Termen vrijdagochtend
Wie van sneeuw houdt zat de afgelopen dagen goed in de Pyreneeën, onder invloed van een hoogtelaag viel daar lokaal meer dan een halve meter sneeuw. Of de rijders van de "volta Catalunya" daar ook zo blij mee waren is maar de vraag, tijdens hevige sneeuwval was er daar eergisteren nauwelijks nog doorkomen aan en op de fiets in de kou en sneeuw "not amused" ? De bovenstaande foto toont enkele rijders bussen te midden van de Spaanse sneeuw. De Alpen hadden afgezien van wat meer voornamelijk hogere bewolking richting het westen weinig last van het hoogtelaag. Na een vrij frisse start met lokaal nog wat lichte vorst en ochtendnevel was het er de gehele dag blauw en wolkeloos. Enkel de westelijke Alpen en later op de dag ook de zuidkant (Tessin) hadden te maken met de hogere bewolking en wat kleinere kwelwolken. Met de zon en een zwakke zuidelijke stroming stegen de temperaturen gisteren tot 17 a 19 graden. Lokaal kon het kwik in de beschutte Alpendalen tot boven de 20 graden uitkomen. Zo meldde gistermiddag het plaatsje Saxon (460m) in Wallis 22.7 graden. Dit was tevens de hoogste waarde die gisteren in Zwitserland bereikt werd.
Na opnieuw een frisse start met lokaal lichte en hier in de wat hoger gelegen dalen zelfs matige vorst, start ook de vrijdag weer met een wolkeloze hemel en de zon zal al snel weer de Alpen kunnen gaan "opwarmen". In de hogere luchtlagen wordt echter met de zuidelijke stroming wat vochtigere lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd en met de thermische opleving heeft dat tot gevolg dat er vandaag in de bergen op uitgebreidere schaal meer kwelbewolking (Cumulonimbus) gaat onstaan die lokaal het buienstadium zal bereiken. Het wordt opnieuw zacht tot zeer zacht met temperaturen die gaan oplopen tot 14 a 20 graden, lokaal kan het kwik doorschieten naar de 21 tot 23 graden. Op 2000 meter stijgt het kwik tot 3 a 4 graden boven het vriespunt en pas boven de 2700 a 2800 meter vriest het. In de avond en nacht wordt met het afkoelen van de atmosfeer de "voeding" aan de buien ontnomen en sterven deze weer uit.
Het belooft weer een mooie dag te worden en de pistes en terrasjes lonken alweer zoals hiet in het Zwitserse Arosa (Tschuggenhütte, 1990m)
Werpen we een blik op de weerkaarten voor het weekend dan lijkt er op het eerste gezicht weinig aan de hand. Het mooi weer hoog Harry ligt met zijn kern (1030 hPA) boven de Noordzee en strekt zich uit vanaf IJsland via de Noordzee tot over vrijwel geheel Europa. Dat hogedruk niet altijd garant staat voor mooi weer zal het weekend duidelijk gaan worden wanneer vrijwel uit het "niets" in de middag op meerdere plaatsen in de Alpen plotseling buien te voorschijn worden getoverd. Deze buien kunnen lokaal fel zijn en ook hagel en onweer behoort dan tot de mogelijkheden. Ondanks de opkomende bewolking en buien is het opnieuw zacht In het laagland en Alpenvoorland gaat het opnieuw richting de 20 graden en ook in de bergen is het zacht. De sneeuwvalgrens pendelt ergens rond of iets onder de 2000 meter.
Het opleven van de buienactiviteit heeft te maken met een kleine verstoring in de bovenlucht. Kijken we op de wat meer gedetailleerde kaarten dan zien we een zwak hoogtelaag in het weekend vanuit het noordoosten via het zuidoosten van Duitsland naar de centrale Alpenn opstomen. Vooral in de hogere atmosfeer zit koudere lucht (-29 °C op 5 kilometer hoogte) en deze koudere en ook labielere luchtsoorten triggeren de buien. Na zondag verdwijnt de storing weer van de weerkaarten en zal hogedruk het weerbeeld weer gaan bepalen. De lucht is dan weer een stuk droger en ook stabieler, de zon gaat weer volop schijnen en het is zeer zacht met temperaturen die rond het midden van de week op uitgebreide schaal boven de 20 graden gaan uitkomen. Ook het verdere verloop van de week staat in het teken van hogedruk en het blijft ook dan nog gewoon heerlijk voorjaarsweer met een zomers tintje. Of het volgende weekend deze lijn wordt voortgezet is nog maar zeer de vraag. Grote kans dat we gaan terugvallen in een meer winterse episode!
Onder de 1500 meter wordt het met de hoge temperaturen en vele uren zon zo langzamerhand wel erg karig met de sneeuw . Deels zijn ook de zuidhellingen tot 1800 meter al op veel plaatsen groen. Met de Pasen in het vooruitzicht is vooral voor de lagere pistes verse sneeuw hard nodig. Met een beetje geluk gaat dit lukken ! Webcam Engelberg-Klostermatte (1015m) waar de piste onder de 1000 meter abrupt eindigt.
Zowel het ECMWF als ook het GFS zinnespelen da laatste tijd op een kou-inval vanuit het hoge noorden welke in of rond het laatste maart weekend zou moeten gaan plaatsvinden. Ook vanmorgen staat deze kou-inval weer prominent op de weerkaarten van de beide modellen. GFS laat de koude lucht vanaf vrijdag 30 maart vrij westelijk vanuit het noorden tegen de Alpen knallen en mede onder invloed van een apart Genualaag gaat er in het na volgende weekend tot onder de 1000 meter sneeuw van betekenis vallen. Uitgaande van hetgeen het GFS ons vandaag voorschotelt moet er lokaal zelfs met erg veel neerslag (sneeuw) rekening worden gehouden. De Europeanen, het ECMWF, is vandaag wat terughoudender en laat de meeste kou en neerslag oostelijk aan de Alpen voorbij trekken. Al met al echter spannende ontwikkelingen tegen het einde van de maand. Morgen maar eens verder kijken hoe zich dat gaat ontwikkelen.
Kouder met lokaal veel neerslag (sneeuw) in de Alpen in het laatste maart weekend vlgs het GFS model
Voorlopig gaan we genieten van het mooie voorjaarsweer en de buien in het weekend nemen we daarbij op de koop toe. De wintersporter die nog een beetje van de goede sneeuw wil genieten zal het de komende dagen wat hoger op moeten zoeken. Sneeuw ligt er echter overal nog in Hülle und Fülle en met name in de ochtend en vroege middag zijn de condities goed. s'Middags wordt de sneeuw dan vooral op de lagere pistes nat en zwaar maar daarvoor lonken dan alweer de terrasjes. Fijne dag en tot morgen. Ciao vanuit een opnieuw zonnig Oberwallis
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten