Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 20 januari 2013

Nieuwe winterse week in verschiet

Weersituatie algemeen
Een depressie trekt via het Iberische Schiereiland naar de westelijke Middellandse Zee en de daarbij behorende fronten zorgen voor een sterk wisselvallig weerbeeld. In het voorveld van dit laag heeft zicht boven de Alpen een krachtige Südföhn ontwikkeld en tegelijkertijd stuwt zich vochtige lucht tegen de Alpenzuidkant. Vanaf maandag liggen de Alpen onder invloed van depressies en wordt geleidelijk weer koudere lucht aangevoerd.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje ), stijgend lawinegevaar Alpenzuidkant

Vandaag: In de westelijke en zuidelijke Alpen van het westen uit föhn-einde en verslechterende condities door opkomende sneeuwval en slecht zicht. In de oostelijke Alpen opkomende Südföhn.


Ontspannen: zo mooi zal het vandaag niet worden, prachtig sfeerplaatje van de Villa Cassel
op de Riederfurka (Aletsch Arena, Oberwallis). Foto gemaakt door Corrie Bakker  19-01-12

Weerpraatje
Een depressie ligt boven Frankrijk en de Golf van Lion en trekt vandaag via de Alpen naar het oosten, vanavond wordt het systeem boven de oostelijke Alpen berekend. Dit heeft tot gevolg dat we vooral vandaag in de Alpen met sterk wisselende omstandigheden te maken hebben. Gisteren en ook afgelopen nacht ontwikkelde zich in het voorveld van de depressie boven de westelijke Alpen een krachtige Südföhn en met de föhn stegen de temperaturen tot 7 a 10 graden en op dit moment in de Zwitserse föhndalen nog steeds zo'n 8 a 11 graden. Met het verplaatsen van het laag richting het oosten komt ook in de oostelijke Alpen de  Südföhn tot ontwikkelingen. Tegelijkertijd nadert een koufront de westelijke Alpen en met het tot liggen komen van de föhn gaat het regenen dan wel sneeuwen.

In grote delen van de westelijke Alpen is het vandaag bewolkt maar vooreerst mede ondersteund door de nog aanwezige föhn droog. Met de zuidelijke aanstroming stuwen zich de vochtige luchtmassa`s vanuit het zuiden tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam en aan de zuidkant valt in de ochtend al op uitgebreide schaal sneeuw welke zich gaandeweg de dag naar het oosten toe uitbreidt en aan intensiteit toeneemt. Het Zwitserse Engadin houdt het vanmorgen nog droog.In de loop van de dag kan de neerslag met het einde van de föhn zich dan ook aan de noordkant van de Alpenhoofdkam uitbreiden en laatste opklaring vinden we dan alleen nog in de noordoostelijke delen van Zwitserland.


Sneeuwpret vanmorgen vooral in de zuidelijke Franse Alpen zoals hier in Isola 2000

De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1300meter maar daalt  met inzetten van de neerslag naar circa 700 meter, in de afgesloten dalen en het in het westen sneeuwt het meest vanaf 700 a 600 meter hoogte. In vergelijk met de voorgaande dagen is het een heel stuk zachter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -4 en +1 graad aan de noordkant. op 3000 meter  -7 tot -3 graden en op de hoogste toppen -12 tot  -9 graden. De hoogste waardes gelden voor de Alpennoordkant (noordoosten) en de laagste waardes voor de zuidkant en naar het westen toe. Het nulgradenniveau bevindt zich aan de zuidkant meest nog in de dalen, in het noorden met ondersteuning van de föhn tot op 2100 meter, elders meest tussen de 1100 en 1400 meter. In de föhn gebieden van de oostelijke Zwitserse Alpen zijn vanmorgen nog temperaturen van 8 tot 11 graden mogelijk.

Föhn Oostenrijk
Ook In de oostelijke Alpen zorgt een in kracht en naar het oosten uitbreidende Südföhn voor sterk wisselende condities. Vooral de oostelijke gebieden hebben te maken met hardnekkig mist en -of Hochnebel waaruit het hier en daar wat licht kan sneeuwen. De noordkant moet het doen met een mix uit bewolking en föhnige opklaringen. De zuid(west) kant mag zich gaan opmaken voor steeds slechter wordende condities door opkomende bewolking met opkomende sneeuwval in de  gebieden van de Tiroler Alpenhoofdkam, Ost Tirol, Karinthië en in Lungau. De sneeuwvalgrens is ook hiet sterk wisselend maar zal meest tussen de 600 en 1400 liggen, tijdelijk in de föhngebieden ook nog hoger. Het nulgradenniveau bevindt zich tussen de 700 in het zuiden en1500 meter aan de noordkant. Op 2000 meter is het tussen de +3 en -3 graden en op 3000 meter tussen de -5 en -1 graden. Ook hier geldt weer de laagste waardes voor het zuiden. Zowel de westelijke als ook de oostelijke Alpen hebben te maken met een harde en deels stormachtige (föhn)wind uit zuid tot zuidwestelijke richtingen.


Föhnig opgeklaard boven Kleinwalsertal (Hirschegg, 1124m)

Tot vanavond kan er aan de zuidkant van de westelijke Alpen 15 tot 25cm sneeuw gaan vallen, in de Alpes Maritimes en de Maloja (Graubünden) met wat er tot nu toe al gevallen is 30 tot 50cm en mogelijk lokaal nog wat meer. In de oostelijke Alpen gaat tot morgenochtend in een gebied vanaf de Bernina tot de zuidelijke Dolomieten 15 tot 35cm sneeuw vallen, bij gunstige Stau is lokaal ook nog wat meer mogelijk. De gebieden aan de Alpennoordkant krijgen dit keer weinig tot geen sneeuw en met 5cm, misschien hier en daar wat meer, is het wel gedaan.

Komende nacht en op maandag zal het weer in de westelijke Alpen na passage van het front en door stijgende luchtdruk snel weer opknappen. Vooral in de Alpes Maritimes en de Italiaanse Alpenboog wordt het morgen toenemend zonnig. Hoe verder naar het westen hoe meer bewolking (trübe) en hier en daar valt nog wat (lichte)sneeuw. In de oostelijke Alpen bewolkt en op uitgebreide schaal valt sneeuw met zwaartepunt aan de zuidkant en de oostelijke deelstaten. Opnieuw zien we nog steeds grote verschillen voor wat betreft de sneeuwvalgrens. In de westelijke delen sneeuwt het meest (licht) tot in de dalen, naar het oosten toe eerst nog boven de 800 tot 1400 meter en lokaal ook nog wat hoger. Later op de dag daalt de sneeuwvalgrens dan ook hier weer tot in de dalen. In het zuiden en zuidoosten pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 600 meter. De wind waait krachtig tot hard uit westelijke tot noordwestelijke richtingen. In de bergen vertonen de temperaturen van west naar oost weer een dalende trend.


Winterse drukverdeling midden van de week

In de loop van de week trekt een volgend laag op een nog ietwat zuidelijker koers vanaf Frankrijk onder de Alpen door via midden Italië (donderdag) naar Griekenland (zaterdag). Boven Zoals het er nu naar uitziet zullen de fronten de zuidelijke Alpen schampen en daar periodiek nog voor wat sneeuw kunnen zorgen waarbij de temperaturen even weer iets kunnen oplopen. Met het doortrekken van het lagedrukgebied en de opbouw van een nieuw hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië dan wel Denemarken zal in de tweede helft van de week met een naar noordoost draaiende stroming een volgende portie polaire lucht tot over de Alpen gaan uitstromen. Met de krachtige noordoostelijke wind (Bise) wordt het dan opnieuw ijzig koud met op 1500 meter temperaturen die op -5 a - 10 graden gaan uitkomen.

Voor wat betreft de neerslag moet Oostenrijk vooral op dinsdag en in de loop van de donderdag rekening houden met wat sneeuwval. Woensdag maken vooral de zuidwestelijke Alpen kans op wat sneeuw. In de overige gebieden valt weinig tot geen sneeuw en meest wordt het weerbeeld bepaald door een mix van opklaringen en wolken(velden). Vanaf vrijdag zou het dan door de invloed van het wat naar het zuidoosten wegtrekkende hoog overal droog moeten worden. Daarbij moeten we nog even afwachten In hoeverre oprukkende Atlantische depressies vanuit het westen hun invloed op het west Europese weer en de Alpen zullen gaan uitoefenen.


Mooie opklaringen na de sneeuwval in La Toussuire en perfecte condities (via APP)

Voorlopig gewoon winters
Kijken we nog iets verder dan zien we dat Europese model de straalstroom opnieuw vrij zuidelijke laat afbuigen (Middellandse Zee) en een volgende depressie opnieuw richting de Middellandse zee laat afdruipen. Dinsdag 29 januari ligt het systeem met kern boven Sardinië-Corsica. Met een naar zuidoost tot oost draaiende stroming blijven we ook dan in de koude(re) lucht liggen. Trekt het systeem noordelijker door zo mogen we ons opnieuw gaan opmaken voor een herhaling van zetten zoals we die ook dit weekend zien. Aan het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode schermen de weermodellen met een overgang naar een meer westelijke (zonale) stroming. Of dit inderdaad gaat lukken of dat wintervorst Thialf misschien toch nog een verrassing voor ons in petto heeft zullen we de komende dagen gaan zien. Voorlopig blijft het gewoon winters.

Winterweer Nederland-Belgie
Het lagedrukgebied boven Frankrijk beïnvloed niet alleen het weer in de Alpen. Ook de Benelux krijgen vandaag te maken met een bijbehorende storing (occlusie). Op dit moment is de voorste begrenzing van de neerslagzone gevorderd tot over de zuidelijke provincies van Nederland. Rond het middaguur wordt het midden van het land bereikt, vanaf de avond  is dan ook het noorden van het land aan de beurt.In de loop van de dag  en in de nacht op maandag kan de neerslag verder aan activiteit toenemen door invloed van een hoogtetrog. De neerslag zal in het grootste deel van het land als sneeuw vallen, mogelijk dat in het zuidoosten ook tijdelijk ijsregen. De neerslag hoeveelheden verschillen per model maar algemeen mag men rekenen op 4 tot 8cm  en over een strook van het midden van het land 5 tot 12cm. Niet gek opkijken overigens wanneer er lokaal nog meer gaat vallen. Naast de sneeuw zal ook de harde wind zorgen voor slechte condities en sneeuwverstuivingen.


Actuele (10h30) radarbeeld Benelux (roze is sneeuwval) Bron:WetterOnline

Ook België en de Ardennen mogen zich vandaag verheugen op sneeuw van betekenis, in de oostelijke gebieden (Antwerpen, Hasselt, Liege, Libramont) kan ook ijsregen of ijzel voorkomen. Lokaal kan er tussen de 10 en 15 cm sneeuw gaan vallen. De middagtemperaturen liggen algemeen tussen -2 en -5 graden, in het zuidoosten en in het oosten van België kan het kwik mogelijk even tot aan of net iets boven het vriespunt uitkomen. Het moge duidelijke zijn dat het overal met de harde wind het voor het gevoel een heel stuk kouder is (-12 tot -15 graden). Ook morgen vriest het licht, de sneeuwval verplaatst zich verder naar het noorden van Nederland om uiteindelijke tegen de avond het land te verlaten.

De gehele week zal in het teken staan van koud winterweer en zeker nog tot de 27 januari blijft het ook overdag licht en mogelijk zelfs matig vriezen. Vanaf maandag vertonen de temperaturen een langzaam stijgende lijn en komen weer boven het vriespunt uit. Althans wanneer we afgaan op de modeluitdraai en ensembles van vanmorgen. Ook hier geldt dat de verwachtingstermijn vanaf dag 5 tot 7 erg onzeker gaat worden en de winter wellicht ook voor de lage landen een toch nog langere adem zal hebben.

Tot zover voor deze zondag vanuit een föhnig Oberwallis (6.2°C). Fijne zondag en tot morgen.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: