en later op de avond en in de nacht op dinsdag gaat het in Oostenrijk sneeuwen. Waarschijnlijk zal dit neerslaggebied ook nog net de Zwitserse oostelijke Alpen kunnen beïnvloeden, westelijk daarvan verandert er niet veel in het bestaande weerbeeld. Tot woensdag avond kan er vooral in de zuidoostelijk Oostenrijkse Alpen (St Pölten-Graz) en de noordoostelijke Italiaanse Alpen (Trentino) als ook het noorden van Slovenië (Maribor) sneeuw van betekenis gaan vallen. Men moet dan rekenen op 15 tot 30 cm en lokaal is in de Alpen in een lijn van St Pölten tot Maribor 40 tot misschien wel een halve meter verse sneeuw mogelijk (eindelijk). Bepalend zal ook zijn hoe ver de vochtige lucht vanuit het zuidoosten zich naar het noordwesten toe weet uit te breiden en in hoeverre zgn "opglijding" de sneeuwval verder weet te triggeren.


Afgezien van hier en daar Hochnebel in de bergen veel zon. Wellicht te koud voor menig geen om te skiën gezien ook de verlate pistes in het Zwitserse "Pizol-Furt " (1525m)

Na het weekend toe nadert er vervolgens vanuit het noordoosten een volgende "bel" met zeer koude lucht de Alpen. Zowel het ECMWF als ook het GFS laten de koude lucht vanaf donderdag -vrijdag (ECMWF iets vroeger) over de Alpen uitstomen. Vooral op vrijdag en zaterdag wordt het in de extreem koude lucht opnieuw bibberen. Doordat de koude lucht tevens weer over de Middellandse Zee uitstroomt gaat zich naar aller waarschijnlijkheid boven de Golf van Genua een apart lagedrukgebied vormen waardoor met een zuid tot zuidoostelijke aanstroming een nieuwe portie vochtige lucht tegen de zuidkant van de Alpen wordt gestuwd met mogelijk op zondag of maandag verse sneeuw. Ook daarover later meer.


ECMWF T850hPa (temp 1500 meter) volgende week zaterdag met nieuwe dieprvies ou over de Alpen en sneeuw aan de zuidkant. oiv Genualaag

Vandaag en ook de komende dagen warm aangekleed eerst maar eens genieten van het mooie winterweer. Dinsdag allemaal wat minder fraai weer in Oostenrijk maar dan mooi weer de gelegenheid om de sneeuwfrase of schuiver uit te proberen. Vanaf donderdag dan weer ouderwets verder bibberen onder het genot van een verse portie Siberische diepvrieslucht met in het verlengde daarvan evt ook weer eens wat sneeuw voor de zuidelijke Alpen; En om nogmaals aan de woorden van RTL weerman Chistian Häckl te refereren; "Der Winter ist da und Er bleibt". Winterse groeten vanuit een zeer koud maar zonnig Oberwallis. Ciao en tot morgen.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: