Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 3 maart 2012

Kouder, verse sneeuw in aantocht

Termen zaterdagochtend

map

Foto; voorjaarsachtig Kaiserwetter in Serfaus-Fiss-Ladis gisteren

Ook vanmorgen vanachter mijn PC weer dat grandioze uitzicht op de Walliser Alpen en de steeds vroeger opkomende zon met de bergtoppen van de Berner Alpen al vol in de ochtendzon. Tevens zijn echter boven diezelfde Alpen al eerste dunnen cirrus wolken te zien (hoge bewolking). Dit soort wolken, van die typische vegen, duiden vrijwel altijd op een weersverslechtering. Ook in dit geval kondigen ze een totaal ander weertype aan welke vanaf morgen in de steigers wordt gezet. Begin van de nieuwe week moeten we het doen met temperaturen die in de bergen een graad of 12 a 15 lager gaan uitkomen dan vandaag nog. De afkoeling gaat gepaard met neerslag welke in de loop van de maandag tot in de hogere dalen als sneeuw gaat vallen. Kortom, de T-shirts kunnen weer in de kast en winterkleding alvast maar stand-by !

Nog is het echter net zo ver en vandaag kunnen we nogmaals genieten van het zeer zachte weer wat eigenlijk meer past bij einde april dan begin maart. Ook gisteren weer die abnormaal hoge temperaturen met op uitgebreide schaal temperaturen die opliepen tot 14 a 18 graden. Aan de zuidkant van de Alpen maar ook in de beschutte inner-alpine gebieden werd het nog warmer en op uitgebreide klom het kwik opnieuw in de 20+. Het warmst werd het in het Oostenrijkse Lienz (659m) en Obervellach (820 m) waar 23.8 °C als maximum temperatuur werd gehaald, in Zwitserland kwam Bignasco (438m) op 21.7 °C uit. Ook in de bergen was het zeer zacht en niet verwonderlijk dat met de sterk positieve temperaturen het aanwezige sneeuwdek opnieuw een behoorlijke draai om de oren kreeg. Het smeltproces was de afgelopen markant en per dag trad er een "verlies" van 10 tot 30 mm water op. Een andere vervelende bijkomstigheid van de hoge temperaturen is het grote gevaar voor zgn Nassschnee" lawines. Ook gisteren was het weer raak met helaas opnieuw dodelijke slachtoffers. In Zwitserland moesten sinds gisteravond wegens het toenemend lawinegevaar opnieuw de doorgaande verbindingen met de auotrein via de Furka en naar Zermatt stil gelegd worden. Nu maar hopen dat de reizigers die vandaag gaan resp. aankomen hier niet al te veel hinder van zullen ondervinden. (inmiddels lees ik dat de autotrein via de Furka weer open is). Houd in ieder geval de lokale berichtgevingen mbt tot het verkeer en het lawine gevaar in de gaten. Zie ook >> European Avalanche Warning Services.


Nogmaals een prachtige foto vanuit het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis gistermiddag

Een hogedrukgebied met kern (kerndruk vandaag 1030 hPa) verlegd zijn zwaartepunt van de Noordzee naar Scandinavië en zwakt daarbij is af. Vandaag zal het hoog voor de Alpen echter nog weerbepalend zijn. In het voortraject van een koufront welke morgen via Frankrijk nadert stroomt toenemend koelere maar ook vochtigere lucht richting de Alpen. Vanmorgen merken we er nog niet veel van en de dag start opnieuw overal met zon, wel drijft er in de loop van de middag en vooral avond vanuit het noordwesten meer hoge bewolking(velden) binnen. Morgen hebben we aanvankelijk te maken met een mix uit zon en bewolking. Gaandeweg de dag wordt de bewolking echter steeds dikker en in de latere middag en avond gaat er neerslag vallen. Het is zondag al een wat koeler maar nog steeds vrij zacht. In de ingestroomde koelere lucht ligt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1200 en 1500 meter, in Oostenrijk lokaal rond 1700 meter.

Volg het alpen weer ook via onze >> Alpenwebcams

In de nacht van zondag op maandag trekt het koufront met neerslag van het westen uit over de Alpen. Het wordt in alle hoogtes markant kouder waarbij de sneeuwvalgrens daalt tot onder de 1000 meter. De koudste lucht stroomt maandag overdag over de noordelijke en westelijke Alpen uit. Deze lucht is niet alleen kouder maar ook weer een stuk droger zodat de neerslagintensiteit weer wat afneemt, in de ingestroomde polaire lucht klaart het vooral in het Alpenvoorland op. De grootste kans op neerslag houden de noordwestelijke en ook zuidelijke Alpengebieden. De sneeuwvalgrens ligt pendelt maandagochtend tussen de 800 meter in het westen en 1200 meter in het oosten, zakt echter in de loop van de middag overal tot in de dalen.(400-500m). Tav de neerslag moeten we ook vandaag nog weer een slag om de arm houden omdat de precieze koers van een lagedrukgebiedje nog niet geheel duidelijk is. Vooralsnog gaan we uit van een koers via het Engelse Kanaal (zondagmiddag) via Luxemburg (maandagmiddag) en dan vervolgens afbuigend en opvullend in zuidwestelijke richting naar zuidwest Frankrijk (dinsdag). Tevens heeft zich maandag een ander laag in de Golf van Genua gevormd welke dinsdag en woensdag in oostelijke richting wegtrekt. Dit laag zal vooral op maandag en dinsdag een tijdelijke Südstau situatie geven met ook langer aanhoudende neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Ook in dit geval gaat het vooral qua neerslag weer afhangen van de precieze ontwikkelingen (koers) van het laag.


GFS (6/h neerslag, blauwe kleur) met complexe situatie maandag en dinsdag wanneer 2 verschillende lagedrukgebiedjes in de omgeving van de Alpen vertoeven

Laten we, uitgaande van de diverse modeluitdraai toch eens een poging wagen waar de meeste neerslag (sneeuw) gaat vallen; Het GFS berekent tot woensdag 20 tot 40mm voor delen van de Franse, 10 tot 20mm voor de centrale zuidelijke Zwitserse Alpen en 10 tot 40mm voor de westelijke Oostenrijkse Alpen waarbij de hoogste waardes gelden voor oa zuid Tirol, zuid Karinthië en de Dolomieten. De gebieden ten oosten van Salzburg houden het wrs droog. Het ECMWF komt vwb de verdeling aardig overeen met het GFS, de neerslaghoeveelheden zijn echter over de gehele linie wat minder groot dan bij het GFS, pak hem beet tussen de 10 en 25 mm. Wel veel neerslag berekent het model voor het midden van noord Italië, maar zoals de meeste van ons weten zijn hier geen bergen dus hebben we daar niet veel aan. Kijken we dan ook nog naar het door ons gebruikte hoogresolutie model van het WRF dan zien we dat de meeste neerslag net als gisteren aan de zuidkant van de centrale Alpenboog wordt berekend. Hier kan tussen de 30 en 50mm sneeuw gaan vallen, in de overige gebieden met 15 tot 30mm minder. Al met al dus toch weer een mooie laag sneeuw die er zeker voor gaat zorgen dat wintersportcondities (sneeuwcondities) na de zware dooi van de afgelopen 4 dagen sterk verbeterd. Prettige bijkomstigheid is dat de kans op de Nassschnee lawines en Gleit lawines vanaf maandag sterk gaat afnemen. Natuurlijk dan wel weer oppassen voor droge (stuif)lawines in die gebieden waar veel sneeuw gaat vallen.


Neerslag adhv het WRF model voor de komende 5 dagen (de hoofdmoot daarvan valt op maandag en dinsdag)

Vanaf woensdag komen we tijdelijk weer onder hogedrukinvloed, het wordt dan afgezien van wat mist of Hochnebel in de dalen en het Alpenvoorland vrij zonnig. De temperaturen lopen iets op maar over het algemeen blijft het vrij koel. Donderdag nadert er vanuit het westen een storing met regen en boven de 1000 meter sneeuw. Daarover morgen meer. Tot zover, fijne dag dan wel goed reis en geniet nog even van de zon en de hoge temperaturen. Ciao

Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum

--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: