Termen vrijdagochtend
Bovenstaande foto toont niet de Russiche Taiga maar werd gisteren genomen in de Franse Alpen en wel in het gebied van de Grand Rocher (Rhône-Alpes). Ook de Fanse Alpen moesten de afgelopen 36 uur zwichten voor de Siberische kou welke vanmorgen al tot over de Pyreneeën is gevorderd. In de Alpen is het inmiddels weer verder afgekoeld en vriest het overal meest matig tot streng en in de bergen en hoger gelegen inner-alpine dalen zeer streng. Door de vrij harde wind en bewolking (Hochnebel) gingen de temperaturen in de bekende koudegaten nog niet zo hard onderuit en de bestaande records werden bij lange na (nog) niet gehaald. In Zwitserland is het vooral in het zuidoosten goed koud met op uitgebreide schaal zeer strenge vorst. Laagste temperatuur op dit moment voor en wat minder bekend koduegat "Buffalora" (1970m) op de Ofenpass alwaar het nu 26.2 °C vriest. Nog kouder in, ja het zal een keer niet zo zijn, Jörg Kachelmanns MeteoMedia weerstation in de Beierse Funtensee (Nationalpark Berchtesgaden). In dit unieke, tussen de bergen ingesloten en hoger gelegen meertje op 1601 meter hoogte, is het kwik op dit moment gedaald tot -33.2 °C. Overigens een slimme zet van MeteoMedia om hier een weerstation te plaatsen. Jörg Kachelmann vermoede al dat juist in dit gedeelte van zuid Duitsland zeer extreme temperaturen zouden worden gehaald en gelijk kreeg hij; zo werd er met kerst 2001 de laagste temperatuur in Duitsland geregistreerd. Het werd in die nacht maar liefst -45.9 °C koud. Overigens kan het nog kouder, op 15 februari 1929 ging het kwik er onderuit tot -52.4 graden. Dit record werd echter nooit officieel erkend. Wellicht dat we de komende dagen wanneer nog koudere lucht over de Alpen is uitgestroomd er records zullen gaan sneuvelen, ik ben echter bang dat door de stevig doorstaande wind die voor wat betreft de bekende "Kältelöcher" moeilijk zal worden.
Lokaal gisteren tot bijna een halve meter sneeuw zoals op deze foto vanuit het Zwitserse St Gallen
Gisteren en ook vandaag opvallend de grote locale verschillen in de Alpenlanden. Terwijl ik dit schrijf zie ik buiten (1020m) de sneeuw vallen, tegelijkertijd is het vanaf circa 2000 meter vrijwel onbewolkt. Het sneeuwt dus uit een dikke laag Hochnebel met een bovengrens van 2000 meter. Dit fenomeen van uitsneeuwende Hochnebel zien we ook in andere delen van de Alpen. Nog opvallender waren gisteren de locale verschillen in delen van Zwitserland. Zo viel er bv in de omgeving van St Gallen lokaal maar liefst 30 tot 45 sneeuw en ook in het bijna altijd sneeuwvrije en zachte Basel konden ze genieten van 10 tot 15 cm verse sneeuw. Andere in de buurt gelegen locaties hadden nauwelijks tot geen sneeuw en veelal scheen er de zon.
Dit soort regionale en lokale verschillen zullen vandaag en de ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen en maken het er ons weermannen niet makkelijker op. Makkelijk is het wel als we de weerkaarten erbij pakken en de globale weersituatie moeten beschrijven. Zo zien we ook vandaag weer mooi de 2 sturende druksystemen op de kaarten terug. Het Russische hoog (Dieter) ligt vandaag met zijn kern (1055hPA) boven het noordwesten van Rusland. Zijn opponent, een lagedruk gebied (Julia) vinden we terug met kern ten noordwesten van Sicilië. Tussen beide druksystemen hebben we te maken met een krachtige oost tot noordoostelijke hoogtestroming waarmee steeds koudere lucht west en centraal Europa wordt ingepompt.
GFS T850 hPA, bitterkoud, morgen met -21 °C op 1500 meter hoogte in de Alpen
De -10 °C isotherm op 1500 meter hoogte is inmiddels de Pyreneeën gepasseerd en de -5 °C isotherm zelfs tot over het noorden van Algerije ! In de Alpen liggen op 1500 meter hoogte de temperaturen inmiddels tussen de -18 °C aan de noordkant en -10 °C aan de zuidkant en morgen wordt het nog een graad of 3 a 5 kouder. Op 2000 meter hoogte wordt het vandaag niet veel warmer dan -18 °c en -20 °C en morgen tot -20 a -23 °C. Wie het nog kouder wil moet het nog hogerop zoeken met temperaturen van -25 °C tot -29 °C tussen de 3000 en 4000 meter. Als alternatief kunnen we voor de echte dy-hearts ook een nachtje in een tentje op Funtensee of Glattalp aanbevelen.
De extreme kou wordt begeleid door een mix van zon, (hoge) bewolking en Hochnebel met een bovengrens van 1700 a 2000 meter. Daarboven schijnt veelal de zon. Extra onaangenaam is de stevig doorstaande venijnige oostenwind die zich vooral in de oostelijke Alpen zal doen gelden. In het weekend en ook de volgende week zal er niet veel in dit weerbeeld veranderen. Vooral de zuidoostelijke Alpen houden last van bewolking die door de depressie boven de Middellandse zee naar het noorden probeert uit te breiden. Vooral op zondag en mn op dinsdag is dit het geval. Daarbij neemt op dinsdag in de Oostelijke en zuidelijke Alpen de kans op wat sneeuwval toe. Verder zien we nog steeds die mix van zon, bewolking en Hochnebel waaruit hier en daar wat sneeuw kan neerdwarrelen.
Touren in de diepvrieskou en Hochnebel van de Franse Alpen gistermiddag omgeving Pointe d'Areu (Haute-Savoie)
Op de wat langere termijn zien we dat er van alle kanten aan het Russische koude bolwerk wordt geknabbeld en daarmee uiteindelijk ook een einde komt aan het transport van de Siberische diepvrieskou. Deze ontwikkeling zal echter geen einde betekenen voor de winter in de Alpen en grote delen van Europa. Nieuwe hogedruk wordt door Thialf in de steigers gezet en met een meest continentale hoogtestroming blijft het, ofschoon minder extreem, gewoon winters. Kijken we naar de diverse modeloutput van vanmorgen dan zien we dat vanaf pak hem beet 7 februari de vorst wat getemperd zal worden. Op het 850 hPA vlak stijgt het gemiddelde van de ECMWF ensembles naar circa -5 °C. Vanaf 10 februari zien we dan zelfs weer een dalende trend wanneer weer een bel koudere lucht vanuit het oosten de Alpen nadert. Sneeuw van betekenis wordt er de komende tijd niet verwacht. We mogen dus concluderen dat het (extreem) koude winterweer de komende 10 en wellicht 15 dagen zal aanhouden.
Ensembles ECMWF T850 hPa (temp. 1500 meter) voor de komende 15 dagen (prikpunt Andermatt), weliswaar minder koud maar aanhoudend winters
Tot zover voor vandaag. Goed warm aankleden luidt het devies en voor de thuisblijvers veel plezier met de sneeuwstoring die vandaag over Nederland trekt. (overigens de Alpen niet zal bereiken) Zie ook >> Winterweer Nederland
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten