Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 26 februari 2012

Tweede turbo-lentetje in de maak

Termen zondagochtend,

map

Een zwak koufront drukte gisteren vele wolken tegen de noordkant van de Alpen en hier en daar viel daaruit wat neerslag, boven de 1200 a 1600 meter in de vorm van sneeuw. Deels trok de bewolking tot over de Alpenhoofdkam en viel het hier en daar met de zon tegen. Meer zon was er weggelegd voor de westelijke Alpen waar men 2 tot 7 uur zonneschijn kon optekenen,Ondanks de wat koudere lucht steeg het kwik toch nog tot 7 a 12 graden. Ook in de bergen was het zacht met een nulgradengrens die boven de 2000 meter lag. Nadat we vrijdag in het zuiden van Graubünden al 21.3 °C konden registreren deed het kwik er gisteren nog een schepje bovenop. De warme luchtmassa welke zich boven de zuidelijke Alpen bevind in combinatie met de steeds krachtiger wordende februari zon en de Nordföhn joegen het kwik op tot ver boven de 20 °C. Zo werden er in Tessin maxima bereikt van 22 tot 23 graden. het Meteomedia weerstation in Bellinzona, 226 m registreerde zelfs zomerse 25.2 °C ! Voor sommige weerstations werden daarmee nieuwe recorden voor februari bereikt. Ook in de aangrenzende Alpen werd het zeer zacht.

Een eerste terugblik op de ten einde lopende meteorologische winter 2011-2012 laat zien, dat naast de grote temperatuurverschillen we aan de Alpen zuidzijde ook te maken hadden met extreme droogte. Oorzaak hiervoor was het vaak voorkomen van hogedruk en het bijna volledig uitblijven van de aanvoer van vochtige lucht vanuit het Middellandse zee gebied richting de Alpen. Niet alleen aan de zuidkant was het te droog. Ook de gebieden in het westen van Zwitserland en delen van de Franse Alpen hadden te maken met een neerslag tekort. Dit is oa goed te merken aan de rivieren in bv de Jura en de regionen rond het Meer van Genève die momenteel minder dan 50 % water afvoeren in vgl. met normaal.

Het koufront lag gisteravond over de Alpen en trekt verder in zuidelijke richting en vanmiddag wordt het boven noord Italië verwacht. Achter het front kan tijdelijke maritiem polaire lucht tegen de noordelijke Alpen getransporteerd worden en krijgen we te maken met een (tijdelijke) Nordstaufase. In de loop van de dag neemt door stijgende luchtdruk vanuit het westen de aanvoer van de vochtige koude lucht weer in kracht af. De meeste neerslag gaat vallen in de Nordstau van de noordoostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en met het instromen van de koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens in Oostenrijk tot 900 a 400 meter, in het noorden van Zwitserland is het iets zachter met een sneeuwvalgrens die daalt tot 1000 a 700 meter. De maximum temperaturen komen uit tussen de 0 en 6 graden, aan de zuidkant is 10 tot 12 graden mogelijk. Op 2000 meter vriest het meest tussen de - 6 en -10 graden in de Oostenrijkse Alpen en -3 tot 0 graden in de westelijke en zuidelijke Alpen. Er staat meest een harde wind uit west tot noordwestelijke richting. Kortom gewoon guur winters weer en de korte broeken en T-shirts kunnen dus weer even worden ingeruild voor warme winterkleding.


Vanmorgen op koufront gewoon al weer 20 cm verse sneeuw op de Gerlosplatte (1540m) in Oostenrijk

De Nordstau met neerslag (sneeuwval) houdt de gehele zondag nog aan waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval zich aan de noordelijke Alpenhoofdkam van de Oostenrijkse Alpen bevindt resp. daarheen verplaatst. Ofschoon de berekende neerslaghoeveelheden van model tot model verschillen ga ik er van uit dat hier tot maandagmiddag 20 tot 30 cm sneeuw gaat vallen, lokaal misschien ook nog wel meer. Dit geldt mn voor de Zillertaler Alpen, de Hohen Tauern en de Dachstein alwaar 30 to 40 cm haalbaar is. In de nacht van zondag op maandag gaat dan ook in de Oostenrijkse Alpen de fut er uit en na laatste sneeuw in het westen van Oostenrijk wordt het ook hier in navolging van de rest van de Alpen van het westen uit droog en volgen weldra de eerste opklaringen.

De weersverbetering hebben we te danken aan een hogedrukgebied welke vanaf het westen tot over de Alpen doorschuift. Helaas staat hogedruk niet altijd garant voor zonnig weer. Dinsdag zien we dat een warmtefront zicht aan de noordoostflank dwars door het hoog heen wurmt. Op nadering en passage van dit front gaat de bewolking vooral in de oostelijke Alpen bewolking weer meer toenemen en kan er ook weer wat neerslag gaan vallen. Daarbij kan het aanvankelijk tot in de lager gelegen gebieden nog sneeuwen maar met het instromen van steeds zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 600 tot 800 meter. In het verloop van de dag neemt ook naar het westen toe de bewolking verder toe gevolgd door wat (lichte) neerslag. Zoals het er nu naar uitziet zal de neerslag zich dinsdag beperken tot de noordoostelijke Zwitserse Alpen, westelijk daarvan blijft het droog. In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag trekt de neerslag zich weer terug in Oostenrijk waarbij de sneeuwvalgrens verder stijgt naar 1200 tot 1700 meter.


De komende 5 dagen toch weer sneeuw van betekenis voor de Oostenrijkse Alpen

In het westen van Oostenrijk wordt het overdag geleidelijk droog en later op de dag kan de zon er doorbreken. Droog weer met zonnige momenten vinden we dan ook aan de Alpenzuidkant. Het betere weer met veel zon is woensdag voor de Zwitserse en Franse Alpen weggelegd. Afgezien van enkele wolken(velden) en in de ochtend hier en daar wat Hochnebel is het er vriendelijke weer. Inclusief de neerslag van het warmtefront gaat er in delen van Oostenrijk boven de 1700 meter al met al toch weer zo'n 30 tot 50cm sneeuw vallen, dit als "compensatie" voor de inmiddels al weer weg gedooide sneeuw. En wie weet, wellicht nog meer sneeuw op de wat langere termijn ! Eerst gaan we echter opnieuw een thermische opleving beleven. Achter het warmtefront stroomt vanaf woensdag opnieuw zeer zachte lucht over de Alpen uit en vooral in de bergen wordt het zeer zacht. Op donderdag en vrijdag stijgt het kwik op 2000 meter tot 7 a 9 graden en de nulgradengrens vinden we pas terug rond of zelfs iets boven de 3000 meter. In de dalen en tot op een hoogte van 1200 meter stijgt het kwik overdag tot 12 a 17 graden en lokaal 20+ graden haalbaar. Het tweede "turbo lentetje" zal donderdag zijn hoogtepunt bereiken.

Donderdag zien we ten oosten van New Foundland een actieve depressie de Atlantische Oceaan oversteken welke richting IJsland gaat koersen om daar op zondag aan te komen. Met een kerndruk van 960hPa ook dan nog een heel actief baasje. Naar verwachting trekt het systeem onder opvulling vervolgens via Engeland door naar de westelijke Middellandse Zee en als het model het bij het juiste eind heeft dan ligt het woensdag volgende week met zijn kern boven de Golf van Lion. De daarmee verbonden hoogtetrog zal via het Iberische Schiereiland tot aan de het noorden van Marokko en Algerije lopen.



ECMWF 7 maart, lagedruk boven de Golf van Lion met daardoor opkomende Südstau en Südföhn aan de noordkant van de Alpenhoofdkam (Bron; MeteoMedia)

De daarmee verbonden hoogtetrog zal via het Iberische Schiereiland tot aan de het noorden van Marokko en Algerije lopen. Koudere lucht kan zodoende via de westelijke flank van het bovengenoemde lagedrukgebied boven de Golf van Lion tot ver naar het zuiden uitstromen. Tegelijkertijd stroomt er minder koude en vochtige lucht aan de oostflank van het laag naar het noorden. Mocht dit inderdaad zo gaan verlopen dan krijgen de Alpen te maken met een klassieke Südstau situatie, de noordelijke Alpen krijgen dan na lange tijd weer eens te maken met een krachtige zuidföhn. Het is allemaal nog ver weg en de modellen komen v.w.b. de ontwikkelingen na het volgende weekend met in detail verschillende oplossing. Al met al lijkt het er toch op dat we vanaf dan te maken gaan krijgen met geleidelijk weer lagere temperaturen. Of we daarbij een koude sneeuwrijke noordwestelijke hoogtestroming gaan krijgen met Nordstau dan wel de variant met Südstau en veel sneeuw voor de zuidelijke Alpen is nog onzeker. Hoe dan ook de winter in de Alpen is, ondanks een tweede thermische verwennerij vanaf midden van de week nog lang niet voorbij, let maar op !

Tot zover, fijne zondag en de mensen in Oostenrijk veel plezier met opnieuw sneeuwschuiven ! Ciao vanuit een bewolkt maar droog Oberwallis.

Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe Website en Webforum (net in de lucht en nog volop in opbouw)

>> Meteo Service Forum
>> Meteo Service Website

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: