Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 29 februari 2012

Volgende week gewoon weer winters

Termen woensdagochtend

map

Foto; grote kans dat het volgende week aan de zuidkant van de Alpen er volgende week zo uitziet als op deze (archief)foto genomen in de zuidelijke Walliser Alpen.

Gisteravond gaf ik op Facebook al kort aan dat de winter zich volgende week terug meldt met mogelijk veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Zo berekende het ECMWF maar ook het GFS gisteren neerslaghoeveelheden van maandag tot donderdag tussen de 30 en 50 mm en lokaal 70 mm aan de zuidkant van het Alpenmassief. Vooral de zuidelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en ook de noordelijke Italiaanse Alpen (Valle d' Aosta, Piemont, Teccino, zuid Tirol) zouden met Südstau tot een halve meter sneeuw (lokaal nog meer) gaan krijgen. Ook vandaag nog steeds die winterse kaarten met veel neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Wel zien we wat kleine verschillen qua stroming met daardoor lokaal grote verschillen. Zo wordt het zwaartepunt van de neerslag vanmorgen voor al aan de zuidelijke Oostenrijkse Alpen en aangrenzende noord Italiaanse Alpen berekend (zuid Karinthië, zuidelijke Steiermark, zuid Tirol en Trentino). Lokaal kan daar 50 tot 70 mm gaan vallen, omgezet in sneeuw betekent dat in de bergen meer dan een halve meter verse sneeuw.

Wie regelmatig onze weerkaarten van het WRF bekijkt die zal gisteren iets vreemds zijn opgevallen. Eigenlijk niet zozeer vreemd als meer lange tijd niet gezien. De altijd weer bonte kleuren hebben (deels) weer plaats gemaakt voor "blauw", blauw de kleur voor neerslag in vloeibare vorm, in de volksmond ook wel "regen" genoemd. Voor de Oostenrijkers welhaast een onbekend fenomeen na circa twee en een halve maand "sneeuwgeweld" tot in de lager gelegen gebieden. Laten we eens gaan kijken hoe het allemaal in elkaar zit en of er toch misschien ook voor Oostenrijk nog mooi weer in het vat zit.

Op de weerkaarten zien we vandaag een hogedrukgebied (1025 hPa) met kern boven het noorden van Frankrijk. Onder invloed van dit hoog stroomt in het overgrote deel van de Alpen met een zwakke noordoostelijke hoogtestroming zeer zachte en ook droge lucht over de Alpen uit. De oostelijke Alpen hebben nog steeds te maken met die taaie noordelijke aanstroming waarmee wat vochtigere lucht tegen de noordkant van de Oostenrijkse Alpen wordt "uitgeknepen".


Satellietfoto vanmorgen, veel zon maar in de centrale Oostenrijkse Alpen Stau bewolking (witte pijlen)

Vooral in het Salzburgerland, het zuidelijke Ober en Nieder Österreich en de noordelijke Steiermark regent het nu nog, boven de 1400 a 1800 meter valt sneeuw. In het verloop van de dag gaat echter ook hier de fut er langzaam uit en wordt het geleidelijke droog en met een beetje geluk kan later op de dag de zon ook hier gaan doorbreken. Naast de bewolking en neerslag staat er ook nog steeds een stevige tot harde noordwestenwind die vooral naar het het oosten toe af en toe stormkracht kan bereiken. De zuidkant van de Oostenrijkse Alpen heeft door de noordelijke aanstroming te maken met een krachtige Nordföhn. Hier is het onbewolkt en met ondersteuning van de föhn en zon ook zeer zacht met temperaturen die oplopen tot 18 °C ! Ook zeer zacht is het op dit moment met ondersteuning van de Nordföhn in de Tessiner Alpen en achterland met in de vroege ochend al temperaturen van 18 °C in de plus ! Niet alleen in het zuiden is het zeer zacht. Onder de vleugels van het hoog wordt het vooral ook in de bergen zeer zacht met op 2000 meter temperaturen die oplopen tot 0 graden in de oostelijke Alpen (Schneeberg) en 5 tot 9 graden in de westelijke Alpen.

Morgen donderdag dan afgezien van wat restbewolking in de bovengenoemde Oostenrijkse Alpen overal zonnig en nog zachter. Op 1500 meter loopt het kwik overal in de Alpen op tot 6 a 10 graden. Ook 2000 meter lenteachtig met temperaturen die tussen de 6 en 10 graden gaan uitkomen. Mocht nog iemand de nulgradengrens willen opzoeken dan zal hij moeten stijgen tot ver boven de 3000 meter. Licht vriezen doet het pas weer vanaf circa 3500 meter.


Prachtig weer in grote delen van de Alpen vandaag, webcam Schöneben Vinschgau (zuid Tirol)

Ook vrijdag verandert er niet veel het blijft ronduit lenteachtig en de temperaturen kunnen in de zuidelijke Alpen lokaal zomerse waarden (20+) gaan bereiken. Zaterdag heeft het hoog zich teruggetrokken en liggen de Alpen in een soort niemandsland. De ergste "hitte" is dan voorbij en vooral in de oostelijke Alpen kan weer koudere lucht vanuit het noorden doordringen. Ook in de overige Alpen gaat het kwik langzaam weer wat naar beneden maar ook dan is het nog steeds zeer zacht. Met het dalen van de luchtdruk en op nadering van eerste storingen zien we in de loop van zaterdag(middag) eerste wolken(velden) van het westen uit aan de de hemel verschijnen. Deze wolken zijn de voorbode voor een weersverslechtering welke vanaf zondag in de steigers wordt gezet. Zondag is het dan dan voorbij met het mooie lenteweer, ofschoon het ook dan nog steeds zacht is krijgt de zon het moeilijker. De bewolking neemt overal verder toe en eerste meest nog lichte neerslag is waarschijnlijk. Het is dan in alle hoogtes een stuk afgekoeld met een sneeuwvalgrens die in de oostelijke Alpen rond de 1000 m en in de westelijke Alpen tussen de 1400 en 1600 meter uitkomt. Met de start van de nieuwe week wordt het steeds kouder en onbestendiger met in de Alpen verse sneeuw boven de 700 a 1000 meter

Begin volgende week zien we een verbinding tot stand komen met het Atlantische hoog en een Russisch hoog waarbij de hoogteas via de Britse Eilanden tot over Scandinavië verloopt. gelijktijdig snoert een bel koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan naar de zuidelijke Alpen en later de Middellandse Zee af met uiteindelijke de vorming van een complex lagedrukgebied. (GFS woensdag met kern boven de Golf van Genua). Aan de noordkant van dit laag wordt met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming koude lucht over de Alpen aangevoerd. Vanaf het zuiden probeert minder koude maar vochtige lucht naar het noorden toe uit te stromen.


GFS bodemdrukkaart (ECMWF idem) met winterse setting, grote kans op veel sneeuw welke vooral aan de zuidkant zal gaan vallen !

Op het grensvlak van de beide luchtmassa's komt het dan tot aanhoudende en intensieve neerslag welke in de bergen als sneeuw gaat vallen. Door neerslagafkoeling kan het gaandeweg tot in de lager gelegen gebieden gaan sneeuwen. Het is nog onzeker waar precies de meeste neerslag zal gaan vallen en hoelang de neerslag zal gaan aanhouden. Gisteren kwamen het GFS en ECMWF met meer dan een halve meter op de proppen voor de gehele Alpen zuidkant (Südstau, retour d'est). Vandaag laat het ECMWF het vooral aan de oostelijke zuidkant van de Alpenboog dumpen en als we dit model moeten geloven krijgen we vanaf het midden van de week een overgang naar onbestendig westwind weer. Het GFS laat de boven geschilderde constellatie echter de gehele volgende week aanhouden met vooral aan de zuidkant van de Alpen erg veel neerslag welke voor een groot deel als sneeuw zal gaan vallen. Al met al dus heel interessante ontwikkelingen vanaf begin volgende week.

De komende dagen gaan we echter eerst genieten van een vleugje voorjaar ("zomer"). Met de hoge temperaturen s'morgens genieten van de sneeuw op de pistes en s'middags van de heerlijke zon en aangename temperaturen. Nog wel even een waarschuwing voor mn diegenen die hun vertier off-piste zoeken; door de hoge temperaturen neemt de kans op zgn Nassschnee lawines weer sterk toe, volg de lokale aanwijzingen en lawinebulletins ! Tot zover, fijne dag en morgen meer Alpenweer dan verzorgd door Johan Kamphuis. Ciao vanuit een zonnig Oberwallis.

Meteo Service Forum
Meteo Service Website

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: