Termen vrijdagochtend
Je zult toch lekker door de voorjaars-sneeuw skiën dan wel door de sneeuw banjeren en plotseling op 2000 meter hoogte geconfronteerd worden met kikkers !? Het mag de laatste dagen dan ook in de bergen heel warm zijn, zo extreem als op deze foto vanuit het Massif de Beaufort in de Franse regio Savoie is het gelukkig nog niet. Overigens wel een heel opmerkelijke verschijnsel deze kikkers (Rana temporaria) in de Alpensneeuw. Het zal echter nog tot minstens eind mei dan wel juni duren voordat het water van de Alpenmeertjes zover ontdooit is dat de diertjes na de paring vanuit het water tevoorschijn zullen komen. Nog een opmerkelijk iets: de eieren en kikkervisjes van de berg kikkers hebben resistentie ontwikkeld tegen genetische schade van ultraviolette straling, een component van het zonlicht die intenser is in de dunnere lucht op grote hoogte. Toch steeds weer heel bijzonder hou fauna en flora zich weten aan te passen aan het barre Alpenklimaat ! Maar goed, terug naar het Alpenweer alwaar we ook interessante ontwikkelingen zien voor de komende dagen.
Gisteren opnieuw zo'n prachtige voorjaarsdag in het gehele Alpengebied. De zon maakte overuren en het werd met temperaturen tussen de 16 en 18 graden overal zeer zacht. Lokaal kon het kwik zelfs tot boven de 20 graden stijgen. Ook bij mij in de weerhut (1020m) maar liefst 21 graden in de middag en in het Rhonedal op 650 meter bijna 23 graden. Zelfs aan de zuidkant van de Alpen werden gisteren in Zwitserland en Oostenrijk niet zulke hoge temperaturen gemeten. Ook vandaag hebben we te nog maken met de aanvoer van zeer zachte en droge lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten. Met de gehele dag zon kan het kwik oplopen tot 18 a 22 graden en lokaal gaat het richting de 23 a 24 graden. Het zou me niet verbazen als vandaag met ondersteuning van een opkomende lichte zuidföhn in enkele beschutte dalen het kwik tot boven de 25 kan stijgen. Ook in de bergen opnieuw zeer zacht met op 2000 meter temperaturen tussen de 5 en 8 graden. Voor wie het nog een beetje winters wil hebben, het nulgraden niveau pendelt rond de 3000 meter en op 4000 meter vriest het een graad of 8.
De besneeuwde Alpen vanaf 700 km hoogte gistermiddag. Bron; EURAC
Toch gaat er de komende dagen wat veranderen. Hoog Gulliver ligt vandaag met zijn zwaartepunt boven Griekenland en Turkije en verliest geleidelijk zijn invloed op het west Europese weer. Op het midden van de Atlantische Oceaan zien we een volgend hoog en aan zijn noordoost flank trekt de komende 48 uur een lagedrukgebied (hoogtetrog) via de Britse eilanden over de Noordzee naar het Scandinavië. Het bijbehorende koufront zal de Alpen zondag bereiken. Met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming nemen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen toe en ontwikkelt zich geleidelijk een zwakke tot matige zuidföhn. Vandaag wordt er aan de zuidkant van de Franse en Zwitserse Alpen al wat vochtigere lucht aangevoerd waardoor het al niet meer zo helder zal zijn. Vannacht en morgen neemt de bewolking toe en in de loop van de zaterdag kan er in de westelijke Alpen en dan met name de zuidelijke Walliser Alpen eerste neerslag (buien) gaan vallen. Ook het westen en zuidwesten van Oostenrijk krijgt te maken met toenemende bewolking waaruit in de middag lokaal een bui kan vallen. De noordelijke en oostelijke Alpen hebben afgezien van enkele wolken(velden) ook dan nog mooi en droog weer. Het is nog steeds zacht met een sneeuwvalgrens die tussen de 1700 en 1900 meter pendelt.
Ook op zondag suddert het aanvankelijk een beetje zo verder in aanloop naar het koufront welke voor zondag later op de dag op het programma staat. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het westen dikker, de zuidföhn komt tot liggen en er gaat neerslag vallen. Het lijkt erop dat het koufront zondagnacht en ook maandag stationair over de Alpen komt te liggen en niet verder meer naar het zuiden kan doorstomen. Dat betekent dat de koudste lucht tot aan de Alpenhoofdkam zal weten te vorderen maar de Alpenzuidkant niet kan bereiken. Tegelijkertijd gaat er op de scheidingslijn tussen de koudere lucht in het noorden en de minder koude lucht in het zuiden enige tijd neerslag vallen. Vooral zondagnacht en maandagochtend kan het in de centrale Alpen met Südstau langere tijd intensief regenen, ook de andere gebieden krijgen dan te maken met met deels aanhoudende neerslag.
Vandaag in de Alpen overal Kaiserwetter, webcam Adelboden-Hahnenmoos 1950m
Al met al zondag en maandag dus een behoorlijke complexe situatie vwb de temperatuur verwachtingen en neerslag met zo'n koufront quasi stationair boven de Alpen. Ik ga er van uit dat de meeste neerslag in de Südstau van de centrale Zwitserse en Italiaanse Alpen zal gaan vallen. Het GFS berekent er neerslaghoeveelheden van 30 tot 60 mm en lokaal ook nog veel meer (100mm). Het ECMWF komt uit op 30 tot 50 mm in ongeveer hetzelfde gebied. Dit betekent dat er in de zuidelijke Zwitserse Alpen en aangrenzende noordelijke Italiaanse Alpen tot maandagavond boven de 1700 meter 30 tot 60 cm gaat vallen. In de overige Alpen moeten we tot maandagavond rekening houden met 5 tot 20 cm meer richting de centrale Alpen 20 tot 30 cm. De sneeuwvalgrens zakt aan de de noord en westkant van de Alpenhoofdkam tot 1000 a 800 meter en aan de zuidkant tot 1500 meter. Bij aanhoudende en intensieve sneeuwval kan het door neerslagafkoeling ook aan de zuidkant van de Alpen tot 1000 meter en wellicht nog lager gaan sneeuwen. Ons eigen model berekent de meeste neerslag voor het Zwitserse Graubünden en het Italiaanse Lombardije, hier gaat op de bergen tussen de 40 en 50 cm vallen. Echtre ook de Tessiner Alpen, zuid Tirol, het zuidelijke Wallis en de Haute Savoie mogen volgens dit model rekenen op 30 tot 40 cm. Zie ook >> Top 25 verwachte sneeuw en regen voor berg en dal
Neerslag volgens het door ons gehanteerde hoog resolutie model WRF voor de komende 5 dagen
Vanaf dinsdag lijkt de atmosfeer oiv van een nieuw hogedrukgebied weer te stabiliseren. Het wordt geleidelijke overal weer droog, de zon komt er weer aan te pas en de temperaturen gaan weer in de lift. Wel ben in nog enigszins ongerust over de van de hoogtetrog afgesnoerde bel koudere lucht (cut-off, hoogtelaag) welke vanaf woensdag boven het zuiden dan wel zuidwesten van Frankrijk rondtolt. Dit systeem kan woensdag vooral nog de westelijke Alpen ongunstig beïnvloeden. Het ziet er naar uit dat het hoogtelaag in het verdere verloop de Atlantische Oceaan optrekt en het weer in de Alpen niet meer zal beïnvloeden. Met dit soort systemen weet je echter maar nooit dus de komende dagen even goed in de gaten houden.
Tot zover voor vandaag. Geniet nog even van het prachtige lente(zomer) weer. Morgen zijn we er weer, zelfde tijd, zelfde plaats. Ciao vanuit Oberwallis.Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten