Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 20 maart 2012

Astronomische Lente

Termen dinsdagochtend

map

Vanmorgen om 06h14 stond de zon loodrecht boven de evenaar en dit is vanuit astronomisch perspectief het tijdstip dat de lente is begonnen. Op dit tijdstip namelijk beleven we op de gehele wereld de "dag-nacht-gelijke", overal bedraagt de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang 12 uur (niet helemaal exact overigens). Alleen direct aan de Polen gaat deze regel niet op. Op de Noordpool komt deze dagen een einde aan de halfjarige Poolnacht terwijl op de Zuidpool de zon langzaam zal verdwijnen. Overigens betreft het dit jaar de vroegste begin van de lente sinds het jaar 1896.

Om praktische redenen gebruiken de weerkundigen een andere seizoensindeling. De "Societas Meteorologica Palatina", een van de eerste internationale weerorganisaties besloot in 1780 om drie kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Volgens de klimatologische indeling is de lente dus al begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei. Zo kunnen seizoenen beter met elkaar vergeleken worden. En niet onterecht, immers de afgelopen tijd was het met temperaturen die lokaal tot ver boven de 20 graden opliepen meer voorjaar (zomer) dan winter. Ook het korte winter intermezzootje van de afgelopen dagen verandert daar weinig meer aan. Daarnaast mogen we ons de komende dagen verheugen op een terugkeer van het "lenteweer". Wat een prima timing van "Petrus" toch weer ! Of Thialf daarmee definitief verslagen is zullen we nog even moeten afwachten en met deze vraagstelling keren we meteen maar terug naar het Alpenweer.

Gisteren viel er geheel volgens verwachting sneeuw van betekenis en vooral de Zwitserse Alpen mochten zich verheugen op een behoorlijk pak van het witte goud. De sneeuwvalgrens lag daarbij meest rond de 800 a 900 meter en boven de 1000 meter was het sneeuw bedekt. Vanaf het begin van de neerslag op zaterdag vielen er in de Alpen de volgende neerslaghoeveelheden: Alpenhoofdkam vanaf het Gotthard gebied tot in het Bernina gebied 50 tot 70 cm, de gebieden rondom het noordelijke Maggiadal in Tessin tot 90 cm. Aan de Alpenhoofdkam vanaf de Grote St Berhard tot in het Obergoms (oostelijke Wallis), de noordelijke Alpenkam van Brienzersee tot aan het Oberengadin 30 tot 50 cm. De overige gebieden in de Alpen meest tussen de 15 en 30 cm en lokaak in Oostenrijk ook nog wat meer. In sommige dalen zoals bv het Zwitserse Haslidal en Glanerland zonk de sneeuwvalgrens tijdens intensieve neerslag door neerslagafkoeling lokaal zelfs tot 500 meter. In het zuiden (Tessin) lag de sneeuwvalgrens algemeen hoger. Nog warmer was het naar het oosten met in de oostelijke Alpen een sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 1900 meter. Veel neerslag viel er echter in deze gebieden niet.

Waar ligt de meeste sneeuw >> Top 50 Sneeuwhoogten


Maagdelijke pistes, verse sneeuw en zon op deze dinsdagochtend: het skigebied van het Zwitserse Nendaz, Les Quatre Vallées (2200m, Wallis)

Onder invloed van luchtdrukstijgingen nam de neerslagactiviteit in de nacht overal af en klaarde het op. Vanmorgen is het in het gehele Alpengebied al droog en op veel plaatsen schijnt de zon al volop. Hochnebel en laaghangende bewolking zien we momenteel vooral nog in het Alpenvoorland (laagland) en sommige Alpendalen. In de ingestroomde lucht en boven de verse sneeuw kon het daar waar het langer opklaart goed afkoelen. Dit was met name het geval in het Zwitserse Engadin alwaar het kwik op uitgebreide schaal tussen de -10 en -15 °C uitkwam en ook op dit moment vriest het er op veel plaatsen nog streng. Minder koud werd het in Oostenrijk, veelal bleef het, afgezien van de hogere weerstations bij lichte vorst. Koudste plekjes momenteel zijn het Zwitserse Jungfraujoch (3580m) met -16 °C en het zuid Duitse Funtensee (1600m) n de deelstaat zuid Beieren alwaar het -14 graden vriest. Ook het weerstation op de Oostenrijkse Brunnenkogel (3440m) wordt op dit moment in de weerhut nog frisse - 13 °C geregistreerd en daarmee blijkt dat vooral "op hoogte" nog flink wat "kou" zit. Met name door de aanwezigheid van deze koude lucht in de wat hogere atmosfeer zou het in de zuidelijke Alpen nog tot wat bewolking kunnen komen waaruit mogelijk nog een geïsoleerde bui kan vallen. Gezien echter echter de luchtdrukstijgingen is de kans daarop niet zo groot.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een nieuw krachtig hogedrukgebied luisterend naar de naam "Harry" (1035 hPA) vanmiddag met kern boven het westen van Bretagne liggen. Tevens zien we als "luis in de pels" van dit hoog 2 koudeputjes (hoogtelaagjes), het ene ligt vandaag boven het Iberische Schiereiland en het andere boven het westen van Frankrijk. Afgezien van wat meer bewolking welke aan de oostkant van deze lagedrukgebiedjes vanuit het zuiden naar het noorden trekt en dus later op de dag de westelijke (zuidelijk) Alpen zouden kunnen bereiken, wordt er geen neerslag meer op verwacht.


NOAA Satellietfoto van de Alpen vanmorgen om 07h30. met slechts hier en daar nog mistvelden en in de Alpen dalen Hochnebel en lage bewolking

Vanaf morgen hebben eigenlijk alleen nog te maken met hogedruk. Met een verder naar zuid draaiende hoogtestroming wordt weer steeds zachtere lucht aangevoerd en gaan we merken dat de kou "eruit" gaat, dit geldt m.n. voor de bergen. Vandaag vriest het op 2000 meter nog een graad of 2 a 3, morgen stijgt het kwik dan alweer tot 2 a 3 graden in de plus. Ook elders wordt het met veel zon een stuk zachter en stijgt het kwik tot een graad of 8 op 1500 meter en 13 a 15 graden in de lager gelegen gebieden en het laagland. Donderdag en vrijdag kan het kwik nog een paar graden winst gaan boeken, lokaal zijn dan weer temperaturen van 20 tot 22 graden mogelijk. Afgezien van de bekende Hochnebel en mist in de ochtend en wat overtrekkende wolken(velden) schijnt de zon overal volop. Bij dit alles staat een zwakke tot matige wind, in de Alpen uit zuidelijke richtingen en ten noorden daarvan alsmede ook in het oosten uit (noord)oostelijke richtingen.

In het weekend neemt de onzekerheid dan weer toe. Het meest wrs scenario is dat het hogedrukgebied zijn zwaartepunt meer naar het noordwesten gaat verplaatsen. Zo berekent het ECMWF het met zijn kern op zondag ten noorden van Schotland. Het GFS gaat mee met deze ontwikkelingen komt alleen met een iets zuidelijker en ook oostelijker positie. In beide gevallen wordt vanaf zondag en vooral met de start van de nieuwe week vanuit het noorden weer koudere en aanvankelijk ook vochtigere lucht op transport gezet waarbij het weer flink kouder zal worden. Vooral het ECMWF is mede door de wat noordelijkere positie van het hoog zeer progressief met de kou-inval. Gezien de nog lange verwachtingstermijn eerst nog maar eens afwachten of het daadwerkelijk zo zal gaan komen. Deze week in ieder geval niets aan de hand. Met de verse sneeuw, veel zon en aangename temperaturen mogen we ons verheugen op prima wintersportweer. Meer bewolking en evt eerste buien zouden vanaf zaterdag en vooral zondag tot ontwikkeling kunnen komen met daarna dan mogelijk de kouinval vanuit het het hoge noorden.

Ter afsluiting nog een mooi winters sfeerplaatje vanuit St. Moritz/Sils, Graubünden (1800m). Morgen meer Alpenweer dan verzorgd door weercollega Johan Kamphuis. Een hele fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis

Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum

--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: