Steeds meer mensen, ook in Nederland, ontdekken het toer-skien: volgens velen één van de mooiste disciplines van de Alpine sport. Weg van de pistes, op eigen kracht de bergen omhoog lopen, genieten van de maagdelijke sneeuw en afdalingen, ongerepte bergnatuur en prachtige panorama's. Vooral deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt om prachtige toeren te maken. Enige kennis en techniek mbt deze sport en de bergen is vereist. Via oa. internet vindt u diverse aanbiedingen en cursussen die deze discipline ook voor de "gewone wintersporter" mogelijk maken. Bovenstaande foto overigens werd gemaakt tijdens toer-skien (rustpauze) in de Franse Alpen in de omgeving van Rochers de Vallorin, in het Couloir rectiligne. Prachtig toch om zo "één" te worden met huisdier en natuur.
Leuk voor op wintersport » Afdaling app
Gisteren dan weer die tweedeling tussen oost en west of beter gezegd tussen het noorden en oosten van Oostenrijk en de rest van de Alpen. Hier nog steeds die vervelende Nordstau met veel bewolking en neerslag in begeleiding van een harde en in de bergen soms ook stormachtige wind. Ook het noordoosten van Zwitserland had gisteren opnieuw met die Nordstau effecten te maken en ook hier was vooral in de ochtend bewolkt. In de westelijke Alpen stond een krachtige tot harde noordoostenwind (Bise) die ook hier op de bergtoppen soms uithaalde tot stormkracht. Zo werden er op de Titlis windsnelheden gemeten van 104 km/h en op de Diablerets 112 km/h. De zuidkant van de Alpen en dan vooral de Zwitserse Alpen hadden opnieuw te maken met een krachtige Nordföhn die tot in de dalen van zuid Tessin blies. Met ondersteuning van de Nordföhn konden de temperaturen op veel plaatsen tot boven de 20 graden oplopen en daarmee werd voor de 4e keer in de afgelopen 17 dagen de 20 graden grens "geknakt". Het warmst werd het gisteren in de omgeving van Locarno Monti met zomerse 23 °C. Spitzenreiter was Bellinzona met maar liefst 24.2 °C. De noorden wind en föhn zorgde gisteren voor prachtige wolkenluchten boven de Alpen. Deze zgn lee (lij) wolken zien we vaak bij föhn aan de "droge" zijde van de Alpentoppen(kam) en hebben vaak spectaculaire vormen. Veelal verschijnen ze in de vorm van zgn lenswolken (lenticularis) of een variant daarop de zgn. Moazagot wolken. Onderstaand 3 prachtige webcam opnames ( Corvatsch, Splügen, Gütschvan) van zonsopkomst in combinatie met de kleuren pracht van de (föhn)wolken
Afgelopen nacht in de zachte lucht alleen in het Zwitserse Graubünden nog op uitgebreidere schaal lichte en hier en daar matige vorst. Verder nauwelijks nog enige vorst en aan de zuidkant vannacht weer die hoge minima temperaturen door de Nordföhn. Oostenrijk zelfs zo goed als vorstvrij. Koudste plekje vannacht hoe kan het ook bijna anders de Glattalp in het Zwitserse Kanton Schwyz met -8 °C. Kortom weinig winters en ook weinig winters gaat het de komende dagen verder !
Hoog "Gulliver", nu nog met centrum boven de Britse eilanden, trekt de komende dagen via Duitsland naar het zuidoosten van Europa. In het weekend vinden we Gulliver op de weerkaarten terug met zijn kern boven de centrale Middellandse Zee. Hierdoor draait de (hoogte)stroming boven de Alpen geleidelijke via zuidoost naar het zuidwesten en wordt er toenemend steeds zachtere lucht aangevoerd. Ook komt er definitief een einde aan die hardnekkige Nordstau situatie in Oostenrijk en kan ook hier de temperatuur met ondersteuning van steeds meer zon eindelijk gaan oplopen. Grosso modo kunnen we stellen dat we vanaf morgen (misschien nog enkele restwolken in de Oostenrijkse noordelijke Alpen van Niederösterreich, Wenen en het noordelijke Burgenland) de zon overuren gaat maken. Het wordt niet alleen zonnig maar ook nog eens zeer zacht dan wel gewoon warm. Niet verwonderlijk ook, de zon heeft rond deze tijd van het jaar al behoorlijk wat kracht (in de bergen 600 tot 900 W/m2) en met de zachte, van origine subtropische lucht, kan het kwik gaan oplopen tot 15 a 20 graden. Nog warmer wordt het in de beschutte dalen van de Alpen(zuidkant) en ook de inner-alpine gebieden. Hier stijgt het kwik donderdag en vooral vrijdag tot 20o a 25 graden en lokaal gaat de 25+ sneuvelen. Gewoon zomers dus, ook in de bergen, op 2000 meter stijgt het kwik tot 5 a 7 graden en diegenen die nog enig "winter feeling" willen opdoen zullen tot boven de 3100 meter moeten "klimmen".
Sonne pur de komende 4 a 5 dagen, foto Franse Alpen 11 maart omgeving Le Grand Bargy
Meer zonnige beelden uit de Alpen zie >> Webcams
Skiën en goede sneeuw vinden we met dit is met dit soort thermische hoogstandjes eigenlijk alleen nog boven de 2500 a 3000 meter. Lager kan ook wel maar zoek dan de schaduw op van de beschutte noordhellingen. Hier wordt de sneeuw ook bij hoge temperaturen goed geconserveerd en onder gunstige omstandigheden kan de aanwezige poeder gewoon overleven. Een ander verhaal wordt het voor de zon geëxponeerde (zuid)hellingen en dan met name voor de lager gelegen gebieden. De sneeuw, s'morgens hard gevroren, wordt er in de loop van de ochtend al snel papperig en in de middag dan gewoon "kletsnat". Tevens zien we hier het albedo effect zijn werk meer en meer doen en op veel plaatsen komt de ondergrond in een rap tempo door de steeds dunner wordende sneeuwlaag heen.
Zoals gezegd vinden we het hoog zondag met zijn centrum terug boven de centrale Middellandse Zee. Zoals het er nu naar uitziet blijft het hoog in ieder geval tot en met zaterdag het Alpenweer "gunstig" beïnvloeden. Toch gaan we zaterdag en vooral zondag merken dat er een verandering op komst is. De drukverschillen tussen de zuid en noordkant gaan weer oplopen (zondag tot 4 a 5 hPA ) en dat betekent dat de zuidföhn gaat opsteken. Met de zuidföhn is het dan vooral aan de noordkant van de Alpen en ook in de oostelijke Alpen nog zonnig en onveranderd zeer zacht. Gelijktijdig gaat echter met de zuidelijke aanstroming de Südstau op gang komen. Eerste Staubewolking doemt zaterdag al in de (zuid)westelijke Franse Alpen en de zuidelijke Walliser Alpen op. Zaterdagmiddag en vooral zondag is de Südstau dan zo sterk dat er aan de zuidkant eerste neerslag gaat vallen. Het koelt hier markant af en boven de 1000 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Ook het begin van de nieuwe week lijkt onbestendig te gaan verlopen waarbij zich de neerslag verder van west naar oost over de Alpen uitbreidt. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen is nog onzeker. Wel vrij zeker is dat we vanaf zondag een overgang gaan krijgen naar (tijdelijk) onbestendiger en kouder weer met wellicht verse sneeuw boven de 1000 a 1200 meter. Morgen maar eens verder kijken. Tot zover, geniet van het mooie weer. Morgen zijn we er weer. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten