Termen maandagochtend
Foto; Skigebied Wasenalp (2000-2200m, Rothwald) in Oberwallis, gistermiddag met veel zon, 150 cm sneeuw en 15 cm pulver daar bovenop top condities
Je zou bijna twee weerberichten moeten schrijven gezien de tweedeling van het Alpenweer deze dagen. Terwijl grote delen van de Alpen genieten van rustig en over het algemeen zonnig hogedruk weer worstelen ze in delen van (noord) Oostenrijk nog steeds met bewolking, regen en sneeuw. Terwijl de dag vandaag in delen van de Vorarlberg en het noorden van Tirol met Hochnebel start is het verder richting het oosten bewolkt en kan er opnieuw weer wat regen en boven de 1000 a 1400 een paar centimeter sneeuw gaan vallen. Dit geldt mn voor een strook die loopt vanaf Salzburg, Ober- en Niederösterreich, de noordelijke Steiermark naar Wenen en het noordelijke Burgenland. In de Vorarlberg en ook Tirol is de hogedruk al duidelijk sterker en hier schijnt de zon. In de loop de dag breiden de opklaringen zich langzaam wat meer naar het oosten uit. Ook vandaag dan nog steeds die harde en in de bergen soms stormachtige noordwestelijke wind. Ook het noordoosten en oosten van Zwitserland heeft deels nog te maken met bewolking. Het betere weer ook vandaag wederom in de westelijke en zuidelijke Alpen. Afgezien van nog wat overtrekkende wolkenvelden is het er opnieuw vrij zonnig tot zonnig.
Nog steeds zit er boven de Alpen en vooral boven de oostelijke Alpen die pluk koudere en naar het oosten toe ook vochtigere lucht. De lucht is echter al weer wat minder koud dan de voorgaande dagen en de afgelopen nacht vroor het meest nog licht. Enkel het oosten van Zwitserland (Graubünden) kwam tot matige vorst en ook in Kälteloch Glattalp slecht -8 °C op dit moment. Opvallend ook de hoge (nacht)temperaturen aan de zuidkant van het Alpenmassief met temperaturen tussen de 10 en 14 graden. Deze hoge temperaturen werden veroorzaakt door een krachtige Nordföhn die daar ook vandaag nog steeds stevig tot in de dalen doorblaast. Gisteren overigens met Nordföhn maar liefst windsnelheden tot 102 km/h in Robiei, in het Val Bavona (Tessin)
Afgezien van nog wat overtrekkende wolkenvelden veel zon vandaag in het Zwitserse Adelboden, Webcam Lenk-Bergstation Wallegg 1930m
De tweedeling in het Alpenweer wordt veroorzaakt door enerzijds een krachtig hogedrukgebied met kern boven de Britse eilanden en anderzijds de invloed van storingen boven het oosten van Europa. Het lagedrukgebied welke de afgelopen dagen via het oosten van Europa naar het zuiden trok ligt inmiddels boven het westen van Turkije en een hoogtelaag(trog) welke nog boven oost Europa ligt trekt nu ook langzaam naar het oosten weg. Tegelijkertijd zien we dat het Britse hogedrukgebied in oostelijke richting aan de wandel gaat. De komende dagen trekt het met zijn centrum via de Benelux naar het zuiden van Duitsland alwaar het donderdag zal arriveren. Met het opschuiven van het hoog komt er geleidelijk een einde aan de noordelijke (vochtige) aanstroming. In de loop van de dinsdag gaat dan in navolging van de overige Alpen ook in het noorden van Oostenrijk de zon meer en meer doorbreken. Vanaf woensdag dan overal Sonne pur.
Naast veel zon gaan ook de temperaturen flink in de lift met rond het midden van de week temperaturen van 8 tot 18 graden (het koudst in het oosten). Op 2000 meter stijgt het kwik op woensdag tot milde 3 a 5 graden en het nulgradenniveau ligt dan net iets onder de 3000 meter. In de tweede helft van de week schuift het zwaartepunt van het hoog verder door naar het zuiden dan wel zuidoosten en vrijdag wordt het met zijn kern boven Sicilië berekend. Daarmee draait in de tweede helft van de week de hoogtestroming naar zuidwest tot zuid en wordt nog zachtere lucht vanaf de westelijke Middellandse Zee aangevoerd. Donderdag en vooral vrijdag wordt het ronduit lenteachtig. De zon maakt overuren en in de zeer zachte lucht kan het kwik oplopen tot 16 a 20 graden en lokaal tot 20+ oplopen. Op 2000 meter wordt het dan een graad op 5 a 7 en het nulgradenniveau stijgt tot iets boven de 3000 meter. Lente met een zomerse tintje ! Dat zomerse tintje zullen ze overigens vooral aan de zuidkant van het Alpenmassief gaan mee maken. Zo kan het kwik in de tweede helft van de week in de beschutte Alpendalen gaan oplopen tot boven de 25 graden !
En dan het volgend weekend: unaniem zijn de modellen het erover eens dat het hoog verder richting Grieken en Turkije wegtrekt. Daarmee wordt dan weer de weg vrijgemaakt voor storingen die vanuit het westen naderen. Een depressie zou in het weekend aan de noordoostflank van een nieuw hogedrukgebied, dan nog op het midden van de Atlantische Oceaan, naar de Golf van Biskaje trekken, althans volgens het ECMWF. De Amerikanen (GFS) berekenen het systeem noordelijker boven de Britse eilanden. Daarna zien we het volgens het Europese model als hoogtelaag (afgesnoerde bel koudere lucht in de hogere atmosfeer) richting het noorden van het Iberische Schiereiland afzakken. Volgens het GFS trekt de trog via de Benelux naar het oosten.
Wat je niet alles in de sneeuw "vindt", Bergeralm (Tirol Oostenrijk 10 maart)
Hoe dan ook, met een beetje geluk houden we het ook in het weekend droog en zal de zon nog volop schijnen. Het is iets minder warm maar ook dan nog steeds zeer zacht (zuidelijke aanstroming). Pas in de loop van de zondag zouden vanuit het westen in de zuidwestelijke Alpen eerste wolken vanuit het zuiden optrekken die dan een weersverslechtering voor het begin van de nieuwe week aankondigen. De ontwikkelingen daarna zijn nog onzeker maar het lijkt er toch sterk op dat het nieuwe Atlantische hogedrukgebied zich tot voer Europa gaat versterken en we na passage van de storingen met neerslag (hogerop sneeuw) opnieuw te maken gaan krijgen met vriendelijk hogedrukweer. Ook een sneeuwdump voor de zuidelijke Alpen (vaak voorkomend rond deze tijd van het jaar, zgn "Josefschnee") zit er niet echt in. Wel moeten we de komende dagen de ontwikkelingen van het (hoogte)laag vanaf het komende weekend goed in de gaten houden. Met dit soort systemen weet je maar nooit. Daarover morgen meer.
Samengevat; Vandaag wat nog wat overtrekkende (hoge) bewolking. In het noorden van Oostenrijk bewolkt en nat. Vanaf morgen van west naar oost overal toenemend zonnig en in de tweede helft van de week met veel zon lenteachtig. Morgen meer Alpenweer, fijne dag en "Tom" een fijne verjaardag in de Oostenrijkse Alpen. Ciao vanuit een half bewolkt Oberwallis
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten