Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 14 maart 2012

Tot in weekend zonnig lenteweer

Termen woensdagochtend

map

Bovenstaande en foto kregen we via de Twitter van "onze correspondent" Hans ter Braak (Haus Walser Berge, Mittelberg) in het Kleinwalsertal alwaar het gisteren "vechten" was om een een plekje (ligstoel) in de warme maart zon te bemachtigen.

De komende dagen zal de strijd om een ligstoel hier verder gevoerd worden en wellicht ook nog op de langere termijn want vooral voor de oostelijke Alpen blijft hogedruk met veel zon het weerbeeld bepalen. Voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen ziet het er daarentegen minder rooskleurig uit. Een lagedrukgebied zal vanaf zondag van het zuiden uit met deels intensieve en aanhoudende neerslag een (tijdelijk) einde maken aan het mooie voorjaarsweer. In de bergen van de zuidelijke Alpen kan van maandag tot donderdag volgende week boven de 1200 a 1500 meter meer dan een halve meter sneeuw gaan vallen. Straks meer over deze ontwikkelingen.

Gisteren onder invloed van het Britse hoog in het overgrote deel van de Alpen een prachtige voorjaarsdag met overal veel zon. Enkel de oostelijke Alpen hadden vooral in de ochtend nog te maken met de naweeën van de Nordstau, echter ook daar werd het van het westen uit toenemend zonnig en in de middag dan overal Sonne pur. Dit soort weer levert altijd een inversie situatie op waarbij zich onder de deksel van de inversie wat vochtigere en tevens ook wat koudere lucht bevindt. Onder deze deksel die meest tussen de 800 en 1000 lag was het nevelig en deels ook mistig. Daarboven was de lucht veel droger en kon vooral in de bergen genoten worden van prachtige vergezichten. Zo was het bv gisteren mogelijk om vanaf de Corvatsch (3300m) in het Zwitserse Engadin naar het westen toe tot aan het Mischabel-Monte Rosa-massief te kijken, een afstand van circa 160 km ! Met ondersteuning van de zon en in de vrij zachte lucht werd het gisteren al vrij warm. Zo steeg het kwik in de inner-alpine dalen tot 16 a 18 graden en aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen tot lokaal 22 graden. Oostenrijk bleef nog iets achter maar ook daar op uitgebreide schaal temperaturen tussen de 14 en 18 graden. Lente dus !


Drup drup drup, de zon is ongenadig, nog een foto van Hans ter Braak vanuit het mooie Kleinwalsertal gistermiddag. Sneeuw ligt er hier overigens nog meer dan genoeg !

Voor wat betreft het weer de komende dagen kunnen we kort zijn: zonnig en warm. Zoals het er nu naar uitziet zullen de donderdag en vooral de vrijdag de warmste dagen worden. Het hogedruk (Gulliver) trekt van donderdag tot vrijdag met zijn zwaartepunt van zuid Duitsland naar het zuidoosten van Europa waardoor de stroming naar het zuidwesten tot zuiden gaat draaien en er nog zachtere lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd. Donderdag en vrijdag stijgt in de warme lucht en met ondersteuning van de zon het kwik tot 18 a 20 graden en in de beschutte Alpendalen tot dik in de 20 graden, lokaal zal aan de zuidkant ook de 25 gradengrens geknakt gaan worden. Ook in de bergen is het zeer zacht met temperaturen van 13 tot 15 graden op 1500 meter en 6 a 7 graden op 2000 meter. Het nulgradenniveau ligt net iets onder de 3000 meter.

Ook het komende weekend en dan vooral de zaterdag belooft mooi en zeer zacht weer te gaan opleveren. Vanaf zondag krijgen dan de westelijke en mn de zuidelijke Alpen te maken met een weersomslag met markante gevolgen. Op de weerkaarten zien we aan de oostflank van een Atlantisch hogedrukgebied een depressie (hoogtetrog) opstomen naar de Franse westkust. ECMWF berekent het laag (trog) zondag ten westen van Bretagne. Vanaf zondag trekt het laag als hoogtelaag (afgesnoerde bel koude lucht vanuit de hoogtetrog) richting de Franse Pyreneeën (dinsdag) en vervolgens in slow-motion verder naar het zeegebied ten westen van Corsica en Sardinië (donderdag). Door deze ontwikkelingen komt er een zuidelijke hoogtestroming op gang waarmee vochtige en vooral ook koudere lucht tegen de zuidkant van het Alpenmassief wordt gestuwd. Omdat de verplaatsing van het hoogtelaag in een laag tempo plaatsvindt kan het vanaf maandag tot donderdag van west naar oost aan de zuidkant van het gehele westelijke Alpenmassief langdurig en deels ook intensief gaan regenen dan wel sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1000 en 1400 meter maar kan bij aanhoudende en intensieve neerslag tot in de dalen zakken.


Neerslag cumulatief vlgs het ECMWF model van maandag tot donderdag. Bron: MeteoMedia

Kijken we naar de neerslaghoeveelheden die het Europese model ECMWF tot donderdag berekent dan gaat er in de Franse en Zwitserse Alpen tussen de 40 en 80 mm vallen, lokaal ook nog meer. Boven de 1500 a 1800 meter betekent dit een dump van meer dan een halve meter en ook onder de 1500 meter is lokaal tot in de dalen 10 tot 30 cm goed mogelijk. Natuurlijk moeten we gezien de nog vrij lange verwachtings termijn een slag om de arm houden vwb de berekende hoeveelheden en precieze ontwikkelingen. Al met al toch een situatie om goed in de gaten te houden temeer ook omdat de modellen en mn het ECMWF deze ontwikkelingen al dagen simuleren.

Samengevat; Tot zondag zonnig en zeer zacht. Vanaf zondag opkomende Südföhn en met inzettende Südstau vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weersverslechtering. Het wordt er markant kouder en vanaf maandag tot donderdag is vooral aan de zuid(west)kant van de Franse en Zwitserse Alpen veel neerslag waarschijnlijk waarbij de sneeuwval grens kan dalen tot onder de 1000 meter. De noordkant en de oostelijke Alpen profiteren van de Südföhn en hogedrukinlvoed, hier is het vrij zacht en veelal ook zonnig

De komende dagen zullen we de ontwikkelingen mbt het hoogtelaag nauwlettend vervolgen, lezen dus. Morgen zal Johan Kamphuis het Alpenweer verzorgen, vrijdag ben ik weer present. Tot zover, "zomerse" groeten vanuit een knalblauw Oberwallis. Ciao

Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum

--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: