Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 25 februari 2012

Tijdelijk kouder, nieuwe sneeuw in Oostenrijk

Termen zaterdagochtend,

map

Lawinegevaar door hoge temperaturen ! Wees ook vandaag op uw hoede en volg de lokale berichtgevingen !

Het is geenszins mijn bedoeling om mensen bang te maken of het plezier in de wintersport te ontnemen maar ik wil dit keer toch nog even weer aandacht schenken aan het lawinegevaar. Dit keer is het niet de verse sneeuw die voor een verhoogd gevarenrisico zorgt maar juist het mooie weer en de hoge temperaturen. Zo komen er de laatste dagen vanuit Zwitserland en Oostenrijk steeds weer meldingen van lawines met helaas soms ook weer dodelijke afloop. Een tragisch ongeluk vond gistermorgen plaats in het Zwitserse beide Bluematt/Chalcherli in de omgeving van de Stanserhorn. Donderdag kwam hier al een lawine naar beneden en vandaag werd met graafmachines de sneeuw plaatselijk geruimd. Om 11h00 in de ochtend volgde echter een tweede lawine op bijna dezelfde plaats. Een bestuurder van een graafmachine kon niet op tijd meer wegkomen en werd door de lawine gegrepen en bedolven. Na meer dan een uur kon de man bevrijd werden maar ondanks uitgebreide reanimatie en medische verzorging overleed de man. Wederom een heel tragisch ongeval, het maakt maar weer eens heel duidelijk hoe gevaarlijk en vooral verradelijk de grote sneeuwmassa's in combinatie met het mooie weer en de hoge temperaturen zijn.


Foto; Bluematt/Chalcherlide, de rode lijne markeert de plaats van waaruit de sneeuwmassa's begonnen te schuiven

Mede dus door de hoge temperaturen en de krachtige zonne (in)straling is het gevaar voor (natte sneeuw)lawines de laatste dagen dus weer toegenomen (niveau 2 en 3). Vooral aan de noordhellingen onder de 2000 meter moet ook vandaag rekening worden gehouden met spontane "vochtige" lawines. Zulke lawines kunnen deels ook door toedoen van 1 of meerdere personen worden getriggerd. Mocht u buiten de pistes gaan "touren" of off-piste gaan skiën dan is het raadzaam om op tijd (voor de zon de boel opwarmt) te stoppen. Eveneens neemt beneden de 2400 meter, in de westelijke Alpen beneden de 2800 meter, het gevaar op zgn "Gleitschneelawinen" toe. Deze kunnen in sommige gevallen ook verkeerswegen bedreigen. Gisteren moest daardoor het treinverkeer van de Matterhorn Gotthardbahn (MGB) op de route Nätschen (Uri)-Tschamut (Graubünden) en ook de autotrein (Autoverlad) Oberalppass stil gelegd worden. Reizigers met de Glacier Express tussen Visp (Wallis) en Chur (Graubünden) werden via Zürich omgeleid. Eveneens moest gistermiddag de weg van Täsch naar Zermatt wegens dreigend lawinegevaar in beide richtingen worden afgesloten. De MGB beoordeelt in samenwerking met de Lawinendiens (SLF) en de betrokken Kantonen de situatie continue en wanneer nodig en bij gevaar (met name dus ook bij mooi weer) worden maatregelen getroffen.


Glacier Express (MGB)

Zie ook >> European Avalanche Warning Services.

Terug naar het Alpenweer; gisteren hadden we dus te maken met veel zon en lenteachtige temperaturen. In het zuiden van het Zwitserse Graubünden, niet ver van de grens met Italië werd het zelfs meer dan 20 °C warm. Zo meldde het gehucht Castasegna (730m) in het Zwitserse bergdal Val Castasegna (een geliefd beginpunt van vele gemarkeerde bergwandelingen) gisteren een maximum temperatuur van 21.3 graden ! Ook in de bergen was overal zeer zacht met een nulgradengrens die steeg tot maar liefst 3200 meter. Op 2000 meter pendelde het kwik rond respectabele 4 a 6 graden en beneden de 1200 meter steeg het kwik op uitgebreide schaal tot 10 graden a 16 graden.

In de loop van gisteravond en afgelopen nacht nam vanuit het noordwesten vooral in het noordoosten van Zwitserland en noorden van Oostenrijk de bewolking weer toe. Deze bewolking behoort bij een koufront welke vooral de noordelijke Alpen zal schampen. Terwijl naar het westen en zuiden toe zon en wolkenvelden het weerbeeld bepalen is het in de noord(oostelijke) Alpen bewolkt en valt er hier en daar uit de bewolking wat regen of een regenbui. Op dit moment regent het met name (licht) in Salzburg. Er staat een krachtige tot harde en in de Oostenrijkse Alpen ook stormachtige wind uit noordwestelijke richtingen. Met het instromen van de koudere lucht wordt het vooral in de bergen weer een stuk kouder met nulgraden niveau welke tussen de 2 en -3 graden gaat uitkomen. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag weer tot 1600 a 1100 meter. Zondag zien we een soortelijk beeld. Zon in de westelijke en zuidelijke Alpen alsmede de inner-alpine gebieden, bewolkt met wat regen of sneeuw (buien) in de noordelijke Alpen met voorkeur voor de Oostenrijkse Alpen. Het wordt dan nog iets kouder met een sneeuwvalgrens die aan de noordkant daalt tot onder de 1000 meter. De koudste lucht stroomt zondag over Oostenrijk uit, hier kan het lokaal tot in de dalen sneeuwen (400m) en met - 6 tot -9 graden op 2000m is het er , mede ook door een harde tot stormachtige wind ronduit koud. Na de thermische verwennerij van de afgelopen dagen zal dat weer even wennen zijn. Door de lagere temperaturen zal het lawinegevaar in de loop van de zaterdag en op zondag weer afnemen.

Maandag hebben te maken met een overgangsdag. Onder invloed van toenemende luchtdrukstijging op nadering van een volgend Atlantisch hogedrukgebied wordt het in de nacht van zondag op maandag van het westen uit ook in Oostenrijk weer droog resp. sterven de laatste buien uit. Van het westen uit stroom geleidelijk weer wat minder koude lucht tover de Alpen uit. Naar de dinsdag toe en op dinsdag wordt het nog wat zachter, tegelijkertijd neemt in het noorden van Oostenrijk de bewolking weer toe op nadering van een warmtefront. Vooral Oostenrijk krijgt dinsdag te maken met meer bewolking en neerslag. Ook de noordoostelijke Zwitsers Alpen gaan wat bewolking meepakken maar hier blijft het wrs droog. Opnieuw zijn de westelijke, zuidelijke en ook inner-alpine gebieden bevoordeeld. Hier is het afgezien van wat overtrekkende bewolking of wolkenvelden meest zonnig. met het oplopen van de temperaturen stijgt de sneeuwvalgrens in Oostenrijk van 800 tot 1000 a 1200 meter. Woensdag en ook donderdag dan nog steeds de tweedeling tussen west en oost waarbij ook het westen van Oostenrijk op droog en toenemend zonnige momenten mag rekenen. Hoe veder naar het oosten hoe dikker de bewolking en groter de kans op neerslag. Het wordt nog wat zachter met een sneeuwvalgrens die verder stijgt naar 1500 tot 1800 meter.


Neerslaghoeveelheden (sneeuw) voor de komende 5 dagen volgens het door ons gebruikte WRF model

Kijken we naar de neerslaghoeveelheden die de komende dagen gaan vallen (kaart hierboven) dan zien we dat vooral de Oostenrijkse Alpen opnieuw neerslag van betekenis gaan krijgen. Zo berekent het GFS voor de komende 5 dagen in delen van het Oostenrijkse Salzburg en de Steiermark 30 tot 50 mm neerslag. Het ECMWF doet het wat rustiger aan en komt met neerslaghoeveelheden voor die streken tussen de 10 en 20 mm. Pakken we ons "eigen" hoogresolutie model van het WRF erbij dan gaat er aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen boven de 18000 meter tussen de 20 en 50 cm sneeuw vallen. Daar beneden zullen de hoeveelheden door de hogere temperaturen in de loop van de volgende week duidelijk minder gaan uitpakken. Ook het noordoosten van de Zwitserse Apen mag op een paar centimeters verse sneeuw rekenen, meer dan 5 tot 10 cm verwacht ik daar echter niet. De overige gebieden in de Alpen krijgen geen verse sneeuw.

Vanaf donderdag wordt het allemaal wat onzekerder. Het lijkt erop dat we ook dan nog in eerste instantie te maken met het hogedrukgebied. De verwachting is dat het zwaartepunt van het hoog wederom doorschuift naar het oosten. Daardoor draait de stroming meer naar het zuiden en wordt nog iets zachtere lucht aangevoerd. Inmiddels zien we boven de Atlantische Oceaan een depressie naar het zeegebied van IJsland trekken. In het voorveld van deze depressie wordt ook in het weekend nog steeds zeer zachte maar toenemend weer vochtigere lucht naar de Alpen vervoerd. Na het weekend trekt het hoog zich terug op de Atlantische Oceaan en krijgen we te maken met de fronten van de IJsland depressie en een hoogtetrog. Het wordt dan met noordwestelijke winden onbestendig en kouder met in de Alpen sneeuw. Ofschoon zowel het GFS als het ECMWF met dit scenario op de proppen komen moeten we gezien de nog lange verwachtingstermijn wat deze ontwikkeling betreft nog een slag om de arm houden. Later daarover meer

Samengevat; vanaf morgen tijdelijk weer kouder met vooral in Oostenrijk regen en sneeuw(buien), zondag sneeuw tot in de dalen. Vanaf maandag vanuit het westen geleidelijk weer zachter, in de Oostelijke Alpen meest onbestendig, in het zuiden, westen en inner-alpin veel zon en vanaf maandag zacht tot zeer zacht. Vermoedelijk zal het zachte en zonnige hogedrukweer nog tot in het weekend aanhouden. Vanaf maandag 5 maart mogelijke overgang naar kouder noordwestwind weer >> "maart roert zijn staart".

Ten slotte nog een mooi plaatje vanuit de Steiermark (Stuhleck) in Oostenrijk



Fijne dag en of - goede reis van of naar uw wintersport locatie. Morgen meer Alpenweer. Ciao

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: