Termen zondagochtend,
Bovenstaande (archief)foto stamt vanuit het skigebied van Saas-Fee. Dit enorme (zomer)skigebied ligt op de grens tussen het zuidelijke Wallis en Italië. In de winter wil het in de luwte van de Allalin nog wel eens flink koud zijn en het kan er ook stevig waaien maar vooral rond deze tijd van het jaar wanneer de temperaturen al weer fors kunnen oplopen is het een echte aanrader. Vanuit het hoogste restaurant "Metro Alpin" van Zwitsersland op de Mittel Allalin 3500m heeft u onder andere een fenomenaal uitzicht over de Italiaanse Alpen. Het skigebied en met name de gletser van Saas-Fee worden het hele jaar door ook veel gebruikt voor trainingen door de nationale en internationale ski teams en voor diverse foto-shootings zoals de bovenstaande foto mooi laat zien. Mocht u een keer niet weten waarheen: Saas-Fee !
De komende dagen kunt u Saas-Fee en de overige zuidelijke Alpen vwb het mooie weer beter mijden.Tot dinsdag gaat er vooral aan de zuidkant van de centrale Alpenhoofdkam veel neerslag vallen en de zon zal niet te zien zijn. Het is ook nog maar de vraag in hoeverre de zon volgende week in deze gebieden weet door te breken. Daarover later in het Alpenweerbericht meer.
Gisteren was het met name in de westelijke Alpen föhnig en in de loop van de dag trok er vanuit het zuidwesten in de hoogte wat koudere lucht over. Dit resulteerde in het omstaan van enkele buien die van zuidwest naar noordoost over de Franse en Zwitserse Alpen trokken. Mede getriggerd door de koudere bovenlucht heeft het lokaal ook geonweerd. In de loop van de avond en nacht stierven de buien weer snel uit en werd het afgezien van de zuidkant van de Zwitserse en Franse Alpen weer helder. De zondag start op veel plaatsen nog met zon, de zuidkant van de Alpen en ook de westelijke Alpen hebben echter last van opkomende Südstau dan wel een opkomend koufront en hier is het meest bewolkt, ten noorden van de Alpen is het aanvankelijk nog föhnig en schijnt de zon. Dit geldt met name voor de oostelijke Alpen alwaar ook vandaag de zon nog vele uren kan maken. Het is nog relatief zacht waarbij de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk zullen worden gehaald met lokaal 22 tot 24 graden.
Gistermiddag al eerste buien in de Alpen waarbij boven de 1700 meter sneeuw viel. Webcam Bettmeralp. Veel meer sneeuw volgt vandaag en morgen
Vandaag neemt in het voorveld van het opkomende koufront de Südföhn en ook Südstau verder in kracht toe. Eerste neerslag behorende bij het koufront heeft de Franse Alpen en Jura bereikt en zal in de loop van de dag langzaam dag verder naar het oosten trekken. Ook in de zuidelijke Zwitserse Alpen en dan met name het Tessin heeft de Südstau ingezet en regent het waarbij boven de circa 1500 meter sneeuw valt. In het westen en zuidwesten (zuidkant) van de Oostenrijkse Alpen is de bewolking ook aan het toenemen maar daar is het vooralsnog droog. In de middag en avond wordt het dan în navolging van de westelijke en zuidelijke Zwitserse Alpen ook daar nat. Met het instromen van steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1700 naar 1200 meter en in de avond verder tot circa 1000 meter. Vooral aan de zuidkant van de centrale Zwitserse Alpen kan het langdurig en intensief gaan regenen en sneeuwen waarbij tot middernacht in de Walliser en Tessiner Alpen boven de 1800 meter 20 tot 30 cm sneeuw gaat vallen, in de overige gebieden moet tot vanavond rekening worden gehouden met 5 tot 15 cm van het witte spul. Geen tot nauwelijks neerslag valt vandaag in het Oostenrijk en naar het oosten toe schijnt gewoon de zon.
Gedurende de nacht en morgen overdag verplaatst het front zich verder over de Alpen en vooral aan de centrale zuidkant regent het sneeuwt het deels aanhoudend. Ook elders is of wordt het nat waarbij de neerslag deels een buiig karakter zal hebben. De sneeuwvalgrens daalt van het westen uit verder tot circa 800 meter en bij aanhoudende en intensieve neerslag kan deze door neerslagafkoeling tot in de dalen zaken (600 a 500 meter). In de Alpen kan tot morgenavond boven de 1500 meter nogmaals 5 tot 20 cm sneeuw gaan bijvallen en aan de zuidkant nogmaals 20 tot 40 cm. Het is maandag en ook dinsdag(nacht) een heel stuk kouder, vooral als we dit afzetten in relatie met de thermische hoogstandjes van de afgelopen dagen. Zo zal het op maandag een graad of 10 tot 12 kouder zijn dan voorheen, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -3 en - 5 graden en op 3000 meter rond de -11 a -12 graden.
Neerslag cumulatief adhv het ECMWF voor de komende 5 dagen
Zie ook >> Weerkaarten sneeuwverwachting Alpen
De ingestroomde koudere lucht wordt vanaf maandag avond ook weer een stuk droger en in de loop van de avond en in de nacht op dinsdag neemt de neerslagactiviteit van het noorden uit geleidelijk weer af en wordt het droog. Na een koude nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst kan het kwik dinsdag in de loop van de dag weer wat winst gaan boeken en in alle hoogtes wordt het weer een aantal graden warmer. We krijgen dan te maken met een mix van zon en overtrekkende wolkenvelden, laatste geïsoleerde buien kunnen evt nog aan de aan de zuidkant van de Alpen tot ontwikkelingen komen. Op woensdag en donderdag zet zich de weersverbetering verder door. Het is dan meest zonnig en de temperaturen lopen weer op tot 14 a 18 graden. Ook in de bergen wordt het weer zacht met een nulgradengrens die tot vrijdag rond de 2800 meter zal uitkomen, op 2000 meter stijgt het kwik tot 3 a 5 graden richting de vrijdag.
De weersverbetering hebben we te danken aan een nieuw hogedrukgebied welke vanaf donderdag met zijn kern vanaf de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt. Tevens vinden we hogedrukgebieden terug boven het oosten en later het zuidoosten van Europa. Lagedruk zien we ver weg op de Atlantische Oceaan. De Alpen verblijven daardoor ook op de wat langere termijn meestal in een soort niemandsland tussen de hogedruk ten noorden en zuiden van ons. Wel moeten we nog steeds een taai rondtollend hoogtelaag boven het (zuid)westen van Frankrijk in de gaten houden. Volgens het ECMWF kan dit dit hoogtelaag tijdelijk de westelijke Alpen beïnvloeden met wat meer bewolking en een bui gaandeweg de week. Met het verplaatsen van het hoogtelaag richting het noorden van Frankrijk en later Nederland (maandag 26 maart) zullen wij er weinig last meer van ondervinden en mogen we ook voor de langere termijn rekenen op vriendelijk en vrij zacht hogedruk weer.Het GFS benadert dit hoogtelaag "ietwat" anders. Volgens dit model trekt het laag de komende week niet naar het noorden maar juist richting de Alpen. Gaat dit gebeuren dan krijgen de Alpen vanaf vrijdag van het zuidwesten uit opnieuw te maken met onbestendig weer. Hieruit blijkt weer eens hoe veel moeite de weermodellen steeds weer hebben met dit soort hardnekkige lagedrukgebieden (hoogtelaag) met eigen "wetmatigheden". De komende dagen dus maar verder vervolgen.
Tot slot nog een mooi plaatje vanuit Saas-Fee (voor diegenen die nog twijfelen). Een fijne zondag en morgen meer Alpenweer met verse sneeuwplaatjes. Ciao vanuit Oberwallis alwaar het zwerk langzaam weer dichttrekt op nadering van het front.
Winterse pracht: Spielboden-Längfluh, Saas Fee
Meer beelden vanuit de Alpen ook onze >> Webcams
Neem ook eens een kijkje op onze nieuwe website en weer forum
--Meteo Service Forum
--Meteo Service Website (in testfase)
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten