Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 21 januari 2013

Deze week nog winters

Weersituatie algemeen
De Alpen liggen onder invloed van lagedrukgebieden en hun storingen die via Frankrijk de Middellandse Zee intrekken. In de tweede helft van de week kan de noordoostelijke hoogtestroming tussen een opbouwend hogedruk boven het zuiden Scandinavië en lagedruk boven de Middellandse Zee nog wat in kracht toenemen en wordt er tijdelijk nog wat koudere lucht aangevoerd. Grotere neerslaghoeveelheden worden deze week  niet verwacht.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )
 
Weerpraatje
Gisteren was het een rommeltje in de weerkeuken en ondanks dat de grootschalige processen uiterst traag verliepen gebeurde er toch van alles. Meest opvallende was gisteren het weer in Zwitserland waar we met extreme verschillen te maken hebben. De zuidelijke hoogtestroming zorgde ervoor dat voor in de hogere luchtlagen een stuk zachtere lucht over de Alpen uitstroomde en dat leidde vooral in de ochtend tot extreme ijzel in grote delen van het Zwitserse laagland en Alpenvoorland. Tegelijkertijd zorgde een krachtige Südföhn voor bijna voorjaarsachtige temperaturen in de bekende Föhndalen en in het inner-alpine Wallis. Zo steeg het kwik in Erstfeld in het Zwitserse kanton Uri tot 13.3 graden en ook in delen van Wallis steeg de temperatuur ruim tot boven de 10 graden. Als tegenhanger van de Südföhn hadden we natuurlijk ook te maken met Südstau. Deze kon zich echter niet goed ontwikkelen en een klassieke Südstau situatie bleef dan ook uit. Toch kon er hier en daar aan de Alpenzuidkant nog zo`n 10 tot 20cm sneeuw vallen.


Sneeuwval gisteren in Ehrwald( (Cor schalksers via onze APP

Elders hadden we, naast de föhnige opklaringen, te maken met een mix van zon en wolken en op veel plaatsen met de verse gevallen sneeuw (vooral in de zuidwestelijke Alpen) dus toch nog een hele mooie wintersportdag. In de avond en nacht stroomde met een zwak koufront van het westen uit weer wat koudere lucht binnen maar ook dit ging met weinig neerslag gepaard.
 
Wisselvallig
Vandaag hebben de westelijke Alpen met de invloed van een een volgende zwakke storing. In de ochtend kan de zon nog wat schijnen maar verder is het meest bewolkt en grijs (nevelig) met in de middag toenemende kans op wat (lichte) sneeuw. In de lager gelegen gebieden te noorden van de Alpenhoofdkam is er tevens nog een kleine kans op ijsregen of ijzel. In de middag krijgt de zuidkant te maken met een opstekende Nordföhn en gaat het steeds meer opklaren. De sneeuwvalgrens pendelt vandaag in de westelijke Alpen tussen de 300 en 600 meter, lokaal mogelijk ook nog wat hoger. De oostelijke Alpen moeten vandaag nog door de storing heen bijten die gisteren de westelijke Alpen "teisterde". Vooral aan de zuidkant valt door de Südstau steeds weer neerslag, de sneeuwvalgrens pendelt hier tussen de 500 en 1000 meter. In de loop van de dag breidt de neerslag zich verder over de Oostenrijkse Alpen uit en met het instromen van wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noorden uit weer tot in de dalen. Mocht de zon nog te zien zien dan is de kans daarop het grootst in de westelijke deelstaten. Tegen de avond zal de neerslag dan ook de oostelijke deelstaten bereiken.


Eindelijke ook weer eens een verse laag sneeuw in de zuidelijke Alpen zoals hier in
de Dolomieten (Val Gardena)

In vergelijking met gisteren moeten de temperaturen weer een stapje terugdoen. Op 2000 meter vriest het een graad of 7, op 3000 meter een graad of 13 en op 4000 meter komt het kwik niet meer boven de -15 a -17 graden uit. Het nulgradenniveau ligt in het noorden rond de 600 meter en in het zuiden  rond de 1200 meter. In de oostelijk Alpen is het nog wat zachter, dit geldt met name voor het zuidoosten. Algemeen pendelt het nulgradeniveau tussen de 700 meter in de westelijke delen en 1500 meter in het zuidoosten. Tegen de avond dan ook hier weer een dalende trend wanneer de koudere lucht binnenstroomt.
 
Sneeuw zuid(west)kant
Dinsdag belooft een betere dag te worden. Eventuele rest bewolking in ochtend lost snel op en vooral in de bergen wordt het toenemend zonnig. Naar het oosten toe en in de oostelijke Alpen is het nog meest bewolkt voordat in ook daar in de middag de weersverbetering zal doorzetten. Het hardnekkigst zal de bewolking in het westen van Oostenrijk zijn en in de nacht en ochtend kan daaruit nog  wat  sneeuw vallen.Onder invloed van een volgend lagedrukgebied wat opnieuw de Middellandse Zee induikt zal woensdag in de westelijke Alpen de bewolking weer toenemen en valt er weer wat sneeuw. Gaandeweg de dag trekken bewolking en neerslag verder over de zuidelijke westelijke Alpen en met een inzettende Südstau dan wel retour d'est kan de neerslag aan de Italiaanse en Franse westelijke Alpenboog verder intensiveren. Vooral in een gebied tussen Piemonte-Aosta en de Tessiner Alpen zou sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. De föhn lijkt dit keer  geen thema te worden en ook de veel zachtere lucht zal de Alpen nu niet of slecht in afgezwakte vorm kunnen bereiken.


Sneeuwval 5 komende dagen cumulatief volgens het WRF model

Donderdag ligt het laag met zijn kern boven het zuiden van Italie en boven Denemarken zien we een zwak hogedrukgebied tot ontwikkelingen komen. Tussen beide sturende druksystemen krijgen de Alpen te maken met een krachtige noordoostelijke stroming (Bise) waarmee nog wat koudere lucht wordt aangevoerd. Deze arctische lucht is niet alleen kouder maar ook een stuk droger. Dit zal er toe leiden dat vanaf de tweede helft van de week de lucht steeds meer opklaart en het afgezien van een enkele uitsneeuwende wolk of lokale sneeuwbui droog blijft. Met de stevige noordooster is het dan overal gemeen koud ! Ook in het laagland en in de dalen zal het kwik overdag niet boven het vriespunt uitkomen en op 2000 meter vriest het 8 tot 10 graden ! Warm aankleden dus.


Donderdag en vrijdag nogmaals zeer koud
 
Roer gaat om
Vanaf vrijdag zien we dat het hoog boven zuid Scandinavië via West en centraal Europa een verbinding maakt met Azorenhoog. In het weekend schuiven de gordel van hogedruk en het laag boven de Middellandse Zee in oostelijke richting weg en langzaam maar zeker komen we onder invloed van een actieve depressie die in het weekend met zijn kern in het zeegebied van IJsland op de kaarten verschijnt. Door deze veranderingen draait de hoogtestroming geleidelijk naar zuidwest en wordt zachtere lucht aangevoerd. In het weekend overheerst echter nog de hogedrukinvloed en dat kon dus nog wel eens alleraardigst weer gaan opleveren. Maak daar nog even dankbaar gebruik van want vanaf maandag gaat het roer hoogstwaarschijnlijk om en evolueren we naar een heel ander, door de Atlantische Oceaan gedicteerd, weertype! Fijne dag en tot morgen, ciao.
  

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: