Foto; zonnebaden in de sneeuw. Door het terugkaatsing van het zonlicht via de sneeuw vangen we nog meer straling op. De komende dagen met veel zon en hoge temperaturen in de westelijk Alpen prima mogelijk. (voor wie het wil uitproberen; wel goed insmeren)
En meteen vraagt een ieder zich af waar loopt dan wel die grens met de west Alpen precies en hoe zit het bij mij met de zon. Welnu: trekken we een lijn van pak het beet het oostelijk puntje van de Bodensee en trekken we die door aan het Meer van Lugano dan valt alles aan de linkerkant daarvan onder de "westelijke Alpen" en alles rechts daarvan onder de "oostelijke Alpen. Daarbij maken we nu even niet ook nog een onderscheid tussen de "noord" en "zuid", dat is weer een ander verhaal. Al dagen lang laten de weermodellen dus die tweedeling zien tussen het betere weer in het westen en het slechtere weer in het oosten van de Alpen. Toch is het voor de oostelijke Alpen niet alleen maar "kommer en kwel". Het mooiere weer met vooral veel zon is echter duidelijk weggelegd voor de Franse en Zwitserse Alpen.
Gisteren trok geheel volgens verwachting een zwak koufront langzaam over de Alpen. Reeds in de nacht daaraan voorafgaande viel in de noordelijke Alpen van Zwitserland en Oostenrijk wat lichte regen en hogerop wat sneeuw. In het verloop van de dag trok de neerslag wat verder de Alpen in en daalde de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter. Opvallend was dat het in het laagland en deels ook in het Alpen voorland op nadering en passage van het koufront meest droog bleef terwijl aan de centrale Alpennoordkant 5 tot 10 mm neerslag viel en in Oostenrijk ook nog meer. Deze verdeling van de neerslag is typisch voor een zgn "ondiep koufront" in het Duits "Seichte Kaltfront" genaamd. Dit soort meest zwakke koufronten zijn enkel in de onderste atmosfeer (luchtlaag) goed ontwikkeld. Botsen deze fronten, aangedreven door de krachtige noordelijke hoogtestroming, in de Stau tegen de Alpen wordt de vochtige onderste luchtlaag opgetild en gedwongen uit te sneeuwen. Omdat de hoogtestroming krachtig genoeg was kon deze neerslag tot ver naar het zuiden toe uitbreiden. Niet alleen in de Alpen was de noordelijke wind merkbaar, ook in de Alpendalen stond een harde tot stormachtige (dal)wind. De hoogste windsnelheden werden gemeten aan de zuidkant van het Alpenmassief: zo werd gisteren op de Monte Generoso bijn 85 km/h geregistreerd. De koude noorden wind (Nordföhn) werkte sterk dempend op de temperaturen en zo werd het bij lange na niet meer zo warm als nog de dag ervoor toen nog lokaal meer dan 25 graden werd bereikt.
Satellietfoto van 22 febr jl met de besneeuwde zonnige Alpen mooi in beeld. Tevens op de foto ter verduidelijking de scheidingslijn tussen de westelijke en oostelijke Alpen ingetekend
Vandaag zien we op de weerkaarten een hogedruk welke zich vanaf de Azoren tot over het westen heeft uitgebreid. Een lagedrukgebied trekt van het Zwarte Meer in de richting van de oostelijke Middellandse Zee. Tussen de beide sturende druksystemen liggen de Alpen vooralsnog in een noordelijke hoogtestroming welke aan de Alpennoordkant nog iets gestuwd wordt. De zuidkant van de Alpen profiteert van de Nordföhn en de westelijke Alpen van het zich verder naar het oosten uitbreidende hogedruk.
Afgelopen nacht viel er in de noordelijke Zwitserse Alpen nog laatste neerslag en vanochtend hangt er hier en daar nog wat (rest)bewolking resp. Hochnebel. Gaandeweg de ochtend komt de zon meer en meer tevoorschijn. Ook in het westen van Oostenrijk is het aanvankelijk nog deels nog bewolkt en valt er vooral in het gebied van noord Tirol tot aan Mariazellerland nog wat sneeuw en in de lagere delen regen. De oostelijke delen houden het droog en de zon schijnt er af en toe. In de loop van de dag lost de bewolking ook in de bovengenoemde gebieden verder op en de zon komt tevoorschijn. Vanmiddag en avond neemt op nadering van een warmtefront (eigenlijk twee stuks) in de oostelijke Oostenrijkse Alpen de bewolking weer toe en in de latere avond en -of nacht op dinsdag kan het wat licht gaan sneeuwen, de sneeuwvalgrens ligt dan tussen de 300 en 600 meter.
Na de sneeuw is inmiddels ook in Tirol de zon weer goed doorgebroken zoals hier in Leutasch (1150m), echter nog niet overal in centraal Oostenrijk is dit het geval
Ook dinsdag belooft voor de oostelijke Alpen niet veel goeds. Het is meest bewolkt en vanaf Salzburg, Ober- en Niederösterreich, Wenen, Nord- en Mittelburgenland alsmede ook de Steiermark valt neerslag die zich in de namiddag en avond naar het oosten toe nog kan wat kan intensiveren. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk tussen de 500 en 1000 meter en stijgt later op de dag naar 600 tot 1300 meter. Vanaf Vorarlberg tot Karinthië is het meest droog en kan zelfs de zon af en toe door de bewolking heen breken. De zuidkant van de Oostenrijkse Alpen houdt het afgezien van wat overtrekkende hogere bewolking droog en het is er föhning. De westelijke Alpen inclusief de inner-alpine gebieden blijven buiten het bereik van de frontale bewolking en neerslag. Enkel het noordoosten van de Zwitserse Alpen krijgt te maken met meer bewolking. Verder is het overal droog en afgezien van wat hoge overtrekkende bewolking schijnt de zon volop. Ook hier is het aan de zuidkant licht föhnig. De noordenwind neemt geleidelijk in kracht af. Maandag liggen bevinden de Alpen zich nog in de vrij koude lucht, in de westelijke Alpen ligt het kwik op 3000m tussen de -5 en -8 °C en op 4000m tussen de -12 bis -14 °C. Kouder is het dan nog in de oostelijke Alpen met -10 tot -5 °C op 3000 m en - 17 bis -13 °C op 4000m hoogte. Dinsdag komt met het instromen van de zachtere lucht het kwik overal 4 tot 5 graden hoger te liggen. Deze trend zal zich de komende dagen voortzetten.
Woensdag kan het in de Oostenrijkse Alpen boven 1600 a 2200m nog wat sneeuwen, dit geldt m.n. vanaf Tirol tot aan het noorden en midden van Burgenland. In het westen en zuiden van Oostenrijk is het droog en af en toe schijnt de zon. In de overige Alpen schijnt ook dan de zon weer volop en het wordt zeer zacht met temperaturen die oplopen tot 10 a 15 en lokaal 18 graden. Het koudst is het in het oosten en noorden van Oostenrijk alwaar het kwik in sommige delen niet boven de 5 graden uitkomt. Donderdag en ook vrijdag liggen de Alpen onder de invloed van een hogedrukgebied met kern boven centraal Europa en de Alpen. Het is overal zonnig en zeer zacht met een nulgradengrens die tot boven de 3000 meter gaat uitkomen. Op 2000 meter ligt het rond de 7 a 8 graden, vrijdag in de noordelijke Alpen iets lager.
Deze tour-skiër in de Franse Alpen (foto van 22 febr. jl) moest zich hier en daar al over deels sneeuwvrije zuidhellingen verplaatsen. Zo erg als daar zal het op de pistes niet worden. Wel moet op de zon geëxponeerde hellingen rekening worden gehouden met zware "Sulz" sneeuw.
Zoals het er nu naar uitziet zal hogedruk in afgezwakte vorm ook het weekend het weer in de Alpen bepalen. De zon maakt overuren en het is ook dan nog (zeer) zacht. Begin volgende week gaat het roer dan om Het wordt kouder en toenemend onbestendig met toenemende kansen op sneeuw. Hoe het tegen die tijd precies gaat evolueren is nog niet geheel duidelijk, de modellen verschillen daarover van mening en komen dagelijks met in detail ietwat andere oplossingen. De meest voor de hand liggende oplossingen zijn; Südstau, Nordweststau dan wel een koude noordoostelijk continentale stroming. De komende dagen meer daarover.
Zo juist kreeg ik nog een mailtje van onze trouwe lezer Jeroen Hulshof uit Roden, hij berichtte; "Gisteren schreef je over de sneeuwval in de zillertaler Alpen. Ik zit momenteel in het Tuxertal in lanersbach. Je hebt helemaal gelijk gekregen, het heeft hier bijna 24 uur achtereen licht tot matig gesneeuwd. Er is minstens 40 cm bij gevallen. Bijgaande foto's heb ik vanochtend gemaakt. Op één foto zie je de Hintertuxergletscher op de achtergrond die al in de zon ligt." Kijk dit is nou leuk en van dit soort berichten moeten we het hebben, ze maken "het geheel" compleet ! Dus lieve mensen, stuur op de foto's en updates. Jan maakt er dan weer een mooi album van.
Één van de foto's van Jeroen met daarop de gletsjer
Tot zover, morgen weer meer Alpenweer en dan eens kijken of die sneeuw (waar dan ook) begin volgende week gaat komen. Fijne dag en Ciao vanuit een zonnig Termen in Oberwallis
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe Website en Webforum (net in de lucht en nog volop in opbouw)
>> Meteo Service Forum
>> Meteo Service Website
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten