Termen dinsdagochtend,
Foto; Zonnig Fionnay (Anzère) in het Zwitserse Wallis gistermiddag, aan sneeuw geen gebrek en ook de zon zal hier de komende dagen onafgebroken schijnen
Gisteren konden de westelijke Alpen al goed profiteren van de invloed van hogedruk "Eitel" dat vanaf de Atlantische Oceaan zijn invloed tot over west en centraal Europa probeert uit te breiden. Het hoog is echter niet sterk genoeg om ook de oostelijke Alpen van mooi weer te voorzien en men heeft er nog steeds veel last van de naweeën van depressie "Urs" welke een noordelijke aanstroming intact houdt. Met de noordelijke hoogtestroming dus ook nog steeds die inmiddels vervelend wordende Nordstau met veel bewolking en neerslag. Zo viel er in delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen de afgelopen 36 uur toch weer sneeuw van betekenis. In bijvoorbeeld Tirol viel er in de Zillertaler en Tuxer Alpen 30 tot 50 cm sneeuw (zie fotoalbum van Jeroen Hulshoff op Facebook) en ook in de aangrenzende gebieden mochten ze zich verheugen op 5 tot 25 cm van het witte spul.
En het lijkt er wel op of de "gif beker" voor delen van Oostenrijk helemaal leeg moet. Denk je dat dat na het wegtrekken van de storing (occlusie) het gaat opklaren nadert alweer een volgende storing met bewolking en regen. Ditmaal is het een warmtefront welke vandaag over Duitsland naar het zuidoosten trekt en opnieuw voor veel bewolking en neerslag in delen van Oostenrijk gaat zorgen. Laten we de aandacht dus nog even op Oostenrijk richten: Vanaf Tirol, over Salzburg, Ober- en Niederösterreich, de Steiermark tot aan Wenen en het Burgenland is het bewolkt (Trübe) en deels ook nat.
Mooi is op deze satellietfoto de frontale bewolking behorende bij het warmtefront boven Duitsland te zien, vooral de Oostenrijkse Alpen gaan hier last van krijgen
Op dit moment zien we op de radar voor neerslag in het noordoosten van Oostenrijk waarbij de neerslag in de loop van de dag nog aan intensiteit toe zal nemen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij aanvankelijk nog in de dalen maar zal in de loop van de dag stijgen naar 700 tot 1200 meter. Omdat het in de ochtend op veel plaatsen ook nog vriest moet plaatselijk in de lager gelegen delen vanmorgen ook met IJzel rekening worden gehouden. Meer naar het westen en zuiden toe is het wat vriendelijker en hier en daar kan in de Vorarlberg, Tirol (Oberland) de zon door de bewolking heen prikken.
Ook de noordoostelijke Zwitserse Alpen en het Engadin kunnen in de loop van de dag op nadering en passage van het zwakke warmtefront wat meer bewolking krijgen, hier blijft het afgezien van een enkele spat regen en hogerop vlok sneeuw meest droog. De westelijke en zuidelijke Alpen zullen nauwelijks wat merken van het front, enkel wat overtrekkende meest hoge bewolking kan de zon af en toe wat licht "dimmen", dit mag echter geen naam hebben. Wat wel naam mag hebben is de thermische opleving waarmee we de komende dagen te maken gaan krijgen !
Opkomende bewolking als teken van het naderende warmtefront boven het oosten van Zwitserland, webcam Arosa, Graubünden (1740m)
Meer beelden vanuit de Alpen >> Webcams
Na passage van van het warmtefront stroomt er van het westen uit steeds zachtere lucht over de Alpen uit en vooral in de bergen gaan we dat merken. Morgen woensdag is het vooral in het oosten van Oostenrijk nog bewolkt en af en toe valt er nog wat regen of sneeuw. Met het instromen van de steeds zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in het oosten tot 1300 a 1500 meter en naar het westen toe al tot 2000 meter. Vanaf het Karwendelgebergte westwaarts als mede ook in het zuiden is het droog en komt de zon steeds meer tevoorschijn. In de zachtere lucht wordt het op 2000 meter in het oosten van Oostenrijk 0 °C, in het westen 6 °C en aan de zuidkant 8°C. Donderdag doen we er nog een schepje bovenop, de hoogste temperaturen vinden we dan terug aan de noordkant van de Alpen alwaar het kwik op 2000 meter stijgt tot maar liefst 8 a 9 graden, de zuidkant van de Alpen zit dan nog steeds op een graad of 6. Op 1400 tot 1700 meter stijgt het kwik tot 11 a 13 graden en tussen de 1000 en 1600 meter tot 13 a 16 graden en onder gunstige omstandigheden op zuidhellingen wellicht tot 17 a 18 graden ! Wie al een beetje wil genieten van zomerse temperaturen moet het zoeken aan de zuidkant van de Alpen en in de inner alpine gebieden (Wallis). Hier wordt het zomers warm met temperaturen die tot boven de 20 graden gaan uitkomen. Het hoogtepunt van dit tweede mini februari lente-tje zal tussen 1 en 2 maart komen te liggen met dan de hoogste temperaturen, vanaf dan gaat het geleidelijk maar zeker weer decrescendo vwb de temperaturen (en zon) !
Donderdag en vrijdag hebben de oostelijke Alpen nog steeds te maken met wat bewolking waaruit af en toe een spat regen kan vallen. In de overige gebieden schijn t de zon volop en zoals gezegd is het zeer zacht. In het weekend verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich naar het noorden van Europa, de stroming draait dan weer naar het oosten waardoor de temperaturen weer wat gaan dalen. Doordat boven west en centraal Europa de luchtdruk zakt neemt de kans op bewolking geleidelijk toe en wordt het niet meer zo zonnig. Wat er vervolgens vanaf zondag gaat gebeuren is zeer onzeker vooral ook omdat vanmorgen het GFS en ECMWF met compleet verschillende oplossingen voor de dag komen.
Dit soort idyllische winterse plaatjes zijn voorlopig verleden tijd. De sneeuw zal de komende dagen vooral in de lager gelegen gebieden behoorlijk lijden onder de hoge temperaturen. De Alpenwinter moeten we echter nog lang niet afschrijven, koud weer en veel sneeuw zijn ook in maart nog heel normaal.
Waar ligt de meeste sneeuw >> Top 50 Sneeuwhoogten
Het ECMWF simuleert de variant die we al eerder zagen. Volgens dit model snoert er vanaf de Atlantische Oceaan een bel koude lucht af welke via de Britse Eilanden naar de westelijke Middellandse Zee trekt (dinsdag). Vervolgens wordt onder invloed van een actieve depressie welke vanaf Groenland naar IJsland koerst de boel weer glad gestreken en evolueren we naar een zonale (westelijke) hoogtestroming. Storingen zullen dan periodiek voor onbestendig zachter en dan weer kouder weer gaan zorgen. Het GFS komt met een andere oplossing welke we de laatste dagen ook al op de weerkaarten zagen verschijnen (ook bij het ECMWF). Ook daar zien we de afsnoering (cut-off) boven de westelijke Middelandse Zee, in het verder vervolg zien we nu echter een verbinding tot stand komen van het Azorenhoog met het Russische hoog. Ipv een westelijke hoogtestroming krijgen we dan te maken met een veel koudere maar ook drogere noordoostelijke tot oostelijke hoogtestroming. Een compleet ander verhaal dus ! Het is nog volstrekt onduidelijk welk model gelijk gaat krijgen en reeds vanaf zondag zijn de onzekerheden zeer groot. Zo zou het zo maar kunnen dat al vanaf zondag het transport van steeds koudere lucht vanuit het noorden richting de oostelijke Alpen opgang komt en het markant kouder wordt. Anderzijds kan het ook pas later vanuit het noordwesten gaan afkoelen en krijgen eerst de westelijke Alpen daarmee te maken. Spannend dus.
ECMWF ensembles T850 hPa (temperaturen op circa 1500 meter hoogte) voor de komende 10 dagen, prikpunt Walliser Alpen (bron: Meteomedia)
Hoe dan ook, met het begin van de meteorologische winter lijkt de atmosfeer uit een meer "winters" vaatje te gaan tappen. Hopelijk de komende dagen mee zekerheid over het verder verloop vanaf zondag. Tot dan gewoon genieten van het prachtige weer en de zeer aangename temperaturen. Fijne dag en tot morgen. Ciao
Meteo Service Forum
Meteo Service Website
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten