Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 17 maart 2012

Halve meter sneeuw zuidalpen

Termen zaterdagochtend

map

Al eerder schreef ik dat vaak in maart aan de zuidkant van de Alpen nog wel eens veel sneeuw wil vallen. Hier in Wallis spreken ze dan van St Josef sneeuw. St Josef is een katholieke Walliser feestdag en valt op 19 maart. Deze dag wordt door de lokale bevolking overigens ook als "Seppitag" aangeduid. En zoals het er naar uit ziet krijgen we dus ook nu weer te maken met "Seppi" sneeuw. De bovenstaande foto werd hier gemaakt op de skipiste van Rosswald rond 8 maart 2006 met ook in dat jaar in de eerste helft van maart veel sneeuw in de zuidelijke Alpen. Zo kon ik op 8 maart van dat jaar op het"sneeuwhoogte meetveld" bij mij in de tuin maar liefst 90 centimeter aflezen. Zoveel sneeuw zal er nu niet gaan vallen maar de gehele Alpenzuidkant en dan vooral de Zwitserse en Italiaanse Alpenboog moet de komende dagen boven de 1500 a 1750 meter hoogte rekenen op 40 tot 60 cm verse sneeuw.

Gisteren hadden we in de Alpen opnieuw te maken met zeer zacht voorjaarsweer. De zon scheen overal de gehele dag en in de zachte lucht kon het kwik opnieuw oplopen tot 18 a 24 graden. Typisch daarbij ook de grote temperatuursverschillen tussen de warmte overdag en de nog koude nachten, veelal bedroeg het verschil zo'n 23 tot 25 graden. Terwijl het gisteren in het overgrote deel van de Alpen nog kraakhelder was met fenomenale vergezichten werd het zicht naar het zuiden toe al meer en meer belemmerd door meer vocht in de lucht en deels was het er s'middags al behoorlijk heiig.

Het mooi-weer hoog "Gulliver" ligt vandaag met zijn zwaartepunt ten zuiden van Italië en Griekenland en enkel de Oostenrijkse Alpen profiteren nog van zijn invloed. Hier schijnt vandaag de zon opnieuw volop en het wordt er opnieuw zeer zacht. De westelijke en zuidwestelijke Alpen komen meer en meer onder de invloed van een storing behorende bij een depressie welke vandaag met kern boven Ierland ligt. De daarbij verlopende hoogtetrog strekt zich uit vanaf de Britse Eilanden tot aan het noordwesten van het Iberische Schiereiland. In het voorveld van een koufront welke morgen de Alpen zal bereiken versterkt zich de zuidwestelijke hoogtestroming en wordt het toenemend föhnig (zuidföhn)..


Veel vocht al in de lucht in de Zwitserse Walliser Alpen, webcam Le Lac de Tracouet-Nendaz 2200m

Tegelijkertijd stuwt zich de vochtige lucht aan de zuidkant van de Alpen meer en meer en gaat er in de loop van de dag eerste neerslag (buien) vallen. Het eerste zijn de zuidwestelijke Franse en Zwitserse Alpen aan de beurt alwaar het reeds in de ochtend kan gaan regenen en boven de 1700 a 1800 meter sneeuwen. Later op de dag kunnen de buien boven de zuidkant (Simplon) zelfs van donder en blits vergezeld gaan. De noordkant van de Alpen houden het mede door de föhn droog en vooral vanmorgen schijnt de zon nog volop, in de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de (hogere)bewolking ook hier verder toe. Het mooiste weer is zoals gezegd vandaag weggelegd voor de oostelijke Alpen, hier is het nogmaals zeer zacht met de gehele dag zon. Vooral in de westelijke Alpen is het al een stuk minder zacht met op 2000 meter een graad of 2. Op 3000 meter pendelt het kwik rond de - 5 graden en de liefhebbers van echte vrieskou vinden deze op 4000 meter alwaar het kwik rond de -13 graden ligt. In de oostelijke Alpen zit nog de zachtere lucht met op 2000 meter temperaturen tot een graad of 6, de nulgradengrens pendelt er rond de 2500 meter en op 3000 meter wordt het - 3 graden. De zuidwestenwind neemt overal verder in kracht toe en kan op de toppen snelheden van 40 tot 60 km/h gaan bereiken.

In de loop van de nacht en morgen overdag neemt de Südstau verder in kracht toe en vooral morgen kan het aan de zuidkant van de centrale Alpenboog aanhoudend en intensief regenen en sneeuwen. Met de nadering van het koufront komt morgen in de loop van de dag de föhn van het westen uit tot liggen en gaat het ook aan de noordkant van de Alpen regenen en boven de 1500 meter sneeuwen. In de loop van de dag verplaatst zich de neerslag langzaam verder naar het oosten en zal tegen of in de avond ook de Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol bereiken. In de loop van de nacht op maandag en op maandag trekt het front langzaam verder in oostelijke richting en is het in het gehele Alpengebied bewolkt, grijs en nat. De sneeuwvalgrens zakt van zondag op maandag tot onder de 1000 meter in de westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk en tot 1000 a 1800 meter in de oostelijke Alpen waarbij de hoogste waardes voor het zuidoosten gelden. Vooral in de westelijke Alpen wordt het dus een heel stuk kouder me op maandag op 2000 meter hoogte nog slecht -5 °C. De wind draait geleidelijke van zuidwest naar noordwest en blaast stevig door, warm aankleden dus.


Zo mooi als op deze archieffoto (Matterhorn) wordt het de komende dagen (week) niet meer.

In de loop naar de dinsdag toe neemt de invloed van een van het westen uit naderend volgend hogedruk gebied weer toe. Op dinsdag(ochtend) hebben we nog te maken met (rest)bewolking en wolkenvelden en vooral in het zuiden valt nog een geïsoleerde bui. In het verloop van de dag lost de bewolking meer en meer op en wordt het toenemend zonnig waarbij de temperaturen gaan weer op een wat hoger niveau gaan uitkomen. Voor de zuidwestkant van de Alpen ziet het er wat minder fraai uit. Uitgaande van een hoogtelaag (overblijfsel van de afgesnoerde bel koude lucht van de hoogtetrog) welke rond het midden van de week boven het zuid(westen) van Frankrijk rondtolt kan in de zuidwestelijke Alpen de Südstau opnieuw gaan opleven. Vooral het ECMWF laat het woensdag en donderdag daar behoorlijk plenzen waarbij boven de 1000 meter sneeuw valt. Het GFS berekent de neerslag wat westelijker en met een beetje geluk blijft het dan droog. (daarbij grote twijfel uitsprekend).

Laten we tot slot nog eens kijken naar de sneeuwhoeveelheden die voor de komende dagen berekend worden: Het GFS berekent tot vrijdag neerslaghoeveelheden die lokaal oplopen tot 40 a 60 mm. Het ECMWF komt met soortelijke hoeveelheden waarbij vooral later in de week in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen nog neerslag valt. Het WRF doet er nog een schepje bovenop en lokaal wordt er (centrale zuidkant Zwitserse Alpen) tot 90 mm berekent. Unaniem zijn de modellen het erover eens dat het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) aan en rondom de centrale zuidelijke Alpenboog gaat vallen met ook een grote kans op sneeuw van betekenis in de Südstau van de Franse (zuidwestelijke) Alpen. Omgerekend naar sneeuw kan in deze gebieden dus aardig wat sneeuw gaan vallen, boven de 1500 a 1800 meter zal er zo'n 40 to 60 cm gaan vallen. In de aangrenzende gebieden mag men rekenen op 10 tot 20 cm.


Neerslag vlgs het WRF model voor de komende 5 dagen

Ofschoon de precieze sneeuwhoeveelheden (en verdeling) nog enigszins onzeker zijn lijkt het wel vrij zeker dat de atmosfeer de komende dagen uit een ander (nat) vaatje gaat tappen. Vooral de westelijke en zuidelijke Alpen zullen dat gaan merken. Het beste weer lijkt te zijn weggelegd voor de oostelijke Alpen ofschoon ze ook daar de komende 3 dagen op neerslag (sneeuw) moeten rekenen. Met het koufront en hoogtelaag wat voor de komende dagen op het weermenu staat wordt het voorjaar voorlopig even aan de kant geschoven. In aanloop richting de Pasen zal de sneeuw die in de bergen gaat vallen echter een welkom "Seppi" geschenk zijn.

Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum

--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)

Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: