Termen vrijdagochtend,
Hoe toepasselijk de tekst op deze afbeelding op een gebouwtje op de skipiste omgeving Zugspitze gistermiddag. Ook gisteren in vrijwel gehele Alpengebied weer zon in overvloed en die zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Gistermiddag zat ik hier op het balkon in T-shirt in de zon en het was gewoon zweten. Ook de sneeuw die al sinds 12 december in de tuin ligt (90-35cm) krijgt het steeds moeilijker en vooral op de zuidhellingen onder de 1200 meter komt het gras er steeds meer doorheen. Ook de zon geëxponeerde zuidhellingen hogerop lijden nu onder het thermische geweld in combinatie met de gehele dag die brandende zon. Probleem is dat zodra ergens de ondergrond door de sneeuw heenkomt het smeltproces veel sneller gaat verlopen dan op die plekken waar een gesloten sneeuwdek ligt (albedo effect). Wat dat betreft zou het langzaam weer goed zijn wanneer we een verse laag sneeuw krijgen die dan weer als "buffer" kan gaan dienen voor de rest van het seizoen en in aanloop naar de Pasen. Welnu, vanaf maandag is er hoop dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, het wordt weer kouder en er gaat sneeuw vallen. Grote vraag is hoeveel sneeuw en waar precies. Daarover straks meer.
Onder invloed van een krachtig hoog wat ook in de hogere atmosfeer goed is ontwikkeld nog steeds die zeer hoge temperaturen. Gisteren registreerde de radiosonde (weerballon) boven het Zwitserse luchtruim in Payerne een nulgradengrens van maar liefst 3483 meter, een waarde die normaal is voor de zomer. Overigens lieten nergens anders in Europa en de aangrenzende gebieden van centraal Azië en noord Afrika radiosonde metingen zulke hoge waardes zien, overal lag het nulgradenniveau beduidend lager. Met een hogedrukgebied pal boven de Alpen dus ook in de bergen zweten met zelfs nog 4 gaden in de plus op circa 3000 meter hoogte.
Niet verwonderlijk dat het zo warm is, vervolgen we de luchtmassa's die gisteren over de Alpen terug, dan zien we dat die 6 dagen geleden nog boven het warme water van de Golf van Mexico circuleerden
Ook lager was het rondweg warm met temperaturen van meer dan 10 graden op circa 2000 meter. Zo melde het weerstation op de Pilatus 2137m) gisteren temperaturen van 12 a 13 graden. Nog lager liepen de temperaturen algemeen op tot 12 a 18 graden en hier en daar werd de 20+ gehaald. Niets vergeleken bij de 25+ die enkele dagen geleden al werden gehaald aan de zuidkant van de Alpen. Dat het dit keer niet zo warm werd kwam doordat de Nordföhn nauwelijks nog enige ondersteuning bood. Ook kon de warme lucht niet overal tot aan de grond doordringen en moest het kwik in de middag zelfs weer ruimte prijsgeven. Tevens duurde het in sommige dalen en het Alpenlaagland hier en daar nog vrij lang voordat overdag de zon door de mist en Hochnebel welke zich in de nacht gevormd had kon heen breken. Al met al typisch hogedruk weer en ook vandaag verandert er maar bar weinig.
Het hogedrukgebied (Eitel) vandaag met kern boven de Noordzee verplaatst zich de onder langzame afzwakking richting Scandinavië maar zal ook vandaag en morgen nog weerbepalend zijn voor de Alpenlanden.ook vanmorgen start de dag hier en daar weer met mist en Hochnebel, deze zal tegen de middag overal zijn opgelost. Na een zeer milde nacht met hooguit in sommige hoger gelegen beschutte dalen wat lichte vorst wordt het opnieuw een zeer zonnige en vooral ook weer zeer zachte dag. Algemeen stijgen de temperaturen tot 12 a 19 graden en lokaal gaat het weer in de 20+. In de bergen stijgt het kwik op 2000 meter tot 4 a 10 graden, ook daar dus flinke dooi. Vriezen doet het pas vanaf een hoogte van pak hem beet 3000 meter. Door de hoge temperaturen is het gevaar voor spontane zgn "Nassschnee" lawines ook vandaag weer groot. Pas dus goed op als u buiten de pistes gaat skiën. (ook gisteren in de Alpen weer meerdere lawines waarbij helaas opnieuw dodelijke slachtoffers te betreuren waren)
Overal in de Alpen vandaag (warm) Kaiserwetter, webcam Dolomieten Alta Badia (zuid Tirol)
Zaterdag lijkt nogmaals een herhaling te worden van vridag. Toch gaan we al enige verschillen merken in het weer, verschillen die duiden op een weeromslag. Zo zal in de loop van de dag langzaam maar zeker wat bewolking aan het zwerk verschijnen en ook de temperaturen lopen niet meer zo hoog op, dit geldt mn voor de oostelijke Alpen. Vooral in de ochtend schijnt de zon nog volop en is het ondanks dat het al wat afkoelt nog steeds zacht. In de namiddag en avond neemt de bewolking vanuit het westen verder toe en in de Franse en Zwitserse Alpen kan daaruit in de avond wat neerslag gaan vallen.In de latere avond en in de nacht op zondag wordt het dan ook nat in de Oostenrijks Alpen. Met het instromen van steeds koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens van grote hoogte naar circa 1400 a 1600 meter op zondag. Terwijl het zondag in de westelijke Alpen tijdelijk weer droger wordt en zelfs opklaart kan er dan vooral in het westen en midden van Oostenrijks neerslag vallen. Het oosten van Oostenrijk houdt het droog en ook daar schijnt de zon. Met de voorjaarsgevoelens is het dan voorlopig weer gedaan. Het is een stuk kouder met op 2000 meter temperaturen die tussen de 0 en -3 graad gaan uitkomen. Boven de 1400 a 1700meter kan in het gehele Alpengebied van vrijdag tot zondagavond 5 a 20 cm sneeuw gaan vallen waarbij de hoogste waardes voor de centrale Zwitserse Alpen zijn weggelegd.
Begin volgende week trekt er een lagdrukgebiedje dan wel hoogtetrog richting de westelijke Middellandse Zee en storingen behorend bij dit systeem zullen opnieuw voor een weersverslechtering gaan zorgen. Hoe het één en ander precies gaat verlopen vanaf maandag is nog zeer onzeker en zal sterk afhankelijk zijn van de precieze koers van het systeem. Volgens het GFS trekt het (hoogte)laag richting de Golf van Lion alwaar het dan dinsdag wordt berekend. ECMWF laat het laag meer richting het zeegebied van Corsica doorschuiven. Vervolgens neemt volgens beide modellen vanaf het midden van de week een volgend Atlantische hogedrukgebied het regime weer over.
Voor het zover is kan er onder invloed van het laag vooral op maandag en dinsdag weer neerslag gaan vallen.De meeste neerslag wordt nu voor de zuidelijke Alpen berekend. Nu moet ik er wel bij vermelden dat de de neerslagprognoses en locatie enigszins problematisch zijn. Dit heeft alles te maken met de verschillen tussen het GFS en het ECMWF. Tevens zien we ook nog kleinere verschillen tussen de diverse andere (meso) modellen. Dit zijn de modellen die op wat kleinere schaal rekenen maar weer met een hogere resolutie.
Neerslag adhv het WRF model voor de komende 5 dagen
Proberen we een totaal beeld te creëren dan lijkt het erop dat de meeste neerslag van maandag tot donderdag in de Südstau van de centrale Alpenhoofdkam zal gaan vallen. Het door ons gebruikte model WRF berekent de meeste sneeuw in de Franse Alpen en dan met name voor de Savoie, Haute Savoie en Isere. Lokaal kan er in deze en de aangrenzende gebieden tussen de 20 en 40 cm verse sneeuw gaan vallen en onder gunstige Südstau. Afhankelijk van de koers van het laag is bv het Valle d Aosta en Piemont maar ook in de Dolomieten (zuid Tirol, Trentino) nog meer mogelijk. Het moge duidelijk zijn, erg onzeker nog wie de meeste sneeuw zal gaan krijgen en het laatste woord is daarover wrs ook morgen nog niet gesproken. in tegenstelling tot de onzekerheid vwb de sneeuwval lijkt de zekerheid vwb de verdere ontwikkelingen vanaf het midden van de volgende week wel groot. Met nieuwe hogedrukopbouw vanuit het westen wordt het vanaf donderdag in alles hoogtes en vooral de bergen opnieuw zacht en de zon zal weer uitbundig gaan schijnen. Ook op de langere termijn zien we dat de straalstroom met de daarbij behorende frontalezone (depressies) vrij noordelijk verloopt (route IJsland-Scandinavië) en de Alpen ook dan onder invloed van hogedruk zullen verblijven.
Tot zover, fijne dag en tot morgen. Ciao
Meteo Service Forum
Meteo Service Website
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten