Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 4 februari 2012

Extreme kou teistert ook Alpenlanden

Termen zaterdagochtend

map

Bovenstaande foto zou zo uit een één of ander sciencefiction film kunnen stammen alwaar een apocalyptische ijstijd de aarde in zijn bezit heeft genomen. Of wellicht is de foto genomen tijdens een Zuidpoolexpeditie in hartje van de Pool winter. Nee, niets van dat, het is wederom zo'n prachtig winters sfeerplaatje vanuit de Franse Alpen, in dit geval vanuit de omgeving van Le Grand Arc (2100m, Albertville) en de foto geeft heel mooi de arctische toestanden in de Alpen weer. A pro pos arctische toestanden. Gisteravond kreeg ik de schrik van mijn leven toe ik zag dat Kälteloch(see) Lelystad (zo mogen we dit plekje 3 meter onder de zeespiegel in de Flevopolder wel noemen) een temperatuur van onder de -20 °C had bereikt. Het zou toch niet zo zijn dat het Nederlandse Lelystad het trotse Zwitserse Glattalp en wellicht ook de Beierse Funtensee zou gaan verslaan !? Gelukkig kon ik vanmorgen opgelucht ademhalen, ofschoon vannacht in de regio van de Flevopolder de temperaturen tot bijna -23 °C onderuit gingen was dit "arctische hoogstandje" toch niet voldoende om de diepvries temperaturen in de Alpen te overtreffen (Pfff).

Zelden heb ik op zo'n grote schaal zulke diepvries temperaturen als nu aangetroffen. In vrijwel het gehele Alpengebied vriest het streng tot zeer streng . Matige vorst vinden we enkele terug in de gebieden die grenzen aan grote wateroppervlakten en aan de zuidkant van de Alpen. Het minst koud werd het vannacht bv in de omgeving van Lac le Man alwaar Genève Airport net nog aan de -10°C kon tippen. Ook aan de zuidkant van de Alpen in de gebieden waar het een mediterrane klimaat zijn invloed normaal al flink op het Alpine klimaat doet gelden vriest het matig tot streng. Warmste plekje wat ik zo snel kon vinden lag vanmorgen in de omgeving van Chiavenna (Tessin) alwaar het kwik tot -5.1 °C was gedaald. Koudste plekje in de Alpen vanmorgen de Glattalp met -30.1°C. Minder koud is het op grotere hoogtes, zo vriest het bv op de Zugspitze (2960m) slechts -27.1°C en op de Pian Rosa (3488m, zuid Wallis) -21°C. Dus voor Alpen begrippen nog niet eens zo heel koud en ook de bestaande records komen vooralsnog niet in gevaar.


Koud maar in ieder geval ook zonnig gisteren in het Franse Lamoura (1296m, Jura]

Dat het ondanks de zeer lage luchttemperaturen in de bekende koudegaten niet tot extreme temperaturen komt heeft alles te maken met de factor wind. De echte diepvriestemperaturen kunnen pas worden bereikt wanneer de wind wegvalt en de zeer koude lucht welke van de bergen als het ware in het opgesloten dal stroomt (koude lucht is stroperig) en vervolgens onder een heldere hemel en boven de sneeuw verder kan afkoelen. Een fenomeen wat we gisteravond dus ook zagen optreden in de rel. laag gelegen Flevopolder waar onder hogedruk en bij windstil weer en een heldere hemel boven de vers gevallen sneeuw het kwik enorm onder uitging. We zullen dus vwb thermische laagtepunten in Alpen verder moeten wachten op wind stillere tijden, voorlopig gaat dit echter niet gebeuren.

Op de weerkaarten zien we nog steeds een uitgesproken winterse setting met hogedruk vanaf het noordwesten van Rusland, via Scandinavië, Engeland met aansluiting aan het Azorenhoog. Lagedruk vinden we terug boven de Middellandse Zee. Tussen beide sturende druksystemen houden we ook het weekend en de volgende week een continentale aanstroming van (zeer) koude van origine Siberische luchtmassa's. ook dit weekend en eigenlijk de gehele volgende week verandert er weinig aan de grootschalige luchtdrukverdelingen en het samenspel tussen het winterse hogedrukbolwerk ten noorden van ons en de Middellandse Zee depressie blijft bestaan. Daardoor is ook de transportkou van zeer koude continentale lucht over Europa gewaarborgd en stroomt in-tempi steeds weer (zeer) koude lucht tot over de Alpen uit. Weliswaar wordt het tegen het midden van de week iets minder koud (met ook dan overigens nog steeds strenge tot zeer strenge vorst), een verder afzwakking van de vorst richting het einde van de week lijkt niet waarschijnlijk. Integendeel; een volgende bel Siberische Poollucht, opgenomen in de oost tot noordoostelijke hoogtestroming, zal tegen de vrijdag de Alpen bereiken en het kwik opnieuw doen dalen !


ECMWF temp 1500 meter voor as vrijdag: een volgende portie diepvries lucht stroomt over de Alpen uit

Vwb het Alpenweer kunnen we kort zijn: Het is en blijft bitterkoud en een mix van zon en wolken(velden) zal de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen. In de dalen en en het Alpen voor -laagland bestaat door de oostelijke stroming (Bise) kans op hardnekkige mist met een bovengrens die varieert tussen circa 1300 en 1800 meter. Boven de Hochnebel is het afgezien van zo nu en dan overtrekkende (hoge)bewolking zonnig. De zuidkant van de Alpen en dan met name die van de Oostelijke Alpen blijven gevoelig voor meer bewolking behorende bij de Middellandse Zee depressie. Op dinsdag is er op nadering van een storing welke richting vanuit het oosten naar het zeegebied van Corsica en Sardinië trekt vooral in de Oostenrijkse Alpen meer bewolking waaruit het gaat sneeuwen. Ook de Zwitserse en Franse Alpen kunnen door de storing wat lichte sneeuw gaan meepakken. Grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht. Op donderdag nadert er vanuit het noordoosten nieuwe bewolking welke gekoppeld is aan de bel met zeer koude lucht die dan over de Apen zal uitstromen. Opnieuw zal dan in het gehele Alpengebied weer wat sneeuw gaan vallen. De venijnige oostenwind zal de komende dagen wat in kracht afnemen. Door de toenemende drukverschillen en de opkomende storingen zal ze echter vanaf woensdag weer wat gaan aantrekken.


Oben Blau, unten Grau; blauwe luchten en een dikke Hochnebeldecke gisteren boven het Franse Paré de Joux in de Haute-Savoie.

De zon is dus de komende dagen vooral hogerop in de bergen te vinden en mocht u een plekje uit de wind in de zon vinden dan is het er mits goed warm aangekleed nog wel uit te houden. verder is het gewoon, mede ook door de oostenwind, bitterkoud. Dit geldt mn voor vandaag en morgen. Op 2000 meter hoogte pendelt het kwik tussen de -18 en -22 °C en op 1500 meter hoogte tussen de -15 en - 18 °C. Vanaf morgen wordt het wat minder koud met op maandag en dinsdag nog maar -13 tot 16 °C op 2000m. Met een wat afnemende oostenwind zal het dan voor het gevoel wat aangenamer zijn.

Een overgang naar duidelijk minder koud weer staat voor het volgende weekend op het programma. Uitgaande van het ECMWF zien we dat de as van hogedruk geleidelijke over de Alpen komt te liggen en hierdoor komt er een einde aan de transportkou vanuit het oosten. Tevens gaat dan ook de wind sterk afnemen. De wintersporters mogen zich dan gaan opmaken voor Kaiserwetter. Met veel zon en slechts nog lichte vorst een hele verademing en mocht het ECMWF gelijk gaan krijgen dan wordt het volop genieten in de al lekker warme februari zon op de pistes en terrasjes. Ook het GFS komt met een soortgelijke ontwikkeling waardoor dus de overgang naar beduidend minder koud weer vrij zeker lijkt. Echter; vrij snel trekt het hoog zich vlgs de Amerikanen weer terug naar de Atlantische Oceaan en al na het weekend zou vanuit het hoge noorden een nieuwe portie diepvrieslucht over de Alpen uitstomen. Naast de koudere lucht zou er dan in de Alpen ook weer op uitgebreide schaal sneeuw gaan vallen. Het ECMWF wil echter niets van deze kouinval weten en laat het rustige hogedrukweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar gewoon voortduren.


GFS met nieuwe kou uitbraak incl. sneeuw vanuit het hoge noorden vanaf 13 februari

Gezien de betrouwbaarheid en consistentie van het Europese model lijkt me deze variant het meest waarschijnlijke. We moeten echter de GFS oplossing niet zonder meer wegcijferen, het zal niet de eerste keer zijn dat dit model op de eerste rij zat vwb de langere termijn oplossingen. We zullen het allemaal gaan zien. Eerst gaan we nog met zijn allen een weekje bibberen en dan volop genieten van een paar heel mooie dagen !

Ter afsluiting nog een mooi plaatje van de Alpen vanaf circa 700 km hoogte. De opname is gemaakt door de MODIS satelliet. Heel fraai zijn op deze opname van gistermiddag de besneeuwde Alpen te zien. Tevens ook sneeuwbedekt in het zuiden van Duitsland (Zwarte Woud) en delen van het westen van Frankrijk (Vogezen,Jura). Opmerkelijk ook het compleet sneeuw bedekte Noord Italië. Vanaf de Alpen via de Povlakte tot aan de Middellandse Zee is het sneeuw bedekt. Deels ligt er hier 30 tot 40 cm sneeuw. Nog opmerkelijker het sneeuwvrije gebied ten oosten en noordoosten van het Gardameer. Hier en ook in de noordelijk aangrenzende Italiaanse Dolomieten en Teccino is sneeuw deze winter een schaars goed !


Prachtige Modis satelliet opname van de Alpen

Fijne dag en tot morgenochtend maar weer.

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: