Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 22 maart 2012

Veel zon en zeer zacht

Termen donderdagochtend

map

Foto; s'morgens vroeg om 09h00 uur nog plaats genoeg om te genieten van de ochtendzon in het Klein Walsertal. Foto Hans ter Braak 20 maart jl via Twitter

Leuk voor op wintersport » Afdaling app

Gisternacht bereikte een warmtefront behorende bij een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland van het zuiden uit de Alpen. Het warmtefront was vooral in de hogere atmosfeer goed ontwikkeld en maakte zich vooral merkbaar door middelbare en hogere bewolking in de westelijke Alpen. Met name aan de noordkant van de Zwitserse Alpen vormde zich tot aan de middag boven de centrale en oostelijke Alpen zgn. lijbewolking. s'Middags loste de bewolking meest weer op en was het net als in de rest van de Alpen zonnig. Met de zuidelijke hoogtestroming werd ook weer duidelijk zachtere lucht aangevoerd en konden de temperaturen opnieuw tot voorjaarsachtige waarden van 14 tot 17 graad oplopen. In het Zwitserse Chur werd met ondersteuning van een zwakke Südföhn zelfs de 19 graad gehaald. In het zuidelijke Zwitserse kanton Wallis werd in de plaatsen Saxon (465m)en Sion (481m) zelf 21.4 gemeten. Ook elders aan de zuidkant van het Alpenmassief steeg het kwik op veel plaatsen tot de 20 graden.

Ofschoon we meestal over Südföhn spreken waait deze niet consequent vanuit het zuiden. Geheel afhankelijk van de hoogtestroming komt de wind over de Alpentoppen uit zuidwest tot zuidoost, in de Alpendalen wordt de windrichting meest bepaald door de richting waarin het dal verloopt. Gisteren ontwikkelde zich in de Zwitserse Alpen door een overdruk van 3-4 hPA aan de zuidkant een speciale vorm van de Südföhn welke met de naam "Guggiföhn" wordt aan geduid. Deze föhn ontstaat door een zuidoostelijke aanstroming en blaast vanaf de Jungfrau in een smal "kanaal" precies in de richting van Wixi-Lauberhorn, Niet zelden zien we bij deze soort föhn windsnelheden die oplopen tot orkaankracht met uitschieters tot 150 a 200 km/h. De Güggiföhn zal naar verwachting vandaag nog wat in kracht toenemen en nog tot zaterdag aanhouden.


"Guggiföhn" boven Jungfrau en Mönch

Kijken we op de weerkaarten dan zien we vandaag één groot hogedrukgebied boven vrijwel geheel Europa liggen. De kern(en) van het hoog ligt vandaag boven de Noordzee en het zuiden van Polen. Tevens zien we 2 hoogtelaagjes als het ware ingenesteld in het hoog, het ene ligt met centrum ten westen van Bretagne en het andere boven de Pyreneeën. Deze hoogtelaagjes zorgen altijd voor een opleven van de buienactiviteit en vooral in een gebied rondom de Pyreneeën kan het vandaag goed plenzen. Lokaal is daar zware regen (met onweer) en boven de a 1200 meter valt er sneeuw. Bewolking, en dan voornamelijk hogere bewolking behorende bij het Spaanse hoogtelaag, trekt van het zuiden uit ook over de westelijke Alpen. De dag start hier dan ook deels met een waterig zonnetje, elders is het afgezien van ochtendnevel -mist welke snel oplost zonnig. Met name voor de oostelijke Alpen staat er vandaag weer een zonnige en zachte lentedag op het weermenu. De westelijk Alpen blijven gevoelig voor wat meer bewolking en vooral vanmiddag kan vanuit het zuiden weer wat bewolking overtrekken. Het blijft echter overal droog. Met de aanvoer van zachte lucht, veel zon en lichte föhn tendens wordt het overal zeer zacht met temperaturen die oplopen tot 16 a 18 graden. In de zuidelijke Alpen en inner-alpine dalen kan het kwik lokaal tot 20 a 22 graden stijgen. Ook in de bergen is het zeer zacht met op 1500 meter temperaturen rond de 11 graden en op 2000 meter oplopend tot 5 graden in de middag. Wie de vrieskou zoekt zal toch al gauw tot 2400 a 2600 meter stijgen en op 3000 meter vriest het een graad of 3.


Het belooft weer een mooie dag te worden in de Alpen; webcam Zwitserse Andermatt-Nätschen (2250m)

Volg het weer in de Alpen ook via onze >> Webcams

Ook voor morgen "van het zelfde laken een pak" met opnieuw veel zon en hoge temperaturen, wel neemt met het vorderen van de dag en het oplopen van de temperaturen de vorming kwelwolken toe en lokaal kan er later op de dag een geïsoleerde bui vallen waarbij ook de kans op een klap onweer niet is uitgesloten. Ook in het weekend verandert er niet veel en in de enigszins labiele lucht kunnen in de loop van de dag opnieuw enkele buien ontstaan waarbij er pas vanaf 1800 a 2000 meter sneeuw valt. Overigens is het nog maar de vraag in hoeverre er in het weekend en ook op maandag überhaupt buien zullen gaan vallen,veel zal daarbij afhangen van de precieze koers van een zwak hoogtelaag wat mogelijk op zaterdag vanuit het noordoosten richting de Zwitserse Alpen koerst. Vanaf dinsdag volgende week worden de onzekerheden nog groter. Het meest wrs scenario is dat we ook dan nog onder de vleugels van hogedruk zullen vertoeven. Het is vooreerst nog zacht tot zeer zacht en meest droog. In het daaropvolgende weekend zouden we dan vanuit het noordwesten met een kou-inval te maken kunnen krijgen waarbij er in de Alpen weer sneeuw gaat vallen. Het moge echter duidelijk zijn; ook dit scenario is nog zeer onzeker. De komende dagen dus maar eens verder vervolgen.

Samengevat kunnen we zeggen dat de komende dagen in het teken staan van hogedruk. De zon is prominent aanwezig waarbij vooral in het weekend de kans op een lokale regen of onweersbui toeneemt. Volgende week dan wrs weer meer zon en iets lagere temperaturen. Tot zover voor vandaag. Tot morgen, ciao vanuit een zonnig Oberwallis.

-Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: